Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

FEMEIA INSARCINATA

sanatate


FEMEIA INSARCINATA

Daca doresti sa ramai insarcinata ar fi bine sa stii ca exista o serie de pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a avea o sarcina normala si sanatoasa iar tu sa fii bine. Care ar fi acesti pasi?

controale regulate la medicul ginecolog, astfel incat sa poti depista la timp si trata orice problema care ar putea sa afecteze o viitoare sarcina.

tratarea oricarei probleme stomatologice inainte de a ramane insarcinata, pentru ca unele medicamente sunt interzise in timpul sarcinii, deoarece afecteaza cresterea si dezvoltarea fatului

regim de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, miscare fizica multa.

renuntarea la cofeina, evitarea alcoolului si a drogurilor.

aderenta la schema ARV, care sa asigure o imunitate favorabila unei sarcini.

evaluare periodica a CD4 si nivel viral, care sa favorizeze sarcina si o evolutie buna a acesteia.

URMARIREA IN TIMPUL SARCINII; CONTROALE PERIODICE

Nu trebuie sa anunt medicul infectionist sau ginecolog ca sunt insarcinata.

Nu e necesar sa merg periodic la medicul ginecolog sau la medicul infectionist pe timpul sarcinii.

Nu e nevoie sa fac alte analize in timpul sarcinii.

Poate te-ai gandit si tu ca e mai bine sa ii spui medicului despre faptul ca esti insarcinata mult mai tarziu, dar trebuie sa stii ca modul responsabil de a te purta intr-o astfel de situatie este sa discuti deschis cu persoanele care iti vor da sfaturi bune. Este foarte important sa discuti cu medicul imediat ce ai aflat ca esti insarcinata si decizi sa pastrezi sarcina. De ce trebuie sa faci asta? Pentru ca primele luni de sarcina sunt foarte importante pentru sanatatea copilului tau si pentru tine. De aceea, tu trebuie sa te informezi despre ce ai de facut pentru ca tu sa duci sarcina pana la sfarsit si el sa se nasca sanatos

Daca ai ramas insarcinata si nu ai mai fost niciodata la medicul ginecolog, este bine sa stii ca in acest moment trebuie sa te prezinti la el pentru consult. si sa anunti medicul infectionist, De ce? Pentru ca :

l      medicul infectionist :

- te va evalua din punct de vedere al CD4 si nivel viral si iti va prescrie schema ARV adecvata pe timpul sarcinii.

- iti va trata infectiile oportuniste (care pot aparea ocazional).

n      medicul ginecolog :

va discuta cu tine despre sarcina si vei afla ce anume trebuie sa faci pentru ca totul sa fie bine atat pentru tine, cat si pentru copil.

- de asemenea, acesta iti va spune ce probleme medicale pot sa apara in timpul sarcinii si cum anume va trebui sa procedezi pentru a le rezolva.

iti va prescrie analize de rutina : teste de sange si urina, PAP, masurarea tensiunii arteriale, masurarea greutatii .

In functie de varsta sarcinii si la recomandarea medicului este posibil sa faci si alte analize medicale :

luna a 2-a: investigatii pentru hepatita B, boli cu transmitere sexuala, toxoplasma, citomegalovirus; ecografie.

luna a 3-a: ascultarea batailor cordului fetal; dublul test, biopsie placentara.

luna a 4-a: ascultarea batailor cordului fetal; investigatie pentru depistarea riscului de malformatie la fat; test triplu- pune in evidenta anumite deficiente ale fatului; amniocenteza - evidentiaza anomaliile cromozomiale care pot sa apara.

luna a 6-a: test de toleranta la glucoza - pune in evidenta predispozitia pentru diabet zaharat in timpul sarcinii.

Unele dintre testele amintite mai sus sau anumite ecografii se fac doar contracost in cadrul unor cabinete medicale de specialitate.

Nu uita :

n      este important sa te prezinti regulat la medicul ginecolog pentru ca astfel iti este evaluata sarcina periodic si pot fi identificate eventualele complicatii care pot sa apara.

n      la fel de importanta este si relatia ta cu medicul infectionist curant pe timpul sarcinii, care te monitorizeaza sub aspectul CD4 si nivel viral, pentru a reduce riscul transmiterii HIV de la tine la copil.

n      pe perioada sarcinii este foarte importanta miscarea, o alimentatie sanatoasa si bogata in vitamine si un consum cat mai mare de lichide - in special apa;

n      sunt total interzise alcoolul, drogurile si consumul de cafea;


n      cat timp esti insarcinata trebuie sa eviti total medicamentele neaprobate de medicul tau curant - unele medicamente pot fi periculoase pentru copil, de accea trebuie sa ceri sfatul medicului inainte de a lua orice medicament;

n      utilizeaza cu precautie solutiile de curatat, produse chimice, plumb, precum evita si alte potentiale pericole atunci cand faci treaba in casa; nu ridica greutati, roaga pe cineva sa te ajute.

TRATAMENTUL ARV - EFECTE ASUPRA COPILULUI SI MAMEI

Pentru ca am analize bune (CD4 si nivel viral), nu am nevoie de ARV pe timpul sarcinii.

Terapia antiretrovirala in timpul sarcinii afecteaza cresterea si dezvoltarea copilului.

Nu trebuie sa imi schimb terapia ARV in timpul sarcinii, o pastrez pe aceeasi.

Tratamentul ARV pe timpul sarcinii este necesar si obligatoriu pentru ca fiecare femeie gravida care are HIV deoarece scade riscul transmiterii HIV la copil.si mentine sau imbunatateste sanatatea proprie.

Medicul infectionist iti va prescrie o schema de terapie personalizata in perioada sarcinii, , in functie de starea ta de sanatate, urmarindu-se:

reducerea nivelului tau viral si cresterea CD4;

reducerea riscului de transmitere HIV de la tine la copil;

inlaturarea reactiilor adverse ale terapiei asupra dezvoltarii fatului.

Daca esti insarcinata si ti se da pentru prima data tratament, , efectele secundare la administrarea lui sunt aceleasi cu ale oricarei persoane seropozitive care incepe prima data terapia . Si femeile insarcinate carora li se schimba tratamentul la inceputul sarcinii , pentru a nu afecta cresterea si dezvoltarea fatului se pot astepta la aceleasi efecte secundare. Printre cele mai frecvent intalnite, se numara: greata; varsaturi; dureri de cap; senzatie de oboseala; diaree.

Retine : Administrarea corecta a tratamentului este unul dintre cei mai importanti factori ce trebuie luati in considerare pentru a avea un copil sanatos!

TRANSMITEREA HIV

Orice femeie seropozitiva insarcinata isi doreste cel mai mult sa aiba un copil sanatos, . Pentru a reduce riscurile transmiterii HIV de la mama la copil trebuie sa stii ca sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le respecti, atat inainte de a naste, cat si dupa ce nasti. Ce trebuie sa faci :

in timpul sarcinii: sa iti administrezi terapia antiretrovirala; sa te prezinti regulat la control medical, pentru a preintampina orice probleme de sanatate care pot sa apara si pentru a reduce riscul transmiterii de la tine la copil ;

la nastere: sa nasti prin cezariana

dupa nastere: sa te asiguri ca tratamentul ARV sirop pentru nou-nascut ajunge la acesta si incepe sa fie administrat in primele 24 de ore.

sa nu alaptezi - prin alaptat transmiti virusul HIV copilului; sa iti iei tratamentul corect ; sa dai nou-nascutului antiviralele sirop timp de 6 saptamani, respectand dozele prescrise de catre medicul infectionist.

INFECTII OPORTUNISTE IN TIMPUL SARCINII

Infectiile oportuniste sunt infectiile care pot sa apara din cauza imunitatii scazute pe fondul infectarii cu HIV.

Nu e neaparat necesar sa imi tratez infectiile oportuniste din timpul sarcinii.

In timpul sarcinii, tratamentul si profilaxia celor mai multe infectii oportuniste sunt, in general, similare celor din afara sarcinii. In sarcina, se recomanda tratament si profilaxie pentru pneumonie si TBC (asocierea TBC si HIV creste riscul de transmitere a ambelor infectii de la mama la copil); se trateaza herpesul genital daca acesta apare cand esti insarcinata, insa se va evita profilaxia candidozelor, citomegalovirusului, infectiilor fungice; se vor trata doar infectiile grave.

OPTIUNI DE NASTERE

Imi este frica de operatia cezariana, mai bine nasc normal.

Nu exista nici un risc pentru copil daca nasc normal.

Modul in care se naste copilul, pe cale vaginala sau operatie cezariana, este o decizie importanta, dar recomandarea medicului trebuie sa o iei in considerare daca doresti sa reduci riscul transmiterii de la tine la copil. Operatia cezariana programata va fi facuta inainte de aparitia contractiilor uterine dureroase (travaliului) si inainte de ruperea membranelor (ruperea apei). Pentru CD4 cu valori mari si incarcatura virala mica cezariana va fi programata la 38 de saptamani; in cazul in care incarcatura virala este nedetectabila cezariana va fi programata la 39-40 de saptamani.

La gravidele cu infectie HIV-SIDA nasterea prematura ( inainte de 38 de saptamani) este frecventa, de aceea exista riscul sa ajungi prea tarziu la spital si sa nasti pe cale vagiala.Desi nu este de dorit, nu trebuie sa intri in panica daca se intampla acest lucru. Daca ai respectat regulile de prevenire a transmiterii infectiei in timpul sarcinii si le vei respecta si pe cele de dupa nastere, riscul de transmitere a virusului prin nastere vaginala este mult diminuat.

La gravidele cu risc evident de nastere prematura medicul recomanda internarea pentru a se putea efectua la timp operatia cezariana si a se evita nasterea pe cale vaginala.

Avand in vedere cele mai sus spuse, Este bine sa te pregatesti pentru nastere cu aproximativ o luna inainte de data probabila a acesteia. Trebuie sa ai pregatit din timp bagajul de mana care sa cuprinda lucruri pentru tine si lucruri pentru nou -nascut .

l      pentru tine

2-3 camasi de noapte ,un halat.

papuci de interior.

prosop mare de corp , prosop mic de fata.

sapun , periuta de dinti , pasta de dinti.

tampoane absorbante; vata.

l      pentru copil

scutece de unica folosinta (pampers ) numarul cel mai mic.

servetele umede pentru copii.

un biberon mic de 50 ml+un biberon de 100 ml.

hainute pentru nou nascut pentru a fi folosite la externare.

De asemenea, cu 1 luna inainte de a naste este bine sa ai in casa urmatoarele lucruri care iti vor fi utile pentru nou nascut:

un pachet de scutece ( pampers ) cel mai mic numar.

servetele umede pentru copii.

pudra si ulei de corp pentru copil.

2-3 biberoane cu tetine de rezerva.

sapun si sampon pentru copii.

doua -trei schimburi de hainute pentru nou nascuti.

termometru uman.

comprese sterile.

5 fiole de ser fiziologic pentru igiena ochilor.

glicerina boraxata cu stamicin pentru a trata o eventuala candidoza bucala.

Nu uita, este foarte important sa te prezinti de urgenta la spital daca

-ai contractii uterine dureroase;

-pierzi sange.

-se rupe apa;

In cazul in care ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, nu astepta intalnirea cu medicul ginecolog in vederea obtinerii biletului de trimitere catre spital. Mergi urgent la spital ! Asigura-te ca ai la dispozitie un mijloc de transport (daca este posibil) pentru a ajunge cat mai repede la spital.



Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2016
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved