Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


TAXELE VAMALE

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



TAXELE VAMALE

8. Taxele vamale fac parte din cea mai raspandita si cunoscuta categorie de venituri bugetare, ele fiind abordate de regula din perspectiva dreptului vamal si mai putin din cea a dreptului fiscal.



In plan intern taxele vamale influenteaza producatorii autohtoni in sens pozitiv prin protectia pe care le-o asigura fata de concurenta externa. In cazul unei protectii ridicate pe termen scurt se creeaza un avantaj pentru sectoarele economice in formare sau pentru cele care se gasesc in proces de tranzitie, insa pe termen lung, lipsa unei concurente reale conduce la incetinirea procesului de modernizare si scaderea competitivitatii produselor autohtone pe pietele externe.

In plan extern, fata de investitorii straini, politica taxelor vamale trebuie sa fie clara si stabila, astfel incat sa fie incurajate investitiile in sectorul productiei si apoi in servicii si comert.

Definitie

Taxa vamala reprezinta un impozit indirect care se aplica marfurilor trecute peste granita vamala a unei tari.

Sediul materiei cu privire la taxele vamale este Codul vamal si H.G. nr. 1114/2001- Regulamentul de aplicare a Codului Vamal. Exista de asemenea, pe langa aceste acte normative cu caracter general si alte norme care reglementeaza activitati din diferite sectoare si care contin prevederi cu privire la taxele vamale - Legea T.V.A. -ului, legile privitoare la investitiile straine sau zonele defavorizate. Aceste din urma acte contin derogari cu privire la perceperea taxelor vamale, insa modul concret de aplicare este prevazut de Codul vamal si Regulamentul de aplicare.

De asemenea art. 61 C.v. face referire la taxele vamale, instituind notiunea de control ulterior precum si termenul de prescriptie pentru efectuarea lui. Incasarea sau restituirea taxelor vamale se prescrie in termen de 5 ani de la acordarea liberului de vama. Acest termen este in concordanta si cu alte reglementari din domeniul financiar-fiscal: de exemplu cel prevazut in O.G. nr. 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare.

Prin urmare obligatia de a plati taxele vamale este o obligatie juridica, fiind prevazuta de normele juridice in vigoare si, potrivit acestora, neindeplinirea obligatiei respective atrage executarea silita a platii taxelor neachitate integral sau la scadenta. Beneficiarul acestei obligatii este statul, reprezentat prin organele financiar-bancare carora li s-a atribuit competenta de a incasa taxele vamale. Acest drept de a cere plata taxelor vamale apare ca urmare a stabilirii unui raport juridic de drept intre stat, pe de o parte si particulari pe de alta parte si care devine exigibil in momentul cand, pentru marfurile supuse operatiunilor de vamuire, autoritatea vamala a finalizat procedura prin acordarea liberului de vama.

Potrivit art. 67 alin.1 C.v., taxa vamala in vigoare care se aplica este cea din momentul inregistrarii declaratiei vamale. In aliniatul 2 este consacrat principiul taxei vamale mai favorabile. Potrivit acestui principiu, daca pana la acordarea liberului de vama, intervin taxe vamale preferentiale, titularul operatiunii comerciale sau reprezentantul acestuia, poate solicita aplicarea acestor taxe mai favorabile. Aplicarea acestei taxe nu se face din oficiu, ci doar la cererea importatorului sau reprezentantului sau.

9. Clasificarea taxelor vamale

1.dupa scop

- taxe vamale fiscale care au ca scop obtinerea de venituri de catre stat

- taxe vamale protectioniste (prohibitive) care au ca scop crearea unei bariere pentru produsele straine astfel incat productia interna sa fie protejata

2.dupa modul de percepere:

- taxe vamale specifice care consta in perceperea unei sume de bani raportata la o anumita unitate de masura, fiind percepute in suma fixa, in moneda tarii respective. In cazul acestor taxe este indepartata in mare masura posibilitatea de frauda, intrucat taxa se calculeaza la unitati de marfa prezentate la vamuire, nefiind posibila subevaluarea marfurilor declarate de importator. Datorita faptului ca se percep la unitate de masura si nu la pretul de vanzare, prezinta avantajul ca nu sunt influentate de fluctuatia preturilor pe piata internationala.

- taxe vamale ad valorem care reprezinta un anumit procent din valoarea marfii. In Romania taxele vamale se aplica ad-valorem, adica la valoarea in vama a marfurilor importate.Aceste taxe sunt cele mai raspandite pe plan mondial fiind mai usor de stabilit decat cele specifice, prin aplicarea unei cote fixe la valoarea in vama a marfurilor. Ele prezinta insa si dezavantaje determinate de fluctuatia pe piata internationala a preturilor marfurilor. Astfel, in cazul unor scaderi semnificative a preturilor, se vor reduce si incasarile rezultate din taxele vamale. Sunt usor de eludat datorita faptului ca unii importatori declara in momentul vamuirii valori mult mai mici decat cele reale si prin urmare, taxele vamale percepute vor fi mai scazute.

- taxe vamale alternative care se stabilesc in functie de pretul produselor pe piata interna

- taxe vamale compuse (mixte) care reprezinta o combinatie intre taxa ad valorem si taxa specifica aplicata prin insumare

- taxe vamale sezoniere practicate de tarile din U.E. in cadrul politicii agrare. Acestea sunt mai mari la inceputul sezonului pentru a stimula productia proprie si scad la sfarsitul sezonului pentru a permite importul

3.dupa modul de stabilire

- taxe vamale autonome care sunt fixate de un stat si sunt opozabile celorlalte tari Se aplica marfurilor care provin din tari cu care nu s-au semnat acorduri comerciale, dar si din tari cu care s-au semnat aceste acorduri, iar in momentul importului pentru aceste marfuri nu poate fi prezentat un certificat de origine. Aceste taxe se aplica tarilor care nu beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate.

- taxe vamale conventionale care stabilesc de catre stat prin intelegere cu alte state conform stipulatiilor prevazute in acordurile comerciale incheiate.Pe perioada valabilitatii acordului comercial, sunt stabilite pentru anumite marfuri taxe vamale mai reduse in comparatie cu cele autonome. De regula aceste taxe se percep asupra marfurilor care provin din tarile ce beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate.

- taxe vamale preferentiale se stabilesc intre state ca urmare a negocierilor directe, derogandu-se de la clauza natiunii celei mai favorizate. Sunt aplicate de tarile dezvoltate la importul de produse din tarile in curs de dezvoltare.

- taxe vamale de retorsiune denumite si taxe vamale de raspuns deoarece sunt aplicate drept represalii la politica vamala neloiala a unor state care practica sisteme de subventii ascunse la export sau o politica de dumping. Ele sunt percepute ca taxe vamale suplimentare, adaugate la taxele vamale in vigoare. Sunt clasificate in:

- taxe vamale anti-dumping - au scopul de a anihila efectele dumpingului practicat de anumite tari pe piata internationala. Preturile de dumping sunt preturi mai reduse comparativ cu nivelurile internationale utilizate pentru patrunderea pe o piata de desfacere, eliminand produsele concurente care se comercializeaza la un pret corect Aceste taxe nu pot depasi marja de dumping, care reprezinta diferenta dintre pretul de pe piata internationala a produsului respectiv si pretul de dumping.

- taxe vamale compensatorii - sunt aplicate produselor subventionate la export, valoarea lor nu poate fi mai mare decat subventia utlizata de statul exportator pentru produsul in cauza.

dupa obiectul impunerii

- taxe vamale de import se percep asupra marfurilor importate cand trec granitele vamale ale tarii importatoare, sunt achitate de firmele importatoare si sunt incluse in preturile de desfacere pe piata interna importatoare, fiind in cea mai mare parte suportate de consumatorii finali. Exista si cazuri cand o firma exportatoare poate sa suporte partial aceste taxe: daca exportatorul este interesat sa patrunda pe noi piete de desfacere, sa faca fata concurentei produselor straine, sau sa castige un segment de piata pentru produsele respective, in contractul comercial incheiat cu importatorul poate stipula o clauza prin care se angajeaza sa suporte partial sau total taxele vamale percepute la importul produselor in tara de destinatie. Astfel, Regulile Incoterms 2000 prevad conditia de livrare DDP (livrat vama platita) - potrivit careia exportatorul suporta transportul, asigurarea marfurilor pana in tara de import inclusiv taxele vamale.

- taxe vamale de export se percep asupra marfurilor indigene la exportul acestora, au raspandire limitata fiind percepute la un nomenclator redus de marfuri si pe timp limitat, in scopul obtinerii unor venituri bugetare suplimentare.

In Romania nu se mai percep astfel de taxe.S-a constat ca eliminarea lor duce la cresterea volumului exporturilor, atragand pe termen lung efecte benefice asupra economiei nationale.

Taxe vamale de export se practica in unele tari la materii prime - bumbac, lana, minereuri - in vederea stimularii prelucrarii interne si exportarii ulterioare a produselor semifinite sau finite.

- taxe vamale de tranzit se percep marfurilor straine aflate in trecere pe teritoriul vamal al tarii respective. Aceste taxe un scop fiscal iar renuntarea la incasare lor, ca si in cazul celor de export, pe termen scurt, produce unele pierderi dar pe termen lung atrage efecte pozitive asupra economiei.

Romania utilizeaza numai taxele vamale de import care sunt stabilite si percepute conform Tarifului vamal de import.

Subiectii impunerii sunt persoanele juridice in al caror obiect de activitate sunt prevazute operatiuni de import si persoanele fizice autorizate sa realizeze astfel de operatiuni.

Pot deveni subiecti si persoanele fizice neautorizate atat in cazul introducerii in tara de bunuri, cat si in cazul scoaterii acestora din tara, dar numai daca depasesc o anumita cantitate, valoare sau plafon valoric de scutire. Bunurile care depasesc limitele cantitative si valorice se taxeaza conform tarifului vamal la import si la export cu o taxa unica de 20% aplicata la valoarea in vama.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1173
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved