Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Structura Parlamentului

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Structura Parlamentului

Parlamentul poate fi unicameral sau bicameral. In statele federale totdeauna exista Parlament bicameral. La noi, traditional, Parlamentul a fost conceput ca bicameral, dar in perioada 1948 - 1989 potrivit constitutiilor socialiste, a functionat un parlament unicameral denumit Marea Adunare Nationala. Parlamentul bicameral este format din Senat - Camera superioara si Camera Deputatilor (Camera inferioara).



1. Organizarea interna a Parlamentului. Fiecare Camera a Parlamentului este formata, din punct de vedere politic, din majoritate si din opozitie. Membrii Parlamentului se constituie in grupuri parlamentare, care sunt grupuri politice; pentru constituirea unui grup parlamentar este nevoie de un numar minim de deputati sau senatori, stabilit prin Regulamentul fiecarei Camere.

Chiar si la nivelul Parlamentului European structura principala o reprezinta grupurile politice si nu grupurile nationale.

a) Birourile Camerelor

Fiecare camera a Parlamentului isi constituie un birou permanent ale carui atributii, mod de organizare si functionare sunt stabilite prin Constitutie si prin regulamentul Camerei.

b) Biroul permanent este format din deputati, respectiv senatori, se alege pe durata unei legislaturi sau a unei sesiuni si este format din Presedinte, vicepresedinti, secretari si chestori. Presedintele biroului permanent este presedintele Camerei, ceilalti membri ai biroului se aleg pentru o sesiune putand fi realesi pe tot mandatul Parlamentului. Presedintele Camerei se alege prin vot secret, cu buletine de vot pe care se inscriu numele candidatilor propusi de grupurile parlamentare ceea ce inseamna ca pot fi atati candidati cate grupuri parlamentare sunt. Presedintele Camerei se alege pe durata mandatului Parlamentului.

c) Comisiile parlamentare. Reprezinta forme institutionalizate de lucru care au ca atributii principale pregatirea lucrarilor Camerei, avizarea proiectelor de legi, regulamente etc. Ele pot fi permanente sau temporare (de ancheta). In anumite domenii exista comisii parlamentare permanente comune ambelor Camere cum ar fi, Comisiile pentru politica externa sau comisia pentru controlul activitatii serviciilor de informatii ( SRI. SIE, SPP, etc.). Comisiile parlamentare sunt formate din reprezentanti ai fortelor politice reprezentate in fiecare Camera.

Cand asupra unui proiect de lege adoptat de cele doua Camere exista diferente de continut se procedeaza la intoarcerea legii la prima Camera competenta decizional care decide astfel.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1564
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved