Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

VITAMINELE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



VitamineLE

Vitaminele sunt biocatalizatori de origine exogena care au rol foarte important in cadrul schimburilor nutritive. Nu contin in structura lor azot (N) si nu sunt substante aminice.



Se utilizeaza pentru tratamentul hipo- si avitaminozelor in scopul de a corecta etiologic unele tulburari metabolice.

Se stie ca vitaminele participa la procesele oxido-reducatoare, intervin in calitate de coenzime sau au actiune sinergica sau antagonica fata de unii hormoni etc.

De asemenea, in afara de intrebuintarile de baza, vitaminele se folosesc in calitate de medicamente si in tratamentul diverselor afectiuni care nu au legatura cu hipo- sau avitaminozele. Toxicitatea vitaminelor este in general scazuta. Trebuie sa se retina ca numai vitaminele liposolubile se pot cumula prin supradozare si pot sa produca unele efecte toxice. Vitaminele hidrosolubile se elimina usor si in consecinta nu pot sa genereze intoxicatii prin cumulare materiala.

Vitamina A (Retinol, Vogan, Axeroftol, Davitanon, Factor de crestere, Vitamina antiinfectioasa, Vitamina antixeroftal-mica, Vitamina de protectie a epiteliilor, Arovit, Avitol). Se utilizeaza sub forma de vitamina A acetat solutie uleioasa care are miros si gust caracteristic. Contine 950.000 UI/g si este oficinala. Precursorul vitaminei A este carotenul care este o hidrocarbura simetrica. Carotenul este inactiv in afara organismului dar odata ajuns in organism, sub actiunea carotinazei hepatice si a hormonului tiroidian se transforma in vitamina A activa care se depoziteaza in ficat.

In practica medicala veterinara vitamina A se administreaza profilactic la tineret in perioada de crestere, la femelele gestante, la cele in lactatie, la pasarile ouatoare si in tratramentul gastroenteritelor, pneumopatiilor catarale, coccidiozei, unor boli infectioase, afectiunilor oculare, eczemelor, arsurilor, degeratu-rilor, hipertiroidismului (este antagonista cu tiroxina) etc.

Se administreaza zilnic, timp de 10-15zile in special iarna. Se administreaza sub forma de injectii pe cale subcutanata sau intramusculara si in apa de baut sau in infuzii in doza de  600.000-2.000.000 UI la animalele mari, 200.000-400.000 UI la cele mijlocii, 50.000 200.000UI la cele mici, 4.000-6.000UI la curci, 50-4.000UI la gaini, 100-500UI la pui. Solutiile de vitamina A palmitat se prepara ex tempore si se utilizeaza in aceeasi zi. Nu se pot pastra de pe o zi pe alta. Se utilizeaza preventiv la pui, gaini ouatoare si tineretul celorlalte specii.

Topic vitamina A se aplica pe piele, mucoase sub forma de unguente, suspensii, creme etc. Vitamina A liposolubila se asociaza cu vitaminele D si E. Din ficatul pestelui Gadus morrhua familia Gadidae se obtine untura de peste sub forma unui ulei gras care contine cel putin 850UI vitamina A/g si 85 UI vitamina D/g. Are culoare galben deschis, miros si gust de peste si intra in compozitia produsului Oleum jecoris. Se administreaza in doza de 100-300g la nimalele mari, 30-100g la cele mijlocii, 5-30g la cele mici si 1-5g la pasari. De asemenea, uleiul de peste intra in compozitia preparatelor Jecolan si Jecozinc care se aplica extern in tratamentul ulecerelor si degeraturilor.

Vitamina A intra in compozitia unor preparate care contin amestecul de vitamine AD3E care este foarte mult utilizat in terapeutica veterinara. Se comercializeaza sub forma de solutie in flacoane a 20ml si 100ml care contin 50.000UI vitamina A /ml, 25.000UI vitamina D3/ml si 20 mg vitamina E/ml. Se administreaza in scop curativ in apa de baut la toate speciile in caz de stres, pentru stimularea cresterii si rezistentei organis-mului, pentru stimularea ouatului, in tratamentul curativ al rahitismului, osteomalaciei, pentru imbunatatirea functiilor genitale etc. Complexul vitaminic AD3E se administreaza in doza de 8-15 ml/animal/zi la animalele mari, 2-7ml/animal/zi la cele mijlocii, 2-4ml/animal/zi la purcei, 0,5-2ml/animal/zi la cele mici, 1ml la 1000 ml apa pentru 100 de pui sau pentru 50 de gaini.

Vitamina B1 (Aneurina, Bevitine, Betabion, Betaxin, Benerva, Tiamina, Vitamina antinevritica, Vitamina antiberiberica) este hidrosolubila. Forma oficinala este aceea de clorhidrat. In organism, prin esterificarea acidului pirofosforic trece intr-o forma activa care are rol in metabolismul glucidelor facilitand decarboxilarea acidului piruvic. In carenta de vitamina B1 acidul piruvic nu este metabolizat si se acumuleaza in tesuturi producand tulburari caracterizate prin oboseala, polinevrite, dureri musculare, pareze, paralizii etc. si de asemenea, apar si grave tulburari digestive. La animale, hipovitaminoza B1 apare frecvent in cursul gestatiei, al lactatiei intense, in cursul evolutiei unor boli infectioase, in unele intoxicatii etc.

Vitamina B1 se gaseste in cantitati mici in furaje, legume si fructe si in cantitati mari in drojdia de bere, taratele de orez, grauntele incoltite, oua etc. Se utilizeaza in tratamentul parezelor, paraliziilor, miopatiilor, parezei prestomacelor, acetonemiilor, unor boli infectioase etc. in doze de 0,3-1,2g la animalele mari, 0,15-0,3g la cele mijlocii si 0,01-0,1g la caine.

Vitamina B2 (Riboflavina, Lactoflavina, Betaflavina) este o vitamina hidrosolubila, oficinala. Se gaseste in drojdia de bere, germenii de graunte incoltite, lucerna, albus de ou, ficat etc. In organism se activeaza prin fosforilare si intervine favorabil in metabolismul glucidelor, lipidelor si protidelor. Intra in compozitia fermentului galben respirator care are rol in special in respiratia celulara a tesuturilor lipsite de vascularizatie (cornee, cristalin), in hematopoeza, in functia vizuala etc.

Carenta de vitamina B2 se manifesta prin aparitia de leziuni la nivelul tegumentelor, prin fotofobie, hemeralopie, cefaleee, lipsa de capacitate de efort intelectual etc. Se utilizeaza in tratamentul stomatitelor, cheratozei foliculare seboreice, a dermatitelor, conjunctivitelor etc. Se comercializeaza sub forma de solutie injectabila 5 in flacoane a 20ml si 100ml si se injecteaza intramuscular in doza de 0,03-0,06g la animalele mari, 0,02-0,05g la cele mijlocii si 0,005-0,02g la cele mici, in cura de 5-7 zile.

Vitamina B6 (Piridoxina, Adermin, Benadon, Becilan, Hexobion) este o vitamina hidrosolubila. Clorhidratul de piridoxina este oficinal. Sub forma fosforilata intervine activ in diverse procese enzimatice deoarece vitamina B6 intra in compozitia unor fermenti. Are rol in metabolismul grasimilor si favorizeaza sinteza acizilor grasi nesaturati, precum si al proteinelor intervenind in procesul de sinteza al triptofanului.

De retinut ca este si un factor antianemic, activator al troficitatii celulelor cutanate si nervoase etc. Se gaseste in aceleasi furaje si alimente ca si celelalte vitamine din complexul B. Se utilizeaza in tratamentul afectiunilor hematologice, dermatologice, polinevrite, distrofii, stari de convalescenta si se administreaza pe cale intramusculara sau intravenoasa in doza de 0,25-1g la animalele mari, 0,1-0,25g la cele mijlocii si 0,01-0,02g la purcei si miei, timp de 5-10 zile.

Vitamina B12 (Ciancobalamina, Cobione, Rubivitan) este o vitamina hidrosolubila oficinala cu actiune antianemica.

Factorul antianemic din ficat denumit eriteina este alcatuita dintr-un factor extrinsec de origine alimentara care este vitamina B12 si un factor intrinsec care este prezent in mucoasa gastrica si este denumit apoeriteina. La rumegatoarele mari vitamina B12 este sintetizata de flora rezidenta a prestomacelor in prezenta cobaltului si asigura necesarul de vitamina B12 la aceste specii. In concluzie la rumegatoare se poate spune ca cei doi constituienti ai eriteinei sunt de origine endogena. Vitamina B12 este produsa si de unele ciuperci microscopice Streptomyces aureofaciens, Streptomyces griseus etc. Pe piata exista si un preparat denumit Bevitex care contine multa vitamina B12 si se recomanda sa se administreze in uruieli 300ppm la ovine si 240ppm la pasari. Se utilizeaza in tratamentul anemiei pernicioase la om, anemiilor toxiinfectioase, tulburarilor nutritive, metabolice si nervoase, unor hepatite (ca factor lipotrop), cirozelor, dupa hemoragii etc. Se injecteaza pe cale subcutanata sau intramusculara, timp de 3-10 zile dupa caz. La pasari se administreaza si per os in doza de 300-100mcg la animalele mari, 300-400mcg la cele mijlocii si de 1-2mcg la pui zilnic.

Romavitul (Vitamina H, Acid paraaminoibenzoic, A.P.A.B., Paraminol). De retinut ca are si actiune antisulfamidica. Are rol in mentinerea normala a functiilor pielii si fanerelor. In caz de carenta a vitaminei H la soarece se produce depigmentarea parului. Se utilizeaza in tratamentul unor tulburari trofice ale parului in special la caine in doza de 0,5-3g/zi timp de  10-15 zile.

Vitamina PP (Nicotinamida, Niacinamid, Acid nicotinic).

Din punct de vedere chimic este o amida a acidului nicotinic (piridin-3-carboxiamina) si este oficinala. Se utilizeaza in tratamentul pelagrei la om si se pastreaza la Separanda. Se gaseste in drojdia de bere, ciuperci, tomate rosii, ficat, lapte etc.

Carenta in vitamina PP se manifesta prin aparitia pelagrei la om, boala care se intalneste uneori si la caine, porc si pasari. La caine se manifesta prin limba neagra, vomitari etc., la porc prin tulburari gastrointestinale, iar la pasari prin dermatite.

Vitamina PP se utilizeaza in tratamentul pelagrei, eritro-dermiilor, unor eczeme, stomatite si se administreaza pe cale subcutanata, intramusculara, intravenoasa lent sau per os in doza de 0,1-5g la animalele mari (la rumegatoare nu apare astfel de carenta), 0,03-0,08g la porc si 0,005-0,05g la caine.

Acidul pantotenic (Factor antidermatitic la pui) este o vitamina din complexul B. Este un izomer dextrogir. Se prezinta sub forma de ulei dens, destul de instabil, din care motiv se prefera sarea de calciu. Acidul pantotenic intra in compozitia coenzimei A. Previne exudatiile cutanate la puii de gaina si sobolani la care totodata favorizeaza cresterea si dezvoltarea. In practica medicala veterinara se utilizeaza Panthenol comprimate a 0,1g si solutia injectabila de Pantotenat de calciu solutie 2,5% fiole a 2ml si solutie 10% fiole a 5 ml.

Drojdia de bere (Faex medicinalis). Este constituita din ciuperca Saccharomyces cerevisiae din familia Saccharomyce-taceae si contine vitamine din complexul B. Drojdia de bere proaspata se administreaza in doza de 300-500g/zi la animalele de talie mare, 50-100g la cele de talie mijlocie si 20-30g la cele mici, timp de 2-3 zile. Drojdia de bere sub forma uscata-Faex siccata- are si propritati plastice si se recomanda sa se utilizeze in tratamentul rahitismului si furunculozei in doze de 6 ori mai mari decat drojdia de bere proaspata.

Complexul B (B complex, Polybe) se comercializeaza sub forma de solutie injectabila in fiole a 2ml solutie apoasa care contine 0,01g vitamina B1, 0,002g vitamina B2, 0,006g vitamina B6, 0,05g nicotinamida si apa q.s. ad. 2ml. Se intrebuinteaza ca roburant in stari de surmenaj. La caine se administreaza intramuscular in doza de 1-2ml, timp de 10-15 zile. Se utilizeaza si in oftalmologie in tratamentul unor afectiuni oculare.

Polyvitalul (Complex B forte) se comercializeaza sub forma de drajeuri care contin 0,00396g vitamina B1, 0,0001g vitamina B2, 0,00003g vitamina B6, 0,00066g nicotinamida, 0,00033g pantotenat de calciu si 0,066g extract de drojdie. Are actiune roburanta mai puternica decat B complex. La animalele mari se administreaza 3-6 drajeuri, la ovine si suine 2-4 drajeuri, la cani si pisici 1-2 drajeuri si ½ -1 drajeu la gaini.

Vitamina C (Vitascorbol, Redoxon, Cebion, Cantan, Davitamon C, Celaskon, Ascovit, Acid ascorbic, Vitamina anti-scorbutica) este o vitamina hidrosolubila, oficinala. In organism se oxideaza foarte usor si se transforma in acid dehidroascorbic, iar acesta la randul lui prin reducere trece tot usor in acid ascorbic. Actiunea acidului ascorbic in organism se manifesta tocmai prin aceasta usoara reversibilitate a celor doua forme. Se recomanda sa se utilizeze in terapia diferitelor tipuri de intoxicatii deoarece regleaza procesele oxido-reducatoare din organism trecand foarte usor dintr-o forma in alta (acid ascorbic si dehidroascorbic) prin oxidare si reducere. In afara de actiunea antitoxica vitamina C creste rezistenta peretilor vaselor capilare (actiune hemostatica), favorizeaza cicatrizarea plagilor, are actiune antiflogistica, stimuleaza troficitatea tesuturilor mezenchimatoase si activeaza fermentii gastrointestinali.

Are actiune sinergica cu a hormonilor corticosuprarenali si a vitaminei B1. Are actiune antagonista cu vitamina A si tiroxina. La animalele de ferma se intalneste foarte rar hipovitaminoza C deoarece la acestea vitamina C se sintetizeaza in organism. Destul de rar hipovitaminoza C se intalneste la vitei sugari care provin din mame carentate in timpul perioadei de gestatie. Hipovitaminoza C se intalneste mai frecvent la porci si caini. Poate sa apara in sezoanele sarace in furaje verzi, in cursul gestatiei si lactatiei intense.

Insuficienta in vitamina C determina scaderea rezistentei la eforturi si atacul agentilor microbieni, instalarea diatezelor hemoragice etc. Fracturile se vindeca mai greu deoarece sarurile de fosfor si calciu sunt impiedicate sa se depuna in calusul osos. In practica medicala veterinara vitamina C se foloseste in tratamentul bolilor infectioase, in pneumopatii, enterite, intoxicatii, stari hemoragipare, stari de convalescenta, fracturi etc. Se administreaza pe cale orala sau parenterala (intramuscular sau intravenos) timp de 3-7 zile in doza de 2-10g la animalele mari, 0,2-2g la cele mijlocii, 0,5-1g la caine si 0,01-0,05 g la pasari. Se comercializeaza sub forma de comprimate a 0,05g si a 0,2g si solutie injectabila 10% fiole a 2 ml si 5 ml.

Vitamina P (Vitamina C2, Rutin, Rutozid, Birutan, Rutabion, Vitamina permeabilitatii capilare) este o fractiune dintr-un glucozid flavonic care se gaseste alaturi de acidul ascorbic in unele droguri vegetale (lamai, nuci, fructe de maces si coacaz negru). Se obtine in cantitate mare din frunzele de hrisca (Fagopyrum esculatum). Vitamina P oficinala are rolul de a mentine starea normala a peretilor vasculari si combate hemoragiile rebele la tratamentul cu vitamina C.

Vitamina P completeaza actiunea antihemoragica a vitaminei C. Carenta in vitamina P se manifesta prin persistenta hemoragiilor.

Se utilizeaza in tratamentul hemoragiilor capilare care apar in caz de scorbut sau de alta natura cum sunt hemoragiile digestive sau ale retinei. Se utilizeaza de obicei in asociatie cu vitamina C. Se comercializeaza sub forma de solutie injectabila 4% in fiole a 2 ml. Preparatul Tarosin (Ascorbutin, Rutino-scorbutin, Rutascorbin) se prezinta sub forma de comprimate care contin 0,02g vitamina P si 0,05g vitamina C. Acest preparat se utilizeaza in tratamentul diferitelor stari hemoragipare pentru a combate fragilitatea vasculara.

Vitamina F (Linomag, Linocyclin, Linosan) se prezinta sub forma de capsule gelatinoase cu 0,27g concentrat de esteri etilici ai acizilor grasi esentiali nesaturati si sub forma de solutie pentru uz extern in flacoane a 10 ml. Se extrage din uleiul de floarea soarelui. Are rol in mentinerea troficitatii pielii, in metabolismul colesterolului si al lipidelor, in mecanismele endocrine si ale ovulatiei, in procesul de crestere etc. Se utilizeaza in tratamentul eczemelor, arsurilor, plagilor, acneii, seboreei, hiperfoliculinemiei etc.

Vitamina D (Vitamina antirahitica). In plante se gaseste vitamina D2 care se formeaza din ergosterol sub actiunea razelor ultraviolete, iar la animale se formeaza in piele vitamina D3 din dehidrocolesterol tot sub actiunea razelor ultraviolete. Atat vitamina D2 (calciferol), cat si vitamina D3 (colecalciferol) actioneaza la fel. Se pastreaza la Separanda. Solutia liposolubila (ergocalciferol) este oficinala. Vitamina D asigura absorbtia calciului din intestin sub forma de fosfati si depunrerea lui in oase si dinti. Stimuleaza transformarea substantelor fosforate anorganice in compusi organici si restabileste astfel echilibrul Ca/P. Acest raport este dezechilibrat in lipsa vitaminei D si se instaleaza rahitismul (la tineret) si osteomalacia si osteoporoza (la adulte) calciul scazand din oase in proportie de 2:3.

Hipovitaminoza D se intalneste frecvent la tineret, la femelele gestante si in lactatie, la animalele tinute in stabulatie la intuneric care nu vin in contact cu razele ultraviolete etc.

Vitamina D se utilizeaza si in profilaxia si tratamentul osteopatiilor hipocalcice, tetaniilor, spasmofiliilor care apar frecvent la femelele gestante sau in lactatie etc. Se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara o data la interval de 15-21 zile sau pe cale orala zilnic (in cazuri usoare sau preventiv) timp de 10-15 zile cu reluare dupa o pauza de 10-20 zile. La animalele mari se administreaza pe cale parenterala in doza de 600.000-1.200.000UI, la vitei si manji 300.000-600.000UI, la purcei 100.000-200.000UI, la caini 200.000-400.000UI, iar la pasari 100.000UI. Pe cale orala se administreaza zilnic in doza de 10.000-20.000UI la vitei si manji, 1.0003.000 la purcei si 25-50UI la pasari.

Vitamina E (Tocoferol, Tocofarm, Fertilol, Evion, Davitamon E, Erevit, Vitamina antisterilica, Vitamina de reproducere) este o vitamina liposolubila. Se comercializeaza sub forma de vitamina E acetat care este oficinala. Din punct de vedere al structurii acesta vitamina se aseamana cu vitaminele A si K1 avand in comun lantul lateral fitil. Se gaseste alaturi de aceste doua vitamine (provitamine) in plante. In cantitate mare se gaseste in embrionii anumitor graunte, in uleiul de bumbac (din care s-au extras alfa, beta si gama tocoferoli, iar alfa tocoferolul este forma cea mai activa), in osanza de porc, in lobul anterior al hipofizei, in placenta, in galbenusul de ou etc.

De retinut ca daca grasimile in care este incorporata vitamina E rancezesc atunci ea se transforma in antivitamina E (tocoferolchinona).

Pe cale naturala vitamina E se obtine pe scara larga din germenii de graunte prin presare. Astazi se obtine in catitati industriale prin sinteza chimica. Vitamina E asigura desfasurarea normala a functiilor genitale si a gestatiei. In caz de carenta apar tulburari genitale la masculi de diferite grade care pot sa ajunga pana la azoospermie si sterilitate definitiva, iar la femele (fetus resorbit in prima parte a gestatiei, fatari de fetusi morti etc.). Aceste tulburari se remediaza prin adminstrarea de vitamina E.

De asemenea, vitamina E intervine in metabolismul creatininei musculare, al apei, glucidelor si lipidelor si in procesele oxidative (ca factor antioxidant). Carenta in vitamina E provoaca in special la tineret distrofii neuromusculare si in final degenerarea miocardului.

Stimuleaza reactivitatea imunogena a organismului prin cresterea titrului de anticorpi.

Are actiune sinergica cu seleniul si protejeaza membrana celulara si a organitelor celulare fata de procesele oxidative nocive (seleniul este un component al peroxidazei glutationice).

Vitamina E se utilizeaza pentru prevenirea mortii embrionare si a avorturilor, in tratamentul diverselor miopatii, distrofii musculare (in asociere cu selenitul de sodiu), boala muschilor albi (miodiftrofia enzootica), encefalopatia puilor, pentru stimularea ouatului etc.

Se administreaza pe cale orala sau parenterala (intramuscular sau subcutanat) in doza de 600-1.200mg la animalele mari, 200 300 mg la vitei si manji, 150-600mg la animalele mijlocii,  15-30mg la purcei, 15-60mg la animalele mici si 1,5-4mg la pasari adulte, 1-3mg la pui. Aceste doze se repetata la interval de 3-10 zile de 3-4 ori.

Vtamina K (Vitamina antihemoragica) face parte din grupa vitaminelor liposolubile. Se gaseste in cantitati mari in furaje, spanac, varza, tomate (in special cele verzi), urzici, frunze de conifere si castan, ficatul de porc si in cantitati mici in oua si lapte. In plante se gaseste sub forma de vitamina K1 (Fitomenadiona) care este oficinala.

Se prezinta sub forma unui lichid de culoare galbena si se comercializeaza sub forma de solutie 1%. Din faina de peste s-a extras vitamina K2. Produsul obtinut prin sinteza chimica se numeste vitamina K3 (Menadiona).

De retinut ca unele vitamine K3 obtinute prin sinteza chimica pot fi liposolubile, iar altele hidrosolubile.

Se comercializeaza sub forma de solutie 10% buvabila sau injectabila in fiole a 1 ml sau a 10 ml.

La rumegatoare vitamina K este sintetizata de flora digestiva rezidenta in prestomace si din acest motiv la ele nu se intalnesc hipo- sau avitaminoze K. Carente in vitamina K apar mai frecvent la pasari si se manifesta prin diateze hemoragice.

Vitamina K3 liposolubila se absoarbe din intestin numai in prezenta secretiei biliare, iar forma hidrosolubila se absorbe si in absenta bilei. Se poate si injecta dar numai intramuscular profund deoarece produce iritatie locala mai mult sau mai putin intensa.

Vitamina K se utilizeaza in tratamentul diatezelor hemoragice si in cazuri de hemoragii prin hipoprotrombinemie. Vitamina K mareste rezistenta peretilor capilarelor sanguine.

De retinut ca vitamina K1 produce efect hemostatic mai rapid decat vitamina K3 dar vitamina K3 prezinta avantajul ca actioneaza o perioada de timp mai lunga. Vitamina K1 se utilizeaza sub forma de solutie injectabila 1% in doza de  100-300mg la animalele mari, 10-30mg la cele mijlocii si mici si de 0,5-2mg la pasari timp de 3-5 zile si se administreaza de regula pe cale subcutanata si mai rar intravenoasa. Vitamina K3 se foloseste mai mult la pasari si se administreaza in apa ca adjuvant al tratamentului preventiv sau curativ al coccidiozei in doza de 0,15-1,5mg/pui/zi timp de 3-5 zile (50 ml solutie buvabila vitamina K3 la 1000 pui) si 1,5-2mg/pasare adulta.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3000
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved