Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CORDUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



CORDUL

Este situat in torace, in etajul inferior al mediastinului anterior. O treime se gaseste la dreapta liniei mediane, iar doua treimi la stanga fata de linia mediana.

Forma

Cordul are forma de con turtit, fiind culcat pe diafragm. Axul lung prezinta o tripla inclinatie, astfel incat baza cordului este situata superior, posterior si la dreapta, in timp ce varful este orientat anterior, inferior si la stanga. Pozitia este variabila dupa forma toracelui, tipul constitutional, starile fiziologice si patologice.



Dimensiuni

  • de obicei are dimensiunea pumnului drept.
  • la nivelul bazei, circumferinta e de 105 mm
  • inaltimea de aproximativ 98 mm
  • greutatea 275 g, fara sange

Pe suprafata exterioara se observa santuri care vor corespunde impartirii cordului in cele 4 cavitati:

  • santul coronar - corespunde septului atrioventricular si separa atriile de ventricule, fiind perpendicular pe axul mare al cordului
  • santul atrioventricular - separa cele doua ventricule, este dispus in plan vertical si trece prin axul mare al inimii si prezinta 2 segmente: unul anterior si altul posterior
  • santul interatrial - este dispus in acelsi plan cu cel interventricular, fiind vizibil numai la baza inimii

Cordul prezinta 3 fete, o baza si un varf.

FATA STERNOCOSTALA

Priveste anterior, superior si la dreapta.

Rapoarte prin intermediul pericardului:

  • cu sinusurile pleurale costomediastinale
  • cu plastronul sterno-costal
  • cu vasele toracice interne

Se observa santul coronar anterior, care este aproape transversal la extremitati si concav antero-superior in portiunea mijlocie din cauza vaselor mari. Santul coronar anterior prezinta un segmente atrial si unul ventricular.

Segmentul atrial are aspectul unui sant larg, concav anterior care adaposteste trunchiul pulmonar si aorta; lateral se prelungeste cu auriculul drept si auriculul stang. Cele 2 atrii impreuna cu cele 2 aurile si vasele mari care vin si pleaca de la baza inimii formeaza corona cordis.

Auriculul drept are forma de piramida triunghiulara. Baza sa se deschide in AD, iar restul auriculului se ruleaza in jurul fetei antero-laterale drepte a aortei.

Auriculul stang este mai lung, mai ingust, inconjoara flancul stang al arterei pulmonare.

Segmentul ventricular

Este impartit in 2 zone:

propriu-zisa, intinsa, triunghiulara si convexa ce prezinta santul interventricular anterior situat la stanga fata de axul inimii si care nu ajunge niciodata la varful inimii, ci se termina la dreapta la 1 cm de el formand incizura apicis cordis. Santul interventricular anterior separa campul stang de cel drept, care e mai mare, mai larg si corespunde VD.

arteriala, situata superior si e reprezentata de portiunea initiala a celor 2 vase mari - trunchiul pulmonar anterior si aorta ascendenta posterior si putin la stanga.

FATA DIAFRAGMATICA

Aproape orizontalizata, stand pe foliola anterioara, are rapoarte prin intermediul pericardului cu lobul hepatic stang.

Santul coronar posterior o imparte intr-un segment atrial, redus ca dimensiuni si pe care se observa doar vena cava inferioara la varsarea ei in AD si un segment ventricular, impartit de santul interventricular posterior intr-un compartiment care e intins si corespunde VD si un compartiment stang.

FATA PULOMONARA

Sau fata laterala stanga, e redusa, convexa si vine in raport prin intermediul pericardului cu fata mediastinala a plamanului stang si pleura mediastinala determinand fosa cardiaca sau patul corduli. Mai vine in raport cu nervul frenic stang si vasele diafragmatice superioare. E impartita de santul coronar stang intr-un segment atrial mic (AS) si un segment ventricular (VS).

MARGINILE

Cea dreapta separa fata sternocostala de cea diafragmatica.

Prezinta 2 margini stangi, rotunjite si slab evidentiate

  • una anterioara ce separa fata sternocostala de cea pulmonara
  • una posterioara ce separa fata pulmonara de cea diafragmatica

BAZA

Este impartita de santul interatrial intr-un camp stang reprezentat de fata posterioara a AS unde se observa orificiul celor 4 vene pulmonare si va avea raporturi si prin sinusul oblic al lui Haller cu esofagul toracic, nervii vagi, nodulii limfatici intertraheobronhici, aorta descendenta toracica, corpii vertebrali T6-T8 (vertebrele cardiace ale lui Giacomini).

Campul drept reprezentat de fata posterioara a AD care prezinta

  • superior - orificiul venei cave superioare
  • inferior - orificiul venei cave inferioare

si la drepta se mai descrie un sant care se numeste sulcus terminalis. Campul drept are urmatoarele rapoarte: fata mediastinala a lobului inferior drept pulmonar pe care lasa o amprenta si nervul frenic drept.

VARFUL

Apartine VS si corespunde spatiului V intercostal stang, pe linia medioclaviculara, unde se palpeaza socul apexian.

CONFORMATIA INTERIOARA

Cordul prezinta 4 cavitati:

  • atriul stang si ventriculul stang ce comunica prin orificiul atrioventricular stang
  • atriul drept si ventriculul drept ce comunica prin orificiul atrioventricular drept

De aici rezulta faptul ca inima stanga este diferita de cea dreapta din punct de vedere anatomic si fiziologic.

Atriile sunt situate posteior la baza cordului. Sunt separate prin septul interatrial si sunt de dimensiuni mici comparativ cu ventriculele. Peretii sunt subtiri si netezi si primesc sangele care vine prin intermediul venelor.

Ventriculele sunt situate spre varful cordului, fiind separate prin septul interventricular. Baza este orientata catre atrii si e prevazuta cu orificii atrioventriculare. Aceste orificii prezinta valvele atrioventriculare, care au aspectul unei palnii cu varful orientat catre ventricule si prezentand o fata atriala neteda si una ventriculara care da insertie cordajelor tendinoase.

Orificiile arteriale sunt in numar de 2 si asigura comunicarea VS cu aorta si a VD cu trunchiul pulmonar. Sunt dispuse anterior fata de orificiile atrioventriculare, sunt circulare si prezinta valvulele sigmoide care au forma de cuib de randunica cu concavitatea superior. Fiecare valvula prezinta o margine periferica ce se implanteaza in inelul fibros al orificiului si o margine libera catre lumenul arterial prevazuta cu noduli.  

Peretii ventriculilor prezinta muschi cu trabecule carnoase:

  • de ordinul I: sunt muschi pilieri sau papilari cu forma conica. Au baza aderenta de peretele ventricular, iar varful liber pe care se insera cordajele tendinoase.
  • de ordinul II: sunt turtite, se insera prin extremitatea lor pe peretii ventriculari si sunt libere in portiunea lor mijlocie
  • de ordinul III: adera pe toata intinderea de peretele ventricular fiind simple reliefuri musculare.

Cordajele tendinoase leaga muschii pilieri de valvele atrioventriculare:

  • de ordinul I: sunt cele mai puternice, inserandu-se pe marginea aderenta a valvulei si pe fata parietala a acesteia
  • de ordinul II: subtiri si se termina numai pe fata parietala a valvulei
  • de ordinul III: fine, subtiri, se termina pe marginea libera


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1455
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved