Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

ARBITRUL DE HANDBAL - regulament executarea aruncarilor

Sport+ Font mai mare | - Font mai mic

Aruncarea de incepere - este necesara o fina observatie din partea arbitrilor

 


Regula oficiala

Regula 10: Aruncarea de incepere

La inceputul jocului, aruncarea de incepere a jocului se executa de catre echipa care a castigat la tragerea la sorti si a ales sa aiba mingea in posesie. Adversarii au atunci dreptul de a-si alege terenul.

Alternativ, daca echipa care a castigat la tragerea la sorti alege terenul, atunci adversarii executa aruncarea de incepere. Echipele schimba terenurile in a doua repriza. Aruncarea de incepere in cea de-a doua repriza va fi executata de catre echipa care nu a executat aceasta aruncare in prima repriza.

Pentru fiecare dintre prelungiri se procedeaza din nou la alegeri (tragere la sorti) si toate cele mentionate la regula 10:1 se aplica si pentru prelungiri.

Dupa inscrierea unui gol, jocul se reia cu o aruncare de incepere, executata de catre echipa care a primit golul (vezi, totusi, regula 9:2 paragraful 2).

Aruncarea de incepere se executa in orice directie, de la centrul terenului (cu o toleranta laterala de aproximativ 1,5 metri).

Aruncarea este precedata de un semnal sonor dat prin fluier, si trebuie executata in timp de 3 secunde (13:1a, 15:7 paragraful 3). Jucatorul care executa aruncarea de incepere trebuie sa se pozitioneze cu cel putin un picior pe linia de centru, iar celalalt picior pe linie sau inapoia liniei (15:6), si sa ramana in aceeasi pozitie pana cand mingea a parasit mana sa (13:1a, 15:7 paragraful 3) (vezi, totusi, Explicatia 7).

Coechipierii sai nu au voie sa treaca linia de centru inaintea semnalului fluierului (15:6).

Pentru aruncarea de incepere de la inceputul fiecarei reprize (inclusiv a prelungirilor), toti jucatorii trebuie sa se gaseasca in propria jumatate de teren.

Totusi, pentru aruncarea de incepere de dupa marcarea unui gol, adversarii celui care executa aruncarea de incepere pot fi in ambele jumatati de teren.

In ambele cazuri, adversarii trebuie sa stea la cel putin 3 metri de executantul aruncarii (15:4, 15:9, Explicatia nr. 5.2b).

Explicatia nr. 7: Aruncarea de incepere (10:3)

Aceasta inseamna ca arbitrii nu trebuie sa fie pedanti si sa nu caute posibilitati de a interveni sau chiar de a sanctiona echipa care incearca sa execute aruncarea rapid.

De exemplu, arbitrii trebuie sa evite ca notatiile pe care le fac, sau alte sarcini pe care le au, sa ii impiedice sa verifice, rapid, pozitiile jucatorilor. Arbitrul de centru trebuie sa fie pregatit sa fluiere executia aruncarii imediat ce jucatorul a ocupat pozitia corecta, presupunand ca pozitia coechipierilor nu trebuie corectata.

In plus, arbitrii trebuie sa aiba in vedere ca coechipierii executantului au voie sa depaseasca linia de centru imediat dupa fluier (aceasta este o exceptie de la regula de baza a executarii aruncarilor).

Cu toate ca regula prevede ca executantul aruncarii trebuie sa stea cu piciorul pe linia de centru, pana la o distanta de maximum 1,5 metri de o parte sau de alta a mijlocului terenului, arbitrii nu trebuie sa fie exagerat de exacti si sa nu isi faca griji pentru cativa centimetri. Principalul lucru este a se evita nesportivitatea si nesiguranta pentru adversari, in ceea ce priveste cand si de unde s-a executat aruncarea de incepere.

In afara de aceasta, la majoritatea suprafetelor de joc, mijlocul terenului nu este marcat, iar la alte suprafete linia de joc este intrerupta datorita reclamelor din centru. In asemenea cazuri, atat executantii, cat si arbitrii, trebuie sa aprecieze pozitia corecta, iar a persevera in exactitate ar fi nerealistic si neindicat.

Cand se acorda aruncare de incepere?

In urmatoarea lista sunt oferite situatiile in care este necesara o aruncare de incepere si echipa care o va executa:

 • la inceputul jocului, de catre echipa care a castigat tragerea la sorti si a ales executarea aruncarii de incepere sau de catre echipa care a pierdut tragerea la sorti, iar adversarii au ales terenul (vezi Concluzia 1)
 • la inceputul reprizei secunde, de catre echipa care nu a executat aruncarea de incepere la inceputul jocului
 • dupa fiecare gol, exceptie doar daca golul a fost inscris chiar inaintea finalului (de repriza sau de meci), iar sunetul automat s-a auzit inaintea executarii aruncarii de incepere (regula 9:2, paragraful 2)
 • la inceputul fiecarei reprize al tuturor reprizelor de prelungire

Executarea aruncarii de incepere

O aruncare de incepere nu poate fi executata inainte de a se auzi fluierul arbitrului (15:5). Aceasta este responsabilitatea arbitrului de centru, iar acesta trebuie sa se asigure ca vede executantul si toti coechipierii acestuia. Arbitrul de poarta trebuie sa fie in spatele liniei de poarta a echipei in aparare.

Nu exista nici o semnalizare pentru aruncarea de incepere. Totusi, arbitrul de centru se asigura, de obicei, ca toata lumea este pregatita, ridicand o mana, si ia contact vizual cu cronometrorul, inainte de a fluiera executarea aruncarii de incepere a jocului, a reprizei a doua sau dupa un time-out.

Concluzia 1: Tragerea la sorti dinaintea inceperii jocului

se trage la sorti echipa care va executa aruncarea de incepere a jocului

castigatorul poate alege terenul, sau poate alege executarea aruncarii de incepere

Tragerea la sorti - arbitrii arunca in aer o moneda, dupa ce echipele si-au ales fiecare cate o fata a monedei.

Concluzia 2: Pozitionarea pentru aruncarea de incepere la inceputul fiecarei reprize (exemplu pentru aparare om-la-om)

Aruncarea de incepere de la inceputul fiecarei reprize - toti aparatorii si toti atacantii trebuie sa stea in propria jumatate de teren

Concluzia 2 ilustreaza pozitia corecta pentru executant, coechipierii sai si adversari, in timpul executarii aruncarii de incepere de la inceputul fiecarei reprize.

Executantul

executa aruncarea de la centrul terenului, cu o toleranta laterala de 1.5 metri (10:3)

executantul trebuie sa aiba un picior pe linia de centru pana executa aruncarea, adica pana ce mingea ii paraseste mana (evitati sa fiti pedanti; 10:3, 15:1)

el poate misca celalalt picior (sa il ridice si sa il puna din nou pe sol) (15:1), dar nu poate depasi cu acesta linia de centru (10:3).

Nota:

Executantul trebuie sa tina un picior pe linia de centru atata timp cat are mingea in mana. El trebuie sa se asigure ca nu depaseste cu celalalt picior linia de centru.

mingea poate fi jucata in orice directie. Executantul poate pasa mingea unui coechipier care se afla in propriul teren. Totusi, el nu are voie sa paseze mingea portarului care se afla in spatiul de poarta.

Coechipierii

pot sta oriunde, in propria jumatate de teren

nu au voie sa depaseasca linia de centru inainte de a se auzi fluierul de executare al aruncarii de incepere (15:6, 10:3)

Adversarii

trebuie sa stea in propria jumatate de teren in timpul executarii aruncarii de incepere a jocului sau a reprizei a doua (10:4).

Nota:

Totusi, ei au voie sa se pozitioneze oriunde pe teren, in timpul aruncarii de incepere in urma unui gol.

trebuie sa stea la cel putin 3 metri distanta de executantul aruncarii (vezi Concluzia 2) pana cand mingea este jucata de catre acesta (adica pana cand mingea ii paraseste mana; 10:4, 15:4, 15:9)

Concluzia 3: Aruncarea de incepere in urma unui gol

Executantul

se afla la centrul terenului

are cel putin un picior pe linia de centru (la o distanta laterala de 1.5 metri de centrul terenului)

totusi, nu are voie sa depaseasca cu celalalt picior linia de centru, inainte ca mingea sa ii paraseasca mana

Coechipierii

nu au dreptul sa depaseasca linia de centru inainte de a se auzi fluierul arbitrului

Nota:

Au dreptul sa alerge in jumatatea adversa de teren dupa ce s-a auzit fluierul, chiar daca mingea nu a parasit mana executantului

Adversarii

trebuie sa stea la cel putin 3 metri de executant

pot sa stea oriunde pe teren

nu au voie sa impiedice executarea aruncarii.

Aruncare de incepere in urma unui gol - adversarii pot sa stea oriunde pe teren

Exista o diferenta intre aruncarile de incepere in urma unui gol si aruncarile de incepere de la inceputul fiecarei reprize. Ca si in cazul aruncarilor obisnuite, inclusiv aruncarile de la inceputul reprizelor, coechipierii executantului trebuie sa stea in pozitiile corecte pana cand mingea a parasit mana executantului (15:3).

Totusi, in timpul unei aruncari de incepere in urma unui gol, coechipierii executantului trebuie sa stea in propria jumatate de teren pana la auzirea fluierului pentru executarea aruncarii. De indata ce se aude fluierul, ei au voie sa treaca linia de centru, chiar daca mingea nu a parasit mana executantului.

Factorul cheie in timpul unei aruncari de incepere in urma unui gol nu este acela daca mingea a parasit mana executantului, ci acela daca s-a auzit fluierul arbitrului. Regula vrea sa incurajeze executarile rapide ale aruncarilor de incepere (vezi Concluzia 3 pentru ce trebuie sa urmariti la o aruncare de incepere).

Atunci cand se executa o aruncare de incepere de la centrul terenului, arbitrii trebuie sa permita o toleranta laterala de 1.5 metri pentru executant. Marcajele aditionale ilustrate in imagine nu sunt obligatorii.

 


Concluzia 4: Depasirea liniei de centru dupa ce s-a auzit fluierul pentru executarea aruncarii de incepere.

Nota:

Executantul are 3 secunde la dispozitie pentru a executa aruncarea, in orice directie, dupa ce s-a auzit fluierul arbitrului (10:3). Daca se sincronizeaza bine, un coechipier poate alerga in jumatatea adversa de teren inainte ca mingea sa fi parasit mana executantului. In acest exemplu, extrema alearga in lungul liniei de margine. In functie de cum este jucata mingea, aceasta poate duce la un contraatac, in care extrema poate arunca la poarta.

Arbitrii trebuie sa incurajeze executarea rapida a aruncarilor de incepere si sa fluiere executarea aruncarii de indata ce executantul are pozitia corecta.

Coechipierii executantului au dreptul sa depaseasca linia de centru imediat dupa ce s-a auzit fluierul arbitrului

Din perspectiva extremei

Exceptie - jucatorii au dreptul sa depaseasca linia de centru imediat dupa ce se aude fluierul arbitrului

O aruncare la poarta in urma unui gol poate fi executata imediat ce se aude fluierul arbitrului, chiar daca unii adversari se afla inca in jumatatea adversa de teren. Deci, daca aruncarea de incepere este executata rapid, coechipierii executantului au posibilitatea sa alerge pe teren, sa isi depaseasca adversarii si sa aiba superioritate numerica.

Arbitrii trebuie sa permita jucatorilor sa execute aruncarile de incepere rapid. Concluzia 4 arata importanta tactica a conditiilor din regulament din doua motive diferite:

Executantul are la dispozitie 3 secunde pentru a juca mingea, dupa fluier, ceea ce inseamna ca un coechipier are destul timp pentru a avansa in jumatatea adversa de teren pentru a primi mingea (similar paselor pe contraatac).

S.I. 1: Executarea corecta a aruncarii de incepere

Concluzia 5: Executantul are o pozitie corecta

Adversarii au inscris un gol si portarul a pasat mingea unui coechipier. Acest coechipier alearga spre linia de centru. Un alt coechipier alearga sper el si va prinde primi pasa de la acesta.

Executantul sta cu un picior pe linia de centru. El a depasit in aer linia de centru, dar nu a facut contact cu solul. Mingea a fost jucata. Procedura corecta.

Executantul se va opri si va calca cu un picior linia de centru.

Jucatorul va executa aruncarea de incepere avand ambele picioare pe linia de centru. Procedura corecta.

De indata ce se aude fluierul, el poate pasa; totusi, trebuie sa tina un picior pe linia de centru pana ce mingea ii paraseste mana.

Executantul poate ridica un picior in timpul executarii (daca se opreste din alergare in mare viteza pentru a executa aruncarea)

Acordarea avantajului are prioritate. Nu fiti prea pedanti in aplicarea regulamentului!

Greseli din partea echipei care executa aruncarea de incepere

Nu este surprinzator faptul ca tocmai echipa care executa aruncare de incepere poate face un numar mare de greseli, in timpul unei incercari tactice de a executa rapid aruncarea de incepere.

S.I. 1 si 2 ilustreaza procedura corecta de executarea a aruncarii de incepere. S.I. 1 si 2 subliniaza etapa in care jucatorii comit cel mai frecvent greseli. Portarii paseaza adesea executantului, care alearga spre mijlocul terenului. El trebuie sa se opreasca, sa calce ce un picior linia de centru si sa execute aruncarea de incepere. Daca executantul incearca sa execute rapid aruncarea, se intampla adesea ca pozitia sa sa fie una neregulamentara, pentru ca s-a oprit brusc si se concentreaza sa dea o pasa buna si nu asupra pozitiei din care executa aruncarea.

In exemplele din Concluzia 5, executantul se misca deja spre inainte - doar putin sau evident. Totusi, toate cele trei aruncari de incepere sunt executate conform regulamentului.

Concluzia 6 arata greselile tipice:

 • Executantul depaseste linia de centru inainte de a da drumul la minge
 • Aruncarea de incepere este executata din alergare
 • Executantul a depasit evident linia de centru
 • Executantul sare atunci cand executa aruncarea
 • Daca mingea depaseste linia de margine dupa o aruncare de incepere si mingea nu a fost atinsa de un alt jucator, adversarii vor primi o aruncare de la margine
 • Daca executantul inmaneaza mingea unui coechipier sau daca (dupa fluier) doi jucatori ai echipei care executa aruncarea ating mingea in acelasi timp, se va acorda aruncare libera pentru adversari.

Arbitrii nu trebuie sa fluiere decat atunci cand executantul si coechipierii sai au luat pozitii corecte. Toate greselile trebuiesc corectate inainte de executarea aruncarii (15:6)

 


Concluzia 6: Executantul nu are o pozitie corecta

Executantul se afla, evident, in terenul advers, inainte de a executa aruncarea. Incorect!

Executantul are un picior pe linia de centru, dar cu celalalt a depasit aceasta linie. Incorect!

Executantul se afla prea departe de linia de centru. Incorect!

Arbitrii nu au voie sa fluiere inainte ca executantul sa se afle intr-o pozitie corecta. Corectati pozitia si apoi fluierati executarea aruncarii.

Concluzia 7: Greseli comise de echipa care trebuie sa execute aruncarea de incepere

Inainte de fluier

Dupa fluier

Executantul nu are o pozitie corecta

Coechipierii depasesc linia de centru inainte de a auzi fluierul arbitrului pentru executarea aruncarii

Executantul incearca sa execute aruncarea din alergare.

Executantul sare in timp ce executa aruncarea

Executantul paseste in terenul advers inainte de a juca mingea (executa din alergare)

Executantul bate mingea

Mingea este inmanata (executantul si un coechipier al lui ating deodata mingea)

Corectati greseala si apoi fluierati executarea aruncarii

Aruncare libera pentru adversari.

Corectati greselile inainte de a fluiera executarea aruncarii

Consecintele greselilor comise de catre executant sau coechipierii lui depinde de faptul ca a fost sau nu fluierata executarea aruncarii (vezi Concluzia 7). Trebuie aplicat urmatorul principiu:

Corectati intotdeauna greselile comise de executant sau coechipierii acestuia inainte de a fluiera executarea aruncarii!

Chiar daca corectarea greselilor in acest fel nu duce la nici o sanctiune pentru echipa care are posesia mingii, poate avea impact asupra tacticii lor. De exemplu, ei pot pierde ocazia de a ajunge intr-o pozitie mai buna decat adversarii lor. Corectarea este, in acest caz, un avertisment - echipa va trebuie sa fie mai atenta la executarea ulterioara a aruncarilor de incepere.

In contrast, daca executantul face o greseala dupa fluierul de executarea a aruncarii, echipa sa pierde posesia mingii (aruncare libera pentru adversari). Ultima propozitie a regulii 15:7 se refera acordarea avantajului, conform regulii 13:2.

Exemplu: Executantul depaseste linia de centru dupa ce s-a auzit fluierul arbitrului, dar nu da drumul la minge in timp ce inainteaza (el are inca controlul mingii). El da apoi o pasa care este interceptata de un adversar, care se afla la mai mult de 3 metri de executant. Jocul va continua, pentru ca echipa care a gresit a pierdut posesia mingii.

Greselile comise de coechipierii executantului dupa fluier, dar inainte ca executantul sa dea drumul la minge, nu fac ca echipa sa piarda posesia mingii. Greseala este corectata, iar apoi se executa aruncarea.

 


Probleme si solutii

Problema:

Arbitrul fluiera executarea unei aruncari de incepere si observa apoi faptul ca coechipierii executantului au depasit linia de centru inainte de fluier. Ce se intampla acum?

Solutie:

Greselile comise de coechipierii executantului dupa fluier nu duc la pierderea posesiei mingii de catre echipa lor. Greseala este sanctionata dar echipa pastreaza posesia mingii. Arbitrii trebuie sa fie in cea mai buna pozitie pentru a observa greselile si pentru a le corecta inainte de a fluiera executarea aruncarii.

In jocurile in care rezultatul este strans, arbitrii trebuie sa corecteze greselile echipei executante inainte de a fluiera executarea aruncarii, pentru a nu oferi un avantaj nemeritat echipei.

Extremele au o pozitie gresita. Arbitrul este prost pozitionat - nu poate vedea greseala

S.I. 2: Aparatorii incalca regula de pastrare a distantei de 3 metri atunci cand se retrage

Un adversar trece pe langa executant atunci cand acesta se pregateste sa execute aruncarea. El nu pastreaza distanta de 3 metri.

Totusi, echipa in atac nu este impiedicata sa execute aruncarea.

Executantul nu are inca posesia mingii - acordati avantaj, nu este necasara sanctionarea disciplinara a aparatorului.

Greseli ale adversarilor in timpul executarii unei aruncari de incepere

Trebuie observata o diferenta intre contraatacuri si aruncari de incepere. In timpul unui contraatac, aparatorii se pot pozitiona oriunde pe teren - pot bloca activ culoarele de pasare, de patrundere sau alti jucatori.

Totusi, in cazul executarii rapide a aruncarii de incepere, care este echivalenta cu un contraatac, si in timpul careia, in mult cazuri, aproape toti jucatorii sunt in miscare (cu exceptia executantului), jocul este

intrerupt intre poarta si executarea aruncarii de incepere. Jucatorii care se retrag nu au voie sa se apere activ pana la auzirea fluierului pentru executarea aruncarii.

Exemple:

Explicatia nr. 2 clasifica acest tip de aruncari ca si comportare nesportiva, daca jocul a fost intrerupt; aceasta infractiune trebuie sanctionata progresiv de prima data cand are loc. Totusi, arbitrii trebuie sa fie atenti. S.I. 2 arata o greseala tipica, comisa de echipa care se retrage. Aparatorul ignora regula pastrarii celor 3 metri. El alearga prin acea zona, in timp ce echipa adversa executa aruncarea de incepere.

Nota: Acordati, intotdeauna, prima data avantajul.

Daca echipa care executa nu este clar dezavantajata din punct de vedere pozitional sau al sincronizarii, prioritatea arbitrilor ar trebui sa fie executarea rapida a aruncarii de incepere. Altfel, echipa care are posesia mingii va fi clar dezavantajata, mai ales ca adversarul din S.I. 2 nu intervine activ in executarea aruncarii.

Cum trebuiesc sanctionati jucatorii care intervin in executarea unei aruncari de incepere?

Concluzia 8: Adversarii intervin in executarea unei aruncari de incepere

In timp ce se retrage, acesta intervine in executarea unei aruncari de incepere. El incalca regula pastrarii distantei de 3 metri si blocheaza activ aruncarea de incepere.

In timp ce adversarul se retrage, in timp ce echipa se pregateste sa execute aruncarea de incepere. Factorul cheie este acela ca el a incalcat regula pastrarii distantei de 3 metri.

Inainte de a fluiera executarea aruncarii - sanctionare progresiva a aparatorului

Fluierati executarea aruncarii

Dupa fluier - acordati avantajul si sanctionati progresiv, daca este necesar, jucatorul vinovat

Time-out

Sanctiune progresiva pentru aparator

Nota: Daca adversarul ar fi fost la 3 metri de executant, el ar fi avut dreptul sa intervina.

Sanctiuni pentru adversarii care intervin in executarea aruncarii de incepere

Concluziile 8 si 9 ilustreaza procedura corecta atunci cand arbitrii au de-a face cu aparatori care intervin in executarea unei aruncari de incepere.

Daca un adversar intervine activ in executarea unei aruncari de incepere, trebuie acordat avantajul, indiferent de faptul ca infractiunea a fost comisa inainte sau dupa fluier.

1. Interventie inainte de fluier

Exemplu: Executantul nu poate juca mingea sau un coechipier care vrea sa primeasca pasa este imbratisat.

In ambele cazuri, regula 16:1c si Explicatia nr. 5.2b stipuleaza ca jucatorul vinovat trebuie sanctionat progresiv de prima data cand comitea aceasta infractiune. Jocul va fi reluat cu fluier dupa ce a fost acordata aruncarea.

2. Interventie dupa fluier

Daca mingea poate fi jucata, trebuie acordat avantajul si infractiunea trebuie sanctionata la urmatoarea intrerupere a jocului.

Concluzia 9: Adversarii comit un fault in timpul executarii aruncarii de incepere

Inainte de fluier

In timpul unei intreruperi a jocului, acest tip de actiune este privita ca si comportare nesportiva.

Sanctionati progresiv jucatorul vinovat si apoi fluierati executarea aruncarii de incepere

Dupa fluier

Daca executantul nu poate juca direct mingea, acordarea avantajului nu este o buna optiune

Jucatorul care are posesia mingii nu poate pasa din cauza ca coechipierul sau este imbratisat de un adversar

Time-out

Sanctiune progresiva jucatorului vinovat

Alte potentiale probleme

Dupa ce a fost inscris un gol, unul dintre jucatorii echipei care a marcat este intins pe podea (o potentiala accidentare a jucatorului)

In acest caz, arbitrii trebuie sa se bazeze pe instinctele lor. Ei trebuie sa ceara time-out doar daca exista motive care sa demonstreze (pe baza circumstantelor in care a fost inscris golul) ca jucatorul a fost cu adevarat accidentat. Altfel, trebuie fluierata executarea aruncarii de incepere.

Daca arbitrii apreciaza comportarea jucatorului intins pe sol ca fiind nesportiva (el simuleaza intentionat pentru a intarzia executarea aruncarii de incepere, Explicatia nr. 5.2c), el trebuie sanctionat progresiv.

Arbitrii trebuie sa il urmareasca atent pe jucatorul care se afla intins pe sol, in timpul atacului echipei adverse

Incercari de a interveni in executarea aruncarii de incepere in ultimul minut al jocului

Arbitrii trebuie sa ceara time-out pentru a se asigura ca adversarii nu castiga un avantaj daca impiedica echipa adversa sa execute rapid aruncarea de incepere, interceptand pasa de la portar la executant sau prin marcarea executantului (nerespectarea distantei de 3 metri fata de acesta), cu scopul evident de a intarzia executarea aruncarii. Jucatorul vinovat trebuie sanctionat progresiv (Explicatia nr. 6g).

Aparare om-la-om in timpul aruncarii de incepere

Se intampla adesea, spre finalul jocului, ca echipa in aparare sa incerce sa marcheze strans adversarii in timpul aruncarii de incepere, pentru a impiedica pasele.

In aceste cazuri, arbitrii trebuie sa se asigure ca coechipierii executantului pot alerga in spatiul (imaginar) de 3 metri din jurul executantului, in asa fel incat aruncarea sa fie executata corect. Atata timp cat executantul nu a dat drumul la minge, adversarii nu au dreptul sa il impiedice sa execute aruncarea. Daca fac acest lucru, ei trebuiesc sanctionati progresiv (se cere si time-out, daca este cazul).

Sanctionarea progresiva a unui jucator a carui echipa vrea sa execute rapid o aruncare de incepere, in urma unui gol.

Daca arbitrii acorda avantajul dupa ce un aparator a comis o infractiune, iar echipa in atac reuseste sa fructifice avantajul intr-un gol, sanctiunea acordata aparatorului dupa ce a fost marcat golul de catre adversari va impiedica echipa acestuia sa execute rapid aruncarea de incepere.

Solutie: Sanctiunea trebuie acordata imediat. In acest caz, aceasta inseamna ca aruncarea de incepere nu poate fi executata rapid. Aceasta se intampla din cauza ca jucatorul vinovat a comis infractiunea care trebuie sanctionata disciplinar.

Concluzia 10: Procedura si decizia care trebuie luata daca un adversar intervine in executarea unei aruncari de incepere, dupa fluierul arbitrului

Exemple:

Impiedicarea transmiterii rapide a mingii, de exemplu prin:

blocarea activa a pasei de la portar la executantul care se afla la centrul terenului

tinerea adversarului

blocarea pasei spre executant

Nota:

Fluierati imediat executarea aruncarii de incepere, daca echipa care executa nu este pusa in dezavantaj.

Principala prioritate este aceea de a acorda avantajul

Daca nu se poate acorda avantajul:

cereti time-out

sanctionati progresiv jucatorul vinovat de comportare nesportiva

Daca avantajul a fost acordat, sanctionati retrospectiv jucatorul accidentat

Daca aparatorul se apropie la mai mult de 3 metri de executant, in timp ce se retrage, el nu intervine in executarea aruncarii.

Totusi, pozitia incorecta a executantului trebuie corectata.

Aruncare de la margine fara fluier

 


Regula oficiala

Regula 11: Aruncarea de la margine

O aruncare de la margine se acorda cand mingea a trecut in totalitate linia de margine, sau cand un jucator de camp al echipei in aparare a fost ultimul care a atins mingea inainte ca acesta sa iasa in afara terenului peste linia exterioara a propriei porti. Se acorda, de asemenea, cand mingea atinge tavanul sau un alt obiect aflat deasupra terenului de joc.

Aruncarea de la margine se executa fara semnalul prin fluier dat de arbitrii (vezi, totusi, 15:5b), de catre adversarii echipei al carui jucator a atins ultimul mingea, inaintea iesirii acesteia din teren sau inainte ca mingea sa atinga tavanul sau alt obiect aflat deasupra terenului de joc.

Aruncarea de la margine se executa din locul de unde mingea a traversat linia de margine sau daca mingea a iesit peste linia exterioara a portii, de la intersectia liniei de margine cu linia exterioara a portii de aceeasi parte. Pentru aruncarea de la margine dupa ce mingea a atins tavanul sau un alt obiect aflat deasupra terenului de joc, aruncarea de la margine se va executa de la cel mai apropiat punct al liniei de margine fata de punctul unde mingea a atins tavanul sau un alt obiect aflat deasupra terenului de joc.

Executantul trebuie sa tina piciorul pe linia de margine (15:6) si sa ramana in pozitia corecta pana cand mingea i-a parasit mana (15:7 paragrafele 2 si 3, 13:1a). Nu este limitata pozitionarea celuilalt picior.

In timpul executarii aruncarii de la margine, adversarii nu se pot apropia la mai putin de 3 metri de executant (15:4, 15:9, Explicatia nr. 5.2b).

Totusi, adversarii au dreptul sa stea imediat in afara liniei propriului spatiu de poarta, chiar daca distanta dintre ei si executant este mai mica de 3 metri.

Concluzia 11: Pozitiile jucatorilor

Executantul

cel putin un picior pe linia de margine

Coechipierii

oriunde pe teren

Adversarii

la cel putin 3 metri de executant sau la linia spatiului de poarta

Cand trebuie acordata o aruncare de la margine?

Aruncarile de la margine trebuiesc acordate, in general, in urmatoarele situatii:

 1. Mingea depaseste complet linia de margine
 2. Mingea depaseste linia exterioara a portii si a fost ultima data atinsa de un jucator de camp al echipei in aparare (nu de portar in spatiul de poarta).
 3. Mingea atinge tavanul sau o instalatie fixa de deasupra terenului.

O aruncare de la margine trebuie acordata pentru adversari daca echipa greseste pasa si mingea trece peste linia de margine dupa ce a lovit arbitrul, care se afla in spatiul de joc.

Daca mingea depaseste linia de margine dupa un fault, trebuie acordata o aruncare libera din locul unde a fost comisa infractiunea.

Concluzia 11 ilustreaza pozitia executantului, a coechipierilor acestuia si a adversarilor.

Similar ca si la aruncarea de incepere, executantul trebuie sa aiba cel putin un picior pe linia de margine, pana cand mingea ii paraseste mana. Adversarii trebuie sa pastreze o distanta de cel putin 3 metri de executant, pana cand acesta va da drumul la minge.

Aruncarile de la margine sunt executate fara fluier (11:2), doar daca, de exemplu, arbitrii trebuie sa corecteze locul de unde se executa aruncarea (15:5b). Totusi, semnalizarea nr. 7 trebuie aratata pentru a indica directia in care va fi executata aruncarea

Concluzia 12: Greseli la executarea aruncarii de la margine

Executantul nu are cel putin un picior pe linia de margine

Un adversar sta la mai putin de 3 metri de executant

Jucatorul pozitionat corect bate mingea pe teren sau in afara acestuia, inainte sa execute aruncarea, si apoi atinge mingea, pentru a doua oara

Corectati greseala

Fluierati executarea aruncarii

Acordati avantajul, daca se poate

Daca un adversar repeta actiunea si intervine in executarea aruncarii, el trebuie sanctionat progresiv, greseala trebuie corectata si aruncarea se va executa dupa fluier

Aruncare libera pentru adversari. Greselile comise imediat dupa executarea aruncarii (chiar daca nu a fost fluierata executarea aruncarii), determina pierderea mingii de catre echipa vinovata (15:8)

Concluzia 13: Executarea corecta a aruncarii de la margine

Aceasta metoda de executare a aruncarii de la margine este, de asemenea, corecta. Jucatorul trebuie sa aiba cel putin un picior pe linia de margine. Celalalt picior poate fi pozitionat oriunde, pe suprafata de joc sau in afara acesteia.

Chestiuni care trebuiesc retinute in legatura cu aruncarea de la margine

Pozitia din care se executa aruncarea

Greseli

Concluzia 12 ilustreaza greselile tipice comise in timpul aruncarilor de la margine. De asemenea, regulamentul stipuleaza ca greselile comise de executant trebuie intotdeauna corectate, inainte de executarea aruncarii. Odata ce greseala a fost corectata, arbitrul va fluiera executarea aruncarii de la margine.

Executantul bate, deseori, mingea inainte de a executa aruncarea. Nu trebuie luata nici o masura, daca executantul nu se afla in pozitia din care trebuie executata aruncarea (vezi si Concluzia 12). Totusi, daca executantul se afla in pozitia corecta si acolo bate mingea (Concluzia 12, imaginea din dreapta), trebuie acordata o aruncare libera pentru adversari.

Aruncarea de la poarta - executia rapida este cruciala

 


Regula oficiala

Regula 12: Aruncarea de la poarta

Aruncarea de la poarta se acorda cand:

(I)           un jucator al echipei adverse patrunde in suprafata de poarta, nerespectand regula 6:2a

(II)        portarul are mingea sub control in suprafata de poarta (6:4-5)

(III)      un jucator al echipei adverse atinge mingea care sta sau se rostogoleste pe podea, in suprafata de poarta (6:5)

(IV)     cand mingea trece peste linia exterioara portii, dupa ce a fost atinsa ultima data de catre portar sau un jucator advers.

Aceasta inseamna ca, in toate situatiile de mai sus, mingea este considerata afara din joc, si jocul se va relua cu o aruncare de la poarta (13:3), daca apare o neregularitate dupa ce aruncarea de la poarta a fost acordata si inainte de executia ei.

Aruncarea de la poarta se executa de catre portar, fara fluierul arbitrului (vezi, totusi, 15:5b), din spatiul de poarta, peste linia spatiului de poarta.

Aruncarea de la poarta se considera executata atunci cand mingea, aruncata de catre portar, traverseaza complet linia spatiului de poarta.

Jucatorii celeilalte echipe pot sta imediat in afara liniei spatiului de poarta, dar nu au voie sa atinga mingea, pana ce aceasta nu trece complet de linia spatiului de poarta (15:4, 15:9, Explicatia nr. 5.2b)

Concluzia 14: Aruncarea de la poarta

Executantul

 • portarul trebuie sa se afle in interiorul propriului spatiu de poarta
 • mingea trebuie jucata spre spatiul de joc

Coechipierii si adversarii

 • au voie sa stea oriunde, atata timp cat nu ating linia spatiului de poarta si nu impiedica executarea aruncarii de la poarta
 • au voie sa atinga mingea doar dupa ce a ceasta a depasit complet linia spatiului de poarta

Nota:

Arbitrii nu trebuie sa fluiere executarea aruncarii de la poarta, decat daca portarul intarzie executarea aruncarii - sau dupa time-out.

Concluzia 15: Greseli la executarea aruncarii de la poarta

O parte a corpului portarului se afla in spatiul de joc (varful piciorului).

Portarul depaseste linia spatiului de poarta in timp ce executa aruncarea.

Portarul executa aruncarea lin spatele liniei exterioare a portii, adica din afara terenului.

Prima data corectati greseala si apoi fluierati executarea aruncarii de la poarta.

Nota: Greselile comise in timpul unei aruncari de la poarta dupa fluierul arbitrului sunt sanctionate prin acordarea unei aruncari libere pentru adversari.

Cand trebuie acordata o aruncare de la poarta?

O aruncare de la poarta se acorda in urmatoarele situatii (12:1):

 1. portarul aduce mingea sub control, in spatiul de poarta
 2. mingea depaseste linia exterioara portii, dupa ce a fost ultima data atinsa       de un adversar sau de portarul care sta in spatiul de poarta
 3. mingea se opreste in spatiul de poarta
 4. un adversar atinge mingea care sta sau se rostogoleste in spatiul de poarta
 5. un adversar intra in spatiul de poarta, avand mingea sub control, conform regulii 6:2a

Concluzia 14 ofera un sumar al pozitiilor corecte ale portarului, coechipierilor si adversarilor in timpul executarii aruncarii de la poarta. Concluzia 15 ilustreaza greselile tipice comise in timpul aruncarii de la poarta (imaginile 2 si 3).

Aruncarea de la poarta dupa ce un jucator a intrat in spatiul de poarta

Regula 6:2a stipuleaza ca, daca un jucator al echipei in atac intra in spatiul de poarta (sau atinge mingea care se afla in spatiul de poarta), jocul trebuie reluat cu aruncare de la poarta, adica portarul va repune mingea in joc din orice loc al suprafetei de poarta.

In comparatie cu regula aruncarii libere, conform careia portarul ar trebui sa repuna mingea in joc exact din locul unde s-a produs abaterea, in fata liniei de poarta, in afara spatiului de poarta, aceasta aruncare de la poarta mareste considerabil viteza jocului. Aceasta evita multe intarzieri si corectari.

Atunci cand un atacant intra in spatiul de poarta, arbitrul de poarta (in general) arata semnalizarea nr. 8 (aruncare de la poarta) imediat, pentru a se asigura ca toata lumea a inteles modul cum va fi continuat jocul.

Asa cum este ilustrat in S.I. 3, se poate lansa un contraatac imediat, daca aruncarea de la poarta este executata rapid, cu intentia de a se obtine superioritate numerica, asa cum se poate observa in imaginea 4.

Aruncarile de la poarta dupa ce un atacant a intrat in spatiul de poarta sunt, in general, oportunitati pentru marirea ritmului jocului.

S.I. 3: Aruncare de la poarta dupa ce un atacant a intrat in spatiul de poarta

Extrema vrea sa primeasca o pasa inalta, in fata spatiului de poarta.

El nu reuseste acest lucru. El scapa mingea in timpul aruncarii si cade in spatiul de poarta

Arbitrul arata imediat semnalizarea pentru aruncare de la poarta. Jucatorul paseaza repede mingea portarului.

Portarul paseaza repede mingea si echipa sa are acum sansa sa porneasca pe contraatac.

Aruncarea libera - o aruncare formala cu o toleranta pentru executare, toleranta depinzand de locul executarii aruncarii.

 


Avantajul (regula 13:2) - un principiu esential

Aruncarile libere sunt cel mai comun tip de aruncari acordate de catre arbitri. Regula 13:1 cuprinde o lista cu situatii variate (vezi lista din Concluzia 17), acolo unde arbitrii pot sau trebuie sa intrerupa jocul si sa acorde aruncare libera.

Totusi, regula 13:2 subliniaza avantajul (fara a specifica cuvantul "avantaj") care are un impact deosebit asupra jocului.

Urmatoarele sectiuni trateaza mai atent avantajul, in legatura cu acordarea aruncarilor libere.

Mai multe informatii despre aplicarea avantajului sunt disponibile in:

capitolul 1.8

capitolul 3 (tactici orientate spre regulament si tactici orientate spre joc)

Sarcina cea mai importanta a arbitrilor este aceea de a garanta cursivitatea jocului. Ei trebuie sa incerce sa faca handbalul mai atractiv, si sa evite intreruperile inutile sau premature, care ar dezavantaja echipa care nu a incalcat regulamentul.

 


Regula oficiala

Regula 13: Aruncarea libera

Decizia de aruncare libera

In principiu, arbitrii intrerup jocul si il reiau cu o aruncare libera pentru adversari atunci cand:

a)      echipa in posesia mingii a comis o abatere de la regulament, care conduce la pierderea posesiei mingii (vezi regulile 4:2-3, 4:5-6, 5:6-10, 6:5, 6:7b, 7:2-4, 7:7-8, 7:10, 7:11, 8:8, 10:3, 11:4, 13:7, 14:4-7, 15:7 paragraful 3 si 15:8)

b)      echipa adversa comite o abatere care determina pierderea posesiei mingii de catre echipa in posesia mingii (vezi regulile 4:2-3, 4:5-6, 5:5, 6:2b, 6:7b, 7:8, 8:8).

Arbitrii trebuie sa permita continuarea jocului, abtinandu-se de a intrerupe jocul prematur pentru o decizie de aruncare libera.

Aceasta inseamna ca, in conformitate cu regula 13:1a, arbitrii nu trebuie sa decida o aruncare libera daca echipa in aparare castiga posesia mingii imediat dupa o abatere comisa de echipa in atac. Similar, conform regulii 13:1b, arbitrii nu trebuie sa intervina pana cand nu este clar ca echipa in atac a pierdut posesia mingii sau este in imposibilitatea de a continua atacul, datorita unei abateri comise de echipa in aparare.

Daca trebuie acordata o sanctiune disciplinara personala, datorita abaterii comise, arbitrii pot decide intreruperea imediata a jocului, daca aceasta nu provoaca un dezavantaj echipei care nu a comis abaterea. In caz contrar, sanctiunea disciplinara trebuie amanata pana cand situatia existenta a trecut.

Regula 13:2 nu se aplica in caz de abateri de la regulile 4:2-3 sau 4:5-6, cand jocul va fi intrerupt imediat, in mod normal prin interventia cronometrorului.

Daca o abatere care, in mod normal se sanctioneaza cu aruncare libera, conform regulii 13:1a-b, are loc cand mingea nu este in joc, jocul se va relua cu o aruncare corespunzatoare cauzei care a dus la intreruperea sa.

Suplimentar fata de situatiile indicate la regula 13:1a-b, o aruncare libera se va acorda si pentru reluarea jocului in anumite situatii cand jocul este intrerupt (exemplu, cand mingea este in joc), chiar daca nu s-a petrecut nicio abatere de la regulamentul de joc:

a)      echipa care a fost in posesia mingii atunci cand s-a produs intreruperea va ramane in posesia mingii

b)      daca nici o echipa nu a fost in posesia mingii, atunci echipa care a fost ultima in posesia mingii va fi in posesia mingii. Legea avantajului, conform 13:2, nu se aplica in situatiile mentionate in regula 13:4

Daca se acorda o aruncare libera impotriva echipei aflate in posesia mingii, jucatorul care are mingea in momentul in care fluiera arbitrul trebuie sa lase mingea sa cada sau sa o puna pe sol, in locul in care se gaseste (16:3e).

Executarea aruncarilor libere

Aruncarea libera se executa, in mod normal, fara semnalul sonor al fluierului arbitrului (vezi, totusi, 15:5b) si, in principiu, din locul in care s-a comis abaterea.

Urmatoarele situatii sunt exceptii de la regula:

in situatia descrisa sa regulile 13:4a-b, aruncarea libera se executa, dupa ce arbitrul a fluierat, in principiu, din locul unde s-a gasit mingea in momentul intreruperii.

Daca un arbitru sau delegatul tehnic (al IHF sau al federatiei continentale / nationale) intrerupe jocul din cauza unei abateri a unui jucator sau oficial al echipei din aparare, si acesta are ca rezultat o atentionare verbala sau o sanctiune personala, atunci aruncarea libera trebuie executata din locul in care s-a gasit mingea cand jocul a fost intrerupt, daca este mai avantajos pentru echipa care executa aruncarea decat locul in care s-a produs abaterea

Aceeasi exceptie, ca in paragraful anterior, se aplica si daca cronometrorul intrerupe jocul datorita unei abateri conform regulii 4:2-3 sau 4:5-6.

Asa cum se indica in regula 7:10, aruncarea libera generata de jocul pasiv se executa din locul in care s-a gasit mingea in momentul in care jocul a fost intrerupt.

In contradictie cu principiile de baza si procedurile mentionate in paragrafele anterioare, o aruncare libera nu se poate executa niciodata din interiorul propriului spatiu de poarta sau din spatiul delimitat de linia spatiului de poarta si linia de aruncare libera a adversarului.

In orice situatie in care trebuie executata o aruncare libera din locurile mentionate, locul executarii aruncarii trebuie mutat in cel mai apropiat loc aflat imediat in afara zonei interzise.

Comentariu:

Daca locul exact din care trebuie executata aruncarea libera este la linia de aruncare libera a echipei in aparare, executarea aruncarii trebuie sa se faca exact din locul comiterii abaterii. Totusi, cu cat locul abaterilor este mai departe de linia de aruncare libera a echipei in aparare, cu atat toleranta pentru locul din care se executa aruncarea libera este mai mare. Aceasta toleranta creste pana la 3 metri, in cazul aruncarii libere executate de la limita propriului spatiu de poarta.

Toleranta explicata nu se aplica in cazul incalcarii regulii 13:5, daca aceasta incalcare este sanctionata in conformitate cu Explicatia nr. 5:3a. In astfel de cazuri, executia aruncarii trebuie facuta de la locul abaterii.

Jucatorii echipei care urmeaza sa execute aruncarea nu trebuie sa atinga sau sa depaseasca linia de aruncare libera a echipei adverse, inainte de executarea aruncarii. Vezi, de asemenea, restrictiile speciale din regula 2:5.

Arbitrii trebuie sa corecteze pozitia atacantilor care se gasesc intre linia spatiului de poarta si linia de aruncare libera inaintea executarii aruncarii libere, daca pozitia incorecta are influenta asupra jocului (15:3, 15:6)

Aruncarea libera, in acest caz, trebuie executata dupa ce arbitrul fluiera (15:5b). Aceeasi procedura se aplica (regula 15:7 paragraful 2) daca jucatorii echipei in atac patrund in suprafata restrictionata in timpul executiei aruncarii libere (inainte ca mingea sa paraseasca mana executantului), daca executia nu a fost precedata de fluierul arbitrului.

In cazul in care executia aruncarii a fost autorizata cu fluier, daca jucatorii echipei in atac ating sau depasesc linia de aruncare libera inainte ca mingea sa paraseasca mana executantului, se va acorda o aruncare libera echipei in aparare (13:1a, 15:7 paragraful 3).

In timpul executarii unei aruncari libere, adversarii trebuie sa ramana la o distanta de cel putin 3 metri de executantul aruncarii. Ei au voie, totusi, sa stea la limita exterioara a liniei propriului spatiu de poarta, daca aruncarea libera se executa de la linia de aruncare libera. Incercarea de impiedicare a executiei aruncarii libere se penalizeaza conform regulii 15:9 si Explicatiei nr. 5:2b.

Acordarea unei aruncari libere - continuitatea jocului are prioritate in fata intreruperii jocului?

Concluzia 17 prevede situatiile in care arbitrii ar trebui sa intrerupa jocul, conform regulii 13:1a si b, si sa acorde o aruncare libera in favoarea celeilalte echipe.

Concluzia 17 trebuie luata in considerare impreuna cu Concluzia 16, care prevede cinci situatii diferite in care se acorda o aruncare libera , conform regulii 13:2.

Abateri ale echipei in aparare

Arbitrii trebuie sa intrerupa jocul daca, de exemplu, un atacant care nu mai poate juca mingea pentru ca a fost faultat de catre un aparator (de ex. este imbratisat) si apoi incalca el regulamentul (de ex. comite pasi) sau pierde posesia mingii, de exemplu, printr-o actiune de blocare, care incalca regulamentul. In timpul executiei unei aruncari, arbitrii trebuie sa depuna un efort deosebit pentru a se asigura ca jocul nu este intrerupt prematur daca, de exemplu, un aparator nu pastreaza distanta de 3 metri de executant (15:4). Arbitrii trebuie sa se asigure ca echipa care nu se face vinovata de infractiune nu este dezavantajata, pentru a permite continuarea jocului.

Sanctiuni disciplinare personale

Luati exemplul clasic de acordare a avantajului. Daca un atacant isi mentine echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii, in ciuda faptului ca a fost faultat, in timpul unei actiuni care ar putea avea succes (contraatac, situatii de 1-la1), trebuie acordat avantajul. Jocul poate fi intrerupt doar pentru a sanctiona jucatorul vinovat de fault, dupa ce actiunea s-a incheiat.

Infractiuni ale echipei care se afla in posesia mingii

Un avantaj poate fi castigat atunci cand un atacant pierde posesia mingii dupa ce a comis pasi, iar apoi mingea este luata de un adversar care lanseaza un contraatac. In acest caz, aruncarea libera nu trebuie acordata pentru sanctionarea faptului ca jucatorul a comis pasi, pentru ca aceasta abatere a permis adversarilor - care ar fi primit aruncarea libera - sa castige imediat posesia mingii.

Schimbare gresita, intrare incorecta pe teren

Cronometrorul trebuie sa fluiere pentru a intrerupe imediat jocul. Acordarea unui avantaj nu este o optiune in acest caz.

Jocul este intrerupt din alte motive decat abaterile

Exemple: un jucator este clar accidentat, jucatorii pot fi pusi in pericol de existenta pe teren a unor obiecte.

Regula 13:4 stipuleaza ca regula avantajului din regula 13:2 nu poate fi aplicata in aceasta situatie. Echipa care de afla in posesia mingii atunci cand jocul a fost intrerupt ramane in posesia mingii (jocul va fi reluat cu o aruncare libera pentru acea echipa).

Concluzia 16: Mentineti cursivitatea jocului (sagetile verzi) sau acordati aruncare libera (sagetile rosii, 13:2)

Concluzia 17: Cand trebuie intrerupt jocul si cand trebuie acordata aruncare libera in favoarea echipei adverse?

Abateri comise de echipa care are posesia mingii

Abateri ale echipei in aparare

Greseli comise la intrarea pe teren si la schimbari

Un oficial intra pe teren      (4:2)

Un jucator fara drept de participare la joc intra pe teren      (4:3)

Un jucator suplimentar intra pe teren, fara a efectua o schimbare corecta      (4:6)

Un jucator eliminat intra pe teren      (4:6)

Schimbare gresita      (4:5)

Abateri ale portarului

Parasirea spatiului de poarta avand mingea sub control (aruncarea s-a executat dupa fluierul arbitrului)      (5:6)

Punerea in pericol a unui adversar in timpul actiunii de aparare (5:5)

Atingerea mingii care sta in afara spatiului de poarta, portarul fiind in spatiul de poarta (5:7)

Aducerea mingii care sta in afara spatiului de poarta, portarul fiind in spatiul de poarta      (5:8)

Reintrarea in spatiul de poarta din terenul de joc cu mingea sub control (5:9)

Atingerea mingii care se indreapta spre spatiul de joc cu piciorul      (5:10)

Abateri in spatiul de poarta

Atacantul patrunde in spatiul de poarta cu sau fara minge      (6:2a)

Aparatorul intra in propriul spatiul de poarta, castigand astfel un avantaj (6:2b)

Coechipierul portarului atinge mingea care se rostogoleste in spatiul de poarta (6:5)

Jucarea mingii inapoi in spatiul de poarta - mingea se opreste / portarul prinde mingea (6:7b)

Jucarea incorecta a mingii, jocul pasiv

Tinerea mai mult de 3 secunde a mingii       (7:2)

A face mai mult de 3 pasi cu mingea in mana       (7:3)

Tinerea mai mult de 3 secunde a mingii sau a face 3 pasi cu mingea in mana, dupa ce jucatorul a prins mingea (dribling)       (7:4)

Atingerea de mai mult de doua ori a mingii, inainte ca aceasta sa atinga podeaua, un alt jucator sau barele portii       (7:7)

Atingerea mingii cu piciorul, mai putin daca mingea i-a fost aruncata de un adversar in picior (7:8)

Jucatorul care are posesia mingii are cel putin un picior in afara terenului, dar mingea este in teren       (7:10)

Parasirea repetata a terenului fara minge       (7:10)

Tendinta de joc pasiv nu dispare; nefolosirea unei sanse de gol      (7:11, 7:12)

Infractiuni si greseli

Infractiuni in timpul interactiunii cu adversarii       (8:2, 8:8)

Infractiuni care trebuiesc sanctionate progresiv       (8:3, 8:8)

Comportare nesportiva       (8:4, 8:8)

Infractiuni periculoase       (8:5, 8:8)

Comportare nesportiva grosolana       (8:6, 8:8)

Violenta       (8:7, 8:8)

Greseli in timpul executarii aruncarilor formale

Greseli din partea executantului sau coechipierilor lui, dupa ce a fost fluierata o aruncare de incepere (10:3), aruncare de la margine (11:4), aruncare libera (13:7), aruncare de la 7m (14:4-7) (15:7 paragraful 3, 15:8)

Concluzia 18: Pozitionarea pentru o aruncare libera de la linia de aruncare libera

Executantul

observa unde s-a comis abaterea

nu are voie sa atinga sau sa depaseasca linia de aruncare libera inainte sa dea drumul la minge

Coechipierii

pot sta oriunde in afara spatiului dintre linia de aruncare libera si linia spatiului de poarta

la 3 metri distanta de executant, in cazul unei aruncari libere dupa semnalul automat de final.

Adversarii

la cel putin 3 metri de executant sau imediat in fata liniei spatiului de poarta, pana cand acesta da drumul la minge

Executarea aruncarilor libere

Aruncarile libere pot fi acordate si apoi executate oriunde pe teren (in afara de spatiul de poarta). Totusi, au loc mai ales atunci cand o echipa se aseaza in atac.

Cu toate ca aruncarile libere se executa de obicei din locul in care sunt comise (13:6), diferite reguli se aplica daca abaterea e comisa intre linia de aruncare libera si linia spatiului de poarta.

Din moment ce echipa nu are voie sa execute aruncarea libera in propria poarta sau din zona dintre linia spatiului de poarta si linia de aruncare libera adversa, trebuie gasita o pozitie alternativa pentru executarea aruncarii. Asa cum se arata in Concluzia 18, ultimul caz de aruncari libere trebuiesc executate din cel mai apropiat loc din afara liniei de aruncare libera adversa.

Concluzia 18 ilustreaza si pozitia executantului, coechipierilor si a adversarilor.

Concluzia 19: "Toleranta" la executarea aruncarilor libere

In apropierea propriului spatiu de poarta:

o distanta de pana la 3 metri de locul unde a fost comisa infractiunea

La centrul terenului

pana la 1.5 metri

In fata liniei de aruncare libera a adversarilor

nici una

Nota: Cu cat este mai aproape executantul de poarta adversa, cu atat mai mica toleranta fata de locul unde a avut loc infractiunea.

Indicati directia in care se va continua jocul atunci cand acordati o aruncare libera

Aruncarile libere nu sunt executate neaparat dupa fluierul arbitrului (exceptie 13:4, 15:5).

Dupa acordarea unei aruncari libere, arbitrii trebuie sa semnalizeze imediat directia in care va continua jocul (semnalizarea nr. 9), pentru a se asigura ca toti jucatorii si spectatorii au inteles cum va fi reluat jocul. Acest lucru este foarte important atunci cand se acorda aruncari in zona liniei spatiului de poarta. Semnalizarile clare permit echipei sa execute rapid aruncarea. Unele echipe executa asa-numitele aruncari libere rapide. Cu o pasa rapida, echipa executanta poate lua prin surprindere apararea, aruncand la poarta. Pentru a face posibil acest tip de joc, arbitrii trebuie sa semnalizeze clar si imediat modul in care va continua jocul.

"Toleranta" in ceea ce priveste locul de unde va fi executata aruncarea libera

Comentariul de la regula 13:6 prevede diferite distante intre locul unde a avut loc abaterea si locul de unde va fi executata aruncarea. Acest principiu simplu este ilustrat in Concluzia 19.

Concluzia 20: Greseli ale atacantilor inainte de fluier si in timpul executarii aruncarii

Greseli comise inainte ca aruncarea libera sa fie executata

executantul nu are o pozitie corecta

coechipierii se afla intre linia de aruncare libera si linia spatiului de poarta

Corectati pozitia, apoi fluierati executarea aruncarii.

daca o echipa intarzie intentionat aruncarea libera: instruiti jucatorii sa execute aruncarea. Daca ei continua sa intarzie executarea, dupa fluier, aratati presemnalizarea de joc pasiv.

Atentionati echipa si atentionati echipa sa ia mingea.

fluierati executarea aruncarii dupa ce jucatorii au luat mingea

Pozitie initiala incorecta: executantul atinge linia de aruncare libera si coechipierul sau sta in zona dintre linia spatiului de poarta si linia de aruncare libera.

Daca o echipa intarzie intentionat aruncarea libera

Sanctiune disciplinara progresiva

Decizia de aruncare libera ramane

Nota: Fluierati executarea aruncarii imediat ce jucatorul are mingea in mana

Greseli dupa ce aruncarea libera a fost executata (dupa fluier)

jucatorul lasa mingea pe sol in locul de unde trebuie executata aruncarea

Mingea poate fi jucata de catre coechipieri sau executanti

Coechipierii executantului trec linia de aruncare libera dupa fluier, fara a astepta ca mingea sa paraseasca mana executantului.

Executantul lasa mingea jos si apoi o ridica

Executantul bate mingea

Executantul se misca din locul unde trebuie executata aruncarea inainte de a da drumul la minge

Coechipierii depasesc linia de aruncare libera inainte ca mingea sa fie jucata

Aruncare libera pentru adversari

Nota: Greseli ale executantului sau coechipierilor lui dupa fluier - aruncare libera pentru adversari

Greseli ale echipei in atac in timpul executarii aruncarii libere

Procedura corecta care trebuie urmata de arbitrii in timpul aruncarilor libere:

 1. intotdeauna corectati greselile comise de atacanti inainte de executarea aruncarii
 2. intotdeauna fluierati executarea aruncarii dupa ce corectati o greseala
 3. fluierati executarea aruncarii dupa ce ati corectat o greseala, o data ce executantul are mingea in mana
 4. acordati o aruncare libera pentru adversari daca executantul sau coechipierii sai comit o greseala dupa ce a fost executata aruncarea.

Concluzia 20 ofera o lista cu greselile tipice ale atacantilor inainte si dupa executarea aruncarii libere si sanctiunile care se impun.

Nota:

Consecintele greselilor executantului sau a coechipierilor acestuia in timpul executarii aruncarilor depind de faptul ca aruncarea a fost executata cu sau fara fluierul arbitrului.

Concluzia 21: Greseli ale coechipierilor, in timpul executarii unei aruncari libere

Blocarea, folosind bratele pentru a tine adversarii

Blocarea, folosind bratele pentru a impinge adversarii

Abateri ale coechipierilor in timp ce se retrag. Acordati aruncare libera pentru echipa adversa.

"Paravanul" si incalcarea regulamentului

Aruncarile libere ofera un avantaj tactic pentru atacanti. Aparatorii trebuie sa pastreze distanta de 3 metri, pana cand executantul da drumul la minge, si sunt, astfel, stationari atunci cand adversarii arunca la poarta.

Echipele care au interi puternici folosesc acest lucru spre beneficiul lor si aduc jucatorii puternici in pozitii cheie, din care pot arunca la poarta. In asemenea situatii, coechipierii formeaza un "paravan" pentru a impiedica adversarii sa ajunga la jucatorul care arunca (vezi S.I. 21).

Jucatorii au dreptul sa isi blocheze adversarii, fara minge. Totusi, toate blocajele, cu sau fara minge, trebuie sa fie pasive. Coechipierii executantului nu au dreptul sa alerge cu spatele in adversari, sa ii blocheze cu bratele intinse sau sa ii tina (vezi imaginile de mai sus). Asemenea abateri trebuie sanctionate cu o aruncare libera pentru echipa adversa.

Abateri ale aparatorilor

Se intampla adesea ca aparatorii sa nu alerge spre jucatorul care arunca. In loc sa incerce sa blocheze mingea in fata spatiului de poarta, ei prefera sa intre in spatiul de poarta pentru a obtine o pozitie mai buna pentru a bloca aruncarea (vezi Concluzia 22). Daca arbitrii observa actiuni de blocare in spatiul de poarta, ei trebuie sa acorde aruncare de la 7m pentru adversari. Infractiunile comise in timpul interactiunii cu adversarii trebuiesc sanctionate progresiv.

Concluzia 22: Infractiuni ale aparatorilor in timpul executarii aruncarilor libere

Aparatorii stau in spatiul de poarta atunci cand incearca sa blocheze aruncarea

Aparatorii imping adversarii, din spate, cu bratele intinse.

Acordati aruncare de la 7m

Sanctiune disciplinara progresiva.

Cele mai comune probleme - aparatorii nu pastreaza distanta de 3 metri de executant pana acesta da drumul la minge

In functie de scor si de situatia de joc, aruncarile libere pe care atacantii vor sa le transforme in goluri, imediat sau dupa cateva pase, pot fi foarte importante - nu doar spre finalul reprizei sau al jocului. Daca, de exemplu, arbitrii au aratat presemnalizarea de joc pasiv, echipa vizata va incerca sa isi foloseasca avantajul pozitional (aparatorii trebuie sa stea la 3 metri distanta) pentru a arunca la poarta. Este, deci, foarte important ca jucatorii sa se afle in pozitiile corecte atunci cand se executa o aruncare libera.

S.I. 4 ilustreaza problema cea mai comuna. Aparatorii incearca sa avanseze inainte ca aruncarea libera sa fie executata, pentru a opri jucatorul care se pregateste sa arunce la poarta.

Asemenea abateri evidente sunt considerate comportari nesportive si trebuiesc sanctionate progresiv de prima data cand sunt comise, asa cum este cerut in Explicatia nr. 5.2b.

Pe de alta parte, arbitrii trebuie sa isi foloseasca instinctele pentru a corecta pozitia aparatorilor inca de la inceputul jocului.

O asemenea tactica, pentru a intarzia executarea aruncarilor libere (in situatii in care echipa in aparare este in dezavantaj numeric si vrea sa traga de timp), trebuie sanctionata progresiv.

S.I. 4 arata procedura care trebuie urmata daca aparatorii nu pastreaza distanta de 3 metri (sanctionare disciplinara progresiva)

S.I. 4: Aparatorii stau la mai putin de 3 metri de executantul aruncarii libere

Aruncarea libera se executa fara fluier. Un aparator avanseaza inainte ca mingea sa fie jucata.

Mingea este jucata. Este evident ca pozitia initiala a aparatorului a fost incorecta.

Arbitrii decid sanctionarea progresiva a aparatorului si semnalizeaza clar sanctiunea (in acest caz, un avertisment).

Aruncarea libera se executa dupa fluier. Jucatorul avertizat (nr. 2) sta acum la distanta corecta de executant.

Acordarea avantajului in timpul unei aruncari libere rapide

Regula 13:2 stipuleaza ca arbitrii ar trebui sa acorde avantajul in timpul executarii aruncarilor libere. Poate fi enervant ca arbitrul sa intrerupa executarea rapida a aruncarii libere, pentru ca aparatorii au incalcat regulamentul. Daca, aproximativ in acelasi moment, se inscrie un gol, echipa care a inscris golul va protesta vehement.

Scopul regulii 15:4 este acela de a preveni asemenea situatii, interzicandu-le arbitrilor sa corecteze pozitia aparatorilor , de exemplu, in cazul unei aruncari libere rapide, daca echipa aflata in posesia mingii isi creeaza un avantaj executand rapid aruncarea. S.I. 5 ilustreaza un exemplu in care arbitrii respecta acest principiu si dau cursivitate jocului.

S.I. 5: Avantaj, in cazul executarii rapide a aruncarii libere

Aparatorii nu au o pozitie corecta, dar arbitrii fluiera executarea aruncarii

Jucatorul arunca la poarta, direct in urma aruncarii libere

Mingea este jucata. Atacantii incearca sa arunce la poarta. Aparatorii pot reactiona.

Adversarii trebuie sa stea la 3 metri de executant, pana cand acesta da drumul la minge

Totusi, lisati avantajul daca aruncarea libera este executata rapid

Procedura in situatia in care atacantul provoaca o abatere din partea aparatorilor

Atacantii, in principal executantii, incearca adesea sa forteze aparatorii sa incalce distanta de 3 metri, simuland o pasa (catre un coechipier) si apoi arata, demonstrativ, spre aparatorul care a avansat.

Arbitrii nu trebuie sa se lase pacaliti de asemenea provocari. Prima data cand se intampla acest lucru, ei trebuie sa corecteze aparatorul, apoi sa il avertizeze, daca este necesar. Daca jucatorul vinovat repeta actiunea, el trebuie sanctionat progresiv. Echipa sa va pastra posesia mingii, daca jucatorul este sanctionat inainte de fluierul arbitrului pentru executarea aruncarii. Daca el nu joaca mingea in decurs de 3 secunde de la fluierul arbitrului, trebuie acordata aruncare libera echipei adverse.

Concluzia 23: Intotdeauna, corectati mai intai greseala!

Semnalizare clara. Corectati distanta si apoi fluierati executarea aruncarii.

Aruncare libera impotriva echipei in atac - comportarea jucatorului aflat in posesia mingii

O aruncare libera poate fi acordata si impotriva echipei care are posesia mingii.

In anumite circumstante, echipa in aparare poate executa rapid aruncarea acordata impotriva echipei in atac, in urma unui fault in atac sau a jocului pasiv, pentru a lansa un contraatac (amintiti-va de "toleranta")

Echipele fiind constiente de faptul ca acordarea unei aruncari libere poate permite adversarilor sa inscrie, mai ales printr-un joc rapid, ele vor incerca sa intarzie executarea aruncarii. Asa cum este aratat in Concluzia 24, jucatorul care are posesia mingii, care, conform regulii 13:5, ar trebui sa lase mingea jos imediat, poate intarzia executarea aruncarii in mai multe moduri. Explicatia nr. 5.3a stipuleaza ca acest tip de comportare nesportiva trebuie sanctionata cu eliminare de 2min. Arbitrii trebuie sa se asigure ca nu se lasa pacaliti de un jucator care calca "accidental" pe minge.

Atunci cand arbitrii iau o decizie impotriva echipei in atac, nu este intotdeauna vina jucatorului care are posesia mingii. Drept urmare, jucatorul care are mingea nu realizeaza intotdeauna ca arbitrii au luat o decizie impotriva echipei adverse. In asemenea cazuri, arbitrii trebuie sa aprecieze atent miscarile jucatorului si sa se bazeze pe instincte atunci cand iau decizia.

Concluzia 24: Aruncare libera pentru adversari

"Calcarea" pe minge dupa ce aceasta este pe sol si impiedicarea adversarilor sa execute aruncarea rapid

Tinerea mingii sau lasarea mingii jos in alt loc.

 1. Cereti time-out
 2. Eliminati temporar jucatorul vinovat

Atunci cand se aude fluierul arbitrului - lasati mingea pe sol

Executarea aruncarilor libere dupa semnalul de final.

 


Regula oficiala

Explicatia nr. 1: Executarea aruncarilor libere dupa semnalul de final (2:4-6)

In multe situatii, echipa care are posibilitatea de a executa o aruncare libera dupa expirarea timpului de joc, nu este cu adevarat interesata sa marcheze un gol, fie pentru ca rezultatul jocului este deja stabilit, fie ca locul aruncarii este situat prea departe de poarta echipei adverse. Cu toate ca, tehnic, regulamentul prevede ca aruncarea libera sa fie executata, arbitrii trebuie sa judece corect si sa considere aruncarea libera ca executata daca un jucator, care se afla in pozitia aproximativ corecta, lasa mingea sa cada, sau o inmaneaza arbitrului.

In acele cazuri in care este evident ca echipa va incerca sa marcheze un gol, arbitrii trebuie sa incerce sa stabileasca un echilibru intre acordarea acestei posibilitati (chiar daca este foarte redusa) si asigurarea ca aceasta situatie nu se va transforma intr-un "teatru" frustrant si cu pierdere de timp. Aceasta inseamna ca arbitrii vor aranja jucatorii ambelor echipe in pozitii corecte, cat mai repede si ferm, pentru ca aruncarea libera sa poata fi executata fara intarziere. (Noile restrictii la regula 2:5 privind pozitia jucatorilor si inlocuirile trebuiesc aplicate (4:5 si 13:7)).

Arbitrii trebuie sa fie, in plus, foarte atenti la neregularitatile sanctionabile comise de ambele echipe. Neregularitatile repetate din partea echipei in aparare trebuiesc sanctionate (15:4, 15:9, 16:1c, 16:3c). In plus, jucatorii echipei in atac gresesc deseori in timpul executiei, de exemplu daca unul sau mai multi jucatori depasesc linia de aruncare libera dupa fluierul arbitrului, dar inainte ca mingea sa fi parasit mana executantului (13:7 paragraful 3), sau daca executantul aruncarii se misca sau sare in timp ce executa aruncarea (15:1, 15:3). Este foarte important ca astfel de goluri, marcate in conditii neregulamentare, sa nu fie acordate.

Concluzia 25: Locul unde pot sta jucatorii la aruncarile libere dupa finalul timpului de joc

Executantul

executa direct aruncarea, nu are voie sa paseze

Coechipierii

trebuie sa stea la 3 metri de executant

Adversarii

trebuie sa stea la 3 metri de executant, in fata liniei spatiului de poarta

Restrictii suplimentare: singura schimbare are voie sa o faca echipa care executa (un executant)

Aruncarile trebuiesc executate rapid

Reguli speciale se aplica asupra aruncarilor libere executate sau reexecutate conform regulii 2:4 (aruncari libere dupa finalul jocului) si Explicatia nr. 1. Spre deosebire de aruncarile normale din timpul jocului, coechipierii executantului trebuie sa pastreze distanta de 3 metri fata de executant. Singura schimbare permisa este aceea pentru echipa care executa (regula 4:4).

Scopul acestor reglementari este acela ca aceasta aruncare sa se execute repede, pentru a evita ca arbitrii sa corecteze permanent greselile. Din moment ce sansele de reusita ale executantului in aceasta situatie de 1-contra-7 sunt mici, arbitrii trebuie sa se asigure ca aruncarea este executata corect si aparatorii nu avanseaza spre executant pana cand acesta nu da drumul la minge (vezi si S.I. 6).

Orice incercare a echipei in aparare sa schimbe un jucator trebuiesc sanctionate ca si schimbare gresita. Orice alti jucatori care intra pe teren trebuiesc obligati sa iasa. Daca aceasta instructiune este ignorata, jucatorul respectiv va fi sanctionat pentru comportare nesportiva.

Daca arbitrul este convins ca portarul echipei in aparare este accidentat, un alt portar trebuie introdus imediat pe teren. Aceasta este singura schimbare permisa echipei in aparare. Daca un alt jucator intra pe teren, el trebuie eliminat. Alte asemenea incercari vor fi impiedicate.

 


S.I. 6: Aruncari libere dupa finalul timpului de joc

Arbitrii corecteaza mai intai pozitiile initiale ale atacantilor. Doar executantul poate sta in locul de unde trebuie executata aruncarea.

Arbitrii corecteaza aparatorii. Este esential ca aparatorii sa stea la 3 metri de executant - altfel, acesta ar avea o si mai mica sansa de a inscrie.

Arbitrul din dreapta instruieste din nou aparatorii sa pastreze distanta corecta.

Toti jucatorii au pozitii corecte. Coechipierii executantului trebuie sa stea la 3 metri distanta, dar pot sa se miste oriunde pe teren.

Pozitiile jucatorilor sunt corecte, arbitrii fluiera executarea aruncarii. Arbitrul de centru trebuie sa supravegheze pozitiile si modul de executare ala aruncarii. Arbitrul de poarta nu trebuie sa intervina, el trebuie sa stea pe linia exterioara portii.

Nota: Scopul este acela de a incuraja echipele sa execute rapid aruncarea libera dupa finalul jocului. Totusi, arbitrii trebuie sa se asigure cp aruncarea este executata corect, altfel sansele executantului, si asa slabe, de a inscrie vor fi anulate.

Aruncarea de la 7m - restaurarea unei sanse clare de gol

 


Cand trebuie acordata o aruncare de la 7m?

Privit ca si o "infruntare" intre executant si portar, aruncarile de la 7m sunt interesante pentru spectatori. Totusi, acestia vor dezbate daca aruncarea a fost acordata corect sau nu.

Trebuie retinut un element cheie, acela ca o aruncare de la 7m nu este o sanctiune pentru echipa in aparare, ci doar o modalitate simpla de a restaura o sansa clara de gol care a fost oprita de o infractiune sau o comportare nesportiva.

In consecinta, conceptul de "sansa clara de gol" este foarte important pentru arbitrii atunci cand apreciaza o faza de joc si decid acordarea sau neacordarea unei aruncari de la 7m. Aceasta sectiune va privi asupra regulilor 14:1, 14:2 si Explicatiei nr. 8 si va analiza situatii variate si criterii care se aplica in cazul acordarii unei aruncari de la 7m (vezi si Concluzia 26).

Concluzia 26: Cand trebuie acordata o aruncare de la 7m

O aruncare de la 7m se acordata

oriunde pe teren

din cauza unui jucator sau oficial advers

din cauza unui semnal sonor neautorizat

din cauza interventiei unei persoane care nu are drept de participare la joc

din cauza unui caz de forta majora (de ex. pana de curent)

Regula oficiala

Regula 14: Aruncarea de la 7m

Acordarea aruncarii de la 7m

O aruncare de la 7m se acorda atunci cand:

a)      se intrerupe, neregulamentar, o sansa clara de gol, in orice loc pe terenul de joc, de catre un jucator sau oficial al echipei adverse

b)      se aude un fluier neautorizat, in momentul unei sanse clare de gol

c)      o sansa clara de gol a fost intrerupta de catre cineva care nu participa la joc, de ex. un spectator care intra pe teren sau oprirea jucatorului printr-un fluier (exceptie cand se aplica comentariul de la regula 9:1). Prin analogie, aceasta regula se aplica si in caz de forta majora, cum ar fi intreruperea curentului electric, jocul fiind intrerupt exact intr-o situatie clara de a marca. Pentru definitia unei "sanse clare de gol", vezi Explicatia nr. 8

Daca jucatorul in atac ramane in deplin control al corpului si a mingii, chiar daca s-a produs o abatere mentionata la 14:1a, nu exista nici un motiv sa se acorde o aruncare de la 7m, chiar daca jucatorul nu fructifica sansa clara de gol.

Oridecateori o decizie de aruncare de la 7m apare ca posibila, arbitrii trebuie sa se abtina sa intervina pana cand pot aprecia clar, daca aruncarea de la 7m este cu adevarat necesara si justificata. Daca atacantul reuseste sa marcheze un gol, cu toata abaterea savarsita de catre aparator, este clar ca nu mai este necesar sa se acorde o aruncare de la 7m. Daca insa devine evident ca jucatorul a pierdut cu adevarat controlul mingii sau al corpului, din cauza abaterii savarsite de catre aparator, si sansa clara de gol nu mai exista, atunci trebuie acordata aruncarea de la 7m.

In momentul acordarii unei aruncari de la 7m, arbitrii pot acorda time-out, dar numai daca este o intarziere importanta a jocului, de ex. datorita inlocuirii portarului sau executantului si decizia de time-out va fi luata in acord cu principiile si criteriile Explicatiei 2.

Executarea aruncarii de la 7m

Aruncarea de la 7m trebuie executata ca o aruncare spre poarta, in timp de 3 secunde dupa fluierul arbitrului (13:1a, 15:7 paragraful 3)

Jucatorul care executa aruncarea de la 7m trebuie sa se pozitioneze in spatele liniei de 7 metri, dar nu mai departe de un metru de aceasta (15:1, 15:6). Dupa fluierul arbitrului, executantul nu are voie sa atinga sau sa depaseasca linia de 7 metri, inainte ca mingea sa paraseasca mana sa (13:1a, 15:7 paragraful 3).

Dupa executarea aruncarii, mingea nu poate fi atinsa din nou de catre executant sau coechipierii acestuia decat daca a atins adversarii sau barele portii (13:1a, 15:7 paragraful 3)

In timpul executarii aruncarii de la 7m, coechipierii executantului trebuie sa ramana in afara liniei de aruncare libera pana cand mingea a parasit mana executantului (15:3, 15:6). Daca nu procedeaza astfel, se va acorda o aruncare libera impotriva echipei care trebuia sa execute aruncarea de la 7m (13:1a, 15:7 paragraful 3).

in timpul executarii aruncarii de la 7m, adversarii executantului trebuie sa ramana in afara liniei de aruncare libera, si la ce putin 3 metri de linia de 7 metri, pana cand mingea a parasit mana executantului. Daca nu procedeaza astfel, se va repeta aruncarea de la 7m, daca nu a fost marcat un gol, dar nu se va acorda nici un fel de sanctiune disciplinara.

Aruncarea de la 7m va fi repetata daca portarul a depasit linia de limitare de la 4 metri (1:7, 5:11), inainte ca mingea sa paraseasca mana executantului si daca nu s-a marcat un gol. De asemenea, nu se va acorda nici un fel de sanctiune disciplinara impotriva portarului

Nu este permisa schimbarea portarului cand executantul aruncarii de la 7m este pregatit si se afla in pozitie corecta, cu mingea in mana. Orice incercare de efectuare a schimbarii, in aceasta situatie, trebuie sanctionata ca o comportare nesportiva (8:4, 16:1c si 16:3c)

Explicatia 8: Definitia unei "sanse clare de gol" (14:1)

In scopul regulii 14:1, exista o "sansa clara de gol" atunci cand:

a)      un jucator care are deja controlul mingii si al echilibrului sau corporal (este in plenitudinea fortelor) la linia spatiului de poarta advers, are ocazia de a arunca la poarta, fara ca un adversar sa aiba posibilitatea de a impiedica aruncarea prin mijloace regulamentare

b)      un jucator care are controlul mingii si al echilibrului sau corporal (este in plenitudinea fortelor) alearga, sau dribleaza mingea, pe contraatac, singur spre portarul advers, fara ca un adversar sa aiba posibilitatea de a se interpune in fata lui si sa opreasca contraatacul

c)      un jucator se afla in una din situatiile mai sus mentionate (a sau b) cu exceptia faptului ca jucatorul nu se afla inca in posesia mingii, dar este pregatit sa primeasca mingea. Arbitrii trebuie sa fie convinsi ca niciun adversar nu este in stare sa impiedice primirea mingii prin mijloace regulamentare

d)      un portar si-a parasit propriul spatiu de poarta, iar un jucator advers, care are controlul mingii si al echilibrului sau corporal (este in plenitudinea fortelor), are o sansa clara de a arunca nestingherit mingea in poarta goala (acest lucru este valabil si atunci cand jucatori din echipa adversa se afla intre jucatorul care vrea sa arunce si poarta goala, dar in acest caz arbitrii trebuie sa ia in considerare posibilitatea ca acesti jucatori sa actioneze cu mijloace regulamentare).

Abateri care opresc o sansa clara de gol - situatii de baza

1. Actiuni in care atacantul care are posesia mingii este in plenitudinea fortelor

Prima situatie de baza descrie o situatie foarte comuna pentru atacantii care se afla in fata spatiului de poarta advers (vezi S.I. 7).

O sansa clara de gol necesita urmatoarele:

Sau, din perspectiva opusa, un jucator care nu-si poate coordona aruncarea - in ciuda faultului - nu poate arunca la poarta

Daca un adversar nu poate bloca traseul spre poarta dintr-o pozitie frontala, in fata spatiului de poarta, el nu are posibilitatea regulamentara de a impiedica aruncarea.

Imaginea din Concluzia 27 arata clar ca aparatorul poate bloca calea atacantului spre poarta numai incalcand regulamentul, adica intrand in spatiul de poarta.

2. Important - acordarea avantajului

Regula 14:2 ofera o conditie cheie pentru arbitrii, pentru ca acestia sa decida acordarea sau neacordarea unei aruncari de la 7m, in urma unei abateri in fata spatiului de poarta - nu trebuie acordata o aruncare de la 7m daca atacantul isi mentine echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii (vezi S.I. 8).

Arbitrii trebuie sa urmareasca atent fazele si sa isi bazeze deciziile pe:

 1. atacantul isi mentine echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii, in ciuda faultului?
 2. daca da, ar trebui sa acordati prima data avantajul (14:2, 13:2). Jocul nu trebuie intrerupt prematur.
 3. daca atacantul reuseste sa inscrie, in ciuda faultului, golul trebuie validat.
 4. daca un jucator isi mentine echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii, arbitrii nu mai pot acorda aruncare de la 7m daca acesta nu inscrie
 5. daca un atacant comite o infractiune in timp ce sau dupa ce este faultat de un adversar (de ex. adversarii sunt, de multe ori, fortati sa comita pasi), avantajul nu mai poate fi acordat (jocul va fi intrerupt)

Arbitrii trebuie sa aprecieze echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii, in urma unui fault, pe baza regulii 14:2.

Nota:

Daca un atacant mai poate patrunde spre poarta dupa ce a fost faultat in fata spatiului de poarta advers, si isi mentine echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii pentru a arunca (=acordati avantajul), arbitrii nu trebuie sa acorde aruncare de la 7m daca nu reusesc sa se foloseasca de aceasta oportunitate (regula 14:2, paragraful 1).

3. Oprirea unei sanse clare de gol printr-o abatere, oriunde pe teren

Concluzia 28 prezinta o situatie rara, dar posibila: un aparator prinde mingea in propriul teren si porneste spre poarta adversa. Asa cum se arata in imagine, toti adversarii sai se afla in spatele lui, chiar daca jucatorule este in propriul teren. Adversarul sau il ataca din spate. Daca acesta il agata, il trage jos sau il impinge si il face sa isi piarda echilibrul, coordonarea sau controlul mingii, arbitrii trebuie sa acorde o aruncare de la 7m.

Nota: Pentru a se putea aplica acest principiu, toti adversarul (cu exceptia portarului) trebuie sa fie in spatele lui - altfel nu se poate considera ca este vorba de o sansa clara de gol.

4. Portarul opreste, neregulamentar, o sansa clara de gol

Atunci cand un jucator asteapta o pasa lunga sau alearga cu mingea pe contraatac, portarii parasesc, adesea, spatiul de poarta. Primul lucru pe care ei incearca sa il faca este sa prinda pasa. Aceasta poate fi periculos pentru atacant, care alearga spre portar, in viteza.

Unii portari incearca sa opreasca atacantul blocandu-i calea, daca nu reusesc sa intercepteze pasa. Daca reusesc sa provoace un fault in atac si nu comit vreo abatere in acest timp, atunci acordati o aruncare libera pentru adversari - chiar daca aceasta nu este o decizie populara.

Totusi, daca portarul loveste sau pune la dol atacantul, sau ii agata bratul de aruncare, trebuie acordata o aruncare de la 7m pentru adversari, iar portarul trebuie sanctionat progresiv.

Concluzia 27: Echilibrul, coordonarea si controlul mingii

Pivotul are controlul total al mingii, aparatorul incalca regulamentul pozitionandu-se in spatiul de poarta.

Acordati avantajul atata timp cat atacantul nu comite o infractiune

Daca este inscris un gol, validati golul. Daca atacantul rateaza, acordati o aruncare de la 7m.

Daca actiunea atacantului sau pozitia sa pune in pericol atacantul, aparatorul trebuie sanctionat progresiv

S.I. 7: Oprirea unei sanse clare de gol printr-o abatere - echilibrul, coordonarea si controlul mingii

Un atacant se pregateste sa patrunda spre poarta, dupa o schimbare de directie.

El bate mingea in timp ce trece de aparator.

Dupa ce prinde mingea, el are spatiu de patrundere spre poarta.

Atacantul sare in fata spatiului de poarta pentru a arunca. Ambii aparatori incalca regulamentul, plasandu-se in spatiul de poarta.

Ambii aparatori incalca regulamentul, in timp ce opresc sansa clara de gol.

Acordati avantajul. Acordati aruncare de la 7m daca atacantul nu inscrie.

1. Acordati avantajul atata timp cat atacantul este in plenitudinea fortelor si nu comite nicio abatere. 2. Daca atacantul rateaza, acordati aruncare de la 7m. Daca inscrie, validati golul. 3. Daca actiunea sau pozcia aparatorului pune in pericol atacantul, aparatorul trebuie sanctionat progresiv.

S.I. 8: Contraatac - acordati avantajul, daca este posibil

Un jucator alearga spre poarta adversa, in timpul unui contraatac. Aparatorul este activ in spatele sau.

Aparatorul il impinge, din spate, pe atacant.

Atacantul incearca sa continue sa dribleze mingea, in ciuda faultului.

El reuseste sa isi mentina echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii.

El ia mingea la linia de aruncare libera

si arunca la poarta

 1. In ciuda faptului ca a fost faultat, atacantul isi mentine echilibrul, coordonarea si controlul asupra mingii in timp ce arunca la poarta; cealalta echipa va obtine posesia mingii daca, de exemplu, jucatorul rateaza.
 2. Cereti time-out si apoi sanctionati progresiv jucatorul vinovat, retroactiv.

Concluzia 28: Oprirea unei sanse clare de gol, printr-o abatere, oriunde pe teren.

S.I. 9: Oprirea neregulamentara a unei sanse clare de gol, pe contraatac

Contraatac. Un atacant prinde mingea in timp ce este atacat din lateral de doi adversari.

Ambii aparatori il tin pe atacant. Arbitrii pot aprecia usor faza, pentru ca acesta poate alerga, avand mingea sub control.

Imediat dupa ce atacantul este faultat, aparatorii ridica mainile pentru a indica arbitrilor ca nu au facut nimic neregulamentar

Atacantul cade si nu mai poate arunca la poarta.

Acordati aruncare de la 7m. Abaterea comisa din lateral de adversari l-a facut pe atacant sa isi piarda echilibrul, coordonarea si controlul mingii.

Acordati sanctiune disciplinara progresiva.

5. Oprirea neregulamentara a unei sanse clare de gol, pe contraatac

Primul criteriu este acela ca atacantul are o sansa clara de gol (S.I. 9). In ciuda faptului ca este faultat din lateral de doi jucatori, atacantul primeste mingea si o aduce sub control.

El are culoar de patrundere spre poarta si este oprit neregulamentar de aparatori.

Nota: Observati atent situatia si sanctionati aparatorul chiar daca (asa cum este ilustrat in imaginea 3) el ridica bratele pentru a indica faptul ca nu a comis nicio infractiune.

S.I. 10: Jucatorul care nu are posesia mingii

S.I. 11: Jucatorul care nu are posesia mingii

Pivotul vrea sa patrunda pentru a primi pasa, dar este tinut de catre aparator (de tricou)

Pivotul este activ in centru, in spatele aparatorului.

Interul paseaza pivotului, care este impiedicat neregulamentar sa primeasca pasa.

Jucatorul paseaza cu pamantul mingea pivotului, care este liber la linia spatiului de poarta. Pivotul vrea sa prinda mingea, dar este tinut, din spate, de tricou, de aparator

 1. Mingea este deja jucata si este in aer.
 2. Pivotul, care este liber, nu poate primi mingea (sansa clara de gol) pentru ca este impiedicat neregulamentar de un adversar.
 3. Daca arbitrii sunt convinsi ca pivotul ar fi primit mingea si ca niciun alt aparator nu l-ar fi putut impiedica corect, ei trebuie sa acorde o aruncare de la 7m.

6. Oprirea unei sanse clare de gol - jucatorul nu are inca posesia mingii

S.I. 10 si 11 arata situatiile tipice in care pivotul este liber si se pregateste sa primeasca mingea si sa arunce la poarta. Ambele serii de imagini arata cum adversarii incalca regulamentul , impiedicand neregulamentar pivotul sa primeasca mingea.

Exista o sansa clara de gol pentru ca:

Nota: Pentru a putea fi acordata o aruncare de la 7m, pasa trebuie sa fie directionata spre pivot (asa cum este aratat aici). Arbitrii trebuie sa fie ferm convinsi ca pivotul ar fi prins mingea daca nu ar fi fost faultat.

Concluzia 29: Persoane neautorizate incalca regulamentul si opresc o sansa clara de gol

Oprirea unei sanse clare de gol. Exemplu: un jucator este singur si dribleaza mingea in directia portii adverse si arunca la poarta.

Un spectator intra pe teren si opreste mingea in fata liniei interioare portii.

Nota:

Arbitrii trebuie sa acorde gol daca sunt ferm convinsi ca mingea ar fi intrat in poarta daca spectatorul nu ar fi intervenit (comentariul regulii 9:1)

7. Un oficial de echipa opreste o sansa clara de gol

Exemple:

Nu trebuie acordat un gol in aceasta situatie, ci o aruncare de la 7m, conform regulii 14:1a. Oficialul de echipa va fi descalificat, conform Explicatiei nr. 6f.

6. Un fluier neautorizat al cronometrorului opreste o sansa clara de gol

Exemplu: In timpul unui contraatac, un jucator al echipei A alearga singur spre poarta adversa. In timp ce face acest lucru, cronometrorul fluiera pentru a intrerupe jocul, pentru ca a observat ca echipa B a introdus un jucator fara drept de participare la joc pe teren. Dupa rezolvarea situatiei (greselii cronometrorului), arbitrii trebuie sa acorde aruncare de la 7m pentru echipa A (14:1b).

9. Oprirea unei sanse clare de gol de catre o persoana care nu are drept de participare la joc sau de un caz de forta majora.

O persoana fara drept de participare la joc (spectator) poate opri o sansa clara de gol:

Arbitrii trebuie sa ceara time-out in asemenea situatii si sa reia jocul cu o aruncare de la 7m pentru echipa care a fost dezavantajata (14:1c).

Regula 14:1c prevede ca o sansa clara de gol trebuie restaurata printr-o aruncare de la 7m si daca jocul a fost intrerupt de un caz de forta majora (de ex. pana de curent).

Daca un spectator opreste mingea sa intre in poarta goala (Concluzia 29), arbitrii trebuie sa acorde golul daca sunt ferm convinsi ca mingea ar fi intrat in poarta, fara interventia spectatorului.

Concluzia 30: Pozitionarea la o aruncare de la 7m

Executantul

nu are voie sa sta la mai mult de 1 metru in spatele liniei de 7 m

Coechipierii

Oriunde pe teren, in afara liniei de aruncare libera adversa

Adversarii

la cel putin 3 metri de linia de 7 metri (distanta nu se mareste daca executantul sta la 1 metru de linie)

Portarul

Are voie sa se miste pana la linia de restrictie a portarului (poate sa o atinga)

Nota: Jucatorii nu au voie sa paraseasca aceste pozitii pana cand mingea nu a parasit mana executantului.

Executarea aruncarii de la 7m

In timpul aruncarii de la 7m, arbitrii trebuie sa observe nu numai jucatorul, coechipierii acestuia si adversarii, ci si portarul. Concluzia 30 arata procedura corecta in timpul unei aruncari de la 7m.

Nota:

Daca foloseste distanta de 1 metru, aceasta nu afecteaza pozitiile adversarilor - ei trebuie sa stea la 3 metri de linia de 7m.

1. Greseli ale portarului

Concluzia 31 trateaza pozitia si actiunile permise sau nepermise ale portarului, in timpul unei aruncari de la 7m.

Nota:

Portarul nu are voie sa paseasca, sa alerge sau sa sara peste linia de restrictie a portarului, pana cand mingea nu paraseste mana acestuia (totusi, el poate atinge aceasta linie).

Procedura care trebuie urmata in urma unei greseli a portarului este urmatoarea:

 1. corectarea pozitiei initial gresite, inainte de fluier
 2. greseli dupa fluier:
 3. portarul nu este sanctionat disciplinar.

2. Greseli ale executantului

In ultimii ani, anumiti jucatori specializati in executarea aruncarilor de la 7m prefera sa execute aruncarea pozitionandu-se mult in spatele liniei de 7m. Ei fac aceasta mai ales atunci cand portarul iese mult in fata portii, considerand ca aceasta pozitie retrasa este mai avantajoasa.

Regula 14:5 permite executantului sa stea la maxim 1 metru in spatele liniei de 7m. Arbitrul de centru trebuie sa corecteze, daca este necesar, pozitia executantului (Concluzia 32), inainte de a fluiera.

Daca executantul comite o greseala dupa fluier, echipa sa va pierde posesia mingii, iar adversarii vor primi o aruncare libera. Situatia trebuie apreciata de arbitrul care a fluierat executarea aruncarii.

Executarea aruncarilor de la 7m din plonjon este dificila de apreciat. Arbitrii trebuie sa observe momentul in care executantul da drumul la minge. El nu are voie sa:

Regula 14:4 trebuie luata in considerare la executarea aruncarilor de la 7m. O data ce a fost fluierata aruncarea, aruncarea de la 7m trebuie executata spre poarta (nu este permisa pasarea mingii) in decurs de 3 secunde.

Specialistii in executarea acestor aruncari folosesc fente inainte de a arunca la poarta, iar in acest timp pot depasi cele 3 secunde.

Daca executantul pierde posesia mingii in timpul aruncarii, echipa in aparare primeste posesia mingii intr-un mod neasteptat, jocul nu trebuie intrerupt, ci trebuie acordat avantajul, conform reguli 13:2

Concluzia 31: Pozitia initiala a portarului in timpul executarii aruncarii de la 7m

Pozitie initiala corecta - portarul in spatele liniei de restrictie a portarului.

Pozitie initiala incorecta - portarul in fata liniei de restrictie a portarului.

Corectati si apoi fluierati executarea

Pozitie initiala corecta - portarul poate atinge linia de restrictie. El poate duce, in aer, piciorul peste acea linie

Portarul incalca regulamentul pentru ca depaseste linia de restrictie dupa fluier, dar inainte ca mingea sa paraseasca mana executantului

Portarul sare peste linia de restrictie a portarului inainte mingea sa paraseasca mana executantului

O situatie greu de apreciat de arbitri. Portarul are voie sa depaseasca linia de restrictie - chiar si in saritura, dupa ce mingea a parasit mana executantului

 • Mingea intra in poarta = gol, nu este necesara sanctionarea disciplinara
 • Executantul rateaza = repetarea aruncarii de la 7m, nu este necesara sanctionarea

Concluzia 32: Greseli ale executantilor in timpul aruncarilor de la 7m

Aceasta pozitie initiala trebuie corectata. Executantul sta la mai mult de 1 metru de linia de 7m

Este greu de apreciat daca executantul a dat sau nu drumul la minge inainte sa sara sau daca piciorul din aer a atins solul de cealalta parte a liniei de 7m

Greseli dupa ce a fost fluierata executarea aruncarii de la 7m

 • Tinerea mingii mai mult de 3 secunde
 • Atingerea sau depasirea liniei de 7m inainte de a da drumul la minge
 • Aruncare din saritura - executantul sare in fata (nu face contact cu solul) inainte de a da drumul la minge

Concluzia 33: Greseli ale adversarilor

Un adversar depaseste linia de aruncare libera inainte ca executantul sa dea drumul la minge

Inainte de fluier

corectati aruncarea

Dupa fluier

daca se inscrie un gol, validati golul

daca executantul rateaza, aruncarea de la 7m se va repeta

3. Greseli ale adversarilor

Arbitrii trebuie sa corecteze pozitia adversarilor inainte de a fluiera, daca acestia ating sau depasesc linia de aruncare libera, sau nu stau la 3 metri de linia de 7m (vezi Concluzia 33).

O data ce s-a fluierat, factorul cheie in aprecierea greselii este daca executantul a dat sau nu drumul la minge. Adversarii au voie sa atinga sau sa depaseasca linia de aruncare libera dupa ce executantul a dat drumul la minge.

Ambele echipe comit asemenea erori, mai ales atunci cand incearca sa prinda mingea care a fost respinsa de portar sau de barele portii, pentru ca mingea poate fi jucata atunci cand este in aer, deasupra spatiului de poarta.

Daca adversarii comit o asemenea greseala si mingea intra in poarta, trebuie acordat avantajul (golul). Daca executantul rateaza, atunci aruncarea de la 7m trebuie repetata. Jucatorul sau jucatorii vinovati nu trebuiesc sanctionati disciplinar (14:8).

Adversarii si oficialii nu au dreptul sa strige in timpul executarii unei aruncari de la 7m. Daca arbitrul considera ca executantul a ratat din cauza ca a fost intimidat de un asemenea strigat, aruncarea de la 7m va fi repetata. Jucatorul sau oficialul vinovat trebuiesc sanctionati.

4. Greselile coechipierilor

Greseli ale coechipierilor care, de exemplu, ating sau depasesc linia de aruncare libera (vezi Concluzia 34) inainte ca executantul sa dea drumul la minge - ei alearga, adesea, spre inainte, chiar daca executantul simuleaza numai aruncarea - trebuiesc sanctionati cu o aruncare libera pentru adversari (14:8)

Concluzia 34: Greseli ale coechipierilor

Coechipierii ating sau depasesc linia de aruncare libera inainte ca executantul sa dea drumul la minge.

Inainte de fluier - corectati pozitia

Dupa fluier - aruncare libera pentru adversari

Concluzia 35: Procedura care trebuie urmata daca o jucatorii intarzie clar executarea unei aruncari de la 7m

Schimbarea portarilor atunci cand a fost acordata o aruncare de la 7m.

Executantul se indeparteaza de linia de 7m si dribleaza mingea.

Intarzierile clare (de ex. schimbarea portarului, schimbarea executantului, jucatorul nu merge sa execute sau dribleaza mingea) trebuiesc apreciate in legatura cu timpul ramas de joc si scorul: cereti time-out

Intarzieri clare dupa ce executantul a luat pozitia corecta (de ex. schimbarea portarului):

 1. aratati faptul ca schimbarea nu mai poate avea loc
 2. daca nu reactioneaza (portarul insista sa faca schimbarea) = sanctionati progresiv portarul

Intarzieri clare la executarea unei aruncari de la 7m

In contrast cu regula anterioara, arbitrii nu trebuie sa ceara time-out in aceasta situatie (14:3, Explicatia nr. 2). Ei au dreptul sa decida daca echipa intarzie intentionat executarea aruncarii si momentul cand trebuie intrerupt timpul de joc.

Arbitrii trebuie sa fluiere executarea aruncarii de la 7m o data ce portarul se afla in pozitie corecta.

Daca portarul intarzie intentionat aruncarea, atunci trebuie cerut time-out (tinand cont de timpul ramas de joc si de scor). Exemple:

Daca echipa vrea sa inlocuiasca portarul dupa ce toti jucatorii au ocupat pozitiile corecte, arbitrii trebuie sa il avertizeze sa nu paraseasca poarta si sa interzica schimbarea. Daca portarul persista in greseala, atunci portarul trebuie sanctionat progresiv de la prima abatere, conform Explicatiei nr. 5.2 (comportare nesportiva).

Daca portarul nu da mingea executantului, el trebuie, de asemenea, sanctionat progresiv pentru comportare nesportiva (Explicatia nr. 5.2).

Greseli observate dupa executarea aruncarii

Daca arbitrii observa ca aruncarea de la 7m a fost executata de un jucator care a primit deja eliminare de 2min sau de catre un jucator care nu are drept de participare la joc, dupa ce aruncarea a fost executata, ei trebuie sa ceara time-out si sa rezolve problema:

Daca arbitrii observa aceasta abatere dupa ce golul a fost validat si a fost fluierata reluarea jocului, ei nu mai pot anula golul. Acest incident trebuie inscris in raportul suplimentar.

 


Mai mult, abaterile prevazute de regula 4:6 pot fi sanctionate doar daca nu a trecut mult timp pana ca acestea sa fie observate (de ex. urmatoarea actiune de atac). Abaterile prevazute de regula 4:3 pot fi sanctionate atunci cand sunt observate. Altfel, singura optiune este inregistrarea incidentelor in raportul suplimentar. Daca jocul a fost intrerupt pentru a rezolva problema, atunci va fi reluat cu o aruncare conforma situatiei de joc din momentul intreruperii.

Executarea aruncarilor - similitudini si diferente

 


Regula oficiala

Regula 15: Instructiuni generale pentru executarea aruncarilor

(Aruncarea de incepere, aruncarea de la margine, aruncarea de la poarta, aruncarea libera si aruncarea de la 7m)

Executantul

Inaintea executarii unei aruncari, jucatorul trebuie sa se pozitioneze corect pentru efectuarea acesteia. Mingea trebuie sa fie in mana jucatorului (15:6).

In timpule executarii, cu exceptia aruncarii de la poarta, jucatorul trebuie sa aiba o parte a piciorului in contact cu solul, pana cand mingea ii paraseste mana. Celalalt picior poate fi ridicat si asezat pe sol in mod repetat (vezi regula 7:6). Jucatorul trebuie sa mentina pozitia corecta pana cand aruncarea a fost executata (15:7 paragrafele 2 si 3)

O aruncare este considerata executata cand mingea paraseste mana executantului (vezi 12:2).

Jucatorul care a executat aruncarea nu are voie sa atinga mingea daca aceasta nu a fost atinsa de un alt jucator sau de barele portii (15:7, 15:8). Vezi, de asemenea, restrictiile suplimentare de la regula 14:6.

Un gol poate fi inscris direct din orice fel de aruncare, exceptie facand golul marcat dintr-o aruncare de la poarta in propria poarta (ex. cand portarul scapa mingea aflata sub control in propria poarta).

Coechipierii executantului

Coechipierii executantului aruncarii trebuie sa ocupe pozitiile regulamentare pentru respectiva aruncare (15:6).

Jucatorii trebuie sa ramana in pozitia corecta pana cand mingea a parasit mana executantului, exceptie facand regula 10:3 paragraful 2. mingea nu trebuie sa fie atinsa de un coechipier sau inmanata unui coechipier in timpul executiei (15:7 paragraful 2 si 3)

Jucatorii echipei in aparare

Jucatorii echipei in aparare trebuie sa ocupe pozitiile corecte si sa le mentina pana cand mingea paraseste mana executantului (15:9).

Pozitia incorecta a aparatorilor la executarea aruncarii de incepere, de la margine sau libere nu trebuie neaparat corectata de catre arbitrii, daca atacantii nu sunt dezavantajati daca executa imediat aruncarea. Daca exista un dezavantaj, pozitia trebuie corectata.

Semnalul cu fluier de reluare a mingii

Arbitrul trebuie sa foloseasca fluierul pentru reluarea jocului:

a)      intotdeauna, in cazul aruncarii de incepere (10:3) si la aruncarile de la 7m (14:4)

b)      in cazul aruncarii de la margine, aruncarii de la poarta sau a aruncarii libere:

pentru reluarea jocului dupa time-out

pentru reluarea jocului cu aruncare libera conform regulii 13:4

cand se intarzie executarea aruncarii

dupa corectarea pozitiei jucatorilor

dupa o avertizare verbala sau avertisment

Arbitrul trebuie sa judece si sa simta jocul, iar pentru o mai buna clarificare, sa foloseasca fluierul pentru reluarea jocului, si in alte situatii.

In principiu, arbitrii nu vor da semnalul prin fluier de reluare a jocului pana cand nu sunt respectate cerintele de pozitionare a jucatorilor, conform 15:1, 15:3 si 15:4 (vezi totusi si 13:7 paragraful 2 si 4). In situatia in care un arbitru da semnalul prin fluier de reluare a jocului, chiar daca unul sau mai multi jucatori nu sunt corect pozitionati, atunci acestia au libertatea de a interveni in joc.

Dupa semnalul prin fluier de reluare a jocului, executantul aruncarii sa joace mingea in maximum 3 secunde.

Sanctiuni

Abaterile de la regulament, comise de catre executant sau de catre coechipierii acestuia, inainte de executarea aruncarii, determina corectarea situatiei (vezi totusi 13:7 paragraful 2) (de ex. a pozitionarii sau a atingerii mingii de catre coechipieri).

Consecintele nerespectarii de catre executant sau coechipieri a prevederilor regulamentare (15:1-3), in timpul executarii unei aruncari, depind, in principal, daca executarea aruncarii a fost precedata de fluierul arbitrului pentru reluarea jocului.

In principiu, orice incalcare a regulilor in timpul executarii aruncarii, care n-a fost precedata de fluierul de reluare, presupune corectarea si executarea aruncarii dupa fluier. Totusi, conceptul de avantaj, conform 13:2, se va aplica si in aceste situatii. Daca echipa executantului aruncarii pierde imediat posesia mingii, dupa o executie in conditii neregulamentare, aruncarea se considera efectuata si jocul continua.

In principiu, orice nerespectare a regulamentului in timpul executarii unei aruncari dupa fluier trebuie sanctionata. Aceasta se aplica, de exemplu, daca executantul efectueaza aruncarea din saritura, tine mingea mai mult de 3 secunde sau isi modifica pozitia inainte ca mingea sa ii paraseasca mana. Se aplica si daca coechipierii executantului se deplaseaza in pozitii neregulamentare dupa fluier, dar inainte ca mingea sa paraseasca mana executantului (10:3 paragraful 2)

In asemenea cazuri, aruncarea initiala se anuleaza si adversarii vor beneficia de o aruncare libera (13:1a) din locul in care a avut loc abaterea (vezi regula 2:6). Avantajul, conform regulii 13:2, trebuie aplicat, de ex. si in cazul in care echipa executantului aruncarii pierde imediat mingea, inainte ca arbitrii sa aiba ocazia de a interveni, iar jocul poate continua.

In principiu, orice incalcare a regulamentului, legata de executarea aruncarii si urmand imediat acesteia trebuie sanctionata. Acest lucru se refera la nerespectarea regulii 15:2 paragraful 2, de ex. executantul aruncarii atinge mingea a doua oara, inainte ca aceasta sa atinga un alt jucator sau barele portii. Este situatia care ia forma driblingului, a reprinderii mingii aflate in aer sau ridicarea ei de pe sol, dupa ce a fost pusa sau scapata pe sol. Aceasta situatie se va sanctiona cu aruncare libera pentru adversari. Ca si in cazul 15:7 paragraful 3, se va aplica legea avantajului.

cu exceptia regulilor 14:8, 14:9, 15:4 paragraful 2 si 15:5 paragraful 3, aparatorii care intervin la executarea unei aruncari de catre adversari, spre exemplu nu ocupa pozitii regulamentare sau ulterior se muta in pozitii neregulamentare, vor fi sanctionati. Aceasta se aplica indiferent daca abaterea de la regulament se petrece inainte sau in timpul executarii aruncarii (inainte ca mingea sa fi parasit mana executantului). Se aplica fie daca aruncarea a fost precedata de fluierul de reluare a jocului sau nu. Explicatia nr. 5.2b se aplica impreuna cu regulile 16:1c si 16:3c. O aruncare ce a fost influentata negativ de catre aparatori, in principiu, va fi repetata.

Concluzia 36: Sumar - sanctiuni pentru abaterile comise in timpul executarii aruncarilor

Executant

Coechipieri

Adversari

Inainte de o aruncare executata fara fluier

Corect

Corect

 1. Acordati avantajul
 2. Repetati aruncare, daca se intervine
 3. Sanctiune1)

In timpul aruncarii executate fara fluier

Corect

Corect

In timpul aruncarii executate dupa fluier

Sanctionati toate abaterile

 1. Acordati avantajul
 2. Repetati aruncarea
 3. Sanctionati progresiv, daca se repeta

Dupa executarea aruncarii, cu sau fara fluier

Sanctionati toate abaterile

Acordati intotdeauna avantajul si apoi sanctionati infractiunea, daca este necesar. In cazul urmatoarelor tipuri de interventie nu se acorda sanctiune disciplinara: portarul depaseste linia de restrictie (14:9); adversarii nu pastreaza distanta regulamentara de linia de 7m in timpul executarii unei aruncari de la 7m sau trec linia de aruncare libera in timpul executarii aruncarii (14:8).

Indicatii pentru arbitrii in timpul executarii aruncarilor

Regula 15 a fost complet refacuta si divizata in mai multe sectiuni (acoperind executantul, coechipierii, aparatorii, semnalul de reluare a jocului si sanctiunile). Concluzia 36 si 38 ofera o lista cu similitudinile si diferentele in executarea diferitelor aruncari. De asemenea, mai sunt oferite si urmatoarele indicatii:

Concluzia 37: Inmanarea mingii

Greseala - mingea este inmanata unui alt jucator (dupa fluier), in loc sa fie pasata

Aruncare libera pentru adversari.

Concluzia 38: Executarea aruncarilor

Adversarii

Distanta de executant

3 metri

3 metri

3 metri sau in fata liniei spatiului de poarta

Oriunde, in afara spatiului de poarta

3 metri de linia de 7m

3 metri sau in fata liniei spatiului de poarta

3 metri sau in fata liniei spatiului de poarta

Pozitia

Propriul teren, pana la auzirea fluierului

Oriunde

Oriunde

Oriunde, in afara spatiului de poarta

In afara liniei de aruncare libera

Oriunde

Oriunde

Coechipierii

Distanta de executant

Oricare

Oricare

Oricare

Oriunde, in afara spatiului de poarta

Oriunde, in afara liniei de aruncare libera adversa

Oriunde, in afara liniei de aruncare libera adversa

3 metri

Pozitia

Propriul teren, pana la auzirea fluierului

Propriul teren, pana la auzirea fluierului

Oriunde

Oriunde, in afara spatiului de poarta

Oriunde, in afara liniei de aruncare libera adversa

Oriunde, in afara liniei de aruncare libera adversa

Oriunde, in afara liniei de aruncare libera adversa

Executantul

Aruncarea poate fi transformata intr-un gol?

Da

Da

Da

Da, dar nu se poate inscrie autogol

Da

Da

Da

Directia aruncarii

Oricare

Oricare

Spre spatiul de joc

Spre spatiul de joc

Spre poarta adversa

Oricare

Oricare

Toleranta

1.5 metri lateral

1.5 metri lateral

Toleranta "generoa-sa"

Oriunde in spatiul de poarta

Pana la 1 metru in spatele linei de 7m

Aprox. 3m in propriul teren, 0m langa poarta adversa

Aprox. 3m in propriul teren, 0m langa poarta adversa

Pozitia initiala

Cel putin un picior pe linia de centru. Nu are voie sa atinga terenul advers.

Cel putin un picior pe linia de centru. Nu are voie sa atinga terenul advers.

Un picior pe linia de margine, celalalt picior oriunde

In spatiul de poarta. Portarul poate atinge linia spatiului de poarta

In fata liniei de 7m

Oriunde pe teren, in afara liniei de aruncare libera adversa

Oriunde pe teren, in afara liniei de aruncare libera adversa

Aruncarea de incepere a reprizei

Aruncare de incepere dupa gol

Aruncare de la margine

Aruncare de la poarta

Aruncare de la 7m

Aruncare libera

Aruncare libera dupa finalul timpului de jocPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3842
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved