Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TERAPII ALTERNATIVE SI COMPLEMENTARE IN TRAVALIU SI NASTERE

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTERAPII ALTERNATIVE SI COMPLEMENTARE IN TRAVALIU SI NASTEREMedicina alternativa si complementara ( CAM ) este dafinita ca acele sisteme medicale , practici , interventii , aplicatii , teorii care un sunt parte a sistemului medical dominant sau conventional .

Doua publicatii recente din SUA arata ca utilizarea medicinei alternative la adulti a crescut de la 34% in 1990 la 42% in 1997 . Este posibil ca un numar semnificativ de gravide utilizeaza terapiile alternative pentru a trata simptome neplacute ale sarcinii . Procentul acestora este necunoscut .

Peste 90 % din moase recomanda terapia alternative pacientelor gravide . Cele mai comune indicatii ale CAM sunt travaliul , pentru declansarea si stimularea lui sau relaxarea , analgezia materna .

Un studiu recent din literatura sugereaza ca cercetarile stiintifice care evalueaza eficacitatea si siguranta acestor terapia sunt limitate . Aceeasi publicatie prezinta evidenta stiintifica disponibila asupra eficacitatii si sigurantei terapiilor alternative folosite in travaliu pentru analgezie , inducerea sau stimularea travaliului . Aceasta publicatie ar trebui sa fie utila pentru practicienii care ingrijesc gravidele care sunt interesate de terapiile alternative .

CAP . I - ACUPUNCTURA SI PRESOPUNCTURA

Acupunctura este o parte a medicinei traditionale chinezesti , care include si utilizarea plantelor .

Acupunctura este definita ca "implantarea de ace subtiri in diferite puncte de pe suprafata corpului uman , cuprinzand anumite arii , conform unui model inalt sistematizat , cu o complexa si sofisticata , DESI medievala , teorie .

Scopul acupuncturii este de a regla energia ( Qi ) . Qi este ideea ca organismul este srabatut de influente subtile materiale si mobile care cauzeaza majoritatea functiilor fiziologice si mentin sanatatea si vitalitatea individului . Cand curgerea Qi-ului este neimpiedicata , organismul este in stare de sanatate . Durerea este legata de intreruperea curgerii normale a Qi-ului . Acupunctura este utilizata pentru a inlatura obstructia .

Un alt tip de acupunctura este acela in care se foloseste arderea unei plante "Artemisia vulgaris" in varful acelor de acupunctura . Caldura este condusa in corpul uman prin intermediul acelor , prin aprinderea betelor vegetale deasupra corpului , in apropierea unui punct , sau prin plasarea de pudra din acea planta pe corp .

Electroacupunctura utilizeaza stimularea electrica cu raze laser de intensitate scazuta a punctelor de acupunctura .

Presopunctura este o forma de acupunctura care utilizeaza stimularea punctelor prin presiunea aplicata cu mana , degetul mare , celelaalte degete , cotul , genunchii practicianului pe corpul pacientului . In anii recent s-au dezvoltat noi forme de acupunctura .

Terapia auriculara se refera la stimularea prin presopunctura a punctelor de pe ureche , care raspund unor functii ale organelor individuale. Practicienii utilizeaza seminte mici fixate cu ajutorul unor plasturi , care sunt mentinute cateva zile .

Exista numeroase rapoarte despre utilizarea acupuncturii . Cateve au investigat utilizarea ei ca tratament in cursul durerilor nasterii .

Tsuei a raportat o serie de 12 femei cu sarcini cuprinse intre 19 si 43 de saptamani ( 5 sarcini cu feti morti si 7 sarcini depasite ) , care au trecut prin declansarea travaliului cu ajutorul acupuncturii si electroacupuncturii . Nici un alt agent uterotonic un a fost administrat . Trei din cele cinci gravide cu sarcini cu feti morti au expulzat cu succes cu ajutorul acupuncturii , iar 5 din cele 7 sarcini depasite au prezentat declansarea travaliului cu ajutorul acesteia .

Intr-un alt studiu , Yip si colab. au utilizat electroacupunctura pentru inducerea travaliului la 31 paciente . Rezultate pozitive au fost obtinute in 21 din cazuri

Intr-un studiu cuprinzand gravide cu sarcini intre 34 si 43 saptamani si cateva cazuri de feti morti , Tsuei si colab. au raportat o rata de succes de 78% in utilizarea electroacupuncturii pentru declansarea travaliului .

Aceste studii sunt limitate prin lipsa comparatiei cu un grup de control , care a prezentat declansarea travaliului fara nici un fel de tratament .

Bazat pe aceste studii , un poate fi trasa nici o concluzie despre eficienta electroacupuncturii in inducerea travaliului .

Kubista si colab. au utilizat saptamanal acupunctura la 60 primipare inainte de data estimativa a nasterii si le-au comparat cu 60 de primipare care nu erau tratate . Femeile ratate au avut o scurtare semnificativa a duratei travaliului .

Intr-un studiu similar , Kubista a comparat 35 de gravide , care au utilizat electroacupunctura pentru initierea contractiilor uterine cu alte 35 de gravide folosite ca grup - control , fara tratament .

Autorii au aratat cresterea semnificativa a contractiilor uterine in grupul care a utilizat electroacupunctura , comparativ cu grupul - control .

In nici unul din cele doua studii nu au fost descrise caracteristicile gravidelor ( varsta gestationala , activitatea uterina , paritatea ) . De aceea , este dificil de a se trage concluzii despre eficienta tratamentului in initierea contractilor uterine .

Intr-un Studio controlat , Lyneras si colab. Au examinat efectul electroacupuncturii in ultimele saptamani de sarcina . Au fost comparate 56 de gravide primipare , cu sarcini peste 36 saptamani de gestatie , care au folosit acupunctura saptamanal , cu 112 primipare , care au nascut aproximativ in acelasi timp .

Gravidele care au folosit acupunctura au avut o sarcina mai prelungita si perioadele 1 si 2 ale nasterii mai lungi .

Cercetarile privind efectul acupuncturii in declansarea travaliului sunt limitate , mai ales prin lipsa grupurilor - control sau a criteriilor de selectie care sa asigure comparabilitatea intre grupurile - control si cel ce utilizeaza tratamentul .

Au fost raportate si studii privindutilizarea acupuncturii in analgezia pe cale vaginala si prin cezariana .

Wallis si colab. Au raportat experienta lor in ceea ce priveste analgezia prin acupunctura in cazul a 21 gravide in travaliu . 19 din cele 21 de paciente au prezentat o analgezie inadecvata , 16 au necesitat terapii alternative pentru analgezie .

Abouleish a raportat inducerea analgeziei prin acupunctura in 66% din cazuri ( 7 din 12 gravide in travaliu ) . Oricum , reducerea durerii a fost de scurta durata (139 min. ) si au fost necesari alte terapii alternative pentru analgezie .

Hyodo si colab . , intr-un grup de 32 paciente , au gasit ca 63% din primipare si 94% din multipare au prezentat reducerea subiectiva si obiectiva a durerii cu ajutorul acupuncturii .

Umeh a raportat utilizarea acupuncturii sacrale pentru reducerea durerilor in travaliu la 30 femei nigeriene . A fost raportata o analgezie adecvata in 63,3 % din cazuri .

Nu pot fi trase concluzii clare privitor la eficienta acupuncturii in analgezia din travaliu , datorita lipsei grupului - control si datorita posibilelor efecte placebo . Desi aceste date sugereaza ca acupunctura folosita singura este inadecvata .

Au fost raportate o serie de studii care folosesc un grup - control pentru comparatie .

Skelton si colab. Au utilizat acupunctura pentru analgezia in travaliu, in cazul a 85 de gravide in travaliu , comparand rezultatele cu un grup - control de 85 femei , asemanatoare din punct de vedere al clasei sociale , paritatii si varstei , care au primit analgezie conventionala . 36 de femei din grupul care a folosit acupunctura au primit analgezie suplimentara si au fost analizate separat .

Femeile din grupul care a folosit acupunctura au prezentat scoruri mai mici ale durerii decat celelalte doua grupuri - control si cel al femeilor care au folosit acupunctura si alte metode de analgezie , in cazul multiparelor , decat in grupul femeilor care au folosit acupunctura si alte metode , in cazul nuliparelor .

Femeile cu toleranta ridicata la durere pot incerca terapiile neconventionale in analgezie .

Lyrenas si colab. Au raportat efectele folosirii saptamanale a acupuncturii incepand cu saptamana 36 de gestatie in cazul a 32 de femei si le-au comparat cu cateve grupuri -control privitor la navoia de analgezie in timpul travaliului . Grupul - control de baza a constat in 16 voluntare . Cele doua grupuri de referinta au fost : primul - 20 femei voluntare care au folosit acupunctura si al doilea - 65 femei primipare care au nascut imediat inainte sau dupa cele 32 de femei ce au folosit acupunctura . Nu au fost evidentiate diferente semnificative intre aceste grupuri . Este nevoie de un studiu randomizat pentru evaluarea efectiva a utilizarii acupuncturii pentru analgezia in timpul travaliului .

CAP . II - MODALITATILE BIOENERGETICE SI STIMULAREA ELECTRICA NERVOASA TRANSCUTANATA ( TENS )

TENS este o metoda de control al durerii bazata pe teoria "portii" . Conform acestei teorii , celulele din coarnele posterioare ale substantei cenusii a maduvei spinarii au functie de "porti". Crearea inhibitiei presinaptice prin activarea fibrelor aferente poate inchide poarta centrala a durerii .

Cele mai comune metode folosite sunt utilizarea de doua canale , cu o pereche de electrozi localizati la 1,5 si 3 cm de fiecare parte a proceselor spinoase ale vertebrelor T10 -L1 si o pereche in regiunea sacrata S2 -S4 . Un curent electric de intensitate scazuta se aplica prin electrozii plasati pe piele .

Eficacitatea TENS privind stimularea contractiilor uterine a fost evaluata pe 20 de gravide intr-un studiu randomizat . Pacientelor li s-a administrat un curent electric de frecventa scazuta prin electrozii situati in punctele de acupunctura mentionate (la un grup ), respectiv le-au fost plasti doar electrozii in acele puncte ( in alt grup ) . A fost gasita o crestere a intensitatii si frecventei contractiilor uterine in grupul care a utilizat stimularea electrica comparativ cu placebo . Dar nu este clar daca TENS este o metoda efectiva pentru inducerea travaliului .

Tal si colab . au evaluat utilizarea TENS asupra sanilor pentru inducerea travaliului .21 de gravide cu indicatii obstetricale pentru inducerea travaliului au primit ca tratament stimularea electrica asupra sanilor . 9 dintre ele au prezentat ruptura membranelor . Aceste femei au fost comparate cu alte 21 gravide ( asemanatoare din punct de vedere al paritatii , integritatii membranelor ) . In acest studiu , un procentaj ridicat de femei au intrat in travaliu , comparativ cu grupul - control . Este necesar un alt studiu pentru a aprecia siguranta acestei metode si a compara eficacitatea TENS comparativ cu agentii standard de declansare a travaliului .

Exista cateva trialuri care au studiat eficacitatea TENS in analgezia din travaliu . Cinci studii controlate , randomizate , ce au investigat utilizarea TENS pentru analgezia din travaliu , se regasesc in literatura medicala .

Carol descrie detaliat fiecare studiu si il analizeaza in mod critic .

Thomas evidenteaza ca nu exista diferente semnificative intre analgezia obtinuta prin TENS si alte analgezice , utilizand un grup de 280 de gravide .

Date similare au obtinut si Neshem , Bundsen , Harrison si Lee .

Trei din opt studii randomizate au aratat efectele benefice ale TENS , dar aceste studii nu sunt recunoscute in literatura medicala . Nici unul dintre ele nu a aratat vreo diferenta intre intensitatea durerii din travaliu din grupul care a beneficiat de TENS si grupul - control .

CAP . III - HOMEOPATIA SI MEDICINA NATURISTA

Medicina naturista reprezinta studiul si practica utilizarii plantelor pentru hrana , medicina si promovarea sanatatii . Plantele sunt utilizate pentru tratamentul bolilor si imbunatatirea calitatii vietii , atat fizice cat si spirituale . Un practician de medicina naturista este cineva care prezinta studii specifice si o practica supervizata pentru tratarea pacientilor cu ajutorul plantelor .

Plantele utilizate pot fi plante cu flori , copaci , licheni , alge marine , ciuperci, arbusti sau muschi .

Pot fi utilizate : intrega planta , doar florile , fructele , frunzele , tulpina , radacinile , rizomii , scoarta , semintele , seva sau combinatii dintre parti .

Homeopatia a fost descoperita de Samuel Hahnemann ( 1755 - 1843 ) , care , intr-o serie de experimente , a demonstrat ca substantele medicinale determina anumite semne si simptome la populatia sanantoasa si ca medicina bazata pe simptome initieaza un raspuns curativ din partea organismului .

Medicina naturista si homeopatia isi impart multe din tratamente . Oricum , homeopatia difera prin multitudinea remediilor ( peste 2000 ) si prin filozofia ei . Sursele remediilor pot fi : plantele , substante minerale , produsele animale ( venin , secretii , hormoni ) si microorganisme care produc boli ( tuberculoza , gonoreea , sifilis , abces , vaccinuri ) . In concordanta cu teoria homeopatica , aceste remedii stimuleaza mecanismele de autoaparare . Este utilizata cea mai mica doza posibila de remediu si ea este repetata doar daca este necesar . Acest aspect este cel mai controversat aspect al homeopatiei .

Stimularea travaliului este unul dintre cele mai citate utilizari ale tratamentelor naturiste si homeopatice .

" Radacina de femeie" consta in radacini si rizomi dintr-o planta perena indigena din America ( "Caulophyllum thalictroides" ) . Este utilizata in medicina naturista ca antispastic , stimulator uterin , pentru inducerea menstruatiei si antireumatic . Studii pe animale au aratat ca aceasta determina contractii si cresterea tonusului muschiului uterin la sobolani si porci de Guinea .

"Radacina neagra de sarpe" ( "Actaea racemosa" ) consta in radacini si rizomi dintr-o planta de padure din Nordul Americii ("Cimicifuga racemosa" ) si are efecte estrogenice , cu un posibil mecanism de dilatare cervicala . Desi stimularea uterina nu a fost demonstrata prin utilizarea estrogenilor , comparativ cu prostaglandinele , estradiolul este asociat cu aceeasi rata de succes in dilatarea cervicala .

Aceste plante folosite ca remedii homeopatice pot avea un efect benefic in scurtarea travaliului .

Anumite studii ce analizeaza efectele acestora asupra travaliului comparativ cu profilaxia "traditionala" a disfunctiilor travaliului ( constand in acid glutamic , tiamina , piridoxina ) pe 206 gravide cu 1-2 saptamani inainte de data estimativa a nasterii . Nu au fost notate diferente intre lungimea travaliului .

Intr-un alt studiu , realizat de Kleijnen si colab ., s-a aratat ca C. Thalictroides si C. Racemosa scad durata travaiului si incidenta distociilor comparativ cu placebo .

Sunt necesare alte studii pentru a confirma acestea si a le demonstra eficacitatea .

Desi frunzele de zmeura sunt des citate ca agenti utilizati in stimularea travaliului , nu exista nici un studiu clinic privind utilizarea lor . Oricum , extractul de frunze de zmeura stimuleaza contractiile muschiului uterin excizat de la sobolani si oameni , in vitro .

CAP . IV - INTERVENTIILE MINTE - CORP

Acestea includ : biofeedback-ul , hipnoza , terapia prin muzica si alte tehnici de relaxare . Biofeedback-ul este o tehnica de tratament ce permite controlul functiilor organismului , prin receptionarea informatiei (feedback ) ca o actiune s-a produs .

Hipnoza dateaza din 1800 si are un important rol atat in medicina complementara , cat si in cea allopata . Ea reprezinta o stare de transa , in care subiectul este foarte susceptibil la sugestii .

Tehnicile de relaxare si interventiile minte - corp difera prin metode , teorie si aplicatii .

Utilizarea interventiilor minte-corp intrapartum se realizeaza datorita efectelor asupra duratei travaliului si analgeziei .

Intr-un studiu randomizat pe 50 femei , James - Roberts a raportat ca nu exista diferente intre grupul care a utilizat biofeedback-ul si grupul - control in ceea ce priveste necesitatea anesteziei epidurale sau a altor tipuri de anestezie .

Intr-un studiu randomizat cu 40 gravide primipare , Duchene a studiat efectele analgezice ale boifeedback-ului in travaliu . Autorul a raportat ca grupul care a folosit biofeedback-ul a prezentat travalii mai scurte , mai putin dureroase si utilizarea mai redusa a anesteziei epidurale .

Bernat si colab . au comparat stress-ul in timpul travaliului la 33 de femei voluntare care au folosit biofeedback-ul ca tehnica de relaxare si 12 femei voluntare (grupul - control ) , toate participand la cursuri Lamaze . Femeile din grupul experimental au prezentat un mai mare strss in timpul travaliului , decat cele din grupul -control .

Hipnoza a fost si ea evaluata pentru utilizarea ei in timpul travaliului.

Gross si Possner au studiat 200 de femei care au folosit hipnoza in travaliu , care au nascut intre anii 1959 si 1961 si le-au comparat cu 200 de femei care au nascut inainte de 1959 ( grupul - control ) . Autorii au raportat ca femeile care au utilizat hipnoza au avut un travaliu mai scurt si au necesitat mai putina analgezie .

Intr-un studiu randomizat , Freeman si colab. nu au gasit nici o diferenta intre grupul care a folosit hipnoza si cel care nu a utilizat-o .

Terapia prin muzica a fost folosita ca metoda de relaxare in timpul educatiei pentru nastere si al nasterii .

Durham si Collins , intr-un studiu randomizat pe 30 gravide primipare , care au folosit terapie prin muzica , nu au gasit nici o diferenta in utilizarea analgeticelor intre cele doua grupuri .

Utilizarea relaxarii prin hipnoza pentru prevenirea nasterii premature a fost studiata de Omer si colab. , pe un grup de 39 femei , cu sarcini cuprinse intre 26 si 34 saptamani de gestatie , comparativ cu un grup -control de 70 femei . Autorul a raportat o crestere semnificativa a ratei de prelungire a sarcinii in grupul femeilor ce au utilizat hipnoza .

Omer a studiat si efectele hipnozei in declansarea travaliului la femeile cu sarcini depasite , dar nu a gasit diferente semnificative intre grupurile studiate .

Folosirea relaxarii prin hipnoza in tratamentul amenintarii de nastere prematura si a sarcinii depasite nu a fost studiata in mod adecvat , pentru a fi recomandata .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1837
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved