Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Marketing -

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Marketing -

Scurt istoric



S.C. ALFACOM. SRL a luat fiinta in anul 1998 prin asocierea S.C. ALFACOM. SRL cu investitori autohtoni. Asociatii au convenit ca noua societate sa fie organizata sub forma de societate cu raspundere limitata, cu sediul in Timisoara, str. I. Maniu nr.10, Sc.B, Ap.13, Jud Timisoara, inscrisa in CF 23023 Timisoara.

Societatea poate deschide puncte de lucru, puncte comerciale, filiale si reprezentante in toate localitatile din tara.

Punctul initial de lucru a fost in comuna Peciu-Nou unde se gaseste fabrica pentru industrializarea laptelui.

Societatea se constituie pe o durata de timp nelimitata.

Capitalul de pornire al S.C. ALFACOM. SRl este de 300 mil. lei .

Cifra de afaceri a crescut progresiv pe masura impunerii produselor societatii pe piata, ajungand la sfarsitul anului 2000 la 45 mil. euro. Procentual cifra de afaceri a crescut cu 20 % lunar.

Asociatii au convenit ca obiectul de activitate al societatii sa fie productia prelucrarii laptelui si a celorlalte produse lactate, precum si toate operatiunile comerciale care au ca obiect de tranzactie laptele si produsele din lapte.

Unitatea este amplasata intr-un spatiu special amenajat cu toate dependentele necesare in suprafata totala de 220 m2 , pe care l-a inchiriat de la Societatea Agricola "16 Decembrie" Peciu-Nou, care de altfel este unul din furnizorii de materie prima.

Finantarea investitiei s-a realizat din bani proprii si un credit de la BRD Timisoara, credit care a fost rambursat in totalitate in primii 3 ani de activitate.

La inceput productia era axata pe fabricarea laptelui de consum pasteurizat si normalizat la un procent de grasime de 2,5 %, frisca proaspata si smantana fermentata, ambele livrate vrac pentru restaurante si cofetarii.

Dupa rambursarea creditului s-au facut unele investitii care au dus la diversificarea productiei, astfel incat in prezent programul de fabricatie cuprinde produse acidofile (iaurt, sana, lapte batut), lapte de consum, branzeturi (telemea, branza proaspata), smantana fermentata, frisca proaspata.

In anul 2005 societatea a cumparat spatiul si terenul aferent in care isi desfasoara activitatea, spatiu de 10500 m2, din care 220 m2 special amenajat cu toate dependintele necesare. Unitatea mai este dotata cu urmatoarele spatii: sala pentru igienizare (ambalaje, instalatii), vestiar cu grupuri sociale, camera frigorifica, laborator uzinal, magazii, birou.

Anul acesta societatea a achizitionat de la aceste unitati aproximativ 8000 hl / zi, lapte materie prima, colectarea facandu-se cu autocisterna proprie. Achizitionarea cu lapte se face in proportie de 70 % din sectorul de stat si 30 % din sectorul privat pe baza de contracte intre societate si furnizori.

Instalatia de prelucrare a laptelui, cu o capacitate de prelucrare in lapte de consum si derivate de 8000 litrii / zi, cuprinde un intreg ansamblu de utilaje si instalatii necesare fluxului de prelucrare a laptelui, de la receptionare si pana la ambalare in pungi de plastic.

Ea a fost achizitionata de la o firma din Ungaria care a montat-o, asigurandu-I si service-ul necesar.

Produsele finite sunt valorificate prin reteaua proprie de distributie la un numar de aproximativ 120 de unitati cu specific alimentar.

Punctele de vanzare en-gros sunt situate in Timisoara si Resita. Livrarea se face loco - furnizor cu mijloace de transport inchiriate.

Activitate productiva se desfasoara conform organigramei, cu 16 salariati, care sunt angajatii societatii cu carte de munca.

In perspectiva societatea doreste crearea de noi spatii de productie, prin aceasta urmarind modernizarea fluxului tehnologic, fabricarea unor noi sortimente de branzeturi care sa poata fi competitive pe piata externa. In acest context, societatea a avut contracte cu societati din Germania si Ungaria.

Un alt obiectiv urmarit de societate este cresterea animalelor (vacilor de lapte) care poate fi realizat prin achizitionarea uneia dintre fermele din apropriere si crearea de microferme (20 - 30 de capete) gestionate de locuitori ai comunei Peciu-Nou, utilizand cele mai moderne tehnologii in cresterea vacilor de lapte.

In plan calitativ, societatea are comandat un contract de consultanta in vederea proiectarii si implementarii sistemului de management al calitatii in conformitate cu standardele internationale ISO 9002, fiind certificata de Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (S.R.A.C).

Obiectivele marketingului

Obiectivele activitatii de marketing la nivelul intreprinderii se impart in:

obiective economice:

cresterea cifrei de afaceri, cresterea vanzarilor;

cresterea sau mentinerea cotei de piata;

cresterea profitului si a ratei profitului;

cresterea nivelului investitiilor;

reducerea riscului.

obiective psihologice:

imaginea favorabila in randul consumatorilor sau imaginea de marca sau firma;

gradul de cunoastere a produselor intreprinderii;

gradul de satisfactie a clientului;

fidelizarea clientilor.

Obiectivele fixate de catre agentul economic trebuie sa fie realiste. Nivelurile stabilite trebuie sa fie rezultatul analizei ocaziilor si a punctelor tari ale organizatiei si nu dorintele personale ale managerilor.

SC. ALFACOM. SRL a continuat sa se dezvolte si sa-si consolideze pozitia in industria din care face parte, astfel in 2009, planurile de investitii vizeaza finalizarea constructiei si achizitionarea tehnologiei necesare fabricii de produse finite, lansarea acesteia in toamna, precum si extinderea gamei de sortimente din lapte. Ca obiectiv pe anul in curs, SC. ALFACOM. SRL isi propune consolidarea pozitiei de lider absolut pe piata interna, o crestere a cifrei de afaceri de la 45 mil. euro la 50 mil. euro si a profitului estimat la circa 8 mil. euro.

1.3 Cercetarea de marketing

Cercetarea de marketing reprezinta principalul mijloc al unui agent economic sau organizatii de a obtine informatii utile in momentul in care trebuie fundamentata strategia de marketing sau elaborat un plan de marketing.

Clasificarea cercetarilor de marketing

  1. Dupa obiectivul urmarit:
    • Cercetari exploratorii- care definesc fenomenul cercetat
    • Cercetari descriptive- care descriu evolutia unui anumit fenomen sau element
    • Cercetari explicative- explica evolutia unor fenomene
    • Cercetari predicative- au rolul de a previziona cum vor evolua anumite fenomene    de marketing intr-o perioada de timp.
  1. Dupa frecventa cercetarii:

Cercetari permanente- au loc continuu

Cercetari periodice- au loc in perioade bine stabilite de timp

Cercetari rare- au loc o singura data cu ocazia unui eveniment important.

  1. Dupa tipul de informatii obtinute:

Cercetari calitative

Cercetari cantitative.

  1. Dupa natura surselor de informatii:

Cercetari de birou

Cercetari de teren

Scala lui Likert

Atunci cand se realizeaza o cercetare de marketing se folosesc diverse metode pentru a colecta date despre produsul sau serviciul cercetat. Aceste date pot fi in numar foarte mare si pentru a se observa concluziile ce reies in urma cercetarii se folosesc diferite scale pentru analiza si interpretarea datelor. In scala lui Likert valorile folosite sunt: acord total, acord, indiferent, dezacord, dezacord total.

Firma SC. ALFACOM. SRL realizeaza la nivelul unui esantion de 1500 de persoane o cercetare selectiva cu privire la imaginea pe care o are pe piata. Repondentii au fost solicitati sa-si exprime opinia fata de un set de patru afirmatii, rezultatele obtinute fiind urmatoarele:

Atribute

Acord total

Acord

Indiferent

Dezacord

Dezacod total

(-2)

Produsele distribuite sunt de calitate

Personalul este amabil

Termenul de livrare este respectat

Preturile oferite sunt convenbile

Calitatea

Personalul

Termenul de livrare

Pretul =

Reprezentare grafica

1.4 Analiza SWOT - prezentare teoretica

SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti "Strengthts" (Forte, Puncte forte), "Weaknesses" (Slabiciuni, Puncte slabe), "Opportunities" (Oportunitati, Sanse) si "Threats" (Amenintari). Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia, iar urmatoarele doua privesc mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei.

Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente distinctive pe care aceasta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme, indeosebi concurente, ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor. Altfel prezentat, punctele forte, reprezinta activitati pe care firma le realizeaza mai bine decat firmele concurente, sau resurse pe care le poseda si care depasesc pe cele ale altor firme.

Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia care ii determina un nivel de performante inferior celor ale firmelor concurente. Punctele slabe reprezinta activitati pe care firma nu le realizeaza la nivelul propriu celorlalte firme concurente sau resurse de care are nevoie dar nu le poseda.

"Oportunitatile" reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma, altfel spus sanse oferite de mediu, firmei, pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute. "Oportunitati" exista pentru fiecare firma si trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesara fructificarii lor sau pot fi create, indeosebi pe baza unor rezultate spectaculoase ale activitatilor de cercetare-dezvoltare, adica a unor inovari de anvergura care pot genera chiar noi industrii sau domenii aditionale pentru productia si comercializarea de bunuri si servicii.

"Amenintarile" sunt factori de mediu externi negativi pentru firma, cu alte cuvinte situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, in masura semnificativa, capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor ei economico-financiare. Ca si in cazul oportunitatilor, "amenintari" de diverse naturi si cauze pandesc permanent firma, anticiparea sau sesizarea lor la timp permitand firmei sa-si reconsidere planurile strategice astfel incat sa le evite sau sa le minimalizeze impactul. Mai mult, atunci cand o amenintare iminenta este sesizata la timp, prin masuri adecvate ea poate fi transformata in oportunitate.

Aplicarea analizei SWOT este facilitata daca se foloseste o lista de probleme care trebuie urmarite in cadrul analizei si ale caror raspunsuri sunt relevante pentru evaluarea situatiei de fapt a mediului si a firmei. Este recomandabil ca problemele urmarite in ceea ce priveste punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile sa aiba o anvergura necesara pentru a fi cu adevarat probleme strategice, sa aiba legatura cu planurile strategice si sa ofere indicii semnificative pentru evaluarea judiciozitatii acestora si, la nevoie, pentru reconsiderarea lor.

O parte din principalele probleme de urmarit in cadrul analizei SWOT sunt prezentate in continuare, ele pot fi folosite drept referinta pentru efectuarea unei analize, dar pot si este preferabil sa fie completate cu alte probleme specifice firmei in cauza.

Analiza SWOT a firmei SC. ALFACOM. SRL

Puncte tari

Puncte slabe

  • Dispune de resurse financiare, umane
  • Servicii oferite clientilor
  • Calitatea
  • Preturile practicate
  • Are capacitati de inovare
  • O perspectiva pozitiva din partea clientilor
  • Slaba imagine pe piata
  • Deficienta in rezolvarea problemelor interne

Oportunitati

Amenintari

  • Extinderea liniei de produse
  • Cucerirea de noi segmente ale pietei
  • Patrunderea pe piete noi
  • Posibilitatea aparitiei unor noi concurenti

Promovarea pe piata

In prezent, firmele se confruna mereu cu exigente noi ale cumparatorilor si cu o concurenta in crestere, care are drept tinta clientii acesteia pe care incearca sa ii atraga spre produsele proprii. In fata acestor "presiuni" ale pietei firma nu poate sta pasiva si, pe langa eforturile de adaptare a ofertei si a preturilor, trebuie sa apeleze permanent la strategii si instrumente de promovare.

Promovarea cuprinde ansamblul actiunilor si mijloacelor utilizate pentru informarea cumparatorilor, pentru trezirea interesului fata de produs si de marca, pentru stimularea deciziei de cumparare. La baza acestor actiuni se afla comunicarea permanenta a firmei cu mediul extern.

Instrumentele de promovare pe care le poate utiliza firma sunt:

  • Publicitatea
  • Promovarea vanzarilor
  • Relatiile publice
  • Forta de vanzare
  • Participarea la targuri si expozitii.

"Sigur, pe gustul tau! "



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1556
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved