CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Piramida conducerii
'Esenta leadership-ului este faptul ca trebuie sa ai o viziune. Si ca trebuie sa exprimi aceasta viziune clar si raspicat de cate ori ai ocazia.' - Theodore Hesburgh, Presedintele Universitatii din Notre Dame
Liderul traduce viziunea in realitate, facandu-i pe ceilalti sa doreasca sa experimenteze procesul de schimbare. Iar pentru a-i influenta pe ceilalti si a-i face sa incercede buna voie in aceasta experienta, liderii au nevoie de un set propriu de competente care sa le ghideze actiunile. Desi competentele vor fi intotdeauna diferite de la un lider la altul, existenta unui set de baza de la care sa se dezvolte restul mareste sansele succesului ca lider. Aceste competente pot fi vazute ca fiind instrumentele interne pentru motivarea anagjatilor, pentru directionarea sistemelor si a proceselor si pentru indrumarea afacerii catre scopuri commune, care vor face ca valoarea organizatiei sa creasca. Acest ghid al leadership-ului este impartit in trei parti principale, care formeaza o "Piramida a Conducerii" (vezi figura 1):
Competentele de baza formeaza fundatia leadership-ului. Fara o baza solida, fetele piramidei se darama foarte repede.
Competentele de leadership formeaza planul vizibil, cel care se afla in prim plan, care separa liderii de sefi prin sedimentarea cunostintelor si a priceperilor necesare pentru conducerea organizatiei catre varful domeniului in care activeaza. Fara aceste competente, liderul are o baza nesigura de pornire, sau dupa cum spunea Scott Adams, creatorul lui Dilbert, este un 'sef cu capul tuguiat.'
Competentele profesionale aduc adancime piramidei. Motorul acestor competente este experienta si INVATAREA din aceste experiente. O persoana poate stapani perfect competentele de baza si pe cele de leadership, dar un lider mediu devine un lider bun numai prin experimentare si greseala, prin analiza profunda a acestor experiente. Fiecare organizatie necesita o gama diferita de competente profesionale pentru fiecare post de conducere in parte.
Personalitatea - este acel plan al piramidei care nu se vede dar care permite piramidei sa se construiasca si mai apoi sa stea in picioare. Exista autori care considera personalitatea nu ca pe o fateta a piramidei ci ca pe scheletul pe care aceasta se dezvolta.
Figura 1
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2164
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved