CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Prestatiile sociale
F
Fondul National de Solidaritate reprezinta, in sens general, o prestatie cu banii statului sau ai societatii, care se adreseaza celor aflati in stare de nevoie.
Scopul Fondului national de solidaritate este acela de a contribui, pe baza principiului solidaritatii nationale, la reducerea saraciei in familiile aflate in situatii de extrema dificultate, la cofinantarea unor programe de servicii sociomedicale, la acordarea de ajutoare materiale persoanelor cu afectiuni de sanatate deosebit de grave pentru tratament medical si interventii chirurgicale in strainatate, la intretinerea, constructia, reparatia, amenajarea si modernizarea unor institutii de asistenta sociala si la alte actiuni similare.
Fondul national de solidaritate este o componenta a securitatii sociale, facand parte din sistemul complex de protectie sociala a tuturor membrilor societatii care ajung in stare de nevoie pentru a li se asigura un nivel de trai la nivelul minim impus de demnitatea umana.
Sarcina traditionala a protectiei sociale in intreaga lume este aceea de a proteja si ajuta persoanele aflate la nevoie ori in stare de dependenta, fara a le stirbi in nici un fel personalitatea, ori a le altera sanatatea si posibilitatile de participare la viata sociala.
Resursele financiare ale Fondului national de solidaritate se constituie din: a) taxele de timbru social; b) sponsorizari regasite in cheltuielile firmei; c) donatii ale persoanelor fizice si juridice din tara si din strainatate; d) venituri financiare constand in dobanzi la conturi curente si depozite ale fondului; e) alte surse atrase.
Disponibilitatile Fondului national de solidaritate se pastreaza intr-un cont deschis la o banca comerciala, cu care se incheie conventie in acest sens, in conditiile legii, pe seama directiilor generale de munca si protectie sociala teritoriale.
Regimul disponibilitatilor se reglementeaza prin conventii specifice incheiate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale cu banci comerciale, respectiv cu Ministerul Finantelor Publice.
Pentru constituirea Fondului national de solidaritate se instituie taxele de timbru social, dupa cum urmeaza: a) timbrul social asupra jocurilor de noroc, definite si reglementate de legislatia in vigoare, aplicat asupra participarilor de orice fel la astfel de activitati ale persoanelor fizice, in valoare de: 5% asupra pretului fiecarei participari la jocurile interactive TV; 10% asupra pretului fiecarei participari la celelalte jocuri, exclusiv jocurile cu castiguri generate de elemente aleatorii, organizate folosind masini, utilaje, montaje si instalatii manuale, mecanice, electrice, electromagnetice, electronice, videoautomate, videoelectronice si altele ce se incadreaza in aceasta categorie, care se adauga pretului de participare; b) timbrul social de 1% asupra valorii automobilelor noi din import, cu capacitate cilindrica de minimum 2.000 cm3, achizitionate de catre persoane fizice sau juridice.
Taxele de timbru social reprezinta obligatii de plata ale persoanelor fizice, participante la jocurile de noroc, precum si ale persoanelor fizice sau juridice care achizitioneaza automobile noi din import cu o capacitate cilindrica de minimum 2.000 cm3 inclusiv. Taxele de timbru social se adauga la pretul de participare respectiv de achizitie, fiind incluse in suma achitata de participant, respectiv de cumparator.
Pentru constituirea Fondului national de solidaritate se instituie urmatoarele categorii de taxe de timbru social, dupa cum urmeaza: timbrul social asupra jocurilor de noroc, definite si reglementate de legislatia in vigoare, aplicat asupra participarilor de orice fel la astfel de activitati ale persoanelor fizice. Timbrul social este in valoare de 10% din pretul fiecarei participari si se adauga acestui pret; timbru social de 1% asupra valorii autovehiculelor noi din import cu o capacitate cilindrica de minim 2000 cm3 achizitionate de persoane fizice si juridice.
Persoanele fizice si juridice vor achita sumele datorate Fondului national de solidaritate in contul 30. 21 "Disponibil din fondul national de solidaritate, deschis pe seama directiilor generale de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, la trezoreriile statului din municipiile resedinta de judet si, respectiv, la Directia de trezorerie a municipiului Bucuresti".
In cazul neachitarii la termen a contributiilor datorate la bugetul Fondului national de solidaritate a majorarilor de intarziere aferente, precum si a penalitatilor Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va proceda la aplicarea masurilor de executare silita, potrivit legii.
Majorarile de intarziere si penalitatile se fac venit la Fondul national de solidaritate, iar cheltuielile de executare silita se suporta din bugetul Fondului national de solidaritate, urmand sa fie recuperate de la debitori.
Persoanele juridice organizatoare de jocuri de noroc vor depune lunar la directiile generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul, pana la data de 5 a lunii curente, o declaratie de impunere pentru contributiile datorate in luna precedenta.
F Declaratia de impunere
Persoanele juridice care au achizitionat autovehicule noi din import cu o
capacitate cilindrica de minimum 2.000 cm3 inclusiv vor depune
declaratia de impunere pana la data de 5 a lunii curente pentru autovehiculele
achizitionate in luna precedenta.
Declaratia de impunere constituie titlu de creanta, respectiv titlu executoriu, de la data la care creanta bugetara devine scadenta.
Nedepunerea declaratiei de impunere la termenul stabilit, completarea ei diferita fata de model sau completarea cu date eronate se sanctioneaza potrivit Legii. nr. 87/1994.
In functie de tipul de joc de noroc valoarea timbrului social se marcheaza diferit, astfel: pentru jocurile de noroc "bingo", pariuri hipice si sportive, cele la care se utilizeaza cartile postale, precum si pentru altele similare inscriptionarea se va realiza prin tiparirea pe suport material a trei valori: pretul participarii la joc, valoarea taxei de timbru social, suma totala ce trebuie platita de jucator ca rezultat al aditionarii primelor doua valori; pentru jocurile de noroc desfasurate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicatii: a) in contractul incheiat intre organizatorii acestor tipuri de jocuri de noroc si operatorii de telecomunicatii se vor mentiona taxa de timbru social, modul de constituire a ei, solutiile tehnice pentru evidentierea cat mai exacta a cuantumului acesteia; b) valoarea taxei de timbru social la aceste tipuri de jocuri de noroc o reprezinta suma rezultata din aplicarea cotei de 10% asupra costului convorbirii individuale efectuate de participantii la joc; pentru jocurile de noroc transmise prin retele de televiziune organizatorul va evidentia valoarea taxei de timbru social de 10% asupra pretului de participare la joc, prin una dintre formele de materializare a dreptului de participare la joc - carton bingo, apel telefonic etc. ; pentru jocurile de noroc in care se utilizeaza masini mecanice si electronice taxa de timbru social reprezinta 10% asupra soldului lunar al aparatului, reprezentand diferenta dintre creditul de joc si premiile acordate de acelasi aparat.
Producatorii care au ca obiect de activitate si fabricarea de suport material destinat jocurilor de noroc au obligatia sa evidentieze clar pe suportul material tiparit, destinat jocurilor de noroc, valoarea taxei de timbru social.
F Sume datorate
Regia Autonoma "Imprimeria Nationala" si ceilalti
producatori, care au ca obiect de activitate si fabricarea de suport material
destinat jocurilor de noroc, cu exceptia Companiei Nationale "Loteria Romana",
au obligatia sa transmita trimestrial directiei de specialitate din cadrul
Ministerului Muncii si Protectiei Sociale situatia privind comenzile de suport
material facturate, destinat jocurilor de noroc - cantitativ si valoric -
detaliate pe beneficiari.
Sumele datorate, reprezentand valoarea timbrului social, se vor constitui si se vor vira lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare lunii expirate, de catre persoanele juridice sau fizice care le incaseaza, in contul Fondului national de solidaritate
Sumele intrate in conturile deschise la unitatile trezoreriei statului, pe seama directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, se vor vira de catre acestea in contul colector al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, in termen de pana la 3 zile lucratoare de la evidentierea lor in extrasul de cont.
In scopul efectuarii cheltuielilor din Fondul national de solidaritate, pe seama directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si, respectiv, a cheltuielilor proprii ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, se deschide la trezoreriile municipiilor resedinta de judet si, respectiv, la Directia de trezorerie a municipiului Bucuresti contul 50. 67 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din fondul national de solidaritate".
Virarea cu intarziere a sumelor reprezentand valoarea timbrului social atrage majorarea sumelor datorate cu 0, 30% pentru fiecare zi de intarziere.
Modul de constituire, virare si utilizare a sumelor provenite din taxa de timbru social se verifica de catre organele de control in domeniul protectiei sociale ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
O data cu aplicarea reformei economice, in Romania a fost necesar sa se treaca si la o reforma in domeniul social care sa atenueze, pe cat posibil, deprecierea nivelului de trai al unor categorii de populatie.
Lupta impotriva saraciei impune aplicarea unei strategii care combina prestatiile si serviciile de asistenta sociala pentru anumite categorii sau grupuri de persoane defavorizate cu masurile de protectie sociala oferite somerilor.
Copiii, tinerii, familiile cu multi copii, familiile ai caror membri se confrunta cu somaj cronic datorat lipsei oportunitatilor de ocupare, persoanele cu handicap, varstnicii, populatia roma sunt grupuri aflate in situatie de risc ridicat, ele trebuind sa faca obiectul unei politici concentrate de suport, axate pe masuri de asistenta sociala constand in prestatiile si serviciile sociale ce constituie obiectul prezentului capitol.
Sumele atrase la Fondul national de solidaritate vor fi utilizate pentru: prestatii de solidaritate sociala si acordarea de microcredite.
F Fondul Nat. De Solidaritate
Astfel, sumele atrase
la Fondul national de solidaritate vor fi utilizate pentru:
a) Completarea fondurilor destinate platii alocatiilor acordate beneficiarilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, ai Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social, ai Legii nr. 119/1997 privind alocatia suplimentara pentru familiile cu copii; Sumele necesare, aprobate de la bugetul de stat, destinate platii acestor prestatii nu vor fi diminuate cu valoarea veniturilor realizate din Fondul national de solidaritate.
b) Acordarea de alocatii de solidaritate. Alocatiile de solidaritate se acorda la cerere, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, urmatoarelor categorii de persoane: persoanelor neincadrate in munca, care nu indeplinesc conditiile de a beneficia de formele de protectie sociala acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind protectia sociala a somerilor si integrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile ulterioare, sau potrivit Legii nr. 2/1995 privind pensionarea anticipata, cu varsta de minimum 50 de ani femeile si 55 de ani barbatii, care fac dovada ca au solicitat agentiei pentru ocupare si formare profesionala teritoriale incadrarea in munca si care au venituri nete pe persoana care nu depasesc 50% din salariul minim brut pe tara; familiilor cu copii minori, atunci cand sustinatorul sau sustinatorii legali nu indeplinesc conditiile pentru a beneficia de formele de protectie sociala prevazute de Legea nr. 76/2002, republicata, cu modificarile ulterioare, fara venituri, care dovedesc ca au solicitat un loc de munca si nu au refuzat nejustificat oferta sau recomandarea agentiei pentru ocupare si formare profesionala teritoriale; copiilor minori, orfani de ambii parinti sau abandonati, ramasi in gospodaria familiala sau aflati in institutii de asistenta sociala; persoanelor cu handicap gradul I sau II, al caror venit net pe persoana nu depaseste 50% din salariul minim brut pe tara; orfanilor proveniti din institutii de ocrotire, in varsta de peste 18 ani, fara venituri din munca, pana in momentul incadrarii in munca; pensionarilor ale caror pensii nu provin din contributii de asigurari sociale de stat, cu venituri medii lunare de persoana mai mici de 50% din salariul minim brut pe tara; minorilor de varsta scolara, proveniti din familii ale caror venituri pe fiecare membru de familie nu depasesc 50% din salariul minim brut pe tara, pe toata perioada studiilor.
Termenul familie desemneaza si persoana necasatorita sau vaduva singura ori care domiciliaza impreuna cu copilul sau. Sunt considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau incredintati familiei, precum si cei aflati in tutela sau curatela.
Titularul alocatiei de solidaritate are obligatia, sub sanctiunea prevazuta de lege, sa comunice, in scris, directiei generale de munca si protectie sociala teritoriale orice modificare cu privire la veniturile si numarul membrilor familiei, in termen de 30 de zile de la aparitia acesteia.
Acordarea alocatiilor de solidaritate se face de catre directiile generale de munca si protectie sociala teritoriale, pe baza cererii si a anchetei sociale intocmite de oficiile de asistenta sociala.
Cuantumul alocatiei de solidaritate se stabileste ca diferenta intre valoarea rezultata din aplicarea cotei de 50% asupra salariului lunar minim brut pe tara si venitul mediu net lunar pe persoana din familie.
In calculul veniturilor copilului minor orfan de ambii parinti sau abandonat si aflat in institutii de asistenta sociala se iau in considerare si sumele alocate pentru el in cadrul institutiei de asistenta sociala.
Institutiile de ocrotire si de asistenta sociala, precum si institutiile militare care asigura intretinerea completa a copiilor minori sunt obligate sa comunice directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, datele de identificare pentru cei institutionalizati mai mult de 15 zile din luna, in vederea intreruperii platii alocatiei de solidaritate.
Modul de constituire, virare si utilizare a sumelor provenite din taxa de timbru social se verifica de catre organele de control in domeniul protectiei sociale ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Din sumele constituite si virate cu titlu de timbru social persoanele fizice sau juridice care constituie si vireaza aceste sume retin un comision de 1%.
Constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: a) cu amenda de la 1.000.000 lei la 2.000.000 lei, nerespectarea dispozitiilor art. 7; b) cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei, nerespectarea dispozitiilor art. 4 alin. 1.
Refuzul persoanelor juridice sau fizice, care constituie si vireaza taxele de timbru social, prevazute la art. 3, de a pune la dispozitie sau de a elibera corpului de control documentele si datele necesare constituie infractiune si se pedepseste cu amenda penala de la 20.000.000 lei la 30.000.000 lei sau cu inchisoare de la 6 luni la un an.
F Decizia de recuperare
Sumele incasate
necuvenit cu titlu de alocatie de solidaritate se recupereaza prin decizia
directorului general al directiei generale de munca si protectie sociala
teritoriale de la titularul dreptului, in termen de 3 ani de la efectuarea
platii. In cazul in care sumele platite necuvenit cu acest titlu nu se pot
recupera, integral sau partial, potrivit alin. 1, acestea vor fi recuperate,
conform prevederilor Codului muncii, prin decizie de imputare sau prin
angajament de plata, de la persoanele vinovate de producerea pagubei, pe o
perioada de cel mult 3 ani.
Decizia de recuperare sau, dupa caz, angajamentul de plata asumat constituie titlu executoriu de la data comunicarii deciziei, respectiv de la data semnarii angajamentului de plata.
Sumele incasate sau platite necuvenit ca urmare a savarsirii unei infractiuni se recupereaza de la autorii acesteia in conditiile legii. Sumele ramase nerecuperate de la beneficiarii de alocatie de solidaritate decedati nu se mai urmaresc.
Dreptul la alocatie de solidaritate si cuantumul acesteia se stabilesc la propunerea directorului general adjunct cu asistenta sociala din cadrul directiei generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala locuieste solicitantul.
Dreptul se stabileste pe baza cererii scrise si documentate a solicitantului, a rezultatului anchetei sociale si a adeverintei eliberate de agentiile de ocupare si formare profesionala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care atesta solicitarea unui loc de munca cu cel mult 30 de zile inainte de solicitarea dreptului.
Cererea se intocmeste de potentialul beneficiar sau, dupa caz, de reprezentantul legal al copilului minor.
F Cerea de alocatie
Cererea pentru alocatia de
solidaritate se solutioneaza de directia de asistenta sociala din cadrul
directiei generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la inregistrare, perioada in
care se efectueaza ancheta sociala. Modul de solutionare a cererii se comunica
titularului in scris.
Titularul alocatiei de solidaritate este persoana care a intocmit cererea, daca actele normative in vigoare nu contin prevederi contrare.
Solicitantul alocatiei de solidaritate are obligatia sa prezinte declaratia scrisa privind veniturile nete lunare realizate de membrii familiei, precum si actele doveditoare in acest sens.
La stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare toate veniturile pe care persoana singura sau membrii familiei le realizeaza, inclusiv cele care provin din creante legale sau din conventii civile de intretinere, aflate in executare, indemnizatiile, alocatiile, ajutoarele si alte forme de protectie sociala, acordate in bani sau in produse. Cuantumul potential al ajutorului social, al burselor sociale si al altor drepturi reglementate de lege se ia in calcul la determinarea veniturilor nete lunare.
Daca familia are in proprietate, in posesie sau in folosinta terenuri, cladiri, spatii locative, bunuri mobile sau imobile, animale si pasari, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare arenda, chiriile, alte fructe naturale, industriale sau civile, precum si veniturile obtinute din valorificarea celor mentionate, sub conditia pastrarii locuintei si a bunurilor necesare nevoilor familiale.
Plata alocatiei de solidaritate se efectueaza lunar sau trimestrial, incepand cu luna in care a fost inregistrata cererea, prin mandat postal pe adresa beneficiarului, la casieria directiei generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin cont curent deschis de titular la o unitate financiar-bancara sau prin carduri.
Plata alocatiei de solidaritate la adresa beneficiarilor poate fi realizata si de catre Compania Nationala "Posta Romana" - S. A. , pe baza de conventie incheiata cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Modificarea titularului alocatiei de solidaritate se face la solicitarea scrisa si documentata a familiei, pe baza de ancheta sociala, prin dispozitie a directorului general adjunct cu asistenta sociala de la directia generala de munca si protectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
Dispozitia de modificare a titularului alocatiei de solidaritate se comunica noului titular.
Persoanele singure sau cele care fac parte din familie, apte de munca, beneficiare de alocatie de solidaritate, au obligatia sa dovedeasca cu acte, din 3 in 3 luni, ca au solicitat agentiilor de ocupare si formare profesionala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, repartizarea in munca si ca nu au refuzat nejustificat sa dea curs unei repartizari pentru orice loc de munca oferit.
Minorii de varsta scolara, proveniti din familii ale caror venituri pe fiecare membru de familie nu depasesc 50% din salariul minim brut pe tara, sunt beneficiari de alocatii de solidaritate, daca dovedesc ca urmeaza studiile conform regulamentelor scolare. Fac exceptie de la aceasta obligatie copiii care nu sunt scolarizati pe motive de sanatate dovedite cu certificate medicale sau care fac parte din categoria persoanelor cu handicap.
Neindeplinirea acestor obligatiilor conduce la suspendarea platii alocatiei de solidaritate.
Alocatia de solidaritate se acorda pe o perioada de 3 pana la 6 luni dupa care se reevalueaza situatia socio-materiala a beneficiarului.
F ALocatia
Plata alocatiei de solidaritate inceteaza din luna urmatoare celei in
care nu mai sunt indeplinite conditiile mentionate.
Suspendarea si, dupa caz, incetarea platii alocatiei de solidaritate se stabilesc prin dispozitie a directorului general adjunct cu asistenta sociala si produce efecte de la data de intai a lunii urmatoare constatarii modificarii situatiei.
Reluarea platii drepturilor, in cazul suspendarii, se face in luna urmatoare celei in care inceteaza motivul suspendarii.
c) Prestatii si servicii sociale acordate prin acte normative de protectie sociala, in limita sumelor disponibile. Ajutoarele pentru familiile care se afla in situatii de necesitate se pot acorda din Fondul national de solidaritate.
d) Cheltuielile de intretinere in institutii de asistenta sociala. Institutiile publice care au in subordine unitati de asistenta sociala ale caror resurse nu asigura temporar acoperirea nivelului costului lunar de intretinere pe persoana asistata, aprobat potrivit legii, pot solicita directiilor de asistenta sociala din cadrul directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe baza unei fundamentari, sumele necesare in vederea acoperirii diferentelor.
e) Cofinantarea unor programe socio-medicale. Solicitarile fundamentate pentru completarea resurselor financiare necesare in vederea finantarii unor programe de servicii socio-medicale sau finantarii medicatiei persoanelor infestate cu HIV/SIDA se intocmesc de organele administratiei publice centrale sau locale, care au calitatea de ordonator principal de credite pentru programele respective, de organizatiile neguvernamentale si de institutiile de cult recunoscute de lege, care infiinteaza, dezvolta sau diversifica servicii socio-medicale concretizate in programe.
Solicitarile se adreseaza directiilor de asistenta sociala din cadrul directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, iar cuantumul se stabileste, in functie de disponibilitatile Fondului national de solidaritate.
Sumele reprezentand contributia din bugetul Fondului national de solidaritate la cofinantarea cheltuielilor pentru serviciile socio-medicale se vireaza prin intermediul directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in conturile indicate de solicitanti.
f) Acordarea de ajutor persoanelor cu afectiuni de sanatate deosebit de grave pentru tratament medical si interventii chirurgicale in strainatate. Lista cuprinzand aprobarile nominale si cuantumul ajutoarelor solicitate sa fie finantate din bugetul Fondului national de solidaritate este transmisa de Ministerul Sanatatii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Pe baza acestei liste, a disponibilitatilor si a aprobarii cuantumului efectiv, directiile de asistenta sociala vireaza sumele in contul furnizorilor de servicii medicale din strainatate.
g) Finantarea unor masuri active materializate in programe pentru crearea de locuri de munca, inclusiv programe privind lucrari de interes public. Selectia programelor si institutiilor de interes public care pot beneficia de finantare din bugetul Fondului national de solidaritate se face de organele administratiei publice centrale sau locale, cu respectarea reglementarilor privind investitiile si achizitiile publice si cu avizul directiilor generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Acordarea de fonduri de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale se face in limita disponibilitatilor Fondului national de solidaritate, pe baza fundamentarilor si aprobarilor prezentate de administratiile publice mentionate, cu prioritate pentru proiectele si programele de utilitate sociala cofinantate de solicitanti.
In cererile de oferta de pret sau in caietele de sarcini, elaborate pentru desemnarea executantilor lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari sau modernizari, prevazute in programele care vizeaza crearea de locuri de munca, se va include obligatia acestora de a angaja cel putin 25% din numarul personalului utilizat pentru executia lucrarilor respective din randul celor care nu au loc de munca.
Locurile de munca nou-create prin punerea in functiune a investitiilor sau prin dezvoltarea unor capacitati de productie, ca urmare a achizitionarii de masini, utilaje, mijloace de transport si alte imobilizari corporale necesare realizarii obiectului de activitate, vor fi ocupate in proportie de cel putin 50% din randul celor care nu au loc de munca.
F Venitul minim garantat
Sumele necesare, aprobate de la bugetul de stat,
destinate platii prestatiilor prevazute la alin. 1 lit. a, nu vor fi diminuate
cu valoarea veniturilor realizate din Fondul national de solidaritate.
Venitul minim garantat si ajutoarele sociale
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1285
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved