Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Conceptul de calitate

management+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de calitate

In termeni simpli, prin calitate se intelege maniera de a fi bun sau rau a unui lucrux). 'Calitatea nu este niciodata un acccident. Ea este intotdeauna rezultatul unui effort inteligent determinat de dorinta de a produce un produs superior'.

Temenul calitate provine din limba latina, de la cuvintele 'qualitas' si 'qualis', care au intelesul 'fel de a fi'.

Standardul ISO 8402 - Terminologia calitatii - defineste calitatea drept ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii confera acestuia aptitudinea / capacitatea de a satisface necesitati / exigente explicite (exprimate in mod clar, direct sau, in termeni tehnici, specificatii) sau implicite (care se subinteleg sau, uneori, trebuie identificate).

Necesitatile (exigentele) sunt exprimate de obicei, prin proprietati si caracteristici, in functie de specificatiile produsului. Necesitatile pot include aspecte privind aptitudinea de utilizare, securitatea, disponibilitatea, fiabilitatea, mentenabilitatea, aspecte economice sau aspecte privind protectia consumatorului si a mediului inconjurator.

Calitatea inalta a produselor si serviciilor reprezinta (intr-o alta acceptiune) un efect important al concurentei. Prin aceasta prisma, ea reprezinta corolarul confruntarii produselor pe piata libera.Securitatea produselor se realizeaza prin limitarea la un nivel acceptabil al riscului beneficiarului fata de posibilitatea aparitiei in exploatare a unor defectiuni sau vicii de proiectare sau de fabricatie, de natura sa afecteze sanatatea, integritatea persoanei sau sa-i aduca acesteia prejudicii materiale in conditiile respectarii normelor de utilizare.

Protectia consumatorilor este o politica nationala elaborata si aplicata pe baza principiilor directoare adoptate de Adunarea Generala ONU la data de 09.04.1985, prin rezolutia nr. 39/248. Principiile acestei politici cuprind:

protejarea consumatorilor fata de riscurile impicand sanatatea si securitatea lor;

promovarea si protejarea intereselor economice ale consumatorilor;

accesul consumatorilor la informatia necesara deciziei de selectie si achizitie;

educarea si instruirea consumatorilor;

posibilitatea obtinerii unei despagubiri de catre consumator, in anumite situatii;

dreptul consumatorului de a se constitui in organizatii/asociatii care sa le apere interesele.

Principiile directoare adoptate de Adunarea Generala ONU reprezinta de fapt drepturile consumatorilor, si se aplica in legatura cu produsele si serviciile comerciale indigene sau de import pe pietele unei tari.

Fiabilitatea reprezinta masura probabilitatii de functionare a unui sistem tehnicx) (in totalitatea sa, sau pe partile lui constitutive), in conformitate cu normele prescrise. Altfel spus, fiabilitatea reprezinta proprietatea unui sistem tehnic, sau a unora din elementele sale componente, de a functiona fara defectiuni un timp cat mai indelungat si de a-si pastra indicii de exploatare in limitele prescrise.

Mentenablitatea unui produs/serviciu/proces utilizat in conditii specificate reprezinta probabilitatea (sau aptitudinea caracterizata de aceasta probabilitate) ca o operatie de intretinere data sa poata fi efectuata in conditii si cu mijloace specificate.

Calitatea inalta a produselor si serviciilor reprezinta (intr-o alta acceptiune) un efect important al concurentei. Prin aceasta prisma, ea reprezinta corolarul confruntarii produselor pe piata libera.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1620
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved