Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SINDROAMELE DE ISCHEMIE MEZENTERICA ACUTA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micSINDROAMELE DE ISCHEMIE MEZENTERICA ACUTA

Sindroamele de ischemie mezenterica rezultatul unui deficit circulator functional sau mecanic. Ele sunt clasificate in doua mari categorii: acute si subacute sau cronice.Prima categorie include embolia mezenterica, tromboza mezenterica, ischemia mezenterica neobstructiva de flux diminuat si ischemia iatrogena.

A doua categorie cuprinde angina viscerala, tromboza venoasa mezenterica si sindromul ligamentului arcuat median.

Fiziopatologie: Leziunile ischemice ale intestinului sunt o consecinta a hipoxiei. Rezistenta intestinului la hipoxie este remarcabila, ea exorimandu-se in termeni orari la 12 ore iar in termeni de debit la o reducere de 75 % a fluxului.Dincolo de aceste limite celulele intestinale mor cu o progresiune care se extinde dinspre mucoasa catre exterior.Leziunile survin deopotriva in faza de ischemie si in cea de reperfuzie. Ischemia este mai activa atunci cand este de durata si leziunile se datoreaza hipoxiei. In aceste situatii intestinul devine cianotic dar leziunile acute sunt inca reversibile.

In faza de reperfuzie efectul patogen este atribuit radicalilor reactivi de oxigen. Acestia pot leza acizii nucleici, lipidele membranare, enzimele celulare si receptorii, rezultatul final fiind disfunctia celulara si necroza. In final se produce o necroza intestinala cu ulceratii si perforatii care duce la contaminare bacteriana a peritoneului.

In sfarsit in cursul reperfuziei oxidantii derivati din xantin-oxidaza determina printr-o serie de intermediari leziuni vasculare.

Inhibitorii radicalilor oxigenati s-au dovedit a avea un efect protector in fata leziunilor de reperfuzie.

Morfopatologie: Instalarea unei stari de ischemie intestinala se traduce prin modificari electronomicroscopice vizibile la 10 minute de la instalarea ischemiei. La o ora apar modificari vizibile la microscopul optic. Ulterior survine o necroza hemoragica ce se caracterizeaza prin subtierea mucoasei, edem al peretelui si hemoragie intraluminala. Prin afectarea mucoasei peretele intestinal devine permeabil pentru germenii din lumen si acestia vor transuda in peritoneu dand peritonita sau vor lua calea portala determinand o septicemie. Se produce un sector 3 important in intestin si in peritoneu care duce la transferuri lichidiene importante a caror consecinta o reprezinta hemoconcentratia, hipotensiunea, oliguria. Nivelul seric al LDH, al transaminazelor inregistreaza o crestere pe seama mortii celulare.

In cazul sindroamelor acute de ischemie mezenterica diagnosticul trebuie pus in faza in care modificarile sunt inca reversibile.patru manifestari pot fi considerate ca prodromale:

o durerere abdominala cu debut brutal si caracter de crampa sau colica cu localizare periombiliala

o senzatie de defecatie imperioasa instalata o data cu aparitia durerilor

temperatura corporala normala

o stare de soc reversibila

La randul ei radiografia abdominala pe gol poate arata o dilatatie gazoasa a intestinului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1947
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved