CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
COMPORTAMENTUL ORGANIZATIONAL.
Definire: studiaza atitudinile si comportamentele umane, individuale si de grup din cadrul organizatiei ptr. a asigura functionarea eficienta si capacitatea de adaptare a org. la schimbarile mediului in care evolueaza.
COMPORTAMENTUL UMAN.
Definitie: totalitatea actelor, faptelor si reactiilor prin care o persoana raspunde solicitarilor de ordin fizic sau social provenite din mediul exterior.
Suportul energetic al comportamentului uman este dat de motive, respectiv mobiluri, manifestate prin trebuinte, interese, intentii, idealuri.
Scopurile comportamentului uman se transpun in modele mentale care prefigureaza si orienteaza comportamentul individual si de grup.
La nivel individual, comportamentul se exprima prin atitudini multiple si diverse fiind o rezultanta a structurii de ansamblu a personalitatii.
La nivel organizational, persoana ocupa intotdeauna un post din care decurg drepturi si obligatii care il determina sa adopte comportamente prescrise (modele de comportament) pe care societatea le asteapta in mod legitim.
Notiunea de comportament uman exprima o realitate psihologica, dependenta simultan de personalitatea individului si de mediul extern creat in organizatia de manageri.
a. Disciplina studiaza in mod expres oamenii si natura umana in cadrul org.
b. Surprinde si explica influentele proceselor din org. asupra indivizilor;
c. Ofera instrumentele prin care oamenii se pot autocunoaste, se pot evalua ei insisi si pe altii si pot stabili relatii interumane eficiente;
d. Explica diferentele de performanta dintre organizatii, punand in valoare determinanta socio-umana a relatiilor de manag.
Obiectivele disciplinei:
a. anticiparea comportamentului organizational care raspunde la intrebarea cand?, in ce context apar anumite fapte si actiuni ale indivizilor din organizatie?;
b. explicarea comportamentului organizational care raspunde la intrebarea de ce comit oamenii anumite fapte?, dezvolta anumite comportamente?, adopta anumite atitudini?;
c. orientarea comportamentului organizational care raspunde la intrebarea cum poate fi dirijat, orientat comportamentul persoanelor dintr-o org. astfel incat obiectivele indivizilor si cele ale grupului sa fie o concordanta care permite performanta org..
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1426
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved