Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Metabolismul celular

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Metabolismul celular.

Fiecare celula are capacitatea sa-si creeze componentii structurali, folosind substantele nutritive-sursa de materie prima si de energie pentru constructie. Celulele animale primesc substantele nutritive din mediul extern, iar cele vegetale mai intai le produc, apoi le utilizeaza. Procesele celulare ce tin de obtinerea energiei si a substantelor nutritive poarta numele de schimb de substante si energie, sau metabolism.



Celula este un sistem in care au loc permanent si concomitent cateva zeci de reactii chimice, care o asigura cu substantele si energia necesara pentru activitatea vitala.

Reactiile biochimice celulare sunt de 2 tipuri:

A+B+Q AB

 
- reactii anabolice (metabolismul plastic) - reactii de sinteza a macromoleculelor complexe din micromolecule simple, cu cheltuieli energetice.

AB A+B+Q



 
- reactii catabolice (metabolismul energetic) - reactii de dezintegrare a macromoleculelor in molecule mici, simple, cu degajari energetice.

Totalitatea reactiilor chimice care decurg in celula constituie metabolismul celular.

Cele mai importante reactii anabolice sunt fotosinteza si biosinteza proteinelor. Fotosinteza este caracteristica doar celulelor vegetale care contin cloroplaste si unor celule bacteriene. Biosinteza proteinelor este tipica pentru toate tipurile de celule.

Catabolismul. Semnificatia biologica a catabolismului consta in a produce energia necesara celulei pentru mentinerea proceselor vitale: biosinteza, activitatea mecanica, diviziunea celulara, osmoza etc.

Energia degajata este repartizata in diverse compartimente celulare si convertita in diferite forme: termica, chimica, electrica etc. Pentru celula, cea mai rentabila forma energetica este cea chimica, stocata in legaturile macroergice ale ATP, deoarece ea este usor transmisibila in interiorul celulei sau de la celula la celula si se utilizeaza econom.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2725
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved