Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

MANAGEMENTUL LOGISTICII LA NAVA MARITIMA

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
IMPLICATII SI RELATII INTRE STILUL DE CONDUCERE SI CULTURA ORGANIZATIONALA
TEMA PRACTICA - Best Western Parc Hotel
Sistemul decizional
Managementul arta sau stiinta
TIPURI DE PRODUCTIE INDUSTRIALA
Studiul de caz la firma “BuildConstruct”
Managementul calitatii – principii
Managementul Relatiilor cu Clientii
REPERE CRONOLOGICE DIN ISTORIA CALITATII
TIPURI DE NEGOCIERE


Managementul logisticii la nava maritima

*1. NOTIUNI INTRODUCTIVE

Marile companii de navigatie maritima si operatorii portuarii au infiintat departamente de logistica, care sint prezente in organigramele a numeroase firme din Europa, Marea Britanie si SUA, alaturi de departamentele de marketing, productie si finante. Dar in ciuda cresterii aparente a importantei logisticii in structura organizatorica, multi directori executivi percep inca simplist rolul logisticii, considerind ca aceasta activitate consta numai in livrarea produsului sau prestarea serviciului corespunzator, la locul potrivit, la timpul potrivit si cu cel mai mic cost posibil. Nu este deloc surprinzator faptul ca directorii executivi au o asemenea perceptie limitata asupra logisticii.
Logistica este definita ca procesul de gestionare strategica a achizitionarii, deplasarii si depozitarii materialelor, semifabricatelor si produselor finite alaturi de fluxurile informationale corespunzatoare acestor procese, in interiorul firmei si al canalelor de marketing, cu scopul satisfacerii comenzilor cu cele mai mici costuri pentru firma, creeaza valoare adaugata si poate juca un rol vital in cresterea profiturilor firmei. Numai prin conectarea tuturor activitatilor logistice direct la planurile strategice ale companiei, managerii logisticieni vor putea lucra eficient in sprijinul strategiei companiei de transport maritim, pentru a obtine avantajul competitiv.

O problema principala a logisticii in transportul maritim o reprezinta valoarea adaugata, care reprezinta suma de bani pe care clientul este dispus sa o plateasca pentru produsele sau serviciile furnizate de catre companie. Valoarea adaugata reprezinta diferenta dintre ceea ce plateste clientul si costul suportat de catre companie pentru furnizarea produsului sau a serviciului.

Firmele care incearca sa determine costurile asociate furnizarii produselor si serviciilor din transporturi trebuie sa aiba in vedere doua concepte de baza ale managementului distributiei astfel:

-Cit de multa valoare este adaugata produsului pe masura ce acesta se deplaseaza in interiorul canalului de distributie, de la furnizor la consumator ?

-Cit de mult il costa pe furnizor o astfel de valoare adaugata, la fiecare nivel ?

Etapele parcurse de catre un produs, de la procurarea materiilor prime si pina la achizitionarea lui de catre consumator, ridicind totodata doua probleme principale:

-cine ofera serviciul,

-care sint atributiile celor doua parti.

Managerii logisticieni trebuie sa identifice activitatile care creeaza valoare adaugata si care permit astfel o diferentiere a serviciilor realizate de catre firma lor, fata de cele ale concurentilor. Multe companii sint capabile sa-si diferentieze semnificativ propriile servicii, fata de cele oferite de catre concurentii lor. O data cu cresterea complexitatii acestora, este mai usor sa oferi un serviciu diferit fata de cel al concurentei, dar este mai dificil sa-l faci pe client sa perceapa aceasta diferenta. Daca clientul nu va vedea diferenta, ea nu va exista si pe piata prin urmare, nu va aduce avantajul scontat. Companiile de succes tind sa se diferentieze in special prin elemente care prezinta importanta pentru clientii lor. Adesea elementele abstracte cum ar fi reputatia pe care si-o creeaza companie de navigatie, prin calitatea serviciilor, sint singurele avantaje percepute de catre clienti. Evident ca exista multe ocazii favorabile pentru logisticieni de a pune accentul pe acele diferente pretuite de clienti, care sa le permita obtinerea unui avantaj competitiv.

Costul informatiei a fost unul dintre putinele costuri care s-au redus pe parcursul ultimilor ani. Revolutia in tehnologia informationala ofera logisticii posibilitatea de a utiliza sistemele bazate pe tranzactii, precum si pe cele de sprijin pentru luarea deciziilor ca pe o sursa de diferentiere concurentiala si ca pe o modalitate de crestere a cotei pe piata. De exemplu gestionarea serviciului prin utilizarea schimburilor electronice de date, dintre companie si furnizorii „cheie”, poate aduce reduceri substantiale de costuri. Tot astfel utilizarea schimburilor electronice de date intre producator si client poate oferi economii legate de constituirea stocurilor si de timpul de executare a comenzii, menite sa intareasca pozitia competitiva a clientului, impartirea avantajelor legate de valoarea adaugata in interiorul canalului de distributie, care permite crearea unui spirit de parteneriat, eliminind semnificativ costurile clientilor si ridicind bariere de intrare pe piata impotriva concurentilor.

Datorita faptului ca distribuitorii in calitatea lor de navlositori, pot fi factori puternici de diferentiere si influenta, companiile de navigatie maritima trebuie sa invete cum sa-si faca din reteaua de navlositori un aliat de incredere. Navlositorii care simt ca se afla intr-o relatie de parteneriat cu furnizorii lor, pot influenta clientii sa aleaga o anumita companie de navigatie pentru transport. Pe scurt, navlositorii pot realiza diferentierea serviciului.

In anumite situatii imaginea marcii unei firme este atit de puternica, incit navlositorul nu are alta optiune decit sa ofere ceea ce solicita clientul. Cel mai adesea insa clientul va fi influentat de calitatea serviciilor oferite in trecut si de relatia cu navlositorul, in aceste situatii, navlositorul creeaza valoarea adaugata prin promovarea serviciului firmei de transport. Departamentele de logistica au contacte mult mai frecvente cu navlositorii, decit departamentele de vinzari sau de marketing. Datorita interactiunii lor cu navlositorii si cu alti intermediari, ele au ocazia unica de a oferi serviciile apreciate de catre navlositori, intarind in acest fel relatia de parteneriat intre cele doua parti.

Activitatile curente trebuie luate in considerare datorita impactului lor potential asupra navlositorilor si clientilor. Putinele resurse logistice ale companiilor de transport maritim trebuie directionate spre acele activitati apreciate de catre clienti, care aduc valoare adaugata si determina astfel avantajul competitiv pentru companie. Managerii logisticieni trebuie sa aibe o viziune de ansamblu asupra planurilor strategice ale propriei companii si sa inteleaga rolul logisticii in reusita acestor planuri. Managerii logisticieni vor coopera cu departamentele de marketing, comercial si financiar pentru a identifica tipurile de activitati care adauga valoare serviciilor companiei.

Logistica va avea un rol strategic semnificativ in obtinerea avantajului competitiv de catre companii in conditiile de concurenta de pe piata maritima. Pentru a raspunde acestor provocari, managerii logisticieni vor trebui sa-si dezvolte noi deprinderi, sa-si convinga superiorii despre insemnatatea logisticii si sa asigure acel nivel de servicii care sa fie apreciat de clientii companiei*2. LOGISTICA LA NAVA MARITIMA

La nivelul conducerii companiei de navigatie maritima trebuie sa fie luate in considerare urmatoarele aspecte, care se constituie ca intrebari si la care departamentul de logisitca trebuie sa raspunda:

1).Cine ia deciziile de reaprovizionare a navei:

-cantitatea de produse,

-frecventa si programarea,

2).Cine se ocupa de aprovizionarea navei.

3).Ce gama de produse este transportata de catre navele companiei ?

4).Programarea deplasarii navei in portul de incarcare, primirea si incarcarea marfurilor la bord.

5).Transportul marfurilor la destinatie, descarcarea navei si pregatirea acesteia pentru reluarea ciclului de transport.

6).Apropierea de porturile in care se afla marfa, acoperirea pietei maritime potentiale cu ajutorul navelor companiei, etc.

7).Administrarea comenzilor:

-conosamente,

-facturi,

-extrase de cont, etc.

8).Controlul creditului:

-seriozitatea clientului;

-limitele creditului;

-conditiile de creditare/finantare;

-colectarea banilor si stimulente.

9).Administrarea preturilor (navlului):

-modificari de preturi,

-valoarea reducerilor de pret,

-influenta factorilor de timp, etc.

10).Promovarea, activitatile promotionale  si reprezentarea firmei.

11).Relatiile cu clientii: 

-Reprezentare,

-Administrarea garantiilor,

12).Schimbari aduse serviciilor, stabilirea pretului.

13).Performanta serviciului.

14).Suport tehnic:

-in oameni,

-in materiale

-in nave maritime.

15).Informatii de piata:

-Actiunile concurentilor.

-Performantele in domeniul maritim

-Rapoarte asupra serviciilor acestora si despre utilizatorii acestora.

-Noi oportunitati de transport.

16).Ce reduceri/majorari de preturi trebuie aplicate ? Sint ele obisnuite pentru acest domeniu de activitate ? Sint corespunzatoare serviciului ? Ar trebui facut mai mult ?

17).Cit de important este serviciul nostru pentru clienti ? Cit de importanti sint clientii pentru firma ?

Concret pentru nava maritima sint foarte importante si trebuie sa fie urmarite acele elemente ale logisticii care tin de membrii echipajului, care au atributii de logistica astfel:

-Comandantul navei.

-Seful mecanic.

-Ofiterii maritimi de punte si mecanic I.

-Seful de echipaj.

Pentru acestia sint importante:

-Aprovizionare a navei, cantitatea de produse, frecventa aprovizionarii.

-Programul de aprovizionare, portul unde se va efectua aceasta.

-Cine se ocupa de aprovizionarea navei:

-personalul companiei,

-agentul navei.

-Cum vor fi administrate comenzilor primite de la nava pentru aprovizionarea acesteia, adica circulatia facturilor, chitantelor, avizelor de insotirea, extrasele de cont, etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1497
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site