Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Organisme internationale cu atributii in domeniul muncii

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micOrganisme internationale cu atributii in domeniul muncii

Actorii sociali europeni cu atributii in domeniul politicilor sociale si ocupǎrii fortei de muncǎ sunt: Organizatia Internationalǎ a Muncii, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeanǎ.Organizatia Internationalǎ a Muncii (International Labour Organization- ILO) are sediul la Geneva, a fost creatǎ in 1919, ,,ca efect al constientizarii nevoii de protectie socialǎ impotriva efectelor negative ale muncii industriale" si a primit statutul de institutie specializatǎ in 1946. Romania, in calitate de semnatarǎ a Tratatului de la Versailles, este membrǎ fondatoare a OIM. Tara noastrǎ a facut parte din aceastǎ organizatie in perioada 1919-1940 si a revenit in 1956.

In anii `80, guvernul de la Bucuresti a fost acuzat de nerespectarea normelor OIM, in special privind dreptul de asociere, libertate sindicalǎ, munca fortatǎ si durata muncii. Dupa `89 relatiile cu Organizatia Internationalǎ a Muncii s-au ameliorat si au fost elaborate la nivel national o serie de acte normative in concordantǎ cu legislatia internationalǎ.

Conferinta Internationalǎ a Muncii din 1944, tinutǎ la Philadelphia, a completat Constitutia OIM prin, asa-zisa, Declaratie de la Philadelphia, care a definit scopurile si obiectivele organizatiei pe baza urmǎtoarelor principii :

munca nu este o marfǎ;

libertatea de expresie si asociere este o conditie indispensabilǎ a unui progres continuu;

lupta contra mizeriei trebuie dusǎ de fiecare natiune, cu ajutor international continuu si concentrat;

sǎrǎcia, acolo unde existǎ, constituie un pericol pentru prosperi-tatea tuturor.

Consiliul Uniunii Europene este principala institutie cu atributii de decizie, creatǎ la 5 mai 1949. Principiile CE se referǎ la democratia pluralistǎ, respectul drepturilor omului si la statul de drept. Acestǎ organizatie este formatǎ din ministrii Statelor Membre, are datoria de a aplica legislatia comunitarǎ si imparte puterea legislativǎ cu Parlamentul European . Consiliul European a elaborat o serie de acte normative, printre care: Carta Socialǎ Europeanǎ, Conventia pentru protectia drepturilor omului si libertǎtilor fundamentale, Conventia europeanǎ privind statutul juridic al muncitorului emigrant, etc.

Comisia Europeanǎ este formatǎ din comisari desemnati de Statele Membre pentru un mandat de 5 ani si are rolul de a aplica corect legislatia comunitarǎ, de a implementa deciziile luate de Consiliu, putand sǎ intervinǎ in procesul legislativ prin propuneri si amendamente.

Parlamentul European este implicat in procesul decizional cu privire la politica de ocupare a fortei de muncǎ prin Comitetul pentru Ocupare si Probleme Sociale ( Committee on Employment and Social Affairs).

Alti actori principali in domeniul politicilor sociale europene sunt : Comitetul Economic si Social (format din angajatori si membri ai sindicatelor) cu rol consultativ in problemele comunitare legate de politica ocupǎrii fortei de muncǎ, Fundatia Europeanǎ pentru Imbunǎtǎtirea Conditiilor de Muncǎ si de Viatǎ (Dublin), Agentia Europeanǎ pentru Sǎnǎtate si Securitate la Locul de Muncǎ (Bilbao), Observatorul European pentru Rasism si Xenofobie (Viena), Comitetul pentru Ocuparea Fortei de Muncǎ si Piata Muncii, Confederatia Europeanǎ a Sindicatelor (ETUC, Brussels) .Lungulescu, Juncu-Bogdan apud Pop, Luana,(coord) 2002, Dictionar de Politici Sociale, Editura Expert,

Bucuresti, p. 491;

Nistor, Valericǎ, 2001, Dreptul muncii, vol.I, Editura Fundatiei Academice ,,Danubius", Galati, p.58;

Nu trebuie confundat cu Consiliul Europei, care este o organizatie interguvernamentalǎ continentalǎ ce

activeazǎ, in principal, in domeniul drepturilor omului, sau cu Consiliul European, care reprezintǎ

reuniunea sefilor de stat sau de guvern si Statele Membre.

Institutul European din Romania, 2002, Politici Sociale ale Uniunii Europene, Seria micromonografii:

Politici Europene, p.11;

Institutul European din Romania, 2002, Politici Sociale ale Uniunii Europene, Seria micromonografii:

Politici Europene, p.11-12;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1387
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved