Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Jonctiunea posesiilor

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Jonctiunea posesiilor

Ar fi greu de imaginat uzucapiunea daca posesia ar trebui exercitata de aceeasi persoana. De exemplu, persoanele in varsta ar fi obiectiv in imposibilitatea de a mai uzucapa. Pe drept cuvant, legiuitorul a admis unirea posesiei posesorului actual cu cea a autorului sau. In acest sens, art. 1859 Cod civil prevede ca: 'In toate cazurile cand posesiunea aceluiasi lucru trece pe rand in mai multe maini, fiecare posesor incepe in persoana sa o noua posesiune, fara a distinge daca stramutarea acestei posesiuni s-a facut in mod singular sau universal, lucrativ sau oneros'; iar art. 1860 Cod civil, dispune ca, 'Orice posesor posterior are facultatea, spre a putea opune prescriptia, sa uneasca posesiunea sa cu posesiunea autorului sau'.



Sunt trei situatii in care este posibila aparitia jonctiunii posesiilor:

1. Situatia cand posesia actualului posesor este de aceasi natura cu cea a autorului sau. In acest caz nu exista nici o dificultate, deoarece se va putea uzucapa atat 10-20 de ani sau in 30 de ani, prin reunirea posesiilor.

2. Situatia cand autorul era de buna-credinta si avea just titlu, iar posesorul actual este de rea-credinta. In acest caz, chiar daca autorul ar fi putut uzucapa in 10-20 ani, actualul posesor nu va putea dobandi dreptul de proprietate asupra imobilului decat prin prescriptia achizitiva de 30 de ani.

3. situatia in care autorul era de rea-credinta, iar posesorul actual este de buna-credinta si are just titlu. Posesorul subsecvent va avea un drept de optiune. Astfel daca va dori sa reuneasca posesia sa cu cea a autorului sau, jonctiunea este posibila, dar uzucapiunea va trebui sa aiba loc numai in termen de 30 de ani. Daca va opta pentru uzucapiunea scurta de 10-20 de ani (deoarece poseda just titlu si este de buna-credinta), atunci trebui sa inceapa o noua posesie in numele sau.

Exceptand situatia cand, in temeiul art.1860 Cod civil, posesorul actual poate opta pentru jonctiunea posesiilor, art.1859 Cod civil dispune ca orice mostenitor universal, cu titlu universal, particular sau singular (de exemplu: cumparator, donatar, legatar), nu va mai continua posesiunea autorului.

In ce priveste calitatea transmitatorului posesiunii este incontestabil ca si acesta va trebui, la randul sau, sa fie un simplu posesor si nu un titular al dreptului de proprietate.

Jonctiunea posesiilor nu este obligatorie pentru actualul posesor; el o poate refuza, situatie in care va incepe o noua posesie. De asemenea, dobandirea posesiei bunului de la autor trebuie sa fi avut loc in temeiul unui raport juridic cu efect translativ. Mai este necesar ca actualul posesor sa fie succesor al autorului sau. Este exclusa jonctiunea posesiilor atunci cand bunul a fost uzurpat de actualul posesor sau autorul a fost un simplu detentor precar al bunului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2222
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved