Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Testamentele privilegiate

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Testamentele privilegiate

In cazul in care o persoana se afla in imprejurari care nu-i permit sa testeze in forma autentica obisnuita, Codul civil prevede posibilitatea de a testa intr-o forma simplificata, numite din acesta cauza testamente privilegiate. Forma olografa ramane bineinteles la dispozitia testatorului.



La ora actuala testamentele privilegiate sunt forme desuete, acestea se refera la: testamentul militarilor, testamentul facut in timp de boala contagioasa si testamentul facut pe mare. Pe langa reglementarile specifice fiecaruia dintre ele, testamentele privilegiate au si cateva reguli comune.

In ceea ce priveste aceste reguli comune, sub sanctiunea nulitatii, testamentele trebuie semnate de catre agentul instrumentator, de catre testator, mentionandu-se daca acesta nu stie sau nu poate sa semneze, de catre cel putin unul dintre cei doi martori, a caror asistenta este ceruta uneori, facandu-se mentiune de cauza care l-a impiedicat pe celalalt sa semneze. Testamentele respective raman valabile numai daca testatorul a murit in imprejurari neobisnite care l-au impiedicat sa testeze in conditii normale. Astfel testamentul militarilor si testamentul facut pe timp de boala contagioasa isi inceteza valabilitatea in termen de 6 luni de la data incetarii conditiiilor speciale, iar testamentul maritim in termen de 3 luni de la data cand testatorul a ajuns intr-un loc in care poate dispune prin testament in forma ordinara. In situatia in care testatorul decedeaza inaintea implinirii termenelor mentionate mai sus, testamentul privilegiat produce efecte conform vointei dispunatorului, iar daca decedeaza dupa implinirea acestora, vointa dispunatorului manifestata in una dintre formele prevazute de testamente privilegiate va fi lipsita de efecte.

a)    Testamentul militarilor

Pentru a se putea intocmi testamentul in conditiile prevazute de art 868-871 C.civ. se cere ca testatorul sa fie militar sau asimilat militarilor, este necesar ca acestia sa se afle intr-o situatie exceptionala, cum ar fi: expeditia militara pe teritoriu strain, prizonieratul sau stationarea intr-o localitate asediata din tara ori dintr-un alt loc din care nu se poate comunica din cauza razboiului. In asemenea situatii, testamentul poate fi facut in fata comandantului militar al unitatii sau in prezenta unui alt ofiter superior, cu asistarea a doi martori. Militarii raniti sau bolnavi internati in spital pot testa in fata medicului-sef cu asistarea comandantului militar al spitalului.

b)    Testamentul facut in timp de boala contagioasa

Articolul 872 C.civ. prevede posibilitatea persoanelor bolnave sau sanatoase care se afla intr-o localitate izolata din cauza unei epidemii de ciuma sau alta boala contagioasa, de a testa in fata unui membru al Consiliului local asistat de doi martori, daca in localitatea respectiva nu exista notar public. Acest testament este valabil numai 6 luni de la data deschiderii comunicatiilor cu localitatea in care se afla testatorul sau trecerea lui intr-o localitate in care se comunicatiile nu sunt intrerupte.

c)    Testamentul facut pe mare

In aceasta forma pot testa calatorii si membrii echipajului unui vas in cursul unei calatorii pe mare (art. 874-875 C.civ). Daca vasul este ancorat intr-un port romanesc sau strain si exista un agent diplomatic sau consular roman, se poate testa numai in forme ordinare.

In cazul testamentului maritim agentul instrumentator este comandantul vasului sau un inlocuitor al sau asistat de ofiterul intendent de bord si de doi martori. Sub sanctiunea nulitatii testamentul maritim trebuie redactat in doua exemplare originale. Daca vasul pe care a fost intocmit testamentul intra intr-un port strain unde exista agent diplomatic roman, un exemplar al testamentului se va preda acestuia spre a fi trimis notarului public de la domiciliul testatorului. Cand vasul ancoreaza intr-un port romanesc organele portuare transmit ambele exemplare ale testamentului notarului public de la domiciliul testatorului.

Testamentul facut pe mare este valabil timp de trei luni de la data reintoarcerii testatorului pe uscat, intr-un loc unde ar putea sa testeze in forme ordinare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1437
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved