Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MOLA HIDATIFORMA (VEZICULARA)

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMOLA HIDATIFORMA (VEZICULARA)

Definitie:Mola hidatiforma este o complicate a sarcinii, manifestata printr-un proces degenerativ, chistic, al vilozitatilor coriale. In partea lor terminala vilozitatile se transforma, prin proliferarea epiteliului de invelis si insuficienta vasculara, in vezicule umplute cu un lichid clar, usor galbui.

Marimea veziculelor este diferita (citiva mm pana la 3 cm), ca boabe de mei. alune. boabe de, strugure.

Forma lor, este sferica, eliptica, fuziforma, piriforma. Peretele este subtire. Fiecare vezicula este legata una de alta sau de triunghiul vilozitar printr-un filament foarte subtire care se rupe usor si determina eliminarea veziculei.

Transformata astfel, in totalitatea sau in parte, placenta, apare ca un ciorchine de strugure de culoare galbena, pala.

Frecventa. Este de la 1 la 3000 de sarcini. Se intilneste, mai frecvent la multipare si mai rar la primipare.

Etiologia.

Se suspecteaza un factor infectios de teren, de endometrita atipica (sifilis, tbc.), factori toxici cronici, endocrini, gestativi (multi-paritate) viroze etc.

Patogenie. Proliferarea tumorala a epiteliului de invelis vilozitar se asociaza cu o insuficienta a axului vascular al vilozitatii, topirea masei conjunctive si transformarea intr-o masa chistica a acesteia.

Simptomatologie.

Hemoragia uterin. Sangele ce se elimina prin vagin este de culoare inchisa, in cantitate nu prea mare, dar in flux continuu si provine din dezlipirea chistelor hidatiforme ale placentei. Cresterea disproportionata de volum a uterului. Cresterea de volum a uterului este de 2-3 ori mai mare decat cea corespunzatoare varstei sarcinii. Aceasta crestere de volum este data de placenta butonata si pediculata prin vezicule care destinde uterul. Eliminarea de vezicule. In continutul sangelui se observa vezicule hidatiforme

care impune prin prezenta lor diagnosticul de mola.

Modificarile hormonale.

Secretia si excretia hormonului gonadotrop-corionic este foarte mult crescuta fata de valorile sarcinii (100000 - 300000 - 500000 UI/litru de urina sau 30 000 - 50 000 - 100 000 U iepure).

Din cauza excretiei ridicate de titru hormonal, reactia biologica de sarcina este foarte intens pozitiva. Dilutia de 1/10, 1/20, 1/100 a urinei da un rezultat tot pozitiv.

F.S.H. depaseste 0,5 milioane unitati sobolani la litru de urina.

LH este la fel marit peste 0.2 mil. unit sobolani la litru.

17 cetosteroizii sint de asemenea crescuti 10-15 ml. 1000 ml.

Frotiul vaginal evidentiaza grupari celulare distincte cu predominanta celulelor superficiale, acidofile si pignotice, in aproape jumatate din celulele exfoliate.

Chistele liiteinice. Ovarele prin activitatea lor luteinica determinate de excesul de gonadotropina corionica se pot transforma in chiste luteinice, bilaterale, de diferite marimi (nuca, pruna, mar).

Semnele de disgravidie precoce sau tardiva, se evidentiaza mai mult dacit la o sarcina normala prin actiunea iritativa, stimulanta a placentei transformata histochimic si prin alterarea ei functionala cu producere de metabolism nociv. Anemia este produsa de hemoragia continua.

Diagnostic.

Nu e greu de pus diagnosticul tinand seama de evidenta si valoarea semnelor de mai sus.

Diagnosticul diferential. Trebuie facut cu:

o sarcina normala, mai ales, in caz de avort. Diagnosticul, este uneori greu de pus;

fibromul uterin, se deosebeste prin consistenta, marime de volum. si absenta semnelor de sarcina;

-. neoplasmul de corp uterin, lipsesc, insa, semnele de sarcina. singe-rarea este fetida si se evidentiaza leziunea de col;

sarcina gemelara, in evolutie prezinta semnele obiective ale sar-cinei, volum mare al uterului, lichid mult insa, lipseste hemoragia cu eliminarea de vezicule;

hidramios acut, lichid amniotic excesiv, dureri abdominale mari;

sarcina extrauterina, durerea sub forma de colica. hemoragie re-dusa, cu sange negricios, uter fara semne caracteristice de sarcina.

Forme anatomo-patologice. Prin extinderea procesului degenerativ, chistic, mola poate fi:

mola totala, cand intreaga placenta este transformata hidatiform;

mola cavitara. cand este pastrata cavitatea amniotica, avand un con-lichid, cleios, siropos, provenit din liza embrionului;

mola embrionata partial in care placenta este alterata numai in parte, putand permite evolutia in continuare a sarcinii cu fat viu ( daca dimensiunile alterarii placentei permite nutritia embrionului).

Evolutie

Mola poate duce la avort si uneori chiar la perforarea peretilor uterini, prin actiunea proteolitica a trofoblastului vilozitar (mola disecanta, per-foranta). Se pot produce metastaze in diferite locuri - vagin, col sau organe superioare (plamani etc.) sau degenerand maligne: corioepiteliom (deciduom malign). Tumoarea maligna (corio-epiteliomul) poate fi gasita in vagin, pe labii sau in regiunea perineala; este de culoare albastra, violacee si de marimea unor alune, prune verzi.

Tratamen

Diagnosticata, se impune de urgenta indicatia de evacuare prin raclaj uterin, care trebuie sa fie radical si prudent executat pentru a evacua intreaga mola si a evita perforarea uterului, (data fiind friabilitatea peretilor uterini). Bolnava dupa evacuare trebuie controlata prin examen clinic si de laborator, pana la 6 luni. Starea generala, anemia, se vor redresa in cazul evacuarii complete; uterul va involua, colul se inchide, metroragia cedeaza. Chistele retrocedeaza spontan in 2-3 luni de la evacuare (nu trebuie actionat asupra lor prin punctie sau extirparea.

Reactia de sarcina se negativeaza gradat. In cazul cand aceste rezultate nu se obtin, inseamna ca au mai ramas resturi intramurale care s-au transformat in corioepiteliom.

Deoarece mola hidatiforma este o urgenta obstetricald trebuie bine cunoscuta si tratata radical, putand da in caz contrar complicatii regretabile ca: infectie, hemoragie si mai ales corioepiteliom.

Controlul bolnavei care a avut mola se va face de la doua saptamini la 1-2 luni. La 4 la 8 luni, la un an, dupa caz, facondu-se examinarile de laborator corespunzatoare (reactia de sarcina, dozarea gonadotropinei corionice, Y.S.H.-ul. gradul de anemie etc.) si examenul clinic, general si local. Daca rezultatele acestor examinari dau date in limita normalului. inseamna ca nu sunt resturi molare, nici metastaze, nici degenerescente de corioepiteliom. Daca dimpotriva datele obtinute pledeaza pentru rest molar, sau malignizare (corioepiteliom); se va proceda in consecinta instituindu-se tratamentul cu cirostatice, sau chiar chirurgical (histerectomie totala).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3955
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved