CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
MUSCHII OROFACIALI
Sunt de dimensiuni reduse, forta lor de contractie fiind mica. Se numesc si muschi pielosi deoarece prezinta una dintre inserctii la nivelul tegumentului. Cu o participare mai redusa la functiile aparatului dentomaxilar ei exprima mimica, exteriorizarea starilor afective. Inervatia motorie a acestor muschi este realizata de ramuri ale nervului facial.
1. MUSCHIUL OCCIPITOFRONTAL (M. OCCIPITOFRONTALIS
Este un muschi biventer format din doua componente musculare:
componenta dispusa anterior- pantecul frontal
componenta dispusa posterior- pantecul occipital
Cele 2 componente sunt unite intre ele prin aponevroza epicraniana, formand o unitate morfofunctionala.
Insertii. Originea pantecului frontal se face pe tegumentul arcurilor sprancenoase, in timp ce pantecul occipital isi are originea pe linia nucala suprema.
Insertia celor doua pantece se face pe aponevroza epicraniana.
Actiune. Pantecul frontal, prin contractia sa, determina aparitia de cute orientate orizontal la nivelul tegumentului regiunii frontale. Este si ridicator al sprancenei. Contractia pantecului occipital determina fixarea aponevrozei epicraniene facand posibila actiunea pantecului frontal.
MUSCHIUL ORBICULAR AL OCHIULUI (M. ORBICULARIS OCULI)
Este situat pe circumferinta bazei orbitei si in profunzimea celor doua pleoape, Este alcatuit din trei componente:
portiunea orbitala (pars orbitalis)
portiunea palpebrala (pars palpebralis)
portiunea lacrimala (pars lacrimalis) ce constituie muschiul lui Horner.
Insertii. Originea este pe procesul frontal al osului maxilar si pe ligamentul palpebral medial, de unde fibrele musculare se grupeaza in trei componente cu inserctii diferite:
componenta orbitala se insera de-a lungul marginilor supraorbitala si suborbitala, precum si pe tegumentul adiacent acestora.
componenta palpebrala se insera pe ligamentul palpebral lateral.
componenta lacrimala se insera pe circumferinta ce delimiteaza sacul lacrimal si la nivelul zonelor ce marginesc punctele lacrimale.
Actiune. De protectie a globului ocular prin inchiderea fantei palpebrale. Evacueaza din sacul lacrimal lichidul lacrimal care umecteaza conjunctiva.
3. MUSCHIUL SPANCENOS (M. CORRUGATOR SUPERCILII
Cu fibrele musculare dispuse semicircular se afla dispus pe arcul superciliar fiind acoperit de fibrele portiunii orbitale a muschiului orbicular al ochiului.
Insertii. Originea fibrelor musculare este in portiunea mediala a arcului supraciliar, inserctia se face pe tegumentul sprancenelor.
Actiune. Coboara si aduce inauntru extremitatea mediala a sprancenei cu aparitia de cute dispuse vertical la nivelul tegumentului dintre cele doua sprancene.
4. MUSCHIUL DEPRESOR AL SPRANCENEI (M. DEPRESSOR SUPERCILI)
Este un muschi mic, de forma triunghiulara, cu baza orientata superior, situat intre cele doua arcuri sprancenoase.
Insertii. Originea este pe procesul frontal al osului maxilar iar inserctia pe tegumentul portiunii mediale a sprancenei.
Actiune. Avand punct fix pe procesul frontal al osului maxilar este coborator al sprancenei.
5. MUSCHIUL PROCERUS (M. PROCERUS)
De mici dimensiuni, este situat inferior de muschiul depresor.
Insertii. Isi are originea pe fata laterala a osului nazal si pe cartilajul nazal lateral, iar inserctia pe tegumentul adiacent radacinii nasului.
Actiune. Avand punct fix pe osul nazal, coboara tegumentul dintre cele doua sprancene, cu aparitia unor pliuri orientate orizontal ale tegumentului.
6. MUSCHIUL NAZAL (M. NASALIS
Este un muschi mic, format din doua componente:
componenta transversala (pars transversa) de forma triunghiulara, ce este situata pe dosul nasului.
componenta alara (pars alaris), de forma circulara, este dispusa pe aripile nasului.
Insertii. Originea este la nivelul osului nazal iar inserctia pe tegumentul aripei nasului si pe dosul nasului.
Actiune. Prin portiunea transversala aplatizeaza aripa nasului, cu micsorarea diametrului narilor.
Prin portiunea alara actioneaza marind diametrul narilor.
7. MUSCHII AURICULARI (M. AURICULARIS)
Sunt in numar de doi: anterior si posterior, foarte putin dezvoltati.
Insertii. Isi au originea pe aponevroza epicraniana si pe fascia temporala, de unde fibrele musculare se insera pe tegumentul pavilionului urechii.
8. MUSCHIUL ORBICULAR AL GURII (M. ORBICULARIS ORIS
Formeaza, prin fibrele sale dispuse semicircular, stratul muscular al celor doua buze. Morfologic, este constituit din doua componente:
portiunea periferica, ce constituie orbicularul extern in constitutia careia intra fibre musculare ce apartin altor muschi pielosi.
portiunea centrala, care constituie orbicularul intern, ce formeaza substratul muscular al celor doua buze.
Insertii. Originea fibrelor musculare poate fi sistematizata astfel:
fibre musculare, extrinseci, cu directie radiala, ce apartin muschilor buccinator, ridicator al unghiului gurii, coborator al unghiului gurii, care la nivelul comisurii gurii se intretaie si se condenseaza, formand nodulul muscular.
fibre musculare intrinseci cu dispozitie concentrata la nivelul marginii libere a buzelor, formand stratul muscular al buzelor.
Actiune. Principala actiune este cea de inchidere a cavitatii bucale prin apropierea celor doua buze,participand in mod direct la procesul de masticatie,la procesul de fonatie. Impreuna cu cele doua arcade dentoalveolare delimiteaza vestibulul cavitatii bucale.
Participa in mod direct la specificitatea aspectului fizionomic al individului.
In mimica determina exprimarea unor stari afective.
Vascularizatie. Este una din cele mai vascularizate structuri musculare de la nivelul regiunii faciale. Din artera faciala se desprind cele doua artere labiale: superioara respectiv inferioara.
Cele doua artere labiale au traiect sinuos, strabatand fibrele musculare intrinseci si se anastanozeaza cu cele de partea opusa, formand inelul perivascular peribucal.
9. MUSCHIUL BUCCINATOR (M. BUCCINATOR)
Constituie principala structura musculara a regiunii geniene, formind cei doi pereti laterali ai cavitatii bucale. Are un rol important in formarea fizionomiei individuale. Este cel mai puternic muschi orofacial, intins in suprafata si cu o mare forta de contractie. Are un rol major in procesul de masticatie si in cel de fonatie.
Insertii. Originea este la nivelul procesului alveolar al osului maxilar, pe linia oblica externa a mandibulei si pe ligamentul pterigomandibular. Fibrele musculare au dispozitie longitudinala in sens postero-anterior catre comisura buzelor, participand la formarea portiunii marginale a muschiului orbicular al gurii si se insera pe tegumentul regiunii labiale.
Raporturi. Posterior este in raport cu muschiul constrictor superior al laringelui. Fata sa superficiala vine in raport cu fata mediala a ramurii verticale a mandibulei, cu muschiul maseter, cu muschiul zigomatic mare, cu muschiul rizorius si cu ridicatorul unghiului gurii. Fata superficiala este in raport si cu canalul lui Stenon al glandei parotide, cu nervul bucal. Intre muschiul buccinator si muschiul maseter se delimiteaza corpul adipos al obrazului cu rol important in dinamica masticatorie.
Canalul de excretie al glandei parotide perforeaza muschiul buccinator si se deschide in vestibulul bucal in dreptul molarului de 12 ani superior. Fata profunda este tapetata de mucoasa jugala. Muschiul buccinator este acoperit fascia bucofaringiana, care se continua cu fascia muschiului constrictor superior al faringelui.
Actiune. Principala actiune este in procesul de masticatie. Astfel alimentele sunt aduse pe suprafetele triturante ale dintilor. Curata si elibereaza vestibulul bucal de alimente. Exercita o actiune permanenta, tonifianta, asupra arcadelor dentoalveolare. Realizeaza dezvoltari ale masei musculare la indivizii care practica profesii ce necesita expulzarea aerului cu mare presiune din cavitatea bucala: instrumentisti muzicali, muncitorii din industria sticlariei,etc.
10. MUSCHIUL RIDICATOR AL BUZEI SUPERIOARE SI AL ARIPEI NASULUI (M. LEVATOR LABII SUPERIORIS ALAEQUE NASI
Muschi de forma alungida situat in santul nazogenian.
Insertii. Originea se afla pe fata laterala a procesului frontal al osului maxilar, de unde fibrele au traiect oblic descendent, strabat santul nazogenian, apoi santul nazolabial si se insera pe tegumentul aripei nasului si tegumentul buzei superioare.
Actiune. Avand punct fix pe procesul frontal ridica aripa nasului si buza superioara.
11. MUSCHIUL RIDICATOR AL BUZEI SUPERIOARE (M. LEVATOR LABI SUPERIORIS)
Muschi de forma patrulatera situat profund sub muschiul ridicator comun.
Insertii. Originea este pe fata anterioara a corpului osului maxilar; fascilulele musculare descind vertical si se insera pe tegumentul buzei superioare.
Actiune. Este ridicator al buzei superioare, cu punerea in evidenta a dintilor ce formeaza grupul frontal.
1 MUSCHIUL ZIGOMATIC MIC (M. ZYGOMATICUS MINOR)
De forma alungita, este situat intre ridicatorul buzei superioare si muschiul zigomatic mare.
Insertii. Originea este la nivelul fetei laterale a corpului osului zigomatic de unde fasciculele musculare descind oblic si se insera pe tegumentul buzei superioare.
Actiune. Avand punct fix pe osul zigomatic, participa la ridicarea buzei superioare.
13. MUSCHIUL RIDICATOR AL UNGHIULUI GURII (M. LEVATOR ANGULI ORIS)
De forma triunghiulara, este dispus profund, fiind acoperit de zigomaticul mic si de ridicatorul buzei superioare.
Insertii. Isi are originea in fosa canina situata pe fata anterioara a corpului osului maxilar.
Fibrele musculare coboara oblic, intrand in structura componentei marginale a
muschiului orbicular al gurii si se insera pe tegumentul corespunzator comisurii buzelor.
Actiune. Cu punct fix in fosa canina, ridica si duce medial comisura buzelor.
14. MUSCHIUL ZIGOMATIC MARE (M. ZYGOMATICUS MAJOR
Bine individualizat, de forma alungita, cu forta de contractie, este situat superficial subtegumental.
Insertii. Isi are originea pe fata laterala,faciala,a corpului osului zigomatic, de unde descinde oblic de sus in jos si dinafara inauntru.
Fibrele sale se disperseaza in structura heterogena a componentei marginale a muschiului orbicular al gurii si se insera pe tegumentul ce tapeteaza comisura buzelor.
De-a lungul acestui traiect vine in raport, prin fata sa profunda cu muschiul maseter, muschiul buccinator, corpul adipos al obrazului, precum si cu artera si vena faciala.
Actiune. Cu punct fix in osul zigomatic, ridica si duce in afara comisura buzelor.
15. MUSCHIUL RIZORIUS (M. RISORIUS
Un muschi atipic, slab dezvoltat, uneori absent, care nu are nici o inserctie "osoasa". Are o forma triunghiulara.
Insertii. Prin baza sa se insera pe fascia meseterina si pe tegumentul adiacent. Fibrele sale au un traiect orizontal, intra in structura componentei marginale a muschiului orbicular al gurii si se insera pe tegumentul corespunzator comisurii buzelor.
Actiune. Avand punct fix pe fascia maseterina trage inapoi comisura buzelor.
16. MUSCHIUL COBORATOR AL UNGHIULUI GURII (M. DEPRESSOR ANGULI ORIS)
Numit si triunghiularul buzelor datorita formei sale, este situat superficial.
Insertii.Originea este pe linia oblica externa a mandibulei, in treimea anterioara a acesteia, de unde fibrele au un traiect oblic ascendent si se insera pe tegumentul comisurii buzelor.
Actiune. Avand punct fix pe linia oblica externa, coboara comisura buzelor.
17. MUSCHIUL COBORATOR AL BUZEI INFERIOARE (M. DEPRESSOR LABII INFERIORIS)
De forma patrulatera, este situat profund si medial de muschiul coborator al unghiului gurii.
Insertii. Isi are originea in portiunea incipienta a liniei oblice externe a mandibulei, avand un traiect oblic ascendent unde fibrele sale musculare intra in alcatuirea componentei marginale a muschiului orbicular al gurii, apoi se insera pe tegumentul buzei inferiore.
Actiune. Cu punct fix pe linia oblica externa, coboara si rasfrange buza inferioara, cu punerea in evidenta a grupului de dinti frontali inferiori.
18. MUSCHIUL MENTAL (M, MENTALIS)
Este un muschi mic, puternic, situat profund sub muschiul patrat al buzei inferioare, ce participa la crearea formei si a conturului mentonului.
Insertii. Originea este pe fata anterioara a corpului mandibulei, in portiunea mediana a acesteia, corespunzator juga alveolaris a incisivilor. Fibrele musculare au un traiect oblic descendent si se insera pe tegumentul regiunii mentoniere. Prin dispozitia divergenta a fibrelor celor doi muschi mentali se formeaza foseta barbiei.
Actiune. Cu punct fix pe mandibula, este ridicator al mentonului.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3602
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved