Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Accizele

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Accizele

Accizele au fost introduse in tara noastra in luna noiembrie 1991 (prin HG 779/1991) dar o reglemantare complexa a acestora s-a instituit la 1 iulie 1993 odata cu introducerea taxei pe valoarea adaugata (intrucat accizele se introduc in baza de impozitare a TVA ). Actul normativ instituitor al accizelor reglementa doua forme ale acestora, respectiv accizele la unele produse din import si din tara si impozitul la titeiul din productia interna si gazele naturale. Specific ambelor forme este faptul ca accizele se datoreaza, de catre producatori, importatori sau achizitori, intr-o singura faza a circuitului economic, cotele de impunere sau sumele fixe in lei,dupa caz, fiind unice atat pentru produsele realizate in tara cat si pentru cele din import.



Cotele cele mai ridicate de accize afectau, in general, bauturile, tigarile, cafeaua si confectiile din blanuri naturale. Totodata trebuie aratat ca incadrarea in cotele de accize si in clasele de calificare a tigaretelor si produselor din tutun, era diferentiata, cote foarte mari (300%) fiind percepute pentru calitatea superioara, mai reduse (70%) pentru calitatea medie si cele mai mici (45%) pentru tigaretele si produsele din tutun de calitate inferioara.

Incepand cu data de 15 februarie 2000 accizele sunt stabilite in sume fixe exprimate in EURO pe unitatea de masura, diferentiate pe grupe de produse, si in cote procentuale.

Accizele reprezinta taxe speciale de consumatie care se aplica, se calculeaza si se varsa o singura data la bugetul de stat pentru anumite produse din tara si din import.

Produsele pentru care se datoreaza accize sunt :

. alcool brut, etilic rafinat, bauturile alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimetare sau consumului, care contin alcool etilic alimentar ;

. produsele din tutun ;

. produsele petroliere ;

. alte produse si grupe de produse.

Accizele pentru alcoolul brut, alcoolul etilic rafinat, bauturile alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului care contin alcool etilic

In grupa alcool brut, alcoolul etilic rafinat, bauturi alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic sunt incluse urmatoarele sub grupe :

a) alcool brut, alcool etilic rafinat, produse obtinute pe baza de alcool etilic rafinat si bauturile alcoolice obtinute din distilate de cereale.

Agentii economici producatori de bere au obligatia de a depune la organul fiscal teritorial la care sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, pana la 15 februarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind capacitatile de productie pe care le detine.

Platitorii de accize pentru produsele incluse in cele patru subgrupe sunt :

○ agenti economici - persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate - care produc sau importa astfel de produse ;

○ agentii economici care cumpara de la producatorii individuali (persoane fizice) produse supuse accizelor, pentru prelucrarea si/sau comercializare ;

○ agensii economici, pentru cantitasile de produse supuse accizelor, obtinute din productia proprie sau din import, care sunt : acordate ca dividende sau ca plata in natura actionarilor, asociatiilor si, dupa caz, persoanelor fizice ; consumate pentru reclama si publicitate.

Baza de impozitare pentru calculul accizelor o reprezinta :

▪ cantitatea de alcool pur continuta - pentru produsele din subgrupele a) si b)

▪ cantitatea de bauturi, exprimata in hectolitri, multiplicata cu numarul de grade alcoolice continut - pentru produsele din subgrupele c) si d) ;

Cotele de impunere sunt stabilite in sume fixe reprezentand accize specifice datorate pe produse si pe grupe de produse exprimate in echivalent EURO pe unitatea de masura, astfel :

EURO pe hectolitru alcool pur - pentru produsele din subgrupele a) (reprezentand :

alcool brut ; alcool etilic rafinat ; alte produse destinate industriei alimentare sau

consumului, care contin alcool etilic, cu o concentratie mai mare de 0.5%) si b).

▪ EURO pe hectolitru/1 grad alcoolic - pentru produsele din subgrupele c) si d).

Pentru produsele din categoria ˝bauturi alcoolice spirtuase obtinute pe baza de alcool etilic rafinat si bauturi alciilice obtinute din distilare de cereale ˝ se datoreaza bugetului de stat o acciza specifica de baza exprimata in echivalent euro pe hectolitru alcool pur, la care se adauga o acciza procentuala de 1 % aplicata asupra pretului cu amanuntul maxim declarat.

Total acciza datorata = A A

in care :

A = acciza specifica

A acciza procentuala

A = c K* R * Q A = 1%*pa*Q

100 100

PA = pretul maxim cu amanuntul declarat pe butelie ;

Q = cantitatea (in litri) ;

Q = numarul de butelii aferent lui Q

in care :

C = concentratia alcoolica exprimata in procente de volum ;

K = acciza specifica unitara ;

R = cursul de schimb valutar

Acelasi regim accize se aplica si produselor din subgrupa ˝vinuri si produse pe baza de vin˝ (c) cu o concentratie alcoolica de peste 22% in volum.

Cuantumul accizelor datorate bugetului de stat se detemina astfel :

. pentru produsele din subgrupe a)

A = C * K *R *Q

100 100

in care :

A = cuantumul accizei ;

C = concentratia alcoolica (exprimata in % de volum)

K = acciza unitara

Q = cantitatea (in litri)

R = cursul de schimb valutar

. pentru produsele din subgrupele c) si d) ;

A = C * K * R *100

100

In care :

A = cuantumul accizei ;

C = concentratia alcoolica (exprimata in numar de grade alcoolice continute)

K = acciza unitara ;

Q = cantitatea (litri)

R = cursul de schimb valutar.

Pentru alcoolul brut, alcoolul etilic rafinat, bauturile alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic, accizele de datoreaza si se calculeaza o singura data de care agentul economic producator si importator.

In cazul produselor alcoolice, utilizate ca materie prima pentru fabricarea altor produse supuse accizelor agentii economici prelucratori au dreptul sa deduca, din accizele datorate pentru produsele finale facturate, accizele platite fie in vama, fie la achizitionarea de pe piata interna a materiei prime de la agentii economici producatori sau importatori. Exercitarea dreptului de deducere este conditionata de existenta documentelor justificative care atesta provenienta legala a cantitatilor de materii prime utilizate, care sunt :

a) in cazul achizitionarii materiei prime direct de pe piata externa : licenta de import, autorizatia de comercializare in calitate de agent economic importator, declaratia vamala de import, factura externa ;

b) in cazul achizitionarii materiei prime direct de la agentii economici producatori interni : o copie de pe autorizatia de comercializare in calitate de producator de alcool, o copie de pe factura fiscala vizata de supraveghetorul fiscal, care sa ateste provenienta alcoolului in care acciza sa fie evidentiata separat ;

c) in cazul achizitionarii materiei prime direct de la agentii economici importatori : o copie de pe autorizatia de comercializare a furnizorului in calitate de agent importator, o copie de pe declaratia vamala de import, factura fiscala care sa ateste provenienta alcoolului, in care acciza sa fie evidentiata separat.

Pentru deducerea accizelor aferente produselor importate sau achizitionate de pe piata interna si utilizate ca materie prima pentru obtinerea altor produse supuse accizelor, agentii economici au obligatia de a evidentia in jurnalul privind cumpararile de materii prime, toate intrarile de produse utilizate ca materie prima si accizele aferente acestora, iar in jurnalul privind vanzarile de produse finite toate livrarile de produse si accizele aferente acestora. Deducerea unor accize aferente materiilor prime in cuantum mai mare decat cel al accizei aferente produselor finale livrate, nu este admisa.

Jurnalul privind cumpararile de materii prime si cel privind vanzarile de produse finite supuse accizelor, rezultate din prelucrare, intocmesc pentru fiecare luna calendaristica in parte, in baza documentelor de evidenta operativa.

Principiul deducerii se aplica si in cazul alcoolului brut prelucrat in scopul obtinerii alcoolului etilic rafinat.

Incepand cu data de 15 februarie 2000, toate livrarile de alcool efectuate de catre agentii economici producatori interni si importatori, precum si livrarile de bauturi alcoolice efectuate de catre agentii economici producatori interni, importatori si comerciantii in sistem en - gros sunt facturate in momentul livrarii, utilizandu-se pentru aceasta, in mod obligatoriu, facturi fiscale si avize de insotire a marfii, tiparite special de catre Regia Autonoma ˝ Imprimeria Nationala˝. Imprimeria Nationala le distribuie directiilor generale ale finantelor publice si controlul financiar de stat judetene sau a municipiului Bucuresti, in baza solicitarii acestora. De aici, formularele pot fi achizitionate contra cost pe baza de comenzi scrise, de catre utilizatori (agenti economici) cu conditia ca acestia sa justifice necesitatea achizitionari, in

calitate de agenti economici autorizati sa comercializeze alcool si bauturi alcoolice.

Aceste documente speciale au inscriptionate, pe lungimea in diagonala, cuvintele ˝Alcool˝ sau ˝Bauturi alcoolice˝. Pe fiecare factura fiscala si aviz de insotire a marfii de inscrie calitatea agentilor economici, atat a furnizorului cat si a cumparatorului de alcool si bauturi alcoolice, dupa caz, respectiv de purtator, importator, comerciant en - gros sau en - detail. Aceste documente de livrare insotesc efectiv ( sunt detinute de catre delegatul aflat in mijlocul de transport al produselor) in mod obligatoriu, fiecare transport de alcool si bauturi alcoolice, iar in lipsa lor organele fiscale (comisarii garzii financaire care opresc mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de insotire a marfii) considera ca marfa are provenienta ilicita.

Accizele datorate pentru produsele din tutun

Platitori ai accizelor pentru produsele de tutun sunt : agentii economici (persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate ) care produc sau importa astfel de produse. De asemena platitorii de accize sunt si agentii economici, pentru toate cantitatile de produse importate sau obtinute din productie proprie care sunt acordate ca dividende sau ca plata in natura actionarilor, asociatilor si, dupa caz, persoanelor fizice, sau care sunt consumate pentru reclama si publicitate.

Cotele de impunere sunt exprimate in trei modalitati :

. sub forma de suma fixa in echivalent euro aplicabila pe 1000 tigarete, la care se adauga o cota procentuala aplicata asupra bazei de impozitare. Aceste cote sunt valabile pentru tigarete, indiferent de provenienta si calitatea acestora ;

. sub forma de suma fixa stabilita in echivalent euro pe 1000 bucati pentru tigari si tigari de foi ;

. sub forma de suma fixa stabilita in echivalent euro pe kg pentru tutunul destinat fumatului precum si pentru tutunul de prizat si de mestecat.

Baza de impozitare pentru stabilirea componentei procentuale a accizelor la tigarete, atat pentru produselor din productia interna, cat si pentru produsele din import, o constituie pretul maxim de vanzare cu amanuntul declarat.

Preturile maxime de vanzare cu amanuntul sunt stabilite de fiecare agent economic producator intern sau importator si notificare de Ministerul Fianntelor.

Sumele datorate bugetului de stat drept acciza pentru tigarete se determina astfel :

Total acciza datorata = acciza specifica(A1)+ acciza procentuala(A2)

 


A = K * R * Q A = 25% * PA * Q

In care :

K = acciza unitara (2 euro)

R = cursul deschimb valutar ;

PA = pretul de vanzare cu amanuntul maxim declarat ;

Q = cantitatea axprimata in unitati de 1000 de tigarete ;

Q = numarul de pachete de tigarete aferente lui Q

Pentru produsele din tutun, altele decat tigaretele, se datoreaza bugetului de stat accize specifice, stabilite in echivalent euro pe unitatea de masura.

Cuantumul accizei se determina astfel :

Pentru tigari si tigari din foi cantitatea se va exprima iin unitati de 1000 bucati, iar pentru tutun in kilograme.

Incepand cu data de 25 februarie 2000, toate livrarile de produse din tutun, efectuate atat de agentii economici producatori interni si importatori cat si de ceilalti agenti economici care comercializeaza astfel de produse, sunt efectuate pe baza de facturi fiscale si avize de insotire a marfii, special tiparite de catre Regia Autonoma ˝Imprimeria Nationala˝si distribuite directiilor generale ale finantelor publice si controlul financiar de stat judetene sau a municipiului Bucuresti ( in baza solicitarii acestora)

Pe fiecare factura fiscala se inscrie calitatea agentilor economici, atat a furnizorului cat si a cumparatorului de produse din tutun, respectiv de producator intern importator, comerciant en-gros sau en- detail. Aceste facturi fiscale insotesc efectiv, in mod obligatoriu, fiecare transport de produse din tutun, iar in lipsa acestora se presupune ca marfa are provenienta ilicita. Prin insotire efectiva se intelege existenta documentului de livrare a acestor produse asupra delegatului aflat in mijlocul de transport.

Accizele pentru produsele petroliere

In obiectul accizelor datorate pentru produsele petroliere se includ :

a)      carburantii auto, respectiv :

. benzine

. benzine fara plumb

. motorine

b)      benzine de prima distilare de DAV, de cocsare si de piroliza, in cazul in care acestea nu sunt livrate altor rafinarii pentru procesare ;

c)      uleiuri pentru motoare auto ;

d)      aditivi preparati pentru benzine ;

e)      vaseline

f)        parafine.

Platitorii de accize sunt agentii economici producatori sau importatori de astfel de produse.

Accizele datorate bugetului de stat sunt stabilite sub forma de suma fixa in echivalent euro pe tona de produs finit.

Sumele datorate bugetului de stat drept accize, pentru carburanti auto, se determina astfel :

A = K * R * Q

in care :

A = cuantumul accizei ;

R = cursul de schimb valutar ;

K = acciza pe unitate de masura ;

Q = cantitate (tone)

Transferurile carburantilor auto in cadrul subunitatilor fara personalitate juridica nu sunt generatoare de plata a accizelor. Aceata obligatie se creeaza in momentul transferului dreptului de proprietate.

Accizele pentru alte produse si grupe de produse

In obiectul accizelor se cuprind in mod limitativ produsele din import si din tara prevazute in mod expres intr-o lista anexa la reglementarile in vigoare privind regimul accizelor.

Exemplu de produse si grupe de produse supuse accizelor :

▪ cafea verde ;

▪ cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori ;

cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila ;

▪ confectii din blanuri naturale (cu exceptia celor de iepure, oaie, capra) ;

▪ articole din cristal ;

▪ bijuterii din aur si /sau platina, cu exceptia verighetelor ;

▪autoturisme si autoturisme de teren, echipate cu motor cu benzina sau cu motor diesel indiferent de capacitatea cilindrica a acestora ( inclusiv din import rulate) ;

▪ parfumuri, ape de colonie si ape de toaleta ;

▪ aparate video de inregistrat sau de reprodus, combine audio ;

▪ dublu radio casetofoane cu redare de pe banda magnetica sau compact disc ;

▪ camera video ;

▪ cuptoare cu microunde ;

▪ arme de vanatoare si arme de uz individual, altele decat cele militar sau de sport ;

▪ aparate pentru conditionat aer ;

Cotele de impunere sunt exprimate diferit, in functie de categoria produselor sau grupelor de produse respectiv :

▪ sub forma de suma fixa stabilita in echivalent euro pe unitatea de masura (care poate fi :tona - pentru cafea verde, cafea prajita si cafea cu inlocuitori ; kg - pentru cafea solubila)

▪ sub forma de cota procentuala (pentru restul produselor)

Platitori ai accizelor sunt :

▪ agentii economici (persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate) care produc, importa si comercializeaza produsele prevazute cu accize. Se datoreaza accize si pentru cantitatile de produse importate sau obtinute din productie proprie care sunt acordate ca dividente sau ca plata in natura actionarilor si dupa caz, persoanelor fizice ; consumate pentru reclama si publicitate ;

persoane fizice care introduc in tara autoturisme si autoturisme de teren (inclusiv din import rulate), indiferent de capacitatea cilindrica a cestora ;

▪ agentii economici care comercializeaza bunuri de natura celor prevazute de accize )cu exceptia autoturismelor si autoturismelor de teren), provenite de la persoane fizice neinregistrate ca agentii economici (in regim de consignatie) ;

Baza de impozitare a accizelor este diferita, in functie de felul operatiunilor astfel :

▪ pentru produsele din productia interna, baza de calcul o constituie pretul de livrare, mai putin accizele, respectiv pretul producatorului care nu poate fi mai mic decat suma costurilor ocazionate de obtinerea produsului respectiv ;

▪ pentru produsele din import, baza de calcul o constituie valoarea in vama la care se adauga taxele vamale si alte taxe speciale stabilite conform legii ;

▪ pentru bunurile provenite de la persoanele fizice neinregistrate ca agenti economici, dar comercializate de agenti economici, baza de calcul o constituie contravaloarea ce se cuvine deponentului bunurilor vandute ;

Accizele preced taxele pe valoarea adaugata si se calculeaza o singura data, prin aplicarea cotelor procentuale (prevazute de reglementarile in vigoare) asupra bazei de calcul.

Scutirile acordate la plata accizelor, momentul datorarii accizelor si obligatiile platitorilor de accize

Sunt scutite de plata accizelor urmatoarele categorii de bunuri si produse :

a) bunurile din import provenite din donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, acordate de guverne straine, organisme internationale si organizatii non - stop si de caritate, institutiilor de invatamant si de cultura, ministerelor si altor organe ale administratiei publice ;

b) produsele livrate la rezerva de stat si la la rezerva de mobilizare, pe perioada cat au acest regim. Pentru produsele scoase din rezerva de stat sau rezerva de mobilizare, plata accizelor se face de caatre unitatile detinatoare ale acestor stocuri, la livrarea produselor catre beneficiar ;

c) produsele exportate direct sau prin agenti economici care isi desfasoara activitatea de baza de comision ;

d) produsele comercializate prin magazinele autorizate, potrivit legii, sa comercializeze marfuri in regim de ˝duty free˝. Pentru aceste produse, scutirea se acorda prin restituirea accizelor platite la achizitionarea lor. Cererea tip de restituire este adresata organelor fiscale teritoriale. Restituirea accizelor aferenta produselor aprovizionate la preturi cu accize si vandute in regim de ˝duty free˝ se va face in urma verificarii efective a realitatii sumelor solicitate a fi restituite ;

e)produsele importate in regim de tranzit sau de import temporar, atata timp cat se afla in aceasta situatie. In acest caz, scutirea se acorda cu conditia depunerii de catre agentul economic importator a unei garantii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garantie va fi restituita agentului economic numai dupa incheierea regimului vamal acordat ;

f) alcoolul etilic rafinat, utilizat in productia de alcool sanitar, numai pentru cantitatile de alcool sanitar livrate direct unitatilor sanitare si farmaciilor. Si in acest caz, scutirea se acorda prin restituire ;

g) alcoolul etilic rafinat, utilizat in productia de medicamente si de otet alimentar. In aceasta situatie, scutirea se acorda prin restituirea accizelor platite producatorului sau importatorului la achizitionarea alcoolului utilizat ca materie prima.

Obligatia platii accizelor ia nastere in anumite momente cand intervine relatia juridica intre platitor si stat. Momentul cand se naste obligatia platii accizelor sau momentul datorarii accizelor il constituie :

. data efectuarii livrarii - pentru produsele din productia interna ;

. data inregistrarii declaratiei vamale de import - pentru importatori ;

. data cumpararii - pentru agentii economici achizitori ;

. data vanzarii bunurilor - pentru produsele vandute in sistem de consignatie precum si pentru bunurile vandute la casele de amanet ;

. data efectuarii livrarii bauturilor alcoolice, pentru alcoolul etilic rafinat utilizat ca materie prima la obtinerea acestora - in cazul unitatilor care detin atat sectii de producere a alcoolului etilic rafinat cat si sectii de producere a bauturilor alcoolice.

Exigibilitatea platii presupune momentul, data, termenul cand accizele trebuie varsate la buget.

Pentru operatiuni interne, exigibilitatea platii apare lunar, termenul de plata fiind la data de 25 ale lunii urmatoare. Plata se poate face prin virament sau in numerar, dupa caz, in contul bugetului de stat, deschis la unitatile teritoriale ale trezoreriei statului.

Pentru produsele din import, exigibilitatea platii si termenul de plata sunt la data inregistrarii declaratiei vamale, plata accizelor facandu-se la organele vamale, concomitent cu plata taxelor vamale.

Accizele stabilesc si se platesc in lei. Valorea in lei a accizelor datorate bugetului de stat, stabilite in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a fiecarei luni. Acest curs se utilizeaza pentru calculul accizelor pe toata durata lunii imediat urmatoare.

Obligatiile platitorilor de accize sunt :

○ inregistrarea ca platitori de astfel de impozite la organele fiscale teritoriale. Declaratiile de inregistrare se depun la directiile generale ale finantelor publice si control financiar de stat judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti sau la administratiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucuresti dupa caz. Organele fiscale teritoriale au obligatia sa-i inregistreze pe platitori, conform dispozitiilor legale privind inregistrarea fiscala ;

○ calcularea corecta si varsa reala bugetul de stat a accizelor la termenul stabilit, intra in sarcina agentilor economici platitori, care aplica auto impunerea . Neplata accizelor la termenele stabilite atrage calcularea majorarilor de intarziere, conform legii ;

organizarea evidentei accizelor, realizata prin.

In materie de accize, constituie contraventii, sanctionate cu amenzi contraventionale, o serie de fapte savarsite de agentii economici producatori, importatori sau comercianti de produse supuse accizelor, intre care retinem :

a) folosirea alcoolului brut ca materie prima pentru prepararea bauturilor alcoolice de orice fel ;

b) nedeclararea in termen la organul fiscal a capacitatilor de productie pe care le detin agentii economici producatori de alcool si de bauturi alcoolice, precum si a modificarilor intervenite in nivelul acestora ;

c) comercializarea pe piata interna la preturi mai mici decat preturile minime publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a produselor si a grupelor de produse, inclusiv a celor in vrac, pentru care s-au stabilit preturi minime ;

d) neinscrierea in facturile fiscale a preturilor maxime de vanzare cu amanuntul declarate ;

e) comercializarea la preturi mai mari decat preturile maxime de vanzare cu amanuntul declarate a produselor pentru care s-au stabilit astfel de preturi ;

f) practicarea de preturi de vanzare cu amanuntul mai mici decat preturile minime stabilite pe produse, la care se mai adauga acciza determinata pe baza pretului maxim de vanzare cu amanuntul plus taxa pe valoare adaugata aferenta ;

g) neafisarea la locuri vizibile a listelor cuprinzand preturile maxime in vigoare pentru toate produsele comercializate ;

h) comercializarea produselor ce nu se regasesc in listele cuprinzand preturile maxime de vanzare cu amanuntul declarate de catre agentii economici producatori si importatori ;

i) neinregistrarea in jurnalele decumparari a intrarilor de produse utilizate ca matrice prima, precum si neinregistrarea in jurnalele de vanzari a livrarilor de produse rezultate din prelucrare ;

j) neutilizarea documentelor fiscale speciale ;

k) nedepunerea la organele fiscale teritoriale a situatiilor privind modul de valorificare a alcoolului ;

l) intocmirea necorespunzatoare a documentelor fiscale speciale ;

m) neevidenta corecta in registrul special a cantitatilor de alcool importat in vrac ;

n) livrarea de alcool etilic si de bauturi alcoolice in vrac altor agenti economici decat cei expres prevazuti in actele normative ;

o) livrarile de bere din productia interna, neinsotite de certificate decalitate ;

p) nedotarea cu mijloace de masurare legale a productiei de alcool.

Constatarea, controlul, urmarirea, incasarea si executarea silita a accizelor si a celorlalte impozite indirecte prezentate, precum si a majorarilor de intarziere aferente se efectueaza conform reglementarilor legale in materie.

Obiectiunile, contestarile si plangerile formulate de catre platitori in legatura cu actele de control se solutioneaza conform dispozitiilor legale in vigoare.

Impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia interna

Pentru titeiul si gazele naturale din productia interna, agentii economici autorizati datoreaza bugetului de stat impozit in momentul livrarii.

Impozitul datorat precede taxa pe valoare adaugata si se calculeaza prin aplicarea sumelor stabilite in lei pe unitatea de masura asupra cantitatilor livrate.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2386
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved