Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


PROCEDURA VAMALA

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



PROCEDURA VAMALA

47. Declaratia vamala



Orice marfa destinata a fi plasata sub un regim vamal trebuie sa faca obiectul unei declaratii vamale corespunzatoare acelui regim.

Declaratia vamala este actul juridic prin care declarantul:

- solicita un regim vamal pentru marfa prezentata;

- se angajeaza sa-si indeplineasca obligatiile ce ii revin prin regimul vamal declarat;

- furnizeaza informatiile necesare pentru luarea masurilor si aplicarea dispozitiilor pentru realizarea obligatiilor fiscale si a controlului comertului exterior.

Declaratia vamala se depune la biroul sau punctul vamal impreuna
cu documentele prevazute de reglementarile vamale, in vederea acceptarii regimului vamal solicitat.

Declaratia vamala este acceptata daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- formularul declaratiei este conform modelului oficial (forma, culoare, greutate, hartie, rubrici);

-este completata prin dactilografierea lizibila, fara stersaturi, adaugiri.

- numarul de exemplare necesare pentru regimul solicitat exista;

-marfurile sunt prezentate la unitatea vamala unde este depusa declaratia;

- este semnata de declarant (titularul operatiunii sau reprezentantul sau).

Autoritatea vamala poate aproba titularului operatiunii sau reprezentantului acestuia sa efectueze, inainte de depunerea declaratiei vamale, verificarea felului si a cantitatii marfurilor, in vederea intocmirii si depunerii corecte a declaratiei vamale.

Acceptarea declaratiei vamale se materializeaza prin aplicarea stampilei de inregistrare a acesteia si cuprinde numarul de inregistrare si data inregistrarii declaratiei vamale.

In urma inregistrarii declaratiei vamale se produc urmatoarele efecte:

- declaratia vamala este autentificata de catre serviciul vamal;

- se stabilesc relatii juridice intre declarant si autoritatea vamala;

- taxele vamale si drepturile de import sunt cele in vigoare in momentul inregistrarii declaratiei vamale in detaliu;

- se aplica prohibitiile si alte masuri ce decurg din legislatia in vigoare.

Etapele parcurse pentru validarea unei declaratii vamale

1. Controlul documentar care consta in verificarea datelor cuprinse in declaratia vamala prin confruntarea cu documentele anexate.

2. Controlul fizic al marfurilor, total sau partial, precum si expertize sau analize de laborator.

3. Verificarea calculului impozitarilor.

4. Achitarea taxelor si drepturilor vamale permite titularului sa dispuna de marfurile care au facut obiectul declaratiei vamale in cauza (liberul de vama).

Atunci cand agentul vamal constata, in urma verificarilor, iregularitati se dispune depunerea unei noi declaratii vamale.

Declarantul are dreptul sa rectifice sau sa retraga declaratia vamala depusa si acceptata de autoritatea vamala numai pana in momentul controlului fizic al marfurilor.

48. Declaratia vamala in detaliu

Intrarea in vigoare in 1993 a Acordului Interimar privind aplicarea in domeniul schimburilor comerciale a Acordului de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana, a produs unele modificari in ceea ce priveste operatiunea de declarare a marfurilor si de prezentare pentru vamuire.

Potrivit art.94 din Acordul European, administratia vamala din Romania a introdus documentul administrativ unic - D.A.U.- ca document de vamuire purtand denumirea de 'declaratie vamala in detaliu'. Prin introducerea declaratiei vamale in detaliu s-a realizat un pas in procesul de armonizare a legislatiei vamale romane la legislatia vamala comunitara.

Declaratia vamala in detaliu nu se depune pentru:

a) marfurile a caror valoare este sub echivalentul in lei a 100 de euro;

b) pentru bunurile introduse sau scoase din tara de misiunile diplomatice si oficiile consulare acreditate in Romania, precum si de catre membrii acestora, cand se foloseste formularul emis de Ministerul Afacerilor Externe;

c) pentru bunurile introduse in tara de persoanele fizice pentru care se utilizeaza formularul 'chitanta';

d) pentru reexportul ambalajelor care sunt admise la import temporar cu exonerarea totala a platii taxelor vamale si a altor drepturi de import.

Declaratia vamala in detaliu se completeaza in limba romana, prin dactilografiere sau prin procedee informatice, semnaturile si stampilele aplicandu-se manual. Originalul semnaturilor trebuie sa figureze pe exemplarul declaratiei destinate biroului vamal.

Declaratia vamala primara cuprinde formularul utilizat pentru declararea in detaliu a bunurilor clasificate la un singur cod tarifar, in timp ce declaratia vamala complementara este utilizata impreuna cu declaratia vamala primara pentru declararea mai multor bunuri care se clasifica in coduri diferite.

Declaratia vamala in detaliu, semnata de importator, exportator sau de reprezentantul acestuia, are valoarea unei declaratii pe propria raspundere in ceea ce priveste exactitatea datelor inscrise in declaratia vamala, autenticitatea documentelor anexate la declaratia vamala si plasarea marfurilor sub regimul vamal solicitat.

Semnatura declarantului sau a comisionarului in vama pe declaratia vamala in detaliu si, dupa caz, pe declaratia vamala complementara confera acesteia caracterul original si autentic.

Agentiilor vamali le este interzis sa participe la redactarea declaratiilor vamale in detaliu, ei au doar sarcina verificarii declaratiilor.

Declarantii vamali sunt obligati sa depuna cate o declaratie vamala in detaliu pentru marfurile inscrise in fiecare document de transport. In cazul marfurilor care au acelasi destinatar si care se prezinta simultan autoritatii vamale, se poate depune o singura declaratie vamala in detaliu pentru mai multe documente de transport.

Declaratia vamala in detaliu, pe care autoritatea vamala a acordat liber de vama, constituie titlu executoriu pentru urmarirea si incasarea datoriei vamale.

49. Documentele care se prezinta impreuna cu declaratia vamala

Potrivit art.45 din Regulamentul vamal al Romaniei, declaratia vamala in detaliu se depune la vama insotita de urmatoarele documente:

1. Documentul de transport al marfurilor sau, in lipsa acestuia, alte documente emise de transportator, cuprinzand date referitoare la transport.

Acest document este necesar atat pentru a fi facuta dovada ca marfurile au fost preluate in gestiunea transportatorului si ca urmeaza a fi exportate din tara, cat si pentru a servi la efectuarea controlului cantitativ al marfurilor supuse vamuirii ( la import si la export) prin confruntarea datelor inscrise in documentul de transport cu cele din declaratia vamala in detaliu.

2. Factura, in original sau in copie, ori un alt document pe baza caruia se declara valoarea in vama a marfurilor.

Factura sau documentele de plata a marfurilor si a cheltuielilor pe parcurs extern serveste pentru determinarea valorii in vama a marfurilor, ca baza de calcul al cuantumului taxelor vamale si altor drepturi de import, precum si elaborarea statisticii de import-export a Romaniei.

3. Declaratia de valoare in vama este documentul prin care declarantul confirma ca valoarea in vama inscrisa in declaratia vamala, in facturi sau in documentele de plata este conforma cu realitatea si ca reprezinta pretul de tranzactie utilizat in determinarea valorii in vama sau a pretului stabilit in conformitate cu una din metodele de stabilire a valorii in vama.

4. Documentele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza.

5.Orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice care reglementeaza importul marfurilor declarate.

6. Codul fiscal al titularului

Declaratia vamala in detaliu este insotita si de alte documente cum ar fi:

1. Certificatul de origine

Potrivit legislatiei vamale, certificatul prin care se probeaza originea marfurilor trebuie sa fie depus numai in cazurile in care importatorii romani solicita acordarea preferintelor sau concesiilor tarifare stabilite in cadrul acordurilor de liber schimb incheiate de Romania cu alte tari cum ar fi, de exemplu, cu tarile membre A.E.L.S., in cazul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, Aordului privind sistemul global de preferinte comerciale intre tarile in curs de dezvoltare ( P 16).

Autoritatile vamale sau, dupa caz, Ministerul Comertului si Industriei sau Camera de Comert si Industrie elibereaza, la solicitarea exportatorilor, certificate de origine in baza carora in tarile de import se acorda preferintele sau concesiile tarifare stabilite prin acorduri.

Biroul vamal poate solicita autoritatii emitente a certificatului de origine a marfurilor verificarea acestuia in urmatoarele cazuri:

a) cand se constata neconcordanta intre datele inscrise in dovada de origine si celelalte documente care insotesc declaratia vamala. In acest caz regimul preferential se acorda numai dupa ce se primeste rezultatul verificarii, care atesta conformitatea.

b) cand se constata neconcordante formale care nu impieteaza asupra fondului. In acest caz autoritatea vamala acorda regimul preferential si ulterior solicita verificarea dovezii de origine;

c) in orice alte situatii decat cele prevazute la lit. a) si b), in care autoritatea vamala are indoieli asupra realitatii datelor din dovada de origine. In acest caz regimul vamal preferential se acorda si ulterior se solicita verificarea dovezii de origine.

In toate cazurile in care in urma verificarii dovezilor de origine rezulta ca acordarea regimului preferential a fost neintemeiata, autoritatea vamala ia masuri pentru recuperarea datoriei vamale prin intocmirea de acte constatatoare.

2. Certificatul sanitar-veterinar sau fitosanitar care insoteste declaratiile vamale depuse pentru marfuri de origine vegetala sau animala pentru a se dovedi ca nu prezinta pericol pentru transmiterea bolilor specifice plantelor si animalelor.

3. Declaratia de conformitate

In cazul importului de deseuri si reziduri de orice natura sau al altor marfuri periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediul inconjurator, trebuie depuse certificate care sa ateste ca aceste marfuri nu prezinta risc toxiologic si ecologic.

4. Imputernicirea pentru vamuire cuprinde date referitoare la identificarea titularului operatiunii precum si delegatului acestuia imputernicit sa-l reprezinte.

5. Declaratia de incasare valutara se depune ca anexa la declaratia vamala in cazul exportului de marfuri. Acest document sta la baza masurilor de urmaarire a incasarilor valutare efectuate de societatile comerciale care au exportat marfuri.

6. Contractele de vanzare-cumparare, contractele de leasing si alte documente care sunt necesare organelor vamale pentru a se putea stabili regimul vamal solicitat de declarant. Aceste documente sunt cerute de la caz la caz si numai in situatiile in care documentele de transport, facturile sau licentele nu sunt suficiente pentru a dovedi adevarata destinatie care este acordata marfurilor ce fac obiectul vamuirii.

Organele vamale pot cere si retine copii de pe oricare din documentele depuse pentru vamuire.

50. Liberul de vama

Liberul de vama este actul prin care autoritatea vamala lasa la dispozitia titularului declaratiei vamale marfurile vamuite, in scopul prevazut de regimul vamal sub care acestea au fost plasate.

Liberul de vama se acorda in scris, daca sunt indeplinite conditiile si daca sunt efectuate formalitatile de vamuire si numai dupa prezentarea documentelor legale care atesta efectuarea platii datoriei vamale. Pana la aparitia in extrasul de cont al biroului vamal a sumelor reprezentand cuantumul datoriilor vamale acordate de catre debitor si a drepturilor cuvenite bugetului public, liberul de vama este revocabil

Liberul de vama se poate acorda si ca urmare a aplicarii unei proceduri simplificate de vamuire, precum si a unei proceduri informatice de decontare electronica a datoriei vamale, stabilite prin decizii ale directorului general al Autaritatii Nationale a Vamilor.

Pentru ca liberul de vama sa fie acordat, autoritatea vamala trebuie sa verifice daca :

a) felul marfurilor constatate la controlul vamal corespunde cu cel inscris in declaratia vamala;

b) cantitatea marfurilor inscrisa in documentele de transport si in facturi corespunde cu cea din declaratia vamala;

c) numarul si valabilitatea licentei, inscrise in declaratia vamala, corespund cu datele din licenta in cazul in care normele legale prevad existenta unei licente.

La importul de marfuri se mai verifica si clasificarea tarifara, valoarea in vama, taxa vamala si, dupa caz, originea marfurilor, cuantumul drepturilor de import, felul, numarul si data instrumentului de plata.

Marfurile pentru care nu s-a acordat liberul de vama raman sub supraveghere vamala pe cheltuiala exportatorului ori a importatorului sau pot fi pastrate in custodie de transportator ori de declarantul vamal, pe un termen stabilit de autoritatea vamala, pentru clarificarea situatiei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1333
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved