Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


REASIGURAREA

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



REASIGURAREA

1. Notiune

Uneori, pentru o mai mare dispersare a riscurilor care ar putea rezulta dintr-un contract de asigurare, asiguratorul insusi recurge la asigurare, incheind cu alti asiguratori contracte de reasigurare. In aceasta situatie, in noul contract, asiguratorul initial va dobandi calitatea de reasigurat, iar persoana care il asigura se va numi reasigurator.



Reasigurare este contractul prin care o persoana, numita reasigurator, se obliga ca, in schimbul unei sume de bani (prima de reasigurare), sa suporte in totalitate sau in parte sumele pe care asiguratorul va trebui sa le plateasca persoanelor asigurate (contractanti sau

beneficiari) in baza contractelor de asigurare incheiate cu acestea.

Contractul de reasigurare prezinta aceleasi elemente ca si cel de asigurare.

Reasigurarea poate fi:

- totala in cazul in care reasiguratorul se obliga sa suporte integral sumele care vor fi platite de asigurator persoanei asigurate (contractant sau beneficiar) cu titlu de indemnizatie de asigurare;

- partiala, atunci cand reasiguratorul consimte sa achite doar o parte din aceste sume.

In raport de modul in care partile convin sa preia riscurile asumate prin contracte de asigurare, reasigurarea poate fi:

- unilaterala - doar o parte a contractului preia riscul asumat de cealalta parte sau o cota din acesta;

- reciproca - fiecare parte a contractului preia riscul asumat de cealalta prin contracte de asigurare, partial sau in totalitate.

2. Efectele reasigurarii

Reasigurarea nu stabileste nici un raport juridic intre asigurat si reasigurator, fiecare dintre ei ramanand tert fata de actul juridic la care celalalt este parte (asiguratul fata de reasigurare, iar reasiguratorul fata de asigurarea initiala).

De asemenea, prin reasigurare nu se stinge obligatia asumata de catre asigurator (art. 47 din Legea nr. 136/1995).

Reasigurarea produce efecte doar intre partile contractante (asigurator si reasigurator). Astfel, in situatia in care riscul asigurat in primul contract (asigurarea initiala) se produce, reasiguratorul este obligat sa suporte plata indemnizatiilor pe care reasiguratul (asiguratorul initial) le plateste (art. 46 lit. a din Legea nr. 136/1995).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1425
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved