Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TERMENII FOLOSITI PENTRU DESEMNAREA SUBSTANTELOR CU EFECT ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTERMENII FOLOSITI PENTRU DESEMNAREA SUBSTANTELOR CU EFECT ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

Substantele cunoscute ca fiind capabile sa actioneze pozitiv sau negativ asupra imunitatii au fost denumite diferit de la un autor la altul.Astfel, POPOVICIU (1980) denumeste aceste substante 'adjuvante' si imunostimulente nespecifice; MAYR (1982) le atribuie calificativul de 'inductori' de paraimunitate', TIZARD (1987) distinge doua categorii de asemenea substante si anume 'adjuvanti' care stimuleaza raspunsul imun daca sunt cuplati cu un antigen si respectiv substante 'imunostimulatoare' care au un efect neantigen-specific.

OLINESCU (1983) semnaleaza utilizarea ca sinonime a termenilor de imunomodulatori, 'imunoactivatori', 'imunorestauratori', iar VANSELOW (1987) simplifica terminologia utilizand termenul de 'adjuvant', introdus de RAMON in 1926 pentru a cuprinde o larga gama de substante cu proprietati imunomodulatoare, imunopotentatoare si imunoadjuvante.

Potrivit acestui autor imunomodulatorii pot actiona asupra sistemului imun atat in sens pozitiv cat si in sens negativ, adica sunt capabili sa restaureze starea de imunodepresie, dar si sa determine un raspuns imun excesiv, de genul hipersensibilizarii.

Intre imunomodulatori se enumera unele virusuri, bacterii si produsele lor, precum si alte produse biologice ale sistemului imun.

Imunostimulatorii sau imunopotentatorii stimuleaza raspunsul imun in combinatie cu o stimulare antigenica. Unele substante cum ar fi: levamisolul MDP (muramildipeptidul), poate exercita un efect imunomodulator cat si imunopotentator.

Imunoadjuvantii sint mai eficienti daca se asociaza cu administrarea unui antigen (de exemplu, polinucleotidele MDP, sarurile de aluminiu, adjuvantul complet Freund, endotoxinele bacteriene).

Cu toate acestea s-a constatat numerosi adjuvanti care stimuleaza imunitatea chiar daca nu sunt cuplati cu un antigen (de exemplu, emulsiile de apa in ulei).

In cele ce urmeaza vom folosi termenii de substante imunomodulatoare, imunoadjuvante pentru a cuprinde toate produsele extrem de diferite ca origine si structura, care influenteaza raspunsul imun fata de diversi antigeni si fata de tumori. Actiunile pe care le prezinta aceste substante nu se exclud reciproc, intrucat o substanta poate dispune concomitent de doua sau chiar trei din aceste proprietati.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1955
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved