Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INTERVIURI INFORMATIVE

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micINTERVIURI INFORMATIVE

Ce intrebari sa adresezi:

Dati-mi va rog o privire de ansamblu asupra jobului. Spuneti-mi atat plusurile cat si minusurile.
Care este drumul care se urmeaza pentru a avansa in cariera?
Avand in vedere pregatirea mea, pe ce anume imi sugerati sa ma axez pentru aceasta slujba?

Interviuri in grup:

Fa tot posibilul sa ai in vedere amandoi intervievatorii. De obicei acestia fac toate aranjamentele in sala, inclusiv pozitionarea scaunelor cat mai departate unul de altul. Dar este mult mai usor sa te uiti la amandoi intervievatorii in acelasi timp decat sa iti rasucesti repetat capul pentru a ii vedea atnci cand stau de o parte si de alta a ta. Chair daca trebuie sa iti repozitionezi scaunul pentru a ii avea pe amandoi in raza ta vizuala, fa-o fara sa te temi.

Cei mai multi recrutatori care iau interviuri impreuna sunt constienti ca acest lucru creste stresul candidatilor si de aceea sunt foarte intelegatori si nu vor cauta sa te puna in dificultate. Ai grija insa sa te verifici cu cel care iti pune intrebarile pentru a fi sigur ca ai raspuns la intrebarea acestuia/acesteia: " V-am raspuns la intrebare?"si chiar sa ceri si aprobarea celuilalt intervievator.

REFERINTE.

In primul rand, intotdeauna trebuie sa te asiguri ca ai permisiunea celor carora le vei cere referintele. Multi oameni trec numele fostilor angajatori, fara sa verifice daca acestia sunt dispusi sa ofere referinte in favoarea lor. Nu e de mirare ca multi s-au trezit cu referinte negative in locul celor pozitive pe care le asteptau.

Intotdeauna suna fostii angajatori si verifica daca sunt dispusi sa iti dea referinte pozitive. Atunci iti poti alcatui o lista cu referinte care iti reflecta personalitatea si pregatirea. Nu e nevoie sa obtii referinte de la fostul angajator de la care ai plecat, nimeni nu iti cere acest lucru, pentru ca nu respecta confidentialitatea. De aceea, roaga pe cineva din fosta companie sa iti dea referinte, sub aspectul confidentialitatii, pentru a nu iti pune in pericol situatia actuala.
Pasul urmator este sa iti alcatuiesti lista cu referinte: numele, relatiile lor cu tine si numerele de telefon unde pot fi contactati.

Scrisori de referinte:

Unii recrutatori cer candidatilor scrisori de referinte pentru a ii verifica. Anumite agentii de recrutare si cei care lucreaza in domenii socoilogice mai cer inca acest lucru. Dar marea majoritate a recrutatorilor prefera sa telefoneze pentru a verifica referintele sau chiar sa angajeze o agentie speciala pentru a face acest lucru. Asa ca, in functie de pregatirea, experienta si ce vrei sa faci in continuare, vei sti daca iti sunt necesare scrisorile de referinte.

Dupa interviu:

Nu suna doar ca sa multumesti intervievatorilor. S-ar putea totusi sa terbuiasca sa suni sa vezi daca au luat o decizie in favoarea ta. O idee buna este sa scrii o scrisoare de multumire. Problema care apare totusi este atunci cand recrutatorii iau decizia in aceeasi zi a sustinerii interviului, ni acest caz scrisoare ar ajunge prea tarziu. Dar, chiar si asa, este bine sa ai facute astfel de scrisori, nu se stie niciodata cand ai nevoie de ele.Al doilea interviu:

De obicei daca intervievatorii te cauta a doua oara, considera ca pregatirea ta se potriveste criteriilor lor. Deja ai trecut primul test. La al doile interviu firma incearca sa vada daca te potrivesti cu profilul cautat, cum te-ai putea acomoda cu ceilalti angajati si totodata te compara cu ceilalti candidati pentru postul respectiv. De aceea trebuie sa fii in primul rand foarte spontan, entuziast si sa te concentrezi sa faci fata unor intrebari dure, complexe, nu unora simple, de convenienta.

Negocierea salariului:

Negocierea salariului urmeaza dupa oferta. S-ar putea sa trebuiasca sa faci cercetarea aceasta inainte de interviu. Interviurile nu merg daca tu nu esti decis: sa te vinzi ca si candidat sau daca ai vrea sa muncesti pentru companie. Cel mai bine este sa te concentrezi asupra unui singur obiectiv cand cauti o slujba. Cand te duci la un interviu, trebuie sa iti spui: " vreau sa plec de aici cu o oferta de job." De aceea nu este nevoie ca salariul sa intre in discutie. Trebuie sa faci aceasta cautare mul timp inainte. Daca salariul nu ti sa pare rezonabil, atunci nu te duce la interviu. Daca nu ai avut timp sa afli pana in acest moment salariul, atunci nu o fa in cursul interviului. Concentreaza-te doar pe obtinerea posului dorit, cat de agesiv poti si vei afla dupa ceea din oferta care este salariul oferit.

Cum sa negociezi dupa oferta? Cel mai bun mopd de a negocia salariul este acela de te orienta dupa nivelul salariului din industria respectiva. Nu vorbi despre cat meriti, cat doresti sau cat ar terbui sa primesti. In loc de aceasta intreaba-te care este salariul rezonabil avand in vedere cerintele din domeniul respectiv. Ar trebui sa te concentrezi doar pe acest lucru.

Regulile jocului: Nu incepe negocierea salariului prea devreme. Ar insemna sa spui lucruri care ti-ar putea pune in pericol viitoarea slujba, ca de exemplu:" Nu vreau decat 5 milioane", cand angajatorii ar putea sa fie dispusi la doar la 3-4 milioane. Dar daca te plac si vrea intr-adevar sa lucrezi pentru ei, vor incerca sa te atraga sa lucerzi pentru ei, chiar daca salariul pe care ti-l ofera este mai mic decat cel pe care il vrei. In concluzie, niciodata nu incepe sa negociezi prea devreme. Lasa interviul sa decurga normal, fa-i sa te placa si dupa ceea incepi sa negociezi. Lasa compania sa iti faca oferta, dandu-ti astfelposibilitatea sa reflectezi asupra ei. In cele mai multe cazuri, nu va fi nevoie sa negociezi. In cazurile in care vei face totusi acest lucru, cel putin vei sti care este situatia si le vei putea cere mai multi bani sau o prelungire a vacantei sau orice altceva ce se discuta in negocierea respectiva.

Cum ar trebui sa raspunzi unor intrebari de genul: "Cat castigai la fostul loc de munca?" sau " Cat intentionezi sa castigi?"

Aceste intrebari sunt uzuale si multi recrutatori le adreseaza in timpul interviului in tr-o maniera directa, pentru ca vor sa stie daca te incadrezi in salariul pe care ti-l pot oferi. Totusi intrebarea " Cat castigai la fostul loc de munca?" este cam dura. Daca salariul tau a fost mic, ar trebui sa spui ca desi castigai suma respectiva, acest lucru nu indica nivelul de munca pe care il aveai si nu vrei sa te rezumi doar la atat in viitor. Totodata sa spui ca te astepti la un salariu mai mare decat cel pe care il aveai, stiind ca alte firme ofera pentru acelasi tip de post un salariu mai mare, indicand eventual suma sau nivelul.


Daca esti intrebat "Cat doresti sa castigi?", va trebui sa raspunzi cu siguranta. Dar nu neaparat o suma fixa, ci mai degraba o marja in care te incadrezi. Poti sa adaugi si motivele si chiar faptul ca te-ai familiarizat cu alte joburi si angajatori din domeniul respectiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1711
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved