Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


RECONSTITUIREA

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



RECONSTITUIREA

Reconstituirea este o activitate procedurala si de tactica criminalistica prin care se realizeaza reproducerea unor fapte, secvente ale acestora, in imprejurarile si locul comiterii lor, pentru verificarea probelor administrate in cauza.



Aceasta activitate este determinata de existenta unor probe cu privire la fapta cercetata care au fost administrate deja, de existenta unor neclaritati asupra veridicitatii acestor probe, de existenta unor probe contradictorii, de necesitatea verificarii in fapt a variantelor reiesite din probele administrate deja si de posibilitatea ca prin reconstituire sa fie obtinute noi probe.

Prin efectuarea reconstituirii se va putea verifica daca persoana putea sa vada ori sa auda, sa intre printr-un anumit loc ori sa iasa, sa sara sau sa se ascunda in felul reiesit din probele administrate. In accidentele de circulatie se va putea verifica daca autovehiculul a depasit sau nu axa mediana, daca exista sau nu o inclinatie a drumului, defectiuni in carosabil etc. Totodata se va putea realiza un studiu nemijlocit al locului faptei in aceleasi conditii care au existat la momentul comiterii faptei.

Pentru efectuarea reconstituirii va trebui refacut locul faptei in asa fel incat sa fie identic sau foarte asemanator, conditiile de timp si de loc urmand a fi aceleasi ca atunci cand s-a comis fapta, iar anumite elemente vor putea fi verificate experimental.

Activitatea de reconstituire nu se va efectua atunci cand se pune in pericol viata, sanatatea sau avutul persoanei ori atunci cand se lezeaza demnitatea si onoarea oamenilor. Prin urmare nu se vor efectua reconstituiri in cazul unor coliziuni de autovehicule, incendii, si nici atunci cand s-au comis fapte de viol, de perversiune sau coruptie sexuala. Atunci cand la comiterea faptei s-au folosit obiecte periculoase (cutite, arme etc) la reconstituire astfel de obiecte nu se vor da infractorului pentru a arata cum a procedat.

Pregatirea si efectuarea reconstituirii

Pregatirea reconstituirii se face dupa ce se stabileste scopul acesteia, conditiile in care va avea loc (care trebuie sa fie aproape identice, se convoaca participantii, se stabilesc obiectele, instrumentele si mijloacele necesare efectuarii reconstituirii si se stabileste modul in care va fi efectuata). Vor fi citati si martori asistenti necesari a participa la reconstituire, iar uneori se vor convoca experti ori specialisti pentru o anumita activitate. Inainte de inceperea efectuarii, la locul reconstituirii se vor intreba cei care au fost la locul faptei, daca s-au realizat aceleasi conditii, aceeasi asezare a obiectelor, consemnandu-se pozitia acestora si afirmatiile participantilor in procesul verbal.



Efectuarea reconstituirii se face dupa ce locul acesteia intruneste toate conditiile si dupa ce celor care participa la reconstituire li se explica scopul acesteia, modul in care se va desfasura, locul in care se va afla fiecare si rolul pe care il au in reconstituire. Se va trece apoi la efectuarea propriu-zisa, derulandu-se fiecare secventa in parte din modul in care s-ar fi savarsit fapta in realitate. Pentru verificarea posibilitatilor de observare sau de comitere, fiecare persoana participanta va fi asezata in locul in care afirmativ s-a aflat in momentul comiterii faptei si se va constata daca din locul respectiv se putea percepe ce s-a relatat ori se putea desfasura actiunea in felul relevat. Aceasta activitate se va repeta de mai multe ori pentru a se forma convingerea ca in acest mod s-a petrecut fapta.

Verificarea celor auzite sau vazute se realizeaza dupa ce conditiile de timp, vizibilitate, iluminare, de distanta au fost create in mod similar. Persoanele care au declarat perceperea unei anumite faze de desfasurare a faptei sau intreaga fapta nu vor putea fi inlocuite pentru ca fiecare persoana are o alta acuitate de perceptie atat auditiva cat si vizuala. Doar in caz exceptional (boala sau deces) persoana poate fi inlocuita insa cu o persoana asemanatoare cu persoana inlocuita, respectiv cu trasaturi psihice si fizice apropiate.

Fixarea rezultatelor reconstituirii se va face prin descrierea in procesul verbal de reconstituire, prin fotografiere, prin filmare sau prin inregistrare audio, activitate care trebuie sa concretizeze in amanunt efectuarea reconstituirii cu mentionarea orei inceperii si a finalizarii acesteia, cu aratarea conditiilor de timp si de loc.

Cercetarea la fata locului este o activitate asemanatoare si totusi diferita de reconstituire pentru ca, desi se urmaresc relevarea acelorasi imprejurari, in cazul cercetarii nu trebuie sa existe toate persoanele si obiectele care au fost in momentul comiterii faptei.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1624
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved