Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul firmelor de constructii-montaj

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul firmelor de constructii-montaj

Asemenea tuturor firmelor angrenate in economia concurentiala si firmele de constructii-montaj se confrunta cu probleme legate de adaptarea lor la principiile economiei de piata. Astfel, tinand cont de dificultatile legate de aceasta adaptare, se impune adoptarea unui management performant, singura solutie care este capabila sa rezolve complexele probleme ale economiei concurentiale.
Implicit, managementul performant are nevoie de manageri performanti la toate nivelurile de conducere ale firmei. In literatura de specialitate, definitiile managerului sau cadrului de conducere difera de la un autor la altul. In general, se constata doua abordari principale. Prima abordare include in categoria managerilor nu numai cadrele de conducere dar si personalul de specialitate. A doua tendinta defineste managerii ca fiind persoanele care detin efectiv posturi de conducere, carora le sunt nemijlocit subordonati alti angajati ai firmei, ce iau decizii si care influenteaza in mod direct actiunile si comportamentul altor persoane.
A doua abordare este mai riguroasa deoarece in delimitarea managerilor se reflecta mai adecvat specificul procesului de conducere. Prima abordare este deficitara intrucat nu face deosebirea intre specialisti si functionari din cadrul aparatului managerial si managerii propriu-zisi, a caror marime principala consta in exercitarea previziunii, organizarii, coordonarii, antrenarii si control -; evaluarii muncii primilor. Angajatii firmelor contribuie nemijlocit prin calitatea si priceperea lor la usurarea muncii managerilor.
Materia prima a managerilor o reprezinta potentialul subordonatilor si propriul lor talent de a-i conduce. Managerii exercita in mod permanent, integral sau partial functii de previziune, organizare, coordonare, antrenare si evaluare referitoare la procesele de munca exercitate de subordonatii lor.
Deci, managementul firmei de constructii-montaj intr-o economie concurentiala reprezinta efortul conjugat al tuturor managerilor pe baza experientei acestora cu scopul de a valorifica la maximum resursele materiale, umane, financiare in vederea obtinerii unui profit maxim fara a face insa compromisuri de la calitatea lucrarilor executate si serviciilor prestate.
Conducerea firmei de constructii-montaj, intr-o economie concurentiala, a devenit foarte complexa. Firma actioneaza intr-un mediu dinamic, ea fiind un subsistem al acestuia.
Ea trebuie sa perceapa si sa evalueze restrictiile economice, politice, juridice, sociale, functie de care sa-si stabileasca obiectivele si procesul de transformare.
Firma, ca un sistem, arata astfel:

Existenta sistemului este determinata de existenta unui scop comun tuturor elementelor sale si de existenta unei finalitati. Sistemul actioneaza in cadrul unui mediu ambiant, format din alte sisteme, care ii influenteaza activitatea. Managerii cunosc importanta factorilor de mediu dar dinamica acestuia precum si resursele limitate alocate cercetarii lui nu permit stapanirea acestuia.
Specificul proceselor manageriale solicita managerilor atat o serie de calitati cat si cunostinte si aptitudini specifice domeniului managementului. Din prima categorie fac parte:
- inteligenta;
- memoria;
- spiritul de observatie;
- capacitatea de concentrare;
- caracterul etc.
Aceste calitati sunt necesare, in general, in orice profesie dar mai ales pentru manageri si la dimensiuni sporite.
Pe langa aceste calitati native, managerii trebuie sa posede si o serie de cunostinte:
- psiho-sociologice;
- tehnice;
- economice;
- juridice;
- matematice;
- statistice;
- probabilistice etc.
De asemenea, managerii vor trebui sa se autoperfectioneze continuu, acumuland neincetat cunostinte. Proportia in care aceste calitati se recomanda sa fie detinute de fiecare manager, variaza in functie de nivelul ierarhic in care isi desfasoara activitatea:

Deci, cu cat nivelul ierarhic este mai ridicat, cu atat cunostintele de management, calitatile native sunt necesare cu intensitati superioare.
Capacitatea de a conduce in echipa participativ este o aptitudine care are o importanta sporita in special in firmele de constructii-montaj. Managementul participativ necesita manageri foarte buni, capabili sa depisteze, sa mobilizeze si sa amplifice potentialul microgrupului de executie si de conducere din care fac parte.
De asemenea, capacitatea de a conduce in echipa implica o stransa colaborare cu subordonatii, luarea deciziilor in grup pe baza unor proceduri democratice. Scopul managementului participativ consta in stimularea initiativei, creativitatii si aptitudinilor salariatilor in folosul firmei.
In vederea dinamizarii managementului firmelor se impun efectuarea unor transformari si modificari esentiale in domeniul motivarii, al calitatii muncii si al performantelor. Ele reprezinta parghia fundamentala de actiune asupra colaboratorilor directi al managerului precum si a tuturor salariatilor pentru a-si fructifica cu eficienta potentialul de cunostinte, experienta si creativitate. Aceasta cere din partea managerilor asigurarea de conditii optime pentru ca salariatii sa se simta si sa lucreze motivat.3. Comentarii si concluzii

In acest prim capitol am facut o introducere succinta in problematica si stiinta managementului, cu trasaturile si orientarile de perspectiva precum si punctari asupra stilului managerial. Desigur, cele expuse sunt general valabile si in conducerea firmelor de constructii-montaj.
Managementul poate asigura atat descoperirea adevaratelor probleme cat si formularea lor exacta, inlaturarea falselor probleme, stabilirea scopurilor, a obiectivelor si prioritatilor precum si abordarea sistematica, rationala, in vederea obtinerii rezultatelor dorite.
Avand in vedere mediul economic in care isi desfasoara actualmente activitatea firmelor de constructii-montaj, mediu intr-o continua schimbare (cresterea concurentei si a fiscalitatii, reducerea investitiilor si a puterii de cumparare etc.) supravietuirea firmelor in aceste conditii de criza, este, din pacate, o strategie pe care o adopta majoritatea firmelor.
Astfel, aceasta strategie este preocuparea de baza a conducerii firmelor care o adopta. Aplicarea ei difera de la o firma la alta dar esenta este aceeasi: continuarea activitatii prin aplicarea doar acelor cunostinte de management care au ca rezultat realizarea unor venituri minime necesare asigurarii continuarii activitatii firmei.
In aceste conditii, o mai mare sansa de reusita o au, in special, firmele mici, ele fiind mai elastice si pregatite oricand sa-si schimbe chiar si domeniul de activitate (productie ?prestari servicii ?comert ?proiectare etc.).
In legatura cu stilul managerial, in conditii actuale, se intalnesc urmatoarele tipuri de manageri:
- manageri ce activeaza in firme cu capital total sau majoritar de stat;
- manageri ce activeaza in firme cu capital 100% privat;
In prima categorie, avand in vedere si legislatia in vigoare (Consiliul de Administratie, Comitet Director, Comisia de Cenzori), statul impune un sistem de management participativ unde deciziile au timp de aplicare, de la concepere, punere in aplicare si rezultat, de multe ori foarte mare. Insa la firmele private de constructii-montaj unde adeseori patronul este si managerul firmei, acesta ia, in majoritatea cazurilor, decizii unilaterale.
Comparand cele doua sisteme de management, al doilea se dovedeste a fi mai eficient din urmatoarele considerente:
- deciziile, in special cele majore, pleaca spre executanti de la un singur decident, fara a fi necesara intrunirea tuturor factorilor de decizie;
- in cazul unei decizii gresite, responsabilitatea nu mai este "aruncata" de la un decident la altul;
- timpul de transmitere si aplicare a deciziei este mult mai scurt, aceasta avand ca rezultat indeplinirea sarcinilor trasate prin decizie in timp optim.
Se poate spune ca mai devreme sau mai tarziu, spectrul economic va fi inevitabil constituit in preponderenta de firme private. Cu toate ca acum, in aceasta etapa de tranzitie prelungita, majoritatea firmelor de constructii-montaj se zbat pentru supravietuire, in momentul insanatosirii economiei, acele firme care au reusit sa treaca cu bine peste efectele tranzitiei catre economia de piata, vor avea din start o experienta de invidiat, vizavi de cele care se vor constitui atunci.

II. Sistemul de management al firmelor de constructii-montaj

In economia concurentiala, firmele de constructii-montaj au nevoie de un sistem de management bine pus la punct, avand o functionalitate si flexibilitate ridicata adica o capacitate sporita de a indeplini cerintele unei conduceri moderne. Astfel, functionarea "sanatoasa" a sistemului inseamna:
- integrare;
- ierarhizare;
- reglare;
- autoreglare;
- dinamism;
- adaptabilitate;
- stabilitate;
- finalitate.
Sistemul de management al unei firme reprezinta ansamblul format din procese, relatii si structuri, prin care se asigura conducerea acesteia. Componentele sistemului de management al unei firme sunt prezentate schematic astfel:

Structura organizatorica si sistemul informational alcatuiesc latura constructiva a sistemului de management, adica structura de conducere a firmei. Subsistemul decizional actioneaza asupra celor condusi prin intermediul deciziilor, ansamblul acestora formand esenta procesului de conducere, adica latura functionala a firmei.
Cele trei laturi, structura organizatorica, sistemul informational si procesul decizional, nu opereaza separat, ele interfereaza, fiind sustinute de un ansamblu de metode, tehnici, mijloace si instrumente manageriale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2522
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved