CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
EPITELII STRATIFICATE
Contin mai multe randuri de celule; celulele mai tinere sunt dispuse in stratul bazal.
Celulele din stratul superficial dau numele tesutului respectiv.
Varietatea de epiteliu stratificat pavimentos- 3 straturi:
un strat bazal format dintr-un rand de celule cubice sau celule cilindrice, urmatoarele celule, cele mai tinere cu activitate mitotica intensa si asigura regenerarea apiteliului.
Stratul intermediar este constituit din celule poligonale sau poliedrice, dispuse pe mai multe straturi, si care sunt solidarizate intre ele prin intermediul jonctiunilor celulare de tipul desmozomilor.
In cazul pielii,acest strat poarta numele de strat spinos.
stratul superficial este constituit din 2-3 randuri de celule pavimentoase turtite.
Exista doua varietati de epiteliu stratificat pavimentos:
Epiteliu pavimentos stratificat cheratinizat- celiule pavimentoase din stratul superficial se incarca cu cheratina si ca urmare mor-este cazul pielii.
Epiteliu pavimentos stratificat necheratinizat- in esofag, fiind caracteristic mucoaselor.
Epiteliul pseudostratificat cilindric ciliat- caracterizeaza epiteliul respirator din trahee, constituit din celule de inaltimi diferite, la care nucleii sunt dispusi la inaltimi diferite, ceea ce da impresia de falsa stratificare.
Este un epiteliu simplu, deoarece polul bazal al celulelor este dispus pe membrana bazala; prezinta la polul apical cili.
Epiteliul de tranzitie, sau uroteliul- este caracteristic vezicii urinare; este un epiteliu plastic, are capacitatea de a-si modifica numarul de straturi in functie de starea functionala a veziciii urinare.
Cand vezica urinara este relaxata, peretele vezical este format din urmatoarele straturi:
strat bazal, din celule cubice
strat intermediar, din celule in racheta
strat superficial din celule in umbrela- celule mari care acopera 2-3 celule in racheta: acestea pot fi uni, sau binucleate, si prezinta la exterior o ingrosare numita cuticula.
Cand vezica urinara este destinsa, celulele in racheta au capacitatea de a se colaba printre celulele bazale, ramanand doar 2 straturi.
Membrana bbazala este foarte subtire si de aceea exissta riscul ruperii, cu hemoragie.
Epiteliile glandulare, sunt epitelii cu functie secretorie. Exista mai multe tipuri de glande: exocrine, endocrine, mixte.
Epiteliul glandular exocrin
I. dupa criterii morfologice
in functie de forma adenomerului, glandele exocrine pot fi:
glande tubulare (lieberkuhn in intestinul subtire)
glande acinoase (gl lacrimala)
glande alveolare- cu particula terminala dilatata sub forma unei alveole pulmonare (gl sebacee).
In functie de ramificatiile ductului, pot fi simple sau compuse; simple- acinoase, alveolare, tubulare; compuse-acinoase, tubulare, alveolare.
II. dupa modul de eliberare al produsului sintetizat:
glande mezocrine- al caror produs de secretie se elibereaza prin veziculele de secretie in exocitoza, fara modificarea morfologiei celulare, ex: glanda sudoripara.
Glandele holocrine-produsii de secretie se elimina pprin dezintegrarea intregii celule (gl sebacee).
III. dupa natura produsului sintetizat:
glande seroase-produsul de secretie este fluid, cu o intensa activitaate biochimica (gl parotida, pancreasul exocrin)
glande mucoase- cu produs de secretie mucos, vascos, cu o redusa activitate metabolica (gl sublinguale)
glande mixte - gl submaxilare.
Organizarea morfologica generala a unei glande exocrine: este invelita ;la exterior de o capsula de la nivelul careia pornesc in interior septe conjunctiuve (stroma organului) care impart organul in lobi si lobului. Parenchimul organului este constituit din acini secretori.
Acinul seros este constituit din celule piramidale mari care delimiteaza un lumen ingust. Celulele piramidale au aspect intunecat datorita citoplasmei care este incarcata cu granulatii de zimogen. Polul bazal al celulei este striat bazofil, datorita ergastroplasmei (RER). La periferia acinului sunt dispuse celule aplatizate care prin contractia lor ajuta la eliminarea produsului de secretie. Se numesc celule mioepiteliale. Nucleii celulelor piramidale sunt rotunzi.
Acinii serosi sunt caracteristici glandelor parotide, gl submandibularesi........
Acinii mucosi prezinta un lumen larg delimitat de celule piramidale mari ce prezinta nuclei turtiti. Citoplasma are aspect vacuolar si nu se coloreaza acidofil; este specific glandelor subm,axilare si submandibulare.
Acinii micsti sunt constituiti dintr-un acin mucos ce prezinta la unul din capete cateva celule seroase; ele constitui semiluna lui Gianozzi; este caracteristic glandelor submaxilare si submandibulare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2528
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved