Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Malformatiile faringelui

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



MALFORMATIILE FARINGELUI





1. Malformatiile rinofaringelui

Cea mai importanta este atrezia congenitala a cavumului asociata frecvent de imperforatia coanala. Aceasta se manifesta prin tulburari respiratorii, fonatorii , auditive si de deglutitie. La examenul bucofaringian se observa un val scurt si alipit peretelui posterior al faringelui. Tratamentul este chirurgical.

2. Malformatiile bucofaringelui

Acestea constau in malformatiile valului palatin:

a) insuficienta velopalatina sau hipodezvoltarea palatului dur si implicit al palatului moale se manifesta prin tulburari de deglutitie ( refluarea alimentelor pe nas ) si fonatie ( rinolalie deschisa ). Tratamentul este chirurgical constand in degajarea valului sau faringoplastie urmat de tratament logopedic.

b) diviziunea palatina poate fi:

- lueta bifida - intereseaza doar lueta

- veloschizis - partiala la nivelul palatului moale

- palatoschizis - partiala la nivelul palatului dur

- palatoveloschizis ( gura de lup ) - totala extinsa la palatul moale, dur, rebordul alveolar si buza superioara.

Simptomele sunt variate in functie de extinderea despicaturii. Ele sunt absente in lueta bifida. In despicaturile palatului dur, nou- nascutul nu poate suge. Sugarul nu ia in greutate, devine distrofic. Complicatia majora care apare in aceasta situatie o reprezinta aspiratia

laptelui, cu bronhopneumonie grava consecutiva. Tratamentul este chirurgical , dupa varsta de doi ani, varsta pana la care copilul trebuie alimentat cu lingurita. O solutie tranzitorie este si proteza palatina din material plastic.

3. Malformatiile hipofaringelui

Sunt des asociate cu malformatiile de esofag sau de laringe.

a) malformatii endofaringiene:

- diverticuli ai sinusurilor piriforme;

- chisturi juxtalaringiene;

- tiroida ectopica, care apare ca o formatiune tumorala, rotunda , neteda, bogat vascularizata, rosie, situata median inapoia V-ului lingual. Simptomatologia este constituita din tulburari de deglutitie, respiratorii si fonatorii. Tratamentul este chirurgical.

b) malformatii exofaringiene:

- chisturile si fistulele congenitale laterale. Acestea sunt dependente de a II-a fanta branhiala si sunt situate de-a lungul unei linii care uneste conductul auditiv extern cu articulatia sternoclaviculara.

* fistulele congenitale pot fi :

- complete, atunci cand acestea au doua orificii, unul intern faringian (regiunea amigdaliana ), si altul extern, de-a lungul liniei descrise mai sus. Fistulele complete sunt mai frecvente, pot fi bilaterale, prin orificiul extern se scurge un lichid clar , filant. La sugar, in timpul suptului apare la acest nivel o picatura de lapte, dar manifestarile clinice ale acestor fistule pot apare la orice varsta. Tratamentul este chirurgucal si se poate efectua dupa varsta de 3- 4 ani.

- incomplete

* chisturile congenitale laterale apar ca o formatiune tumorala de-a lungul marginii anterioare a sternocleidomastoidianului. Sunt mobile, cu continut lichidian si cu evolutie indelungata. Tratamentul este chirurgical.

- chisturile si fistulele congenitale mediane. Sunt vestigii ale canalului tireoglos. Localizarea lor mediana este subhioidiana si exceptional suprahioidiana. Sunt mobile in deglutitie, se pot infecta, iar chisturile pot fistuliza. Tratamentul este chirurgical.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 860
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved