Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tumorile cu Celule Germinale

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTumorile cu Celule Germinale

Tumorile umane cu celule germinale(TCG) sunt reprezentate de un grup heterogen de neoplasme.Aceste tumori testiculare pot fi impartite in 3 grupuri:

Infantil/PrepubertalAdolescent/Tanar adult

Seminom spermatocitic

Fiecare cu propria constelatie de trasaturi histologice,moleculare si clinice.

Originea lor este reprezentata de celulele germinale aflate in diferite stadii de dezvoltare.

TCG sunt cele mai comune tipuri de cancer la barbatii intre 20-35 de ani.Ele afecteaza 1 din 500 de barbati,aspect care variaza in functie de zona geografica(mai frecvente in nord vestul Europei).

TCG clinic se prezinta ca o tumora(umflatura)nedureroasa.Poate cauza un discomfort minor datorita greutatii sale, dar rareori durere.Majoritatea cazurilor de cancere testiculare sunt unilaterale afectand predominant testicolul drept.Tumorile bilaterale sunt rare la diagnosticare,dar la 2% dintre pacientii cu TCG unilaterala o noua tumora metacrona se va dezvolta in testicolul restant.

TCG sunt adesea maligne si metastazante rapid daca nu sunt tratate din timp.Calea principala de matastazare este cea limfatica,ganglionii afectati cel mai des fiind cei din zona lombara si cei mediastinali.Tumorile de testicol drept deobicei metastazeaza la ganglionii dintre aorta si vena cava inferioara,iar cele de testicol stang la ganglionii laterali de aorta.

Precursorul tumorii invasive este neoplazia cu celule germinale intratubulare,tipul neclasificat(Intratubular germ cell neoplasia, unclassified type - IGCNU).

Factori predispozanti ai patogenezei sunt :

Criptorhidismul

Nivel ridicat al estrogenilor in utero

Disgenezia gonadala

Studii de epidemiologie,histology,aspect clinic si constitutia cromozomiala a tumorilor sustine conceptual de entitati distincte derivate din celulele germinale,fiecare cu o patogeneza diferita.

Teratoamele infantile nu prezinta aberatii cromozomiale,sau cel mult dispun de supra/sub reprezentari ale anumitor zone cromozomiale.In schimb seminoamele si non seminoamele prezinta un odel constand de pierderi si adaugari de material genetic la nivelul cromozomilor 11,13,18,7,8 si X.

Cea mai des intalnita structura aberanta cromozomiala este Isocromosomul 12p.Tumorile care nu prezinta aceasta modificare au alte anormalitati structurale la nilelul 12p,printre care amplificarea regiunii 12p11.2-p 12.1.Genele relevante din punct de vedere patogenetic de pe acest segment sunt probabil un fragment de 1.7 mb(baze).Acest plus de material genetic poate fi legat de dezvoltarea invaziva.Modificarile de cromozom 9 sunt legate doar de seminoamele spermatocitice.

Teratoamele infantile si Seminoamele spermatocitice sunt tumori benigne.Seminoamele si nonseminoamele sunt maligne si sunt cea mai comuna forma de cancer a adultului tanar de rasa Caucaziana.Rata lor de vindecare este de peste 90% cu radioterapie si chimioterapie asociate.In plus leziunile precursoare sunt  usor de tratat ,motiv pentru care metodele de diagnosticare precoce sunt foarte utile si ca atare se justifica efortul de a le dezvolta cat mai bine.

Pana in prezent susceptibilitatea genetica a TCG nu a fost identificata corespunzator la om.Studiile de linkage sunt dificile datorita raritatii pedigree-urilor multigenerationale cu mai mutli indivizi afectati,sterilitatii rezultate in urma chimio si radioterapiei precum si complexitatii controlului genetic.Studiile de cartografiere a familiilor stranse de Consortiul International de Linkage al Cancerului Testicular releva asociere cu cromozomii 3,4,5,11,12,18(BISHOP 1998; LEAHY et al. 1995).

Riscul crescut de TCG intre tata si fiu mai mult decat intre frati dovedeste o posibila X-linkare a afectiunii.Dealtfel studii pe cromozomul X si asocierea sa la TCG au demonstrat implicarea Xq27-bratul lung al cromozomului X,banda 2,subbanda 7(RAPLEY et al. 2000),mai ales pt tumorile bilaterale.Acest lucru demonstreaza rolul pe care il are aceasta portiune de cromozom X in dezvoltarea de tumori bilaterale.

Geneza tumorala pare a fi destul de complicata si necesita 2 stadii.

Primul reprezinta formarea CIS(carcinom in situ).Celulele CIS sunt recunoscute ca fiind precursoare pt toate tipurile de TCG mai putin spermatocitom(RAJPERT-DE MEYTS et al. 1996).Aceste celule se comporta ca celule stem pluripotente.Ele dau nastere nonseminomului,sau odata cu varsta isi pierd pluripotenta si dau nastere la tipuri limitate de celule si tesuturi.

Al doilea stadiu este reprezentat de evenimentul somatic ce duce la transformarea CIS in TCG.Nu este evint cum si cand apare CIS dar este asemanator cu celulele carcinomului embrionar descoperite la TCG de soarece in stadii initiale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1381
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved