Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Panaritiul unghial

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Panaritiul unghial  

. Descriere :



Panaritiul este o infectie acuta a unui deget de la mana sau, mai rar de la picior. Este determinata de patrunderea sub piele a unui germen, cel mai frecvent un stafilococ, ca urmare a unei intepaturi sau a unei rani. Cea mai afectata zona este cea din jurul unghiei sau pulpa degetului.
Aceasta afectiune este frecventa mai ales in randul persoanelor care au activitati manuale zilnice, dar si in cazul celor care sufera de diabet, au sistemul imunitar slabit, fac chimioterapie sau cand un tratament cu corticoizi sau impotriva alcoolismului .

. Semne :

In formele acute ,degetul este eritematos ,tumefiat ,apare durerea si se poate forma un abces cu colectare de puroi .

In formele cronice ale panaritiului ,cuticula din jurul unghiei se distruge ,iar pielea incepe sa se retraga de pe unghie .Microbii patrund in locul respectiv ,iar persoana poate resimti si o senzatie de corp strain sub unghie .De asemenea ,poate aparea distrofia unghiei care va prezenta modificari de culoare si neregularitati pe suprafata . Primele semne si simptome sunt:

- cresterea in volum a degetului cu senzatia de tensiune;

- degetul este dureros, rosu si cald;

- in caz de abces, cateva ore sau zile mai tarziu, durerea este intensa, pulsatila, impiedicand persoana afectata sa doarma si apare o tumefactie locala determinat de acumularea de puroi .

Pentru a vedea daca osul sau articulatiile din vecinatate sunt afectate sau daca prezinta vreun corp strain este indicata o radiografie .

. Complicatii :

Cea mai mare problema legata de panaritiu este neglijata de oameni. Multi pacienti cred ca este o infectie care va trece de la sine . Daca panaritiul este tratat cu intarziere pot aparea complicatii precum osteita (inflamarea osului) sau artrita septica .Tot din cauza complicatiilor este posibil ca unghia sa cada .

Persoanele cu diabet sau cu imunitatea scazuta din cauza unor boli cronice risca sa sufere complicatii dramatice ,precum amputarea degetului ,daca panaritiul nu este tratat corect .Ajuns in stadiul de puroi , panaritiul presupune deja interventia chirurgicala In stadiul incipient este posibila regresia spontana sau evolutia catre abces. Stadiul de acumulare al puroiului este ireversibil si expune persoana afectata la o serie de complicatii cu privire la extinderea infectiei: afectarea osului, a articulatiilor si mai ales a tendoanelor care urca pana la nivelul antebratului. In formele cele mai grave, in lipsa tratamentului este posibila chiar instalarea septicemiei (infectie in tot organismul).

. Tratament :

Pentru formele acute de panaritiu sunt recomandate badijonarile cu coloranti (den rivanol sau albastru de metil) ,substante antiseptice topice .

In cazurile grave este necesara administrarea antibioticelor pe cale orala .Local ,este indicata aplicarea de creme antibiotice .Daca dupa acest tratament simptomele nu se amelioreaza ,sunt necesare interventia chirurgicala (incizia zonei afectate) si drenajul colectiei de puroi ,iar uneori se merge pana la indepartarea unghiei .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3528
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved