Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Trasaturile definitorii ale firmei

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
Trasaturile definitorii ale firmei

1.Este un sistem complex care eintemeiaza resurse umane , materiale , financiare , informationale ; fiecare dintre acestea fiind alcatuite dintr-un numar mare de elemente .
Resursele umane sunt compuse din totalitatea salariatilor firmei , totalitatea specialistilor la care apeleaza firma reprezentand caracteristici diferite d.p.v al pregatirii, al varstei , a pozitiei ocupate , a specialistilor , al sexului si al vechimii in firma .

Ansamblul resusrselor financiare este format din resursele interne , surse externe sau surse atrase care contribuie la derularea activitatii firmei .

Resursele informationale sunt atat interne cat si externe fiind concretizate in tehnologii , norme de consum , evidente contabile , evidente tehnico- economice , evidente statistice .

2.Este un sistem socio- economic in sensul ca in cadrul sau forta de munca se afla in stransa independenta iar calitatea fortei de munca influenteaza direct rezultatele activitatii firmei .

3.Este un sistem deschis in sensul ca este supusa influentei atat factorilor interni cat si factorilor externi . Ca urmare a intrarii firmelor romanesti intr-un sistem dupa cum este economia de piata functionala , influentele externe firmei capata o putere din ce in ce mai mare , ca urmare a influentei externe tarii internationale .

4.Este un sistem organic adaptiv in sensul ca se schimba permanent sub influenta factorilor interni si externi adaptandu-se atat la nevoile pietei cat si la nevoia de dezvoltare proprie fiecarei firme .

5.Este un sistem tehnico- material in sensul ca intre mijloacele de munca si materiile prime utilizate exista legaturi ce sunt determinate de tehnologia folosita .

6.Este un sistem operational pentru ca cea mai mare parte a activitatii unei firme are un caracter operativ

In functie de tipul de proprietate se manifesta un anumit tip de management .

In functie de forma de proprietate firmele pot fi :

FIRME PRIVATE presupun apartanenta patrimoniului unei singure persoane sau unui grup de persoane . Acest tip de firma fiind cel mai vechi tip de firma cunoscut .Acestea pot fi ca urmare firme individuale sau firme de grup .

Un tip aparte de firma privata il constituie firma familiara ce se caracterizeaza prin faptul ca patrimoniul apartine unei singure familii , de obicei acesta fiind de administratii medii sau mici .Cel mai adesea proprietarii sunt in acelasi timp si lucratori .Firma familiala se bazeaza pe o mare solidaritate si colaborare intre persoanele inrudite , traditia unei astfel de firme fiind de asemenea foarte mare .

FIRMA COOPERATISTA este tot o firma privata infiintata pe baza acordului liber a mai multor persoane ce desfasoara de regula activitati similare .

Caracteristic acestui tip de firma este ca dreptul de proprietate confera si drept de management , in marea majoritate proprietarii avand si calitatea de lucratori .

SOCIETATI IN COMANDITA PE ACTIUNI sunt societati private in care patrimoniul este impartit in actiuni cu o anumita valoare nominala .

Detinerea unei actiuni sau mai multor reprezinta temeiul legal prin care se exercita dreptul de proprietate asupra patrimoniului firmei prin care se influenteaza managementul firmei si prin care se participa la repartizarea profitului .

Dreptul de proprietate asupra unei actiuni se poate transmite de la o persoana la alta prin vanzare- cumparare .De regula , acest drept de proprietate se poate face prin intermediul burselor de valori .

Firmele cu capital de stat reprezinta o alta parte importanta a unei economii nationale , trasatura de baza a acestei fiind proprietatea de stat asupra patrimoniului .

Proprietatea privata a unei firme determina o autonomie deosebita in cadrul unei economii capitaliste . Spre deosebire de acestea , firmele cu capital de stat au activitate in domeniul in care functionarea lor trebuie sa fie controlata de stat .

FIRMA MIXTA se realizeaza de obicei prin colaborarea intre capitalul privat si capitalul de stat , statul devenind unul din actionari .REGIILE functioneaza in ramurile strategice ale economiei nationale , infiintarea si functionarea lor fiind decisa de guvern pentru regiile de interes national si de autoritatile locale ( consiliul judetean, local ) pentru regiile de interes local .

Specific regiilor este faptul ca pot fi depasite nivelurile de cheltuiala numai in cazuri temeinice justificate numai pentru servicii si lucrari de interes public , obligatoriu la propunerea Ministerului de Resort si cu avizul Ministerului de Finante . In aceste cazuri se stabileste exact volumul estimat al pierderilor si sursele de acoperire .

Anual , o regie trebuie sa prezinte spre aprobare impreuna cu bilantul si contul de profit si pierdere .

Conducerea , managementul unei regii se asigura in mod obligatoriu de catre un consiliu de administratie din 7/15 persoane din care o persoana este numita de Forul Coordonator .

FIRME IN NUME COLECTIV ale caror obligatii sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor .

Pot fi SOCIETATI IN COMANDITA SIMPLA unde obligatiunile sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidare a actionarilor dar pana la limita aportului fiecaruia .

SOCIETATI IN COMANDITA PE ACTIUNI al carui capital este impartit in actiuni , obligatiunile sunt garantate cu patri moniul , raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor in limita actiunilor pe care detin .

Pentru fiecare tip de societate de firma comerciala este necesar sa existe un contract de societate iar pentru cele pe actiuni si statutul societatii .

In ultimul timp un alt criteriu ce este luat in considerare din ce in ce mai mult este criteriul marimii firmei .Cel mai utilizat criteriu pentru a stabili dimensiunile unei firme este numarul de salriati .

De regula , o microintreprindere cuprinde intre 1-9 salariati , o firma mica cuprinde intre 10-49 salariati , o intreprindere medie cuprinde 50-249 salariati , peste 250 salariati reprezinta intreprinderea mare .

In unele tari , de obicei cele dezvoltate ,exista si o alta clasificare in care se consta ca intreprinderile mari sunt cele care au peste 1000 sau chiar 2000 salariati , de regula acest lucru se intampla in tarile cu o economie foarte dezvoltata .

Un alt criteriu de clasificare ar firmelor este d.p.v al apartenentei nationale a capitalului .Firmele pot fi :

FIRME NATIONALE , a caror principala caracteristica este ca totalitatea bunurilor se afla in proprietatea unui grup dintr-un singur stat .

FIRME MIXTE unde participa capitalul autohton si dintr-o tara straina .

FIRME INTERNATIONALE in care capitalul apartine unor proprietari din 23 tari .

FIRME MULTINATIONALE in care capitalul apartine mai multor tari dar firmele pot sa aiba si sedii in mai mult de 2 tari .

FIRME TRANSNATIONALE in care majoritatea capitalului provine din 2-3 tari , poate sa aiba sedii in cel putin 3 tari iar managerii sunt manageri internationali .

Incadrarea intr-una sau alta din aceste categorii ne arata anumite particularitati ale managementului , adica modul de constituire si conducere , interesele pe care le reprezinta managementul , amploarea sferei deciziilor in elaborarea strategiilor , segmentul de piata avut in vedere , caile prin care se realizeaza motivarea personalului si modalitatile de control utilizate in procesul de management .

In functie de caracterul obiectivului muncii pot fi FIRME EXTRACTIVE si FIRME PRELUCATOARE .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2624
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site