CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
GRIPA AVIARA
Gripa aviara la om difera de cea produsa de virusurile umane cunoscute.
Etiopatogenie
Virusurile gripale aviare sunt similare structural cu virusul gripei umane tip A, caracteristic hialuronidaza apartine tipurilor H5, H7, H9, iar neuraminidaza apartine tipurilor N1 - N9. Virulenta crescuta a virusului A (H5N1) este legata de prezenta unei HA inalt clivabile, capacitatii de replicare crescute, rezistentei in vitro la inhibitia alfa-TNF si INF, generarii mai ample de catre citochine si macrofage.
Epidemiologie
In anul 1997, CDC a inregistrat primul caz de gripa aviara la om, in Hong Kong. Pana in noiembrie 2005, OMS a recunoscut oficial 130 de cazuri de gripa A (H5N1) la om raportate din Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Indonezia si China.
Sursa de infectie: pasarile domestice (gaini, rate, curcani) si probabil insa in mai mica masura si omul infectat.
Transmiterea se face prin inhalarea de picaturi contaminate direct sau indirect. Transmiterea de la animale la om: contact direct cu pasarile infectate, in special cu rate cu infectii asimptomatice.
Nu exista un risc semnificativ asociat cu consumul sau prepararea produselor de pasare.
Transmiterea interumana este sugerata de existenta unor focare familiale.
Contagizotatea - scazuta, nu s-au semnalat cazuri de contagiune interumana la mai mult de o persoana.
Receptigitatea - generala.
Tipul H5N1 sufera rapid mutatii comparativ cu celelalte tipuri si poate achiozitiona material genetic de la alte tulpini virale.
Grupe de risc: pesoane ce lucreaza in zootehnie, crescatori de pasari, veterinari.
Manifestari clinice
Incubatia: 2-5 zile.
Debut: febra, fenomene de tip gripal (indispozitie, cefalee, mialgii, disfagie, dispnee, tahipnee). Bolnavii mai pot prezenta diaree, varsaturi, dureri abdominale, toracice, epistaxis, gingivoragii. Modificarile radiologice pulmonare apar la 72h - 7 zile de la debutul febrei si constau in infiltrate difuze intestitiale, condesnari segmentale sau lobulare.
Convalescenta dureaza 3 saptamani si este insotita de tuse, dispnee, indispozitie, astenie.
Complicatii
Sindrom de detresa respiratorie acuta, insuficienta multiorganica, hemoragii pulmonare, pneumotorax, sindrom Reye, suprainfectii bacteriene, encefalita, miozita.
Diagnosticul este sustinut de datele epidemiologice, clinice, biologice si de diagnosticul etiologic.
Tratament
Etiologic, clasa inhibitorilor de neuraminidaza, Oseltamivir, Zanamivir, active pe virusul gripal aviar. Inhibitorii M2 Amantadina si Rimantadina nu sunt eficace.
Preventie
Carantinarea fermelor afectate si sacrificarea pasarilor infectate si a celor potential expuse, calatoriile in zonele afectate de gripa aviare nu sunt interzise, dar calatorii sunt sfatuiti sa evite vizitele in fermele de profil si in pietele de pasari, ca si consumul de carne si oua insuficient preparate termic.
Se interzice importul de carne de pasare din tarile care au semnalat cazuri de gripa aviara.
In unitatile de ingrijire a bolnavilor de gripa aviara se aplica masurile standard de protectie. Masurile se aplica minimum 7 zile de afebrilitate in cazul pacientilor adulti si minimum 21 zile pentru copii sub 12 ani.
Desi vaccinarea antigripala nu protejeaza contra variantei aviare, ea trebuie aplicata sistematic populatiei din zonele afectate de gripa aviara si personalului de ingrijire a bolnavilor.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1306
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved