Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

APARATUL DIGESTIV

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



APARATUL  DIGESTIV

Aparatul digestiv este constituit din totalitatea organelor care au ca functii



principale digestia si absorbtia principiilor alimentari si eliminarea reziduurilor neasimilabile ale alimentelor ingerate.

Este alcatuit din:

- cavitatea bucala, despartita de fosele nazale prin bolta palatina. In cavitatea bucala se gasesc: limba, cu rol in procesele de masticatie si deglutitie, in vorbire, perceperea gustului alimentelor si a sensibilitatii de tact, cald, rece, durere; dintii, formatiuni osoase adaptate pentru taierea, zdrobirea si macinarea alimentelor.

- faringele, conduct musculofibros care realizeaza atat legatura dintre fosele nazale si laringe (aparat respirator, cat si dintre cavitatea bucala si esofag.

- esofagul, realizeaza legatura dintre faringe si stomac.

- stomacul, segmentul cel mai dilatat al tubului digestiv. Are doua fete (anterioara si posterioara), doua curburi (mica si marea curbura), si doua orificii: cardia, prin care comunica cu esofagul si pilorul, care asigura legatura cu duodenul.

- intestinul subtire, segmentul cel mai lung al tubului digestiv (peste 4 m), are 3 segmente: duoden, portiunea initiala, fixa, cu o lungime de 25-30 cm, in forma de potcoava si cuprinde in concavitatea sa capul pancreasului; jejun si ileon, fara o delimitare precisa intre ele, se intind pana la valvula ileo-cecala prin care se deschide in intestinul gros.

- intestinul gros, cu o lungime de aproximativ 1,7 m si un calibru superior fata de intestinul subtire. Are mai multe portiuni: cecul, pornind de la valvula ileo-cecala (in partea dreapta) si prezentand apendicele vermiform; colonul, constituit din patru segmente: ascendent, care merge de la cec, pe partea dreapta a abdomenului, pana sub ficat, transvers, descendent si sigmoid; rectul, ultima parte a intestinului gros, merge pe fata anterioara a sacrului si coccisului, se termina cu canalul anal si se deschide prin anus.

Glandele anexe ale tubului digestiv

- glandele salivare: parotide, asezate pe partile laterale ale obrajilor, dedesubtul urechii, sublinguale si submaxilare, situate in vecinatatea cavitatii bucale

- ficatul, cea mai mare glanda din corpul uman (aproximativ 1500 g), situat in partea dreapta a abdomenului, imediat sub diafragm; secreta bila (cu rol in digerarea grasimilor) care se elimina in perioadele digestive in duoden. Are doua fete: superioara, diafragmatica, care prezinta doi lobi - drept si stang, si inferioara, viscerala, unde se afla si vezica biliara, si vine in contact cu duodenul, stomacul si colonul transvers.

Unitatea structurala si functionala a ficatului este lobulul hepatic, constituit din hepatocite, capilare si canaliculi biliari. Canaliculele biliare se gasesc intre hepatocite si in ele se descarca bila, produsul de secretie al hepatocitelor. La iesirea din lobul canaliculii biliari se continua cu canale biliare interlobulare, care se colecteaza in cele doua canale hepatice (drept si stang). Acestea se unesc si formeaza canalul hepatic comun, care se continua cu canalul coledoc ce se deschide in duoden, impreuna cu canalul pancreatic principal, orificiul fiind prevazut cu sfincterul Oddi. Din calea biliara principala se desprinde canalul cistic, prin care bila ajunge in perioadele interdigestive in vezicula biliara.

- pancreasul, glanda mixta, situata inapoia stomacului, avand o pozitie transversala, cu trei portiuni: cap, situat in potcoava duodenala, corp si coada, care se termina la nivelul splinei (cu rol in formarea elementelor figurate ale sangelui, precum si in distrugerea globulelor rosii imbatranite; splina este cea mai mare masa de tesut limfatic din corp, producand limfocite si anticorpi, jucand astfel un rol foarte important in apararea corpului impotriva microorganismelor). Secreta suc pancreatic, care este colectat prin canalul pancreatic ce se deschide in duoden impreuna cu canalul coledoc. De asemenea are si o secretie interna (insulina), care regleaza metabolismul glucidelor.

Fiziologia digestiei

In cavitatea bucala, ptialina transforma amidonul in dextrine.

In stomac, lipaza descompune grasimile in acizi grasi si glicerina; pepsina desface proteinele, iar labfermentul transforma cazeinogenul din lapte in cazeina.

In intestinul subtire lipaza pancreatica si lipaza intestinala ataca grasimile. Tripsina si erepsina continua actiunea pepsinei asupra proteinelor, iar fermentii glicolitici descompun glucidele pana la monozaharide.

In colon proteinele sufera o actiune de putrefactie, iar glucidele o actiune de fermentatie din partea bacteriilor intestinale.

Ficatul:

retine o serie de substante toxice rezultate din digestie si din fermentatia intestinala

poate depozita sange, usurand astfel munca unei inimi bolnave, compensand insuficienta cardiaca

depozit de substante importante (fier, vitamina B12)

datorita arderilor intense care au loc in ficat, acest organ este o sursa principala de caldura in organism, alaturi de muschi

rol de formare a bilei

Actiunea bilei in digestie este multipla:

ajuta emulsionarea grasimilor (fragmentarea lipidelor in particule foarte mici)

mareste actiunea fermentilor intestinali care ataca grasimile si proteinele (in special a lipazei pancreatice si a tripsinei)

creste miscarile peristaltice (in absenta bilei in intestin apare constipatia)

micsoreaza actiunea bacteriilor de putrefactie din intestin (in insuficienta bilei in intestin, in colon se produc procese de putrefactie accentuate, cu formare de gaze rau mirositoare)

O mare parte din afectiunile aparatului digestiv beneficiaza de tratamente reflexoterapeutice, insotite obligatoriu de un regim igieno-dietetic adecvat.

Zonele reflexe ale organelor tubului digestiv sunt dispuse pe talpi dupa cum urmeaza:

- zona stomacului- pe ambele talpi, pe bolta plantara, dedesubtul degetului mare, de latimea unui deget. Se maseaza circular, in sensul acelor de ceasornic, un contur rotund.

zona duodenului - imediat sub stomac, pe talpa dreapta, inconjurand capul

pancreasului; se maseaza tot circular; pe talpa stanga se afla corpul si coada pancreasului care se maseaza transversal, in bara.

- in scobitura, cu pumnul inchis, cu degetele indreptate spre noi, de sus in jos, pana la calcai, efectuam masajul intestinului subtire.

zona intestin gros - colonul ascendent pe talpa piciorului drept in partea externa

deasupra calcaiului, 5-7 cm in sus; colonul transversal traverseaza orizontal talpa dreapta pana la marginea interioara continuandu-se pe talpa stanga la acelasi nivel orizontal pana la marginea exterioara; colonul sigmoid formeaza un S in talpa stanga terminandu-se sub zona de proiectie a vezicii urinare, unde se gaseste punctul reflex pentru rect si anus; zona hemoroizi se gaseste pe gamba piciorului stang deasupra maleolei interne, intre tendonul lui Achile si muschi, pe o distanta de 10-15 cm in sus; se maseaza initial punctul valvei ileo-cecale utilizand tehnica carligului, apoi cu policele in sus, se maseaza pe talpa dreapta, in linii drepte colonul ascendent, care urmeaza linia diafragmului, colon transvers, care se continua tot sub diafragm pe piciorul stang, coboara pe 1/3 externa a piciorului stang - colon descendent, sigmoidul mergand spre interiorul talpii. Aratatorul, tinut in pozitia "vino-ncoace" indreptat spre noi, maseaza acest circuit, in sensul de evacuare a materiilor fecale.

- zona ficatului - pe talpa dreapta, in dreptul degetelor 4-5, imediat sub diafragm, in partea exterioara. Se maseaza tot circular, in sensul acelor de ceasornic, urmand un contur triunghiular, dupa care in interiorul conturului se maseaza si vezica biliara. Masand ficatul, procesele digestive vor fi mult imbunatatite.

Exemplificari:

Gastritele - acute sau cronice, sunt afectiuni inflamatorii ale mucoasei stomacului. Gastritele acute apar in urma unor agresiuni ocazionale, iar cele cronice datorita actiunii repetate si prelungite a factorilor declansatori (medicamente, substante toxice, alcool, factori mecanici, iradiere, toxinfectii alimentare, carente proteice, vitaminice, minerale). Se manifesta prin: dureri in regiunea epigastrica, accentuate dupa mese copioase, balonari postprandiale, greata, regurgitari, uneori varsaturi. 

Se maseaza zonele:

zona stomac - 5-10 minute fiecare picior

zona creierului - 3-5 minute fiecare picior

zona duodenului - 1-2 minute fiecare picior

zona vezicii biliare - 1-2 minute.

Ulcerul gastro-duodenal - leziune a peretelui stomacului, respectiv duodenului, cauzata de producerea excesiva de acid clorhidric. Acest exces poate fi provocat de o alimentatie dezorganizata, dar si de o tensiune emotionala. De altfel, asa cum am enuntat in capitolul introductiv de reflexoterapie, fiecare emotie negativa afecteaza un anumit organ. Este posibil asadar, sa prevedem, in functie de natura emotiilor, ce organ va fi afectat si de ce boala va suferi individul. Zonele reflexe ale stomacului si duodenului sunt extrem de sensibile, aceste organe fiind foarte irigate cu vase de sange. La fel si zonele plexului solar, reprezentand o componenta importanta a sistemului nervos vegetativ ce coordoneaza activitatea organelor interne. Se manifesta prin dureri, arsuri, greturi, varsaturi (mai ales in ulcerul gastric), flatulenta, diaree sau constipatie. Ulcerul duodenal are o periodicitate sezoniera (apare mai frecvent primavara si toamna).

Se maseaza:

-zona stomac-duoden - 5-10 minute fiecare picior

- zona plex solar - 1-2 minute fiecare picior

- zona vezica biliara - 1-2 minute

- zona creierului - 1-2 minute fiecare picior

- glanda suprarenala - 1-2 minute fiecare picior

Sindrom diareic - emisia frecventa de scaune lichide; cauze mai frecvente: inflamatii intestinale, infectii microbiene sau virotice, cauze endocrine, alergii la medicamente sau alimente, insuficienta pancreatica, nevroze sau tulburari anxioase (diareea emotionala) etc. Indrumati pacientul catre un medic specialist pentru stabilirea cu certitudine a etiologiei. Diareele cronice beneficiaza de tratament reflexoterapeutic. Se maseaza:

zona intestin subtire - 5 minute fiecare picior

zona intestin gros - 5-10 minute (in sens invers acelor de ceasornic)

sistem limfatic - 2-3 minute in fiecare punct

zonele organelor implicate in sindromul diareic - vezica biliara, pancreas, tiroida, plex solar.

Sindromul de constipatie - evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 ore, cu scaune de consistenta crescuta; cauze frecvente: sedentarism, leziuni ale tubului digestiv (hemoroizi, fisuri anale, rectite, ulcerul duodenal), consumul de alimente uscate, mese reduse, schimbarea mediului in care traim, pudoarea, cauze endocrine, neurofunctionale, tumori intestinale etc. Tratamentul complex tine cont in primul rand de alimentatie (bogata in fructe, legume, lichide), activitate fizica, antrenarea musculaturii abdominale. Constipatiile sunt de regula tratabile prin reflexoterapie, dar descoperirea cauzei si tratarea prin masaj a organului respectiv sunt obligatorii. Se maseaza:

zona intestin gros - 10 minute

zona intestin subtire-3- 5 minute

zone vezicula biliara, ficat, pancreas - 1-2 minute in fiecare punct

Enterocolite cronice - inflamatie a mucoasei intestinului gros, cu scaune moi si frecvente, deosebindu-se de diaree prin prezenta mucusului, puroiului, sangelui si absenta alimentelor nedigerate din scaun. Cauze frecvente: intoleranta la lapte, alimente alergizante, medicamente, parazitoze intestinale, insuficiente pancreatice sau biliare, folosirea in exces a laxativelor etc. Se manifesta prin dureri abdominale difuze, tranzit alternant (diaree/constipatie), balonari.

Se maseaza:

zona intestin subtire - 3-5 minute fiecare picior

zona intestin gros - 3- 5 minute in punctele sensibile

zona vezica biliara - 1-2 minute

zona pancreas - 1-2 minute

zona ficat - 1-2 minute

zona plex solar - 1-2 minute

Hepatita cronica - afectiune inflamatorie a ficatului. Se manifesta prin astenie (oboseala extrema), somnolenta, slabire in greutate, edeme, jena epigastrica, balonari dupa mese, ficat si splina marite in volum.

Se maseaza:

zona ficat - 5-10 minute

zona colecist - 1-2 minute

zona splina - 1-2 minute

zonele duoden, pancreas - 1-2 minute

zona plex solar - 1-2 minute fiecare picior (pentru reglarea sistemului nervos vegetativ)

zone limfatice - 1-2 minute, usurand munca de detoxifiere a ficatului, datorita faptului ca proteinele, hidratii de carbon, grasimile si chiar mineralele patrund frecvent si in limfa.

Dischinezii biliare - afectiuni ale cailor biliare extrahepatice cu tulburari de tonus si motilitate, traduse prin perturbari de evacuare a bilei. Poate aparea uneori in cadrul unor tulburari digestive complexe, alteori ca o reactie la procesele inflamatorii abdominale (anexite, apendicite etc). Se manifesta prin jena in regiunea ficatului, senzatie de balonare, eructatii, greturi, gust amar.

Se vor masa zonele ficat - 1-2 minute, vezica biliara - 3-5 minute, iar cand dischineziile sunt reactii la alte procese inflamatorii se vor masa si zonele respective.

Litiaza biliara - prezenta calculilor la nivelul vezicii biliare, formati din colesterol, bilirubina, carbonati si fosfati de calciu. Se manifesta prin durere vie in partea dreapta a abdomenului, cu iradierea durerii in umeri sau spate.

Masajul se practica in scopul decongestionarii ficatului si vezicii biliare, evacuarii bilei din vezica, faramitarii si eliminarii calculilor. Se vor masa:

zona colecist - 10 minute

zona ficat - 5 minute

zona duoden - 1-2 minute

zona pancreas - 1-2 minute.

Pancreatita cronica - boala a pancreasului caracterizata printr-un proces inflamator cu modificari degenerative, fibrozante; se asociaza frecvent cu alte afectiuni digestive, hepatobiliare. Se manifesta prin scaune abundente, lucioase, grasoase, flatulenta, dureri in hipocondrul stang dupa mese.

Se vor masa:

zona pancreas - 10 minute

zona vezicula biliara - 1-2 minute

zona duoden - 1-2 minute

zona ficat - 1-2 minute.

Boala hemoroidala - varice formate pe anus si rect; la palpare zonele reflexogene ale intestinului gros si zona anus-rect sunt extrem de dureroase. Se vor evita consumul de alcool, se vor elimina din alimentatie condimentele, se va respecta igiena locala si se vor consuma lichide circa 2 litri/zi pentru a preintampina constipatia. Se maseaza zonele:

rect - 10 minute

intestin gros, intestin subtire - 3-5 minute

vezica biliara (care impreuna cu zona reflexa a intestinului gros vor preveni, respectiv trata constipatia) - 1-2 minute



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1672
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved