Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Educatia sexuala : obiectul de studiu, obiective, perspectiva istorica in studiul sexualitatii, discipline corelate

sanatate


Educatia sexuala : obiectul de studiu, obiective, perspectiva istorica in studiul sexualitatii, discipline corelate

Educatia sexuala are ca obiect de studiu sexualitatea umana. Cunoasterea dezvoltarii sexuale si comportamentului sexual a devenit progresiv importanta pentru ingrijirea sanatatii pe masura ce s-au schimbat standardele si exigentele publicului. Sexualitatea este un continuum care se dezvolta in timp in etape al caror continut biologic, psihologic si social este distinct. Sexualitatea asociaza instinctualitatea cu spiritul in exprimarea dezvoltarii, descoperirii, cresterii si expansiunii vietii (Antoniu F.). Sexologia nu poate fi conceputa decat ca psihosexologie.

Sexualitatea, este o parte integranta a omului. Initial, sexualitatea era legata strict de reproducere, in prezent aceste idei s-au detasat mult, fiind conditionate de aspecte medicale, comerciale, etc.

Sexualitatea, in dezvoltarea sa, a mers in paralel cu reproducerea, nevoia de afectiune si de iubire, si nevoia de aprobare si securitate a comunitatii.

In urma revolutiei sexuale, s-au modificat multe aspecte legate de sexualitate: se cunoaste limita dintre sanatos si bolnav, viata erotica s-a dezvoltat si emancipat, s-a dezvoltat o industrie sexuala. Educatia sexuala nu trebuie sa se marginalizeze doar la o ampla informare de nivel anatomic, igienic, fizic, logic, dar trebuie corelata cu valori morale, sociale, educative. La educarea sexuala trebuie sa participe urmatorii factori:

- familia, care este prima sursa de informare. Ea trebuie sa accentueze importanta sexualitatii in viata umana. Este important ca familia sa nu utilizeze explicatii fanteziste si tolitarismul in educatie, ci sa implice sinceritatea si cunoasterea.

- scoala , este cea care va continua educatia sexuala, incluzand sistematic cunostinte din domeniul fiziologic, psihologic, social. Si aici se intilnesc retineri din partea pedagogilor. Este important de a inlatura aceste retineri si de a aborda pe cit posibil acesta tema. Scoala are rolul de indrumator, drum batatorit inca de parinti.

- mass media, din care face parte televiziunea, ziarele, revistele. Aceata are o mare putere in educarea sexuala, care de multe ori, este prezentata in mod eronat. Este necesar de a crea, in ajutorul educarii sexuale, filme tematice, emisiuni specializate, emisiuni cu experti in domeniu, etc.

- mediu ambiant, este un factor, care are cea mai mare greutate in educarea sexuala a individului. Exista riscul, ca mediu ambiant, sa informeze gresit, ceea ce solicita din partea societatii atentie si sprijin.

Obiective

Obiectivul general al cursului este de a familiariza cursantii cu teoria si practica psihosexologiei.

Obiectivele specifice sunt:

a) informationale (cunoasterea specificului sexualitatii umane si a dezvoltarii acesteia, cunoasterea evolutiei sexualitatii umane, cunoasterea psihopatologiei sexuale, cunoasterea principalelor modalitati de interventie terapeutica in cazul problemelor de natura sexuala - terapie individuala si de cuplu -, cunoasterea specificului cercetarii in domeniul psihosexologiei);

b) operationale (formarea deprinderilor de analiza a problematicii psihosexualitatii umane, formarea capacitatilor si abilitatilor referitoare la diagnosticarea dificultatilor sexuale, formarea capacitatilor si abilitatilor necesare de relationare cu cuplurile si persoanele care prezinta dificultati sexuale, formarea capacitatilor si abilitatilor necesare stabilirii obiectivelor terapeutice in terapia dificultatilor sexuale, formarea capacitatilor si abilitatilor necesare aplicarii strategiei terapeutice specifice psihoterapiei pentru dificultati sexuale); 

Din perspectiva istorica

Multi dintre noi au credinta ca ceea ce facem in ziua de astazi din punct de vedere sexual reprezinta o inventie a propriei noastre generatii si ca difera foarte mult fata de ceea ce faceau generatiile trecute. Acest lucru este adevarat din multe puncte de vedere, deoarece caracteristicile valorilor sexuale, atitudinile si comportamentul sexual se schimba in timp. In orice caz sexualitatea contemporana isi are radacinile in istoria sexualitatii si, din aceasta cauza, sexualitatea nu poate fi inteleasa cu adevarat fara cunoasterea valorilor predecesorilor. Ne propunem sa trecem in revista o istorie a conceptelor in sexualitate si sa incercam sa gandim sexualitatea contemporana prin prisma influentelor dinamice pe care le-a avut.

Egiptul antic

Sexualitatea era in stransa corelare cu religia. Simbolurile sexuale aveau un rol important in ritualurile religioase iar zeii egipteni aveau sexualitate.

Penisul reprezenta un simbol si era omagiat prin ritualuri religioase. Actul sexual era un act sacru si importanta lui crestea atunci cand era asociat virginitatii. Deoarece virginitatea reprezenta o poarta spre viitoarele generatii, de multe ori dezvirginarea capata dimensiuni rituale in care erau implicati preotii templelor, o persoana straina sau chiar un penis artificial.

Israelul antic

Poporul evreu nu a fost un popor numeros, si din aceasta cauza era in permanenta in pericol sa-si piarda independenta.

Din acest motiv modul de manifestare a sexualitatii a depins de conjunctura politica, fiind mai permisiv sau mai restrictiv in functie de primejdiile infruntate.
In secolul VII i.e.n. evreii au separat sexualitatea de religie. Yahweh devine o fiinta asexuata. Se considera ca la baza activitatii sexuale se afla un singur mobil - procrearea. Deoarece in Sfintele Scripturi era scris 'cresteti si va inmultiti' nici o alta forma de manifestare a sexualitatii nu era foarte populara. Masturbarea si celibatul transformau persoanele care le practicau in persoane indezirabile. Se incuraja casatoria de la varste cat mai mici, iar contactul sexual inainte de casatorie era un lucru reprobabil. In continuare, simbolurile falice sunt la mare pret iar penisul reprezenta, ca si la egipteni, un trofeu de razboi; David cucereste mana ficei regelui Saul aducand preputurile a 200 de filistini omorati in razboi.


Societatea evreiasca era o societate dominata de barbat iar femeia reprezenta proprietatea barbatului. Ea era considerata ca cea care aducea necazuri din punct de vedere sexual si deseori era cea blamata de coruperea barbatului (Eva este cea care tulbura echilibrul lui Adam cu Dumnezeu). Placerea sexuala era recunoscuta ca fiind pe plan secundar, in primul rand fiind reproducerea. Daca un sot murea fara a avea copii, era de datoria rudei de sex masculin cea mai apropiata de a face vaduvei copii (situatia lui Onan care 'risipind samanta' a incalcat vointa Domnului si si-a pierdut viata).

Vechii evrei au reprezentat un grup unic la vremea lor. Ei au dezvoltat un cod sexual foarte rigid, au separat activitatile sexuale de cele religioase si nu au incurajat manifestarea sexualitatii decat in scop reproductiv.

Grecia antica

Se considera ca la originea atitudinilor sexuale americane, ca si a celor europene din ziua de azi, se afla o combinatie intre perceptele evreiesti si a cele grecesti.

Punctul culminant al civilizatiei grecesti a fost caracterizat de senzualitate si de o manifestare deschisa a sexualitatii. Grecii puneau la mare pret tot ce tinea de om si au pus un accent special pe sexualitate si frumusete ca parte a calitatilor umane.
Si la ei era o separatie intre sexualitate si religie insa contrar evreilor, sexualitatea era un lucru placut care nu era dependent sau indrumat de percepte morale ale zeilor. Sarutul era vazut ca o manifestare a afectiunii si ca o manifestare erotica iar contactul sexual se practica in diferite pozitii, contactul sexual oral fiind un lucru obisnuit, premergator penetrarii.

Femeile erau inferioare barbatului, rolul lor fiind de sotii si mame - preferabil mame de baieti. Desi era la mare respect frumusetea corpului uman, cel barbatesc era considerat cel mai frumos. Homosexualitatea masculina era apreciata mai mult din punct de vedere spiritual decat fizic si era considerata ca adevarata forma de dragoste dintre oameni. Homosexualitatea masculina era tolerata si chiar incurajata atata timp cat nu interfera cu elementul aflat la baza societatii grecesti - familia. Homosexualitatea feminina era, ca si femeia, desconsiderata si asociata in general cu prostitutia.

In momentul in care societatea greceasca incepe sa decada, se schimba si punctele de vedere legate de sexualitate. Pe masura ce creste puterea romana, creste si influenta unui grup religios numit orfeic. Elementul central al acestei religii era credinta ca pentru a putea deveni nemuritor trebuia sa fii pur. Din punctul de vedere al acestei religii sufletul se afla in corp ca pedeapsa pentru un pacat. Pe masura ce aceasta religie a devenit mai populara, a crescut si ostilitatea fata de manifestarile sexuale. Platon, a preluat dimensiunile filozofice. El a fost la originea conceptului numit dualismul grecesc. Acest concept afirma ca avem o natura dualista: corp si suflet. Sufletul este legat de spiritualitate si intelect iar tot ceea ce este legat de corp este material.

Roma antica

Atat atitudinile sexuale cat si comportamentul in Roma antica sunt total diferite fata de cele ale grecilor.

Ei niciodata nu au adoptat punctele de vedere grecesti legate de frumusete si de natura spirituala a sexualitatii. Perceptia lor era pur fizica iar corpul vazut ca un instrument in contextul sexualitatii. Punctul lor de vedere era ca oricine trebuie sa profite de orice ocazie ca sa se simta bine.

Femeia in societatea romana era o persoana activa din punct de vedere sexual, corespunzand asteptarilor existente in acea perioada. Mesalina nu reprezenta o exceptie din punct de vedere al comportamentului si renumele ei a strabatut epocile mai mult datorita faptului ca era o persoana publica. Aceasta perceptie pur fizica a sexualitatii se reliefeaza si prin cuvinte transmise pana in ziua de azi: cunnillingus, fellatio, masturbare, prostitutie, pornografie.

Evul mediu

Odata cu caderea Imperiului Roman, se creeaza un vid, ocupat de Biserica Catolica, care va incerca sa stabileasca noi valori, inclusiv o perceptie negativa asupra sexualitatii.

Din punctul de vedere al bisericii, celibatul reprezinta virtutea suprema iar singura justificare pentru contactul sexual este procreerea. Contactul sexual in sine era vazut ca un pacat, diminuat numai prin casatorie; aceasta reprezenta insa refugiul acelora care nu rezistau sa-si pastreze virginitatea intreaga viata. Deoarece oamenii aveau totusi viata sexuala, biserica recomanda ca singura pozitie in timpul actului sexual cea cu barbatul deasupra (pozitia misionarului), orice alta pozitie fiind vazuta ca opera Diavolului. De asemenea, biserica promova folosirea unor camasi de noapte care aveau o fanta care permitea actul sexual. Pe parcursul Evului Mediu, femeia continua sa fie considerata inferioara barbatului, fiind in acelasi timp vazuta ca o cauza a problemelor barbatului.

Reforma

Atat dimensiunile epidemiei de sifilis cat si rata mare de copii nelegitimi ilustreaza clar faptul ca biserica nu reusise sa-si impuna punctele de vedere.

John Calvin a aratat ca sifilisul era pedeapsa lui Dumnezeu pentru comportamentul sexual existent si este unul dintre factorii care determina fractionarea bisericii in doua - catolici si protestanti. Calvin a sustinut ideea pacatului originar, oamenii fiind pacatosi de la nastere, si nevoia unui comportament adecvat pentru absolvirea pacatelor prin gratia divina. Normele legate de manifestarea sexualitatii devin prin aceasta mai rigide decat inainte.

Epoca elisabetana

Desi regina Elisabeta a fost cunoscuta timp de 42 de ani sub numele de 'regina virgina', populatia engleza nu a fost deosebit de impresionata.

Manifestarile sexualitatii reprezentau o parte placuta a vietii. Apare un nou grup de reformatori - puritanii - care se lovesc de indiferenta sau chiar de opozitia structurilor de guvernare. Din aceste motive acestia emigreaza in Lumea Noua - America, pentru a pune bazele unei societati pure.

America perioadei coloniale

In acea perioada existau o serie de grupuri religioase, toate avand insa la baza perceptele puritanismului: gandul trebuia intotdeauna indreptat spre Dumnezeu, sa fii lipsit de pasiune, rational.

Casatoria reprezenta un lucru strict rational iar relatiile sexuale in afara casatoriei interzise. O persoana care venea dintr-o alta comunitate trebuia sa aiba un certificat care sa ateste o moralitate buna, semnat de un comitet al bisericii de apartenenta. Adulterul, homosexualitatea si bestialitatea erau initial pedepsite cu spanzuratoarea. Cu timpul, datorita persistentei acestor pacate, pedepsele se diminueaza, ultima executie pentru bestialitate fiind cunoscuta in 1673.

Perioada victoriana

Este o perioada care si-a pus amprenta asupra intregii civilizatii vestice. In Statele Unite, aceasta perioada a fost cuprinsa intre 1865-1918 si a fost o perioada de industrializare rapida.

Pe acest fundal, sexualitatea era privita mai mult din perspectiva economica, fiind vazuta ca o irosire si nu ca o acumulare.

O personalitate in domeniul sexualitatii a fost doctorul William Acton.
Perceptele dominante erau legate de autocontrol: adevarata virilitate era aceea demonstrata de o persoana care putea sa-si controleze sexualitatea. Energia sexuala era privita ca o parte a energiei vitale si din acest motiv trebuia economisita si reduse la maximum pierderile prin ejaculare. O activitate sexuala excesiva era privita ca un pericol pentru sanatatea persoanei respective si pentru societate. Astfel, in cadrul unei relatii maritale, nu se recomandau mai mult de 12 contacte sexuale pe an, in caz contrar rezultatul fiind nebunia. Cu atat mai mult era prohibita activitatea sexuala a tinerilor manifestata mai ales prin masturbare. Au fost inventate si patentate dispozitive care sa impiedice aparitia erectiei matinale.

Femeile erau privite ca fapturi slabe, eterice si fragile si mai ales lipsite de pasiune. Prin aceasta prisma, masturbarea feminina aparea si mai ingrozitoare decat cea masculina si se credea ca duce la afectiuni care vor impiedeca reproducerea. Remediile de corectare erau foarte dure, mergand pana la ablatia (indepartarea chirurgicala) clitorisului.

Castitatea si puritatea reprezentau caracteristica femeii clasei de mijloc. Femeile au devenit in mod natural gardienii copiilor, iar maternitatea a devenit un piedestal care inalta femeia dar in acelasi timp o izola. Extrema cealalta era reprezentata de prostituate cu care barbatii faceau ceea ce nu concepeau sa faca cu nevestele lor.

In acea epoca, statuile erau imbracate sa nu li se vada nuditatea, picioarele pianelor considerate indecente, si de asemenea drapate, Shakespeare si biblia au fost adaptate pentru indepartarea oricarui cuvant sau aluzie sexuala si chiar s-a propus ca sa fie tinute pe etajere separate cartile scrise de barbati si cele scrise de femei, bineinteles in cazul in care autorii nu erau casatoriti.

Si in aceasta perioada, au existat disidenti, scriitori care pledau pentru reintoarcerea la natura, la dragostea romantica, la dezvoltarea relatiilor interumane si la manifestarea libera a sexualitatii. De asemenea, capatau din ce in ce mai multa importanta organizatiile pentru femei, care luptau si impotriva represiunii sexuale a femeii.

General

Schimbarile conceptuale aparute in secolul XX in general, nu pot fi datate cu precizie, fiind rezultatul unui sir de evenimente care au actionat cumulativ. Din punct de vedere didactic, pot fi totusi considerate ca fiind caracteristice cateva perioade.

Perioada 1910-1930

Pe perioada acestor trei decenii, atitudinea victoriana referitoare la sexualitate a fost zdruncinata din radacini. In primul rand, a avut loc primul razboi mondial, iar in perioadele de razboi apare o relaxare a valorilor morale traditionale. Pe de alta parte, ideile lui Sigmund Freud au capatat o mare popularitate.

Freud a combatut cu fermitate ideile referitoare la inocenta din punct de vedere sexual a copilului, precum si cele prin care sexualitatea era considerata un lucru care se manifesta numai in dormitor si tinea numai de organele genitale. Din punctul de vedere al lui Freud, sexualitatea reprezenta o componenta majora a vietii omului incepand de la nastere si continuand pana la sfarsitul vietii. Mai mult, el a aratat ca tulburarile de personalitate derivau din felul in care era tratata sexualitatea respectivei persoane. Oprimarea instinctelor sexuale in marea majoritate a cazurilor nu putea duce decat la lucruri negative - sustinea Freud.

Aceste idei au fost preluate in acea perioada, ca o justificare pentru a reduce restrictiile existente in ceea ce priveste manifestarile sexualitatii. De asemenea, din acest moment si femeia era vazuta ca o persoana cu sexualitate, aceasta modificand partial viziunea victoriana prin care femeia era considerata o persoana asexuata.

Din punct de vedere al sexualitatii femeii, ideile lui Freud au fost totusi influentate puternic de perioada victoriana, al carui produs era si el. Freud a oferit o serie de concepte care au fost imbratisate la nivel general si care, in acelasi timp, se considera ca au avut un efect negativ asupra sexualitatii femeii.

Conform teoriei freudiene, copilul de la nastere trece prin trei stadii de dezvoltare, in fiecare dintre acestea diferite parti ale corpului devenind centrul atentiei si reprezentand locul unde se focalizeaza energia sexuala. Primul stadiu se considera ca dureaza de la nastere pana la aproximativ un an si se numeste oral. In acest stadiu principala sursa de placere este gura si regiunea buzelor. Cel de al doilea stadiu apare pe parcursul celui de-al doilea an de viata si se numeste anal. In aceasta perioada atentia copilului este concentrata pe eliminare. Cel de-al treilea stadiu este cel falic, dureaza de la 3 la 6 ani si focalizarea este pe organele genitale.


Potrivit lui Freud, natura focalizarii este foarte diferita intre cele doua sexe datorita faptului ca fetita realizeaza ca nu are penis. Aceasta constatare reprezinta un traumatism si din momentul respectiv femeia va petrece intreaga ei viata incercand sa compenseze aceasta deficienta. Personalitatea ei devine egoista, din cauza sentimentului de inferioritate sexuala generat de absenta penisului. Din punctul de vedere al lui Freud, femeia si sexualitatea ei, reprezinta forme imperfecte ale barbatului. Acceptarea generala a teoriilor lui Freud au avut ca rezultat cresterea unor generatii de femei si de barbati care aveau in continuare o perceptie victoriana privind sexualitatea femeii. Exemplul cel mai demonstrativ in acest sens este dat de teoria dualista a orgasmului, care a ramas necombatuta si neschimbata pana in anii '60.

Freud, in aceasta teorie a formulat existenta la femeie a doua tipuri de orgasm: vaginal si clitoridian. In dezvoltarea normala a unei femei se produce o tranzitie a centrului placerii de la nivel clitoridian la nivel vaginal. Esecul tranzitiei este definit prin lipsa de maturizare. Datorita faptului constatat stiintific ca centrul senzatiilor sexuale este clitorisul si ca majoritatea femeilor au orgasm prin stimulare clitoridiana si nu prin penetrare vaginala pur si simplu, generatii de femei au trait cu convingerea ca ceva nu este in regula cu ele atata timp cat nu pot avea orgasm numai prin stimulare vaginala. Prin aceasta teorie se demonstra nu numai faptul ca barbatul este superior din punct de vedere sexual, dar si faptul ca sexualitatea femeii este dependenta de prezenta barbatului, fara de care nu se poate dezvolta.

Efectele ideilor lui Freud asupra punctelor de vedere avute de oameni referitoare la sexualitate au fost diferite: o parte au reprezentat fundamentarea conceptului prin care s-a considerat ca represiunea sexuala este daunatoare, prin aceasta incurajandu-se sexualitatea. Conceptul sau asupra existentei unui instinct sexual universal a ajutat prin perceperea femeii ca o fiinta sexuala. Pe de alta parte, a sprijinit teoria victoriana prin care femeia este inferioara barbatului, de data aceasta elementul de baza al inferioritatii fiind sexualitatea.

Cu toate acestea, asistam la o crestere a drepturilor femeii si a libertatilor de manifestare: incepand cu 1920, femeile au drept de vot (SUA), si apare 'noua femeie' a epocii jazz-ului (SUA). Rochiile se scurteaza pana la genunchi, se poarta parul scurt, se utilizeaza rujul de buze, parfumurile, iar imaginea femeii este cea a unei persoane dinamice, plina de viata, fumatoare, sexy, care frecventeaza barurile si alte locuri in care accesul era cu desavarsire interzis inainte, avand repercursiuni asupra modului cum era privita moralitatea.

Anii 1950-1960

Desi poate in ziua de azi aceasta perioada poate sa para foarte putin dinamica, din punct de vedere al sexualitatii, ea a constituit perioada de dezvoltare a premiselor care au contribuit la deschiderea ulterioara.

Lupta dusa de Alfred Kinsey in SUA, pentru cercetare si pentru a publica in 1948 studiul 'Comportamentul sexual al barbatului', iar in 1953 'Comportamentul sexual al femeii' au reprezentat poate ultimul atac impotriva interdictiei de a discuta si examina aspectele legate de sexualitate. Acceptarea aratata de public fata de lucrarile lui Kinsey a reflectat in mod direct interesul general fata de problemele sexuale. In 1953 abordarea publica a sexualitatii s-a manifestat si prin aparitia primului numar al revistei Playboy, iar popularitatea imediata a acestei reviste a indicat inca o data acceptarea publica a sexualitatii. In America postbelica apar noi standarde in care sexualitatea este corelata cu succesul economic si social.

Muzica din acel timp reflecta si ea aceasta acceptare: rock-and-roll, senzualitatea lui Elvis Presley si audienta deloc inhibata. Cu toate acestea, rezistenta exista in continuare: femeile din Playboy isi dezveleau sanii in totalitate dar regiunea pubiana niciodata, in spectacolele de televiziune se prezenta numai bustul lui Elvis, restul fiind inca prea mult pentru majoritate.

Anii 1960-1970

Reprezinta momentul cand populatia tanara, deosebit de numeroasa, fiind rezultatul cresterii natalitatii dupa cel de-al doilea razboi mondial, ataca in America toate valorile in general, si cele legate de sexualitate in special.

Atitudinile sexuale devin mai liberale, crescand vertiginos frecventa rapoartelor sexuale premaritale si scazand varsta debutului sexual. Femeile incep sa-si discute sexualitatea si sa comenteze erorile teoriilor freudiene, sa ceara accesibilitatea la contraceptive si sa lupte pentru liberalizarea avortului, pornind de la drepturile fundamentale ale femeii. Miscarea tineretului pentru pace si dragoste au un impact imediat asupra populatiei, modificand totul, de la stilul pieptanaturii pana la atitudinile sexuale.

Anii 1970

Atitudinea deschisa fata de sexualitate a anilor '60 devine un lucru bine stabilizat. Avortul este legalizat in multe tari.

Aspectele legate de viol si homosexualitate devin publice si aspecte politice in acelasi timp. Se dezvolta terapia sexuala si pe piata apar manuale de larga audienta in care accentul este pus pe placere. Playboy, in concurenta cu Penthouse, arata publicului ca atat femeile cat si barbatii au organe genitale. Pornografia devine un obiect de consum si se dezvolta ca o adevarata industrie. Produse de uz intim (cum ar fi vibratoarele) exista la indemana tuturor. Din acest moment se poate spune ca sexualitatea a iesit din clandestinitate.

Discipline corelate

Educatia sexuala reprezinta un domeniu interdisciplinar in care biologia, medicina, psihologia si alte stiinte ale omului realizeaza o perspectiva complexa asupra comportamentului sexual uman. William H. Masters a fost pionierul studiilor despre comportamentul sexual uman si initiatorul un dezbateri fara prejudecati asupra obiceiurilor si credintelor americanilor in acest domeniu. Prin studiile facute impreuna cu sotia si colaboratoarea sa, Virginia Johnson, a realizat o adevarata revolutie in sexologie, atat in plan teoretic, cat si in cel al interventiei practice.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1819
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved