CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Masajul general
Masajul regional: se prelucreaza numai masa musculara prin neteziri, framantari, frictiune cu toata palma asupra masei musculare si batere.
Masajul zonal: este masajul concentrat asupra articulatiilor, liniilor intermusculare, tendoanelor sau asupra unor zone de afectiuni; se fac neteziri, geluiri, frictiuni, vibratii.
Masajul terapeutic: reprezinta masajul regional + masajul zonal. Masajul terapeutic se aplica doar asupra unor zone sau segmente afectate; nu exista si nu se face masaj terapeutic general. Masajul terapeutic al unei regiuni poate dura intre 10-15 si chiar 20 minute (masajul umarului cel mai mult; apoi spatele etc.).
Masajul general
Reprezinta un masaj de intretinere si relaxare la care se prelucreaza numai masa musculara, ca in cazul masajului regional. Durata masajelor regionale din cadrul masajului general poate dura intre 5-15 minute.
Masajul general dureaza 50-60 minute.
Descrierea masajului general
Pacientul/clientul va sta cu fata in jos, relaxat; incepem cu masajul regiunii spatelui, picioarele fiind de obicei acoperite cu un prosop. Si in cazul masajului spatelui si al membrelor inferioare netezirile trebuie sa fie cat mai prelungi, sa cuprinda fesele si soldurile. Insistam pe framantari si pe bateri; pentru relaxarea masei musculare putem face si frictiuni cu toata palma.
Urmeaza masajul membrelor inferioare: neteziri prelungi, framantari si frictiuni cu doua maini odata si bateri.
Invitam pacientul sa se intoarca cu fata in sus si prelucram si partea anterioara a membrelor inferioare, dupa aceeasi regula. Facem si cateva neteziri pieptene pe talpa.
Asezam membrele inferioare in dubla flexie si prelucram abdomenul si toracele anterior impreuna; toracele anterior este optional.
Urmeaza apoi masajul membrelor superioare: dupa aceleasi reguli ca la membrele inferioare, ba chiar mai sumar, caci baterile pot fi foarte usoare sau chiar putem sari peste ele daca muschii sunt mai putin dezvoltati.
Invitam pacientul sa stea acum in sezut pe un scaun/taburet sau pe canapea si noi, in spatele lui, prelucram regiunea cervicala; putem face si o trecere-doua de frictiuni asupra articulatiilor vertebrale si gaurilor occipitale.
Optional, putem incheia cu cateva neteziri pe cap.
In cazul obezitatii cel mai mult se insista pe framantari; vom prelucra tesutul adipos usor intre degete pentru a nu face vanǎtǎi. Tot in cazul obezitatii putem intercala intre masajul regiunilor miscari active, in special pentru abdomen.
Durata totala: daca masajul a fost executat in ritm mai alert, va dura 45-50 min.; in ritm normal: 50-60 min.; cu exces de zel: peste 60 minute.
Intensitatea masajului va creste usor, o data cu numarul sedintelor. La un masaj general se distruge un numar important de celule imbatranite care sunt preluate apoi de circulatia sangvina ajutand astfel la reintinerirea tesuturilor.
Este foarte indicat ca masajul sa fie asociat cu exercitii fizice: gimnastica medicala, alergari etc.
De asemenea, cand urmarim o accentuare a efectului relaxant, masajul se va asocia cu proceduri de termoterapie: bai calde, impachetari, sauna etc.
Masajul anticelulitic
Este un masaj terapeutic.
Se face mai intai un masaj regional pe regiunile/segmentele afectate, dupa care se trece la masajul terapeutic zonal, insistand pe framantari, in special pe cea contratimp; vom cauta sa prindem o masa cat mai mare de tesut adipos, astfel incat, chiar daca lucram cu o intensitate ceva mai mare, sa nu producem leziuni; baterile vor fi usoare.
Putem insista si pe frictiuni, cautand sa imbunatatim structura si sa redam elasticitatea tesutului conjunctiv, a stratului adipos si a dermei(pielii).
Pentru a mari efectul, masajul anticelulitic se poate combina cu proceduri de impachetare la cald (de obicei cu parafina), si cu creme/substante termoactive care sa mareasca microcirculatia in tesut.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1754
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved