Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Eticheta produsului alimentar - mijloc de informare pentru consumatorul din UE

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micEticheta produsului alimentar - mijloc de informare pentru consumatorul din UEMotto: "Sanatatea publica este baza pe care se sprijina

fericirea individuala si puterea tarii"

Benjamin Disraeli

Stilul de viata al timpurilor noastre este foarte diferit de cel din trecut. Ritmul rapid al stilului modern de viata, precum si cresterea numarului de gospodarii formate dintr-un singur individ, al familiilor cu un singur parinte si al femeilor care lucreaza au dus la schimbari in modul de preparare a mancarii si al consumarii acesteia. Din ce in ce mai multe persoane prefera sa cumpere mancare gata preparata de pe rafturile magazinelor. Dar de cate ori au stat sa citeasca eticheta inainte de a achizitiona produsul? Cat de bine informata este populatia asupra a ceea ce consuma zilnic?

Majoritatea specialistilor sustin ca eticheta reprezinta cartea de vizita a intreprinzatorului. De la coloristica, pana la continut, fiecare element al etichetei reprezinta un factor decisiv in achizitionarea produsului.

In eseul meu m-am oprit asupra etichetarii alimentelor deoarece aceasta reprezinta un instrument de baza al pietei, element care trebuie considerat ca parte integranta a comunicarii dintre jucatorii pietei, respectiv operatorii economici si consumatori.

Pentru consumator, etichetele sunt modul in care operatorul comunica informatii esentiale despre produs (perioada de valabilitate, ingrediente etc.), precum si informatii care, poate chiar daca nu sunt esentiale, sunt considerate utile (etichetarea valorii nutritionale, etichetarea de origine etc.). In cazul producatorului, etichetarea este un instrument puternic care, atunci cand este utilizat efectiv si in mod responsabil, nu numai ca asigura transmiterea de informatii esentiale catre operatori, dar ii si ajuta sa evidentieze avantajele produselor lor fata de produsele concurentilor.

Eticheta, potrivit Legii 296/2004 reprezinta "orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aplicat pe suprafata lui (aderent la ambalajul acestuia)."

Conform Articolului 51, Capitolul VI din Codul Consumului, pentru produsele alimentare, producatorul are obligatia de a informa despre denumirea produsului, denumirea si/sau marca producatorului, adresa producatorului, cantitatea si, dupa caz, termenul de valabilitate sau data durabilitatii minimale, lista ingredientelor, despre eventualele riscuri previzibile, modul de utilizare, manipulare, depozitare sau pastrare, despre contraindicatii, mentiuni suplimentare pe grupa de produse, precum si alte mentiuni prevazute de lege.

Consumatorul are dreptul sa fie informat complet despre caracteristicile produsului pe care urmeaza sa il achizitioneze si, implicit, sa il consume: daca produsul este natural sau nu, daca s-au administrat hormoni de crestere sau antibiotice, daca este sau nu un produs modificat genetic etc.

Utilizarea indicativului EXX pe eticheta produselor alimentare indica prezenta unui aditiv acceptat din punct de vedere al sigurantei. Cu toate acestea unele E-uri sunt identificate de catre specialisti ca fiind periculoase pentru sanatate:

      E 214 (ciclamatii) - sunt cancerigeni

      E 250 (nitrit de sodiu - prezent in mezeluri) - cancerigen

      E 127 (eritrozina - prezenta in compoturi, inghetata) - cancer de tiroida

      E 621 (glutamat monosodic - prezent in supe concentrate, interzis in UE) - poate provoca boala Alzheimer

      E 951 (aspartam - prezent in guma de mestecat, produse dietetice light) - poate provoca tumori

Eticheta aplicata pe un produs ambalat nu va trebui sa descrie produsele alimentare intr-un mod fals, inselator, mincinos, cum este cazul produselor alimentare falsificate. Acestea prezinta etichetari, numai ca pretul mic de comercializare ne sugereaza ca ele nu sunt ceea ce par a fi si trebuie evitate pentru ca ar putea fi chiar periculoase pentru sanatatea noastra. (Exemplu: Uleiul de masline care este considerat cel mai falsificat produs alimentar)

Dupa parerea mea, eticheta s-a transformat ea insasi intr-un produs care face sa remarce si sa individualizeze ceva pentru un consumator. Ea trebuie sa ofere acestuia informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat care-i permit alegerea produsului care corespunde cel mai bine nevoilor si posibilitatilor financiare.

Etichetarea produselor alimentare a inregistrat in ultimele decenii o evolutie deosebita din punct de vedere al metodelor de realizare si al calitatilor grafice ale etichetei, dar si o imbogatire permanenta a continutului sau informational.

Pentru a veni in ajutorul consumatorilor, Comisia Europeana a adoptat in data de 30 ianuarie 2008, la Bruxelles, o propunere privind sporirea claritatii etichetelor produselor alimentare, precum si a relevantei acestora pentru necesitatile consumatorilor din Uniunea Europeana. Scopul respectivului proiect de regulament este de a moderniza si a aduce imbunatatiri normelor UE privind etichetarea produselor alimentare, astfel incat etichetele acestor produse sa ofere consumatorilor informatiile necesare esentiale, sub o forma lizibila si usor de inteles, cu scopul de a facilita o alegere a produselor bazata pe informare. In temeiul propunerii adoptate, alimentele preambalate vor trebui sa afiseze pe partea anterioara a ambalajului etichete care cuprind informatii cheie privind calitațile nutritive ale produsului. Sunt stabilite, de asemenea, cerinte generale privind modul in care trebuie sa fie afisate informatiile privind calitatile nutritive ale produselor alimentare pe eticheta acestora, dar este lasata la latitudinea statelor membre promovarea unor regimuri nationale suplimentare, cu conditia ca acestea sa nu submineze normele UE. Din motive de sanatate publica, proiectul de regulament extinde cerintele actuale privind etichetarea alergenilor si asupra produselor alimentare care nu sunt preambalate, inclusiv asupra alimentelor vandute in restaurante si in unitatile de catering. Noile norme propuse ar trebui sa aduca beneficii si industriei alimentare, deoarece stabilesc un cadru legislativ mai clar si mai armonizat pentru etichetarea produselor alimentare si asigura conditii de egalitate pentru toti agentii din acest sector. Proiectul de regulament a fost elaborat in urma unor consultari extinse cu asociatiile consumatorilor, reprezentanti ai industriei alimentare si alte parti interesate.

Reglementarile etichetarii produselor alimentare este o problema de interes public intrucat vizeaza protectia consumatorului din punct de vedere biologic, economic si social. Avantajul cel mai mare ar fi acela al comunicarii constante al riscurilor inevitabile pentru anumite categorii ale populatiei. De exemplu, femeile insarcinate, copii, persoanele in varsta, persoane care sufera de imunodeficienta trebuie informate mult mai bine asupra riscurilor potentiale pe care le prezinta anumite produse alimentare.

Consumatorul a descoperit un element important al etichetei, si anume eticheta nutritionala. Ea este o componenta indispensabila a etichetei moderne, un element pe care companiile producatoare si distribuitoare de alimente il folosesc ca pe un instrument informational si promotional valoros in lupta concurentiala, pentru atragerea unor importante segmente de consumatori, asigurandu-le acestora premisele unei reale protectii fizice (a vietii, sanatatii si securitatii)

Pornind de la respectarea a doua dintre drepturile fundamentale - de a fi informati complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor, astfel incat sa permita acestora sa faca o alegere conforma dorintelor si necesitatilor personale, si de a fi educati in calitate de consumatori - se poate afirma ca activitatile de educatie nutritionala si de etichetare nutritionala reprezinta o conditie sine qua non pentru punerea in practica a politicii sociale privind protectia consumatorului. Necesitatea reglementarii etichetarii nutritionale reprezinta o problema de interes public ce vizeaza atat organismele nationale, regionale cat si pe cele internationale. CEE (Consiliul Comunitatii Economice Europene) a adoptat un document in 1990 prin care se recunostea dreptul consumatorilor de a cunoaste profilul nutritiv al alimentelor.

Model de eticheta nutritionala conform Directivei CEE

Valoarea nutritiva

100 g de produs

Valoare energetica

Kcal sau kJ

Proteine

grame

Glucide

grame

Lipide(fara colesterol)

grame

Fibre alimentare

grame

Colesterol

miligrame

Vitamine

miligrame

Saruri minerale

Miligrame sau grame

Pentru multi consumatori, unul dintre cele mai importante elemente ce se afla pe eticheta este marca de fabrica, respectiv notorietatea numelui producatorului care a realizat alimentul (Nestle, Jacobs, Poiana). Marca produselor are uneori un rol decisiv in alegerile pe care le facem.

Semnele care pot fi folosite ca marci sunt :

Numele (prenumele, pseudonim)

Ex. Raffaello

Denumiri, cuvinte inventate

Ex. Coca - Cola

Literele sau cifrele

Ex. 7 UP

Reprezentari grafice

Ex. Milka

Forma produsului sau a ambalajului

Ex. Orangina

Culoarea

Ex. Pepsi

Marca "CE" este o cea prin care se atesta conformitatea produselor cu cerintele esentiale referitoare la sanatatea, securitatea utilizatorilor si la protectia mediului inconjurator, cerinte prevazute in directivele UE "Noua abordare".

Marca de calitate atesta ca un anumit produs poseda un ansamblu de caracteristici specifice, care ii confera un nivel de "calitate superioara" fata de produse similare. In Romania, prima marca de calitate a fost introdusa de Asociatia Romana a Carnii.

Incepand cu anul 1991 se manifesta o noua tendinta in etichetarea alimentelor, si anume etichetarea ecologica a produselor. U E a elaborat, in baza recomandarilor Federatiei Ecologice a Producatorilor Agricoli, reglementarea nr. 2092/1991 privind aplicarea etichetelor ecologice, care este valabila in toate tarile UE si pentru importurile din tarile nemembre.

Etichetarea produselor ecologice se realizeaza prin respectarea urmatoarelor reguli :  precizarea denumirii si a adresei producatorului sau prelucratorului,  mentionarea       denumirii produsului, inclusiv a metodei de productie ecologica utilizate, specificarea denumirii si a marcii organismului de inspectie si certificare, respectarea conditiilor de pastrare,  mentionarea termenului minim de valabilitate, si in sfirsit, prin interzicerea depozitarii in acelasi spatiu a produselor ecologice alaturi de alte produse. Etichetele vor contine sigla specifica produselor ecologice controlate, inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, emisa si aplicata pe baza sistemului de certificare, indicand faptul ca produsul respectiv este in conformitate cu regulile de productie ecologica. De asemenea, pe eticheta unui produs agroalimentar ecologic poate aparea si mentiunea 'Agricultura ecologica Ecorom - Sistem de control RO'.

Preferinta consumatorului modern, sub presiunea timpului, e de a cumpara produse preambalate. Ce rol are ambalajul? Acela de a pastra calitatea produsului si de a-l proteja impotriva unor factori de mediu ca umiditatea, particule de praf, microorganisme sau temperatura.

Numai ca folosirea pe scara tot mai mare a ambalajelor are un revers nedorit in poluarea mediului ambiant. Multe ambalaje nu sunt reciclabile. Conform unor statistici, un locuitor din tarile dezvoltate arunca la gunoi circa 120-180 kg de ambalaje. Comitetul european a introdus masuri cu privire la managementul deseurilor de ambalaje, care au fost transpuse in Legislatia Romaniei prin HG 21/2005. Poluarea masiva a solului, apei si aerului de catre ambalajele nedegradabile a condus la aparitia ambalajului ecologic (colectabil, recuperabil, reciclabil, biodegradabil etc.) si la incurajarea consumatorilor de a achizitiona prioritar produse avand ambalaje ecologice (a caror incidenta asupra mediului ambiant este redusa).

Din 1992 a aparut eticheta ecologica (Eco-label) atasata produselor care polueaza cat mai putin mediul inconjurator in timpul fabricarii, distribuirii si consumului.

     

Simboluri din toata lumea folosite pentru a marca produsele ecologice

Problema mediului devine o provocare strategica a timpurilor in care traim. Sintagma "dezvoltare durabila" s-a nascut din nevoia de a proteja resursele de mediu, de a ocroti natura si de a lupta impotriva poluarii. Imbunatatirea tehnica de reciclare si reutilizare e o relatie complexa intre ambalaj - mediu - consumator.

Pentru a afla cat de bine informati sunt consumatorii din orasul meu in legatura cu etichetarea produselor alimentare si cum reactioneaza acestia in anumite situatii, am realizat un scurt sondaj de opinie la care au participat 100 de persoane de diferite varste - de la 16 ani pana la 45 de ani. Chestionarul a cuprins urmatoarele intrebari:

Cititi cu atentie eticheta informationala care insoteste produsele alimentare?

a.    Da, intotdeauna. b. Rareori c. Niciodata

In calitate de consumator aveti o serie de drepturi printre care: de a fi informat, protejat, de a alege, de a fi despagubit. Cunoasteti aceste drepturi?

a.    Da b. Nu

Daca vi s-a intamplat ca un produs sa nu corespunda calitativ, cum ati procedat?

a.      L-am inapoiat magazinului b. L-am aruncat

Care este criteriul dupa care alegeti un produs alimentar?

a.  Marca      b. Pret c. Ambalaj d. Calitate

Aceste figuri reprezinta simboluri care se pun pe ambalajele produselor alimentare. Cunoasteti semnificatia lor?

           

Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4

a.    Intr-o mare masura b. In mai mica masura c. Nu cunosc

In piata produselor alimentare au aparut si produse ecologice. Preferati acest gen de produse?

a. Nu am intalnit astfel de produse

b.    Nu cumpar din cauza pretului

c.    Pentru sanatatea mea prefer aceste produse

Ce faceti cu sacosele pe care le primiti gratuit in magazine?

a.    Incerc sa le refolosesc

b.    Le pun la gunoi

c.    Nu iau aceste sacose pentru ca folosesc sacose din material textile

Tineti cont de indicatiile privind pastrarea si depozitarea produselor alimentare?

a.      Intotdeauna      b. Uneori c. Niciodata

La ce alimente ati renunta?

a.    Carne b. Lactate c. Legume d. Fructe e. Dulciuri

Din analiza raspunsurilor reiese, din fericire, ca 39% dintre consumatorii care au participat la acest sondaj citesc eticheta informationala care insoteste produsul, 44% o citesc doar uneori (in functie de produsul achizitionat, de timpul pe care il au la dispozitie etc.) si numai 17% nu citesc eticheta produselor alimentare.

Din lipsa de informare, se pare ca numai 68% isi cunosc drepturile de care dispun in calitate de consumatori. Cu toate acestea, mai putin de jumatate au returnat magazinului produsele care nu corespundeau calitativ.

Un fenomen ingrijorator il constituie faptul ca majoritatea consumatorilor (52%) aleg produsele in functie de pret, calitatea (15%), ambalajul (16%) sau marca (17%) contand mai putin. Raspunsul la intrebarea numarul 5 ne arata cat de bine educati sunt consumatorii cu privire la protectia mediului inconjurator: 68% cunosc toate cele patru simboluri ecologice; cu toate acestea, un procent de 46% consumatorii nu au intalnit pe piata produse alimentare ecologice.       Din pacate, numai 20% refolosesc sacosele pe care le primesc gratuit in magazine, 57% aruncandu-le la gunoi iar 23% folosind propriile sacose textile. Majoritatea celor intervievati (56%) tin uneori cont de indicatiile privind pastrarea si depozitarea alimentelor, 36% tin intotdeauna cont de aceste indicatii iar numai 8% sustin ca nu tin niciodata cont de ele (probabil deoarece nici macar nu le citesc!).

Merita semnalata si atitudinea afisata de circa 39% dintre subiecti care declara ca mai degraba ar renunta la legume decat sa renunte la alte alimente. Numai 10% ar putea renunta la dulciuri, 12% ar putea lasa deoparte carnea si 15% s-ar putea lipsi de consumul de fructe. Un important loc II este ocupat de produsele lactate, 24% dintre cei intervievati putand elimina din alimentatia lor produsele de acest gen.

Pentru a ma informa mai bine asupra relatiei vanzator (agent comercial) - cumparator (consumator) am fost in mai multe puncte de desfacere al alimentelor. Iata ce am constatat :

Se vinde inca paine neambalata si, desi, consumatorii aveau alaturi manusi pentru apucarea ei, nu le foloseau si o incercau cu mana. (Consumatorul este de vina)

Am intalnit rareori produse cu etichete ecologice

In cazul legumelor, indiferent de marimea sau starea lor, nu exista nicio diferenta de pret, iar vanzatorul inca incearca sa "ne bage pe gat" produsele alterate, uitand ca sunt la randul lor consumatori

In unele puncte nu aveau cantar cu marcare electronica

La cererea cumparatorului de a citi eticheta de pe mezeluri, vanzatorul i-a satisfacut cerinta

Aceste constatari nu sunt nici pozitive, dar nici negative. Acest lucru semnifica faptul ca suntem pe drumul cel bun si ca totul se poate rezolva cu putin ajutor din partea autoritatilor si mai ales cu putin interes din partea consumatorilor si al agentilor comerciali. Dezvoltarea activitatilor de informare, consiliere si educare a consumatorilor din Romania va avea ca efect crearea unui consumator bine informat, capabil sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza. De aceea eu as propune :

organizarea de campanii nationale de informare a consumatorilor asupra drepturilor pe care acestia le au;

emisiunile radio, TV de educare a consumatorilor sa aiba caracter permanent;

derularea de actiuni speciale, focus-grupuri in scoli pentru a informa si dezbate probleme legate atat de protectia consumatorilor cat si de protectia mediului;

mediatizarea produselor "verzi", pentru ca, recunoscand acest gen de produse, consumatorii le vor prefera, generand dezvoltarea produselor ecologice

adoptarea logo-ului comunitar pe toate etichetele produselor ecologice

Trebuie sa recunosc ca inainte de a participa la acest concurs, nu dadeam absolut nicio importanta etichetelor produselor alimentare. Nu intotdeauna cumparam produse; adesea cumparam imagini. Dar acum m-am informat si mi-am construit o perceptie mai clara asupra situatiei, deoarece mi-am dat seama cat de importanta e citirea a unei etichetei. O actiune cat de mica inseamna cat o mie de cuvine! De aceea as dori sa inchei acest eseu prin a oferi cateva sfaturi care puse in practica vor fi foarte utile - atat tinerilor cat si celor care ii inconjoara!

Cereti vanzatorului sa va arate eticheta produsului pentru a vedea durabilitatea minimala

Refuzati preparatele care au culoarea schimbata, miros neplacut, aspect vechi, suprafete oxidate

Solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea reclama (daca este cazul) calitatea sau siguranta produsului!

Consuma alimente sigure pentru o sanatate de fier!

Consumatori, luati atitudine! Reclamati toate produsele in neregula!

Nu mai riscati pe banii dumneavoastra!

Alegeti hrana naturala si nu medicamente!

Un mediu sanatos va garanteaza o viata sanatoasa! Protejati-l!

Vigilenta! Eticheta ii poate atrage pe copii, insa parintii trebuie sa fie atenti la calitatea produsului!

Consum. deci exist! Consuma alimente sigure!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7670
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved