Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Cresterea si dezvoltarea in perioada scolara

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micCresterea si dezvoltarea in perioada scolara

Cresterea este mai incetinita, cresc in continuare membrele inferioare, cresc si membrele superioare, iar anvergura care era mai mica decat talia la 10 ani va deveni egala cu aceasta. Diametrul bazinului tinde sa il egalizeze pe cel al umerilor. Perimetrul cranian creste foarte lent (intre 6-12 ani) de la 51 la 53 (54) cm. La sfarsitul acestei perioade creierul atinge dimensiunile adultului.In jurul varstei de 7 ani apare primul molar permanent, iar inlocuirea dintilor se face cam cu 4 dinti/an si dureaza cam 5 ani. Spre sfarsitul acestei perioade apar modificari in sistemul nervos care preced pubertatea.

Pubertatea

Pubertatea este perioada care face tranzitia intre copilarie si viata adulta. Se poate defini ca acea etapa de viata in care se produc acumulari cantitative in procesul de crestere, dezvoltare si maturizare a organismului, care culmineaza cu aparitia unui salt calitativ si anume primul ciclu premenstrual (la fete) si prima ejaculare (la baieti), ceea ce marcheaza aparitia pubertatii propriu-zise, a maturizarii sexuale.

Puberatatea dureaza 4-5 ani si se divide in 3 etape:

-prepubertatea;

-pubertatea propriu-zisa;

-postpubertatea (adolescenta).

Varsta osoasa la care apare pubertatea este de 11 ani la fete si 13 ani la baieti, dar varsta de aparitie prezinta mari variatii individuale, familiale, etnice, geografice, ea fiind influentata de climat, luminozitate, alimentatie, factori socio-economici, tipul relatiilor sociale.

Tabloul clinic al pubertatii normale la baiat: semnele de debut ale pubertatii:

Cresterea de volum a testiculelor, care incepe la 12 ani; este intensa la 13-14 ani si ajunge la valoarea maxima la 17-18 ani. Aceasta se face pe baza cresterii tubilor seminiferi, iar la 15-16 ani se dezvolta spermatogeneza, dar mai trebuie sa treaca 1-2 ani pentru ca spermatogeneza sa dobandeasca toate caracteristicile intalnite la barbatul adult.

Scrotul se dezvolta, se mareste, incepe sa se pigmenteze de la 11-12 ani.

Penisul incepe sa creasca de la 11 ani, crescand evident la 14 ani si ajunge la maximu la 18-19 ani, avand 8,5-10,5 cm in stare flasca.

Prostata se dezvolta si devine functionala la 15-16 ani.

Caracteristicile sexuale apar in urmatoarea ordine, fiind dependente de secretia de androgeni:

-pilozitatea pubiana apare la 12-13 ani, are la inceput forma triungiulara, ca dupa aceea, in cativa ani, sa devina romboida ca la barbatul adult;

-pilozitatea axilara, puful de pe buza superioara, schimbarea vocii incep la 14-15 ani;

-pilozitatea faciala, de pe trunchi si de pe membre se dezvolta de o maniera variata in functie de individ si de tipul etnic.

Tabloul clinic al pubertatii normale la fata:

Dezvoltarea glandei mamare, in principal a mameloanelor, in jurul varstei de 11 ani.

Aparitia pilozitatii pubiene si vulvara la 11 ani.

Pilozitatea axilara apare dupa 1 an de la aparitia pilozitatii pubiene.

Modificarile de la nivelul vulvei-schimbarea pozitiei din verticala in orizontala. Se dezvolta labiile mari si mici, se pigmenteaza, iar mucoasa capata o culoare roz. Clitorisul creste si devine erectil, uterul creste intens la 12 ani si continua sa creasca pana la 18 ani si concomitent se dezvolta si vaginul. Ovarele au inceput sa creasca de la 8 ani, se dezvolta intens la 11-12 ani, au maximum de dezvoltare la 13-15 ani, dar maturatia lor se desavarseste la 18 ani.

Primul ciclu menstrual apare intre 11-14 ani. Primul ciclu menstrual apare la 1-3 ani de la dezvoltarea glandelor mamare.

Vocea se modifica la 15-16 ani.

Cresterea si modelarea formelor corporale la puberate: trecerea de la copilarie la pubertate este marcata in mod fiziologic de o incetinire a ritmului cresterii staturale, care dureaza 2 ani si jumatate, dupa care apare o accelerare a acestui ritm-saltul statural, care apare cu 2 ani mai repede la fete decat la baieti. Acest salt pre si intrapubertar se explica prin urmatorii factori: la aceasta varsta exista un tonus somatotrop crescut; se constata valori mari plasmatice ale STH la prepuberi si puberi noaptea, dupa instalarea somnului profund; valoarea hormonilor sexuali in plasma este moderata si se cunoaste faptul ca in afara actiunilor lor anabolizante proteice, androgenii in doza moderata stimuleaza secretia si eliberarea de STH; diminuarea ritmului crescut la postpubertari este concomitent cu cresterea procentuala in plasma a hormonilor sexuali.

Cresterea in inaltime precede cu 1-11/2 ani cresterea in greutate. Pana la 13-14 ani fetele sunt mai inalte si au o greutate mai mare comparativ cu baietii de aceeasi varsta. Intre 14-15 ani acest decalaj se reduce pentru ca de la 16 ani baietii sa depaseasca in inaltime si greutate fetele de aceeasi varsta.

Odata cu cresterea staturo-ponderala se produce si o modelare a proportiilor corporale, ajungandu-se treptat la configuratia adultului. Daca la inceput se produce o alungirea membrelor inferioare, pe la 12 ani la fete si 14 ani la baieti, dupa aceasta perioada predomina cresterea laterala fata de cea lineara.

Apar si unele diferente intre sexe:

-scheletul este mai viguros la baieti, cu proeminentele osoase mai reliefate, diametrul biacromial este mai mare; genunchii sunt putin departati si exista un spatiu intre coapse; la baieti se dezvolta musculatura mai mult;

-la fete apare o largire a bazinului, genunchii sunt apropiati si coapsele se ating pe linia mediana; stratul adipos are topografie caracteristica; lordoza lombara devine mai evidenta la fete.

Inima nu este in concordanta cu dezvoltarea corporala, diametrul arterelor ramane si el in urma, rezultand cresterea presiunii sangvine si scaderea irigatiei cerebrale, ceea ce poate explica oboseala rapida a puberilor si slaba capacitate de munca a adolescentilor.

Aparatul respirator: frecventa respiratorie scade si ajunge la 18-22 respiratii/minut. Se schimba tipul de respiratie, care devine costal inferior la pubertate, pe cand la copil este de tip abdominal.

Sistemul nervos central: se dezvolta si se perfectioneaza mai ales in ceea ce priveste activitatea nervoasa superioara. Apar si modificari comportamentale, care vor defini temperamentul tanarului. Se stabilesc noi conexiuni nervoase, scoarta continua sa isi desavarseasca structura si controul asupra instinctelor si emotiilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1755
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved