Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

BALNEOTERAPIE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



BALNEOTERAPIE

Balneologia: stiinta care se ocupa cu descoperirea, studiul complex si aplicarea in practica medicala a factorilor naturali: ape minerale, namoluri, gaze terapeutice etc.



Balneoterapia = terapia prin intrebuintarea acestor factori naturali (ape, namoluri, gaze etc.)

Fizioterapia este o terapie cu ajutorul agentilor fizici (aer, lumina, apa, electricitate etc); are caracter atat profilactic cat si curativ.

Balneofizioterapia este o ramura a medicinii generale ce foloseste in scop terapeutic agentii fizici naturali sau artificiali. Cuprinde: masaj si reflexoterapie, kinetoterapie, hidroterapie, helioterapie (helios = soare), talazoterapia (thalassa = mare; valuri), balneoterapia, electroterapia.

Homeostazia - reprezinta starea de echilibru si de autoreglare instalata intre diversele procese fiziologice ale organismului uman; este influentata prin trei cai:

- calea nervoasa - prin arcul reflex;

- calea neuroendocrina - prin sistemul nervos vegetativ si glandular;

- calea umorala - prin intermediul metabolitilor tisulari (vitamine).

Excitantul extern poate determina efecte diferite pentru subiecti diferiti; de aceea se poate spune ca trebuie avut mai degraba in vedere pacientul in particular decat boala in general.

Hidroterapia - terapia prin intermediul apei (fie simpla fie combinata cu alte substante); factorul sau cel mai activ este cel termic. Factorul termic si cel mecanic influenteaza terminatiile nervoase ale pielii, transmitand semnale la creier ce elaboreaza la randul sau raspunsuri sub forma reflexelor.

Crioterapia (frigoterapia) metoda de hidrotermoterapie bazata pe actiunea excitantului termic rece la temperaturi sub 0 grade sau foarte apropiate de temperatura de inghet; metoda necesita indicatii corecte, precautii si o cunoastere foarte buna a  tehnicii.

Termoterapia este terapia care foloseste factorul termic cald, intre 45-80 de grade prin intermediul caldurii (45-80 grade), apa sub forma de aburi (sauna, impachetari cu parafina, cu parargil etc.).

Baile sunt proceduri de hidrotermoterapie.

In functie de temperatura lor, ele se clasifica in:

- bai reci (sub 20 de grade);

- racoroase (21-33);

- neutre (34-35) temperatura de indiferenta a apei;

- calde (36-40);

- fierbinti (40-45); peste 45 grade: insuportabile .

Baia de namol: este o metoda de balneoterapie cu aplicarea generala, bazata pe actiunea cumulata a excitantului termic, mecanic (presiunea hidrostatica) si chimic (compozitia namolului).

Cura de namol se recomanda a se face maxim una la fiecare 24 de ore, cel putin 12 bai/an. Namolul contine substante active ce patrund prin canalele pielii pana la nivelul hipodermului si dermului de unde sunt preluate de sange prin reteaua capilara sub forma de substante coloidale in decurs de 24 de ore, declansand fenomene imunologice in organism.

Este indicata in afectiuni reumatice (boli reumatismale degenerative cu localizare articulara si abarticulara), afectiuni musculo-ligamentare si osoase, rahitism, afectiuni respiratorii, afectiuni ginecologice inflamatorii cornice (cu avizul medicului specialist) etc.

Cura de namol la Techirghiol:

- nu mai mult de o sedinta/zi; se face mai intai expunerea la soare cam de 20 minute pentru a pregati corpul; ne ungem apoi cu namol in strat cat mai subtire, numai pana la gat; namolul se usuca; cand incepem sa transpiram intram in lac; putem face o usoara gimnastica in apa, inot, stam in apa cam ½ - 1 ora; iesim, ne uscam; putem face un dus; dupa ce ne uscam la soare stam la umbra 15-20 minute ca sa ne revina pulsul/tensiunea la normal. Ideal: o cura de 12 zile pe an; pentru rezultate: minim 6 sedinte.

Sovata - cura cu namolul negru de stejar

La Sovata: 500-600 m altitudine; climat sedativ; avem lacul Ursu, helioterm, cel mai mare de acest gen din lume si singurul din Europa; adancime 17 m. Compozitia chimica a apei: unicat mondial - multistratificat: fiecare strat are o alta compozitie chimica, amplificand radiatia soarelui in mod diferit;; stratul superficial are temperatura de afara; pe masura ce se inainteaza in profunzime este din ce in ce mai cald, astfel incat pe fundul lacului apa poate ajunge si la 90 de grade. Nu sunt izvoare termale; din punct de vedere al compozitiei straturile de apa nu se schimba in decursul anului; apa de ploaie ramane la suprafata, apoi se varsa in alt lac vecin (Alunis). Cura in aceasta zona este foarte recomandata: fie natural, in perioada 1.07-15.09, in lac; fie in bazele de tratament special amenajate.

In aceeasi zona se afla si lacul Negru; de aici se extrage namolul negru de stejar, recomandat in special pentru afectiuni ginecologice.

Helioterapia - terapia prin intermediul expunerii la soare (helios = soare).

Baia de soare (helioterapie; plaja) - expunerea totala sau partiala a corpului la actiunea razelor solare directe si a aerului. Plaja se poate face oriunde este soare. Iradiatia solara cea mai intensa este la mare, datorita fenomenului de reflexie favorizat de apa si nisipul plajei si la munte datorita lipsei nebulozitatii si prezentei stratului de zapada.

Mod de actiune: efectele cumulate ale razelor ultraviolete (chimice), infrarosii (calorice) si luminoase in contextul caracteristicilor unui anumit climat. De regula, helioterapia este asociata cu aeroterapia (baia de aer) si talasoterapia (baia in mare) sau baie in lacuri, rauri, stranduri, piscine. Sub acest aspect se adauga si efectele termoterapiei contrastante (cald-rece), cu solicitarea mecanismelor de termoreglare in ambele sensuri (termoliza - termogeneza ).

Helioterpia este un tratament solicitant pentru organism si trebuie facuta cu avizul medicului.

Helioterapia la mare - tehnica de aplicare: expunerile la soare se fac progresiv, ca suprafata de piele expusa si durata. Perioada cea mai indicata este intre orele 7-11 a.m.; dupa acest interval de timp razele ultraviolete cresc in intensitate si concomitent cu infrarosiile (calorice) apar si conditii favorizante pentru accidente. Expunerile la soare se vor intercala cu perioade de odihna egale, la umbra. In cazul in care nu exista contraindicatii se vor intercala si scurte imersii in apa. Orientativ: se poate incepe cu baia de aer de 10 - 15' (odihna sub cort), urmata de expunerea la soare: 10' fata si 10' spate, urmate de o scurta baie in mare de 5', stergerea cu prosopul, schimbarea costumului cu unul uscat, odihna sub cort 10' dupa care totul se repeta. Pentru o persoana care vine pe plaja la orele 7-8 a.m. durata totala a primelor doua zile poate fi o ora. In zilele urmatoare expunerea la soare creste cu 10', apoi cu 15'-20'-30'. Pentru cei cu surmenaj fizic si intelectual expunerile al soare vor fi mai scurte, capul va fi protejat cu o palarie de soare, indiferent de varsta. Pomezile grase pentru piele nu sunt indicate.

Durata expunerii descreste proportional cu cresterea orei la care se merge la plaja, respectiv: cu cat mai devreme, cu atat expunerea poate fi mai lunga, cu cat e mai aproape de pranz, cu atat durata va fi mai scurta. Persoanele care nu au facut o pregatire inainte de a pleca la mare (expuneri la soare in localitatea de resedinta) nu trebuie sa depaseasca durata totala de expunere de 60' in primele 4-5 zile. Dupa acest interval de timp durata expunerii la soare poate fi crescuta, dar un total de 2 h-2 ,1/2 h prin expuneri intercalate de odihna la umbra si bai in mare este suficient.

Mentiune: efectul ultravioletelor asupra pielii (eritemul) apare dupa o perioada de latenta de 4-6 ore de la terminarea plajei. Datorita brizei marii, care racoreste in permanenta pielea, supradozarea nu este sesizata. Astfel, in cazul nerespectarii parametrilor indicati de medic, pot aparea incidente si accidente ca : arsuri de diverse grade, insolatii, crize de tetanie etc.

Pentru ca organismul sa raspunda adecvat solicitarii complexului de factori, pe care in insumeaza helioterapia, sunt necesare unele precautii; efectuarea unui consult medical general pentru depistarea contraindicatiilor posibile, in conditii de sanatate aparenta; respectarea orelor de somn si evitarea consumului de bauturi alcoolice, mic dejun usor dimineata, evitarea alimentatiei, cat si a consumului exagerat de lichide pe plaja.

Indicatii: profilaxie la copii si adulti (statiunile de litoral maritim). Precizare: baile de soare sunt indicate in general copiilor inca din primele luni de viata, cu unele precautii (vezi ultravioletele). Tratament curativ la copii: afectiuni otorinolaringologice si traheobronsice, rahitism, hipofunctii endocrine etc.; la adulti: astma alergic, traheobronsite, afectiuni ginecologice cronice, hipofunctii endocrine, unele afectiuni dermatologice etc.

Contraindicatii; cancer (indiferent de tratament prealabil efectuat si de starea generala bun actuala); TBC pulmonar, afectiuni reumatismale inflamatorii, in faza activa, hiperfunctii glandulare (hipertiroidii, hiperfoliculinie etc.), insuficienta cardiorespiratorie, ateroscleroza sistemica in faza avansata, hipertensiune arterial in stadii inaintate, nevroza astenica, boala ulceroasa, epilepsie etc.

Balneoterapie - statiunile balneare

Statiunile balneare se clasifica in principal dupa climatul lor:

- cu climat excitant (litoral, statiuni la mare altitudine - 2000 de m);

- cu climat sedativ (regiune de deal, submontane);

- cu climat neutru dar cu efect sedativ.

Bioclima sedativa (de crutare) se caracterizeaza printr-o solicitare de mica intensitate a sistemului nervos central si vegetativ si a glandelor cu secretie interna: Felix, Buzias, Sangeorz - Bai, Bazna, Sovata, Slanic-Prahova, Calimanesti, Caciulata, Olanesti, Herculane, Govora.

Bioclima excitant - solicitanta se afla la:

a) climatul alpin de mare altitudine (1000-2000 m) - pentru astm bronsic, refacere dupa pneumonii, anemii (favorizeaza hematopoieza);

b) litoral si stepa Baraganului (Amara, Lacul Sarat; intreg litoralul Marii Negre).

Statiunile subalpine: Vatra Dornei (808 m altitudine), Borsec (900 m), Slanic Moldova, Tusnad, Covasna, Sinaia, Cheia, Predeal, Azuga, Busteni - pentru rahitism si tulburari de crestere la copii; contraindicate in tulburari cardiace, afectiuni cardiovasculare grave (preinfarct).

In stepa: bai de aer, de soare, namol, apa - doar vara.

Litoralul are o bioclima solicitanta a sistemului nervos central si vegetativ si a activitatii glandelor si activeaza intens procesele imuno-biologice si de depunere a calciului in oase. Este recomandat in afectiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, rahitism, osteoporoza, tuberculoza nepulmonara, sterilitate, reumatism. Este contraindicat in tuberculoza pulmonara activa, orice afectiune in faza acuta, ulcer acut, hipertiroidie, nevroze grave, afectiuni cardiovasculare grave.

Cure naturale se pot face pe tot litoralul, inclusiv Techirghiol, si in statiuni cu ape   sarate: Bazna, Sovata, Lacul Sarat, in cele cu ape minerale sarate: Govora, Baltatesti, Slanic Moldova.

Cura balneara poate fi:

- in primul rand preventiva si de refacere;

- curativa (afectiuni usoare);

- sau ca tratament in pentru afectiuni declarate.

O cura balneara trebuie sa dureze 12 - 18 zile, chiar mai mult in unele cazuri. Dupa cura, organismul trece printr-o perioada de criza balneara - care reprezinta raspunsul organismului prin modificari vegetative progresive.



Termoliza= pierderea de caldura; mecanisme prin care organismul se adapteaza la conditiile create de cresterea temperaturii mediului ambient. Hidrotermoterapia calda mobilizeaza organismul uman in sensul declansarii mecanismelor de termoliza (vezi si termoreglarea).

Termogeneza = producere de caldura; mecanisme prin care organismul se adapteaza la conditiile create de scaderea temperaturii mediului ambient. Hidrotermoterapia rece mobilizeaza organismul uman in sensul declansarii mecanismelor de termogeneza.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2084
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved