CATEGORII DOCUMENTE |
TALHARIA
Notiune si definitie
Potrivit textului, talharia consta in furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si in furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea.
Obiectul juridic special
Fiind o infractiune complexa, talharia are ca obiect material, in primul rand, un bun mobil.
Obiectul juridic principal, care este identic cu cel al furtului, consta in relatiile sociale referitoare la posesia si detentia asupra bunurilor mobile. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la viata, integritatea corporala sau libertatea persoanei.
Obiectul material
Incluzand in continutul ei furtul, talharia are ca obiect material, in primul rand, un bun mobil.
Presupunand insa si intrebuintarea de violente, amenintari sau a altor mijloace de anihilare a vointei persoanei, talharia poate avea ca obiect material, in al doilea rand, corpul acesteia. Daca talharia are totdeauna ca obiect material un bun mobil, in schimb, corpul persoanei nu apare ca obiect material al infractiunii decat in acele cazuri in care activitatea secundara se realizeaza printr-o actiune exercitata direct asupra corpului unei persoane.
Subiectul
Legea nu cere subiectului infractiunii de talharie vreo calitate speciala. Aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana.
Participatia penala este posibila atat sub forma coautoratului, cat si sub forma instigarii sau a complicitatii.
In ceea ce priveste coautoratul, acesta exista si atunci cand unii dintre participanti au contribuit direct numai la realizarea actelor de violenta sau amenintare, iar altii, numai la sustragerea bunurilor, deoarece atat folosirea violentei sau a amenintarii cat si sustragerea bunurilor, fiind incluse in continutul talhariei, prin savarsirea oricareia dintre aceste activitati se realizeaza in parte latura obiectiva a infractiunii.
Pentru existenta complicitatii este indiferent daca autorul a savarsit furtul in modaliatea avuta in vedere de complice - sau in alta modalitate de realizare a laturii obiective a infractiunii de talharie - de exemplu, prin intrebuintarea violentei, deoarece si inacest din urma caz, complicele a stiunt ca autorul va comite o talharie si a vrut sa contribuie, prin acte de ajutor, la savarsirea acestei infractiuni.
Latura obiectiva
In alcatuirea laturii obiective a infractiunii de talharie intre, dupa cum s-a aratat, doua activitati strans legate intre ele, dintre care una - furtul - este principala, iar a doua - folosirea violentei sau a amenintarii, ori punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara - apare, in raport cu cea fintai, ca fiind secundara.
Activitatea principala - furtul - consta si in cazul talhariei in luarea bunului mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, ceea ce implica un act de deposedare si un act de imposedare.
Activitatea secundara se poate realiza prin una dintre urmatoarele actiuni pe care ;egea le prevede alternativ: a) intrebuintarea de violente; b) intrebuintarea de amenintari; c) punerea victimei in stare de inconstienta; d) punerea victimei in neputinta de a se apara.
a) violenta, ca element constitutiv al talhariei a preocupat literatura noastra juridica, care a adus precizari in ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru ca fapta sa constituie talharie. O prima conditie este ca ea sa fie savarsita impotriva persoanei. Daca violenta este savarsita impotriva bunului si nu impotriva persoanei, fapta constituie furt si nu talharie. O violenta savarsita impotriva unui bun poate constitui insa, in anumite conditii, o amenintare (distrugerea instalatiei telefonice pentru ca victima sa nu poata apela la ajutor). In asemenea caz, dupa cum s-a mai aratat, fapta constitue talharie, dar in modalitatea intrebuintarii de amenintari si nu de violente. Violenta trebuie sa fie efectiva si trebuie sa aiba aptitudinea de a infrange rezistenta victimei.
b) amenintarea consta in orice act prin care se realizeaza o constrangere morala a persoanei. Ca fapta cu incriminare distincta, ea este prevazuta in art. 193 cp. Faptuitorul, amenintand victima, o pune in situatia de anu mai putea lua hotarari sau intreprinde actiuni in vederea apararii bunului.
c) punerea victimei in stare de inconstienta presupune aducerea in situatia de a nu-si da seama, de a nu percepe, prin folosirea unor narcotice sau a altor substante.
d) punerea victimei in neputinta de a se apara presupune aducerea acesteia in situatia de a nu putea folosi posibilitatile de aparare pe care altfel le-ar fi putut folosi (de ex. Imobilizarea victimei).
Latura subiectiva
Infractiunea de talharie se savarseste cu intentie directa; faptuitorul isi da seama si vrea sa savarseasca furtul prin violenta sau amenintare ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, ori prevede si vrea sa foloseasca unul dintre aceste mijloace pentru pastrarea bunului furat, stergerea urmelor infractiunii ori pentru a-si asigura scaparea.
Tentativa si consumarea
Infractiunea de talharie este susceptibila de tentativa, pe care legea o sanctioneaza (art. 222 cp). Ca in cazul oricarei infractini, in cazul talhariei exista tentativa atunci cand executarea inceputa a faptei a fost intrerupta sau fiind dusa pana la capat, a ramas fara rezultat, datorita unor imprejurari independente de vointa faptuitorului. Executarea faptei insemnand insa, fata de caracterul complex al talhariei, atat executarea actiunii principale cat si actiunii secundare, in cazul acestei infractiuni este tentativa, in primul rand, atunci cand a inceput executarea furtului prin violenta,a menintare etc, dar aceasta executare a fost intrerupta datorita unor imprejurari independente de vointa faptuitorului.
Talharia se consuma in momentul cand executarea activitatii principale - furtului - a fost dusa pana la capat, bineinteles cu conditia ca faptuitorul sa fi folosit violenta, amenintarea etc.
Forme agravante
Potrivit alin. 2 art. 211 cp, talharia este mai grava daca s-a savarsit in urmatoarele imprejurari:
a. in timpul noptii
b. intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport
c. de doua sau mai multe persoane impreuna
d. de o persoana mascata, deghizata sau travestita
e. de o persoana avand asupra sa o arma sau substanta narcotica
f. din locuinta
g. a avut vreuna din urmarile aratate in art. 182.
Sanctiunea
Talharia in forma simpka se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani, iar talharia savarsita in conditiile prevazute in alin. 2 art. 211 cp se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 ani. In sfarsit, talharia care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 785
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved