Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Pielonefrita acuta

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micPielonefrita acuta

Pielonefrita acuta face parte din patologia interstitiala renala, fiind o inflamatie acuta a rinichiului ce porneste din pelvisul renal.Agentii infectiosi : E. coli, proteus, Pseudomonas aeruginoasa si stafilococul.

De obicei, infectia este initial urinara, dupa care urca spre rinichi. Factorii favorizanti sunt : utilizarea de instrumente pe tractul urinar, obstructia tractului urinar, prostatism la persoanele in varsta de sex masculin si diabetul zaharat. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii.

Clinic, simptomele includ temperatura, stare de rau, dureri in unghiul costovertebral, disurie si urgente urinare (piurie si bacteriurie).

Macroscopic, rinichii sunt mariti de volum, cu microabcese galbui cu margini hiperemice imprastiate pe suprafata renala. Mucoasa pelvica prezinta hiperemie si granulatii.Microscopic, se constata necroza supurativa difuza cu formarea de abcese in parenchimul renal. Uneori se asociaza necroza papilara renala la nivelul portiunii apicale a piramidelor (cel mai frecvent la diabetici, la bolnavii cu hematii "in secera" si la cei cu abuz de analgezice).

Tratamentul consta in terapie antibacteriana. Terapia chirurgicala se indica in cazurile severe de necroza papilara renala.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1988
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved