Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Compartimentul de marketing

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micCompartimentul de marketing

Experienta acumulata in diferite tari avansate, a aratat ca, existenta in cadrul firmei a unui compartiment specializat in probleme de marketing, constituie premisa esentiala a unor activitati benefice in domeniul valorificarii produselor si serviciilor. Lucrul cel mai important il constituie situarea acestui compartiment in organigrama firmei, diferentierea cat mai clara a sistemului sau de relatii - ierarhice, functionale, de cooperare - cu celelalte compartimente ale agentului economic.Locul compartimentului de marketig in structura organizatorica a firmei - indiferent de profilul acesteia - este definit in primul rand, prin pozitia sa de "stat major". Intr-o astfel de pozitie, compartimentul de marketing este chemat sa se incadreze organic in sistemul de relatii ale sistemului economic din care face parte. El se afla in relatii de subordonare fata de conducerea firmei, pentru care, trebuie socotit ca organ de sinteza, ca un organ "filtru", in stare sa analizeze si sa converteasca multitudinea informatiilor in decizii, in programe de actiune, care urmeaza sa fie adaptte de conducerea firmei. In acest sens, compartimentul de marketing, prin competenta sa, analizeaza proiectele deciziilor celorlalte compartimente si, daca se incadreaza in viziunea de ansamblu, le supune spre aprobare si aplicare conducerii firmei.

In al doilea rand, locul compartimentului de marketing in structura organizatorica a firmei este definit prin relatiile pe care acesta le are cu celelalte compartimente functionale, acestea trebuind sa fie de colaborare si de parteneriat conceptual.

Atributiile esentiale ale compartimentului de marketing sunt urmatoarele:

- sa prospecteze, sa analizeze si sa elaboreze programe de marketing pentru fiecare produs si pentru fiecare perioada de vanzare;

- sa analizeze si sa fundamenteze diferite variante de preturi si tarife si sa defineasca varianta optima;

- sa dea semnalul sau sa initieze studii pentru innoirea si diversificarea produselor (serviciilor) sau a formlor de distributie;

- sa organizeze controlul vanzarilor si sa remedieze operativ, deficientele care apar in acest domeniu;

- sa urmareasca, in mod riguros, derularea contractelor cu tertii;

- sa supavegheze modul de desfasurare a actiunilor promotionale si sa evalueze operativ efectul acestora.

Infaptuirea unor asemenea atributii poate avea loc, intr-o masura mai mult sau mai putin corespunzatoare, in functie de structura organizatorica a compartimentului de marketing care este adoptata de o firma sau alta.

Compartimentul de marketing organizat pe criteriul functiilor.

Organizarea compartimentului de marketing pornind de la criteriul functiilor, are in vedere constituirea unor colective specializate in realizarea unor activitati, cum ar fi: cercetari de marketing pe domenii sau pe produs (serviciu), promovarea produsului (serviciului), distributia, pretul,    programul de marketing etc.

Tinand seama de criteriul functiilor de indeplinit, organizarea compartimentului de marketing se poate realiza in doua variante:

a) Organizarea liniara a compartimentului de marketing consta in constituirea unui anumit numar de colective subordonate direct sefului de compartiment.


Organizarea liniara a compartimentului de marketing

b) Organizarea arborescenta a compartimentului de marketing, presupune doua sau mai multe trepte de organizare; compartimentul de marketing este structurat in doua sectoare: sectorul functional; sectorul operational.

Fiecare dintre cele doua sectoare poate fi organizat pe colective, in functie de natura problemelor de rezolvat care, la randul lor, sunt dependente de profilul de activitate al firmei.


Organizarea arborescenta a compartimentului de marketing

Compartimentul de marketing organizat pe baza criteriului geografic

Acest sistem de organizare este propriu firmelor producatoare sau comerciale care activeaza, in acelasi timp, pe mai multe piete cu profil diferit. Potrivit acestui sistem, poate fi adoptata structura organizatorica a compartimentului de marketing pe tipuri de piete.

Potrivit criteriului geografic, se pot organiza doua sectoare:

- unul pentru piata interna;

- altul pentru piata externa.

In cadrul fiecarui sector pot exista colective specializate pe domenii ale marketingului (promovare, distributie etc.).

Compartimentul de marketing organizat potrivit criteriului produselor

Aceasta modalitate de organizare a compartimentului de marketing, presupune stabilirea unor responsabili (colective) care sa raspunda de activitatile de marketing specifice unui produs sau unei grupe de produse. In acelasi timp, unele actiuni specializate care se refera la toate produsele (cercetari de marketing, promovare, distributie etc.) se pot organiza in subcompartimente separate.

Modalitatea aceasta de organizare este proprie firmelor cu nomenclator redus de produse, dar care ridica probleme de marketing deosebite.


Organizarea compartimentului de marketing dupa criteriul produselor

Acest mod de organizare a compartimentului de marketing presupune policalificarea intregului personal al compartimentului de marketing pentru toate problemele de marketing ale tuturor produselor din profilul de activitate al firmei, ceea ce are drept urmare o dispersare a fortelor si o crestere nejustificata a costurilor pentru asemenea activitati.

Compartimentul de marketing organizat dupa criteriul clientilor

Compartimentul de marketing se organizeaza pe baza acestui criteriu cand firma se adreseaza unor segmente radical diferite de cumparatori, fiecare urmand rezolvarea unor cerinte specifice. De exemplu, o firma anume produce pentru consumul populatiei; in acest caz firma producatoare isi poate structura compartimentul de marketing, in raport cu principalele categorii de consumatori (barbati, femei, copii).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3286
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved