Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


ROLUL ORGANIZATIE SI A INDIVIZILOR IN DEZVOLTAREA CARIEREI

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micROLUL ORGANIZATIE SI A INDIVIZILOR IN DEZVOLTAREA CARIEREI

Din punct de vedere al organizatiei, necesitatea dezvoltarii carierei cuprinde:a)      stabilitatea si loialitatea angajatului;

b)      micsorarea impactului pe care il va produce socul viitorului;

c)      motivarea performantei.

a) Stabilitatea si loialitatea angajatului

Din cauza cresterii complexitatii functiilor , angajatul trebuie sa fie din ce in ce mai educat si mai calificat. Drept rezultat organizatiile care nu au un program corespunzator de calificare si de dezvoltare a carierei angajatilor vor avea dificultati din ce in ce mai mari in atragerea, dezvoltarea si mentinerea personalului.

b) Micsorarea impactului pe care il va produce socul viitorului

Schimbarea accentuata a mediului pe plan cultural si organizational va face ca tot mai multe organizatii sa devina nepregatite din punct de vedere al resurselor umane. Alvin Tofller, sugereaza trei elemente cheie pentru micsorarea impactului pe care il va produce socul viitorului. Aceste sunt: sa inveti cum sa inveti, sa inveti sa alegi si sa inveti sa corelezi. Toate trei pot fi integrate intr-un program de dezvoltare a carierei.

c) Motivarea performantei

Cercetarile actuale indica faptul ca banii nu mai reprezinta o motivatie sigura pentru mentinerea performantei, in special pe termen lung. Nu fiindca nu am avea nevoie de ei. Banii reprezinta unul dintre motivele principale in alegerea si ocuparea unui anumit post, insa odata obtinut, motivele pentru realizarea si mentinerea performantei trebuie cautate in alta parte.

In general, timpul alocat, pe durata unui an, pentru planificarea si dezvoltarea carierei de catre un individ obisnuit este mai mic decat cel petrecut, intr-o saptamana, in fata televizorului.

Orice angajat are nevoi similare cu cele ale organizatie din care face parte. O diferenta fundamentala intre organizatie si individ consta in faptul ca organizatia are, din punct de vedere teoretic, o viata nelimitata, in timp ce angajatul dispune de un timp finit, in care isi poate pune in valoare calitatile si lua decizii privind dezvoltarea carierei profesionale.

Lucrurile pot fi, insa, privite si in alt fel, din punct de vedere temporal, angajatii care tocmai acced la un anumit post dispun de o gama larga de posibilitati in ceea ce priveste dezvoltarea carierei profesionale, fiecare urmandu-si calea proprie in cariera. In ceea ce priveste responsabilitatile si calificarea, raman tot mai putine alternative din care sa aleaga in aceasta etapa a dezvoltarii.

Aceasta combinatie care presupune cresterea responsabilitatii odata cu reducerea alternativelor de dezvoltare face necesara aparitia si dezvoltarea unor noi metode, mai sofisticate de dezvoltare si planificare a carierei.

Managerii, pe langa planificarea si dezvoltarea carierei proprii, au datoria de ai ajuta pe angajati sa isi identifice calea proprie si drumul optim in evolutia profesionala. Principalele metode specifice pe care le poate utiliza managerul sunt:

a)       includerea in planificarea carierei a unor sesiuni de evaluare a performantelor angajatilor;

b)       facilitarea calificarii, largirii si imbogatirii muncii prestate de angajati in scopul dezvoltarii carierei.

a) Includerea in planificarea carierei a unor sesiuni de evaluare a performantelor angajatilor

Analiza performantelor ofera managerului un excelent prilej de a oferii servicii de consultanta. In acest fel il ajuta pe angajat sa-si imbunatateasca planul de cariera stabilind impreuna cai de urmat pentru realizarea realista a aspiratiilor profesionale.

Este necesar ca planificarea carierei, descrierea obligatiilor ce revin unui anumit post, evaluarea performantelor si aprecierea calitatii munci din partea managerului sa fie un concept unitar pentru ca angajatul sa se simta inclus in marea familie pe care o constituie organizatia.

b) Facilitarea calificarii, largirii si imbogatirii muncii prestate de angajati in scopul dezvoltarii carierei.

In general, intregul personal are nevoie de cursuri de calificare pentru largirea si imbogatirea muncii prestate, in vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare a carierei individuale. Angajatii care simt ca managerul este interesat de cariera lor profesionala devin loiali, efectuand in acelasi timp, o munca de calitate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2316
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved