Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

EDUCATIA FIZICA SI SPORTUL CA DISCIPLINE STIINTIFICE

Sport+ Font mai mare | - Font mai micEDUCATIA FIZICA SI SPORTUL CA DISCIPLINE STIINTIFICE

Cultura fizica - parte a culturii universale. Cultura universala ca ansamblul de valori materiale si spirituale acumulate de societate de-a lungul timpului cuprinde si cultura fizica. Aceasta este considerata un domeniu foarte complex al vietii sociale care cuprinde rezultatele gandirii concretizata in categoriile de baza, termenii specifici, cadrul normativ, institutiile, baza materiala, etc. Culturii fizice i se subordoneaza cunostintele teoretice si achizitiile practice, dar si educatia ca proces fundamental la nivelul societatii. Educatia fizica si sportul completeaza aria culturii unui popor, favorizeaza largirea cunoasterii omului si face posibila inscrierea de noi valori in ansamblul culturii universale. Valori certe constituie performantele sportive, recordurile, elementele si procedeele tehnice (ca modele ideale), acestea fiind irePrin complexitatea sa acest domeniu se preteaza la o abordare multi-, pluri- si interdisciplinara, fiind de fapt, expresia unei insumari de discipline stiintifice care abordeaza domeniul nostru, din puncte de vedere specifice pentru fiecare in parte.

Specialisti renumiti ai domeniului considera cultura fizica prima forma de cultura, generata din necesitatea primordiala a omului de a se pregati pentru lupte si vanatoare, in vederea asigurarii existentei.

Obiectul de studiu Un anumit domeniu al cunoasterii poate dobandi statutul de stiinta numai daca indeplineste urmatoarele conditii:

-sa aiba obiect propriu de studiu;

-sa aiba metode proprii de cercetare sau adaptate;

-sa aiba notiuni bine conturate (terminologia), unele la nivel de concepte;

-sa stabileasca legi, norme, cerinte, principii specifice obiectului sau de studiu, in urma verificarii in practica avansata a unor ipoteze;

-sa clasifice si sa cuantifice propriile categorii si probleme.

Orice domeniu de activitate are urmatoarele subdiviziuni :

Istoria Teoria Metodica Practica

Acestea au o problematica distincta, dar fiecare se bazeaza pe toate celelalte

Teoria activitatilor fizice si sportului are ca obiect de studiu perfectionarea dezvoltarii fizice si a capacitatii motrice a omului prin practicarea sistematica a exercitiilor fizice.Alte discipline studiaza aceeasi problematica, aprofundand-o pentru un domeniu mai restrans(atletism, gimnastica,baschet,e.t.c.) Toate principiile, conceptele, normele Teoriei si metodicii educatiei fizice si sportului (in general) sunt valabile si pentru toate Teoriile si metodicile particulare.

Preocuparile majore ale acestei discipline vizeaza educatia fizica si sportul in randul tinerei generatii, dar si pentru alte categorii de populatie ce constitiue subsisteme ale acestui domeniu.

Sarcinile teoriei educatiei fizice deriva din cele trei functii importante ale sale:

-functia cognitiva,de analiza si explicare a tuturor aspectelor domeniului, de prezentare a idealului, a obiectivelor in raport cu necesitatile sociale,de prezentare a celor mai eficiente forme de organizare.

-functia normativa, de stabilire a legilor, normelor, cerintelor generale necesare in activitatea respectiva.

-functia tehnica, de a capacita pe cei ce conduc procesul instructiv-educativ cu tehnologii de predare,iar pe cei care sunt beneficiari, cu tehnici de invatare.

Problematica teoriei educatiei fizice si sportului cuprinde urmatoarele aspecte mai generale(bazele teoretice fundamentale ale ed. fizice si sportului):

-notiunile fundamentale din domeniu

-educatia fizica si sportul ca activitati sociale

-originea si esenta acestora

-idealul, functiile si obiectivele educatiei fizice si sportului

-sistemul de educatie fizica si sport din tara noastra

-sistemul mijloacelor educatiei fizice si antrenamentului sportiv

-exercitiul fizic, mijloc de baza

-caracteristici teoretice ale principalelor componente ale procesului de practicare a exercitiului fizic: calitatile motrice, deprinderile si priceperile motrice, cunostintele teoretice de specialitate, indicii morfo-functionali, e.t.c..

Izvoarele teoriei educatiei fizice si sportului sunt:

Practica domeniului, care ofera in permanenta date care, prin analiza si generalizare de catre teoreticieni duce din nou la imbunatatirea activitatii practice.Teoria constituie un factor stimulator, de progres pentru practica.

Datele existente(mostenirea realizate prin valorificarea critica a ideilor, inventiilor,(inclusiv exercitii) si adaptarea lor la conditiile si necesitatile actuale si de perspectiva.

Metodele de cercetare stiintifica sunt cele ale intregului proces de instruire si educatie(de tip pedagogic, psiho-pedagogic), cu unele adaptari dictate de specificul domeniului nostru. Sunt si alte domenii(statistica) care ne ofera metode foarte utile in cercetarea din domeniul nosru

In functie de scopul urmarit de activitatea de cercetare, exista urmatoarele metode:

Pentru documentare: metoda istorica,studiul bibliografiei de specialitate

Pentru recoltarea de date:monografia, observatia, masurarea si testarea, ancheta,convorbirea, interviul,testul sociometric.

Pentru verificarea unor ipoteze:experimentul

Pentru prelucrarea datelor recoltate:statistica

Pentru analiza rezultatelor:intabelarea, reprezentarea grafica

Aceste metode trebuie folosite in sistem.

Constituirea, evolutia si locul Teoriei educatiei fizice si sportului in "stiinta educatiei fizice si sportului."

Multa vreme au existat cunostinte disparate despre practicarea exercitiilor fizice de catre fiinta umana, iar incercari de generalizare a lor au existat inca din cultura popoarelor antice.

Teoria domeniului nostru, ca stiinta a aparut (mai tarziu) datorita :

-introducerii educatiei fizicein scoli

-extinderea practicarii exercitiilor fizice de diferite categorii de populatie

-aparitia gruparilor sportive-

-crearea institutiilor care pregatesc cadre calificate pentru domeniu e.t.c.

Teoria educatiei fizice are urmatoarele preocupari de baza:

-explicarea locului, rolului si functiilor practicarii exercitiilor fizice

-fundamentarea mijloacelor, metodelor

-principiile care stau la baza acestei activitati

-formele de organizare a practicarii exercitiilor fizice

Cu timpul, educatia fizica si sportul s-au diversificat si au aparut: Teoria si Metodica Educatiei Fizice si sportive (TMEFS) scolare, TMEFS profesionale si a sportului de masa,,Teoria si Metodica antrenamentului sportiv, Teoria si Metodica fiecarei ramuri de sport, e.t.c.

Acestea constituie un sistem de discipline stiintifice cu grade diferite de generalizare, numit "Stiinta Educatiei Fizice si Sportului". In cadrul acestui sistem, Teoria Educatiei Fizice si Sportului are cel mai mare grad de generalizare, aflandu-se la baza intregii activitati teoretice si practice a domeniului.

NOTIUNILE PRINCIPALE ALE TMEFS

Terminologia clara si precisa (limbajul propriu) este una din conditiile pecare le presupune o stiinta.

Notiunile (termenii, categoriile) cele mai generale ale domeniului sunt: "educatia fizica", "sportul" "antrenamentul sportiv" si "cultura fizica". Alte notiuni importante:"dezvoltare fizica", "capacitate motrica", "miscarea omului", "disciplina/ramura/proba sportiva"

Miscarea omului (capacitatea motrica)- totalitatea actelor motrice efectuate de om pentru intretinerea relatiilor sale cu mediul natural si social (inclusiv cele specifice unor ramuri de sport.)

Capacitatea motrica a omului se concretizeaza in urmatoarele elemente:

-actul motric - o expresie de comportament realizata prin muschii scheletici, pentru a realiza o actiune sau o activitae motruca.

-actiunea motrica (deprinderea) - un ansamblu de acte motrice in scopul rezolvarii unor sarcini precise

-activitatea motrica - ansamblu de actiuni motrice, cu reguli si forme de organizare bine sistematizate in scopul obtinerii unui efect complex de adaptare a organismului si de perfectionare a dinamicii acestuia(antrenament sportiv, activitatea competitionala sau cea de educatie fizica)

-disciplina sportiva - totalitatea ramurilor si probelor sportive cu structura, gen de efort, conditii, mod de reglementare si evaluare asemanatoare(atletism, gimnastica, jocuri sportive, sporturi de iarna,e.t.c.)

-ramura sportiva - un sistem de exercitii fizice care s-au statornicit in timp si se realizeaza in concurs dupa reguli precise si in conditii specifice(alergari, sarituri, gimnastica sportiva, fotbal, e.t.c.)

-proba sportiva - componenta unei ramuri sportive sub forma unuiexercitiu fizic complex, cu o structura proprie,efectuat in conditii competitionale specifice, evaluat dupa un cod propriu.

Capacitatea motrica este :generala - cuprinzand calitatile motrice de baza (viteza, indemanare foraa si rezistenta) si deprinderile motrice de baza si aplicativ utilitare (mers, alergare, saritura, aruncare, prindere, transport de greutati, escaladare, tatare, catarare, tractiune impingere, e.t.c.)

-speciala-cuprinzand calitatile motrice specifice si deprinderi si priceperi motrice specifice unor ramuri de sport.

Educatia fizica

-componenta a educatiei generale(alaturi de cea intelectuala, estetica, morala, tehnica)

-proces de educare a fizicului uman, cu implicatii si in alte planuri aleformarii personalitatii

Este un proces deliberat construit si desfasurat in vederea perfectionarii (1) dezvoltarii fizice si (2) a capacitatii motrice, in functie de particularitatile de sex, varsta , cerinte de integrare, e.t.c.

Exista educatia fizica: a tinerei generatii, militara, profesionala, a varstnicilor, e.t.c.

Este organizata ca:-proces instructiv-educativ special conceput

-activitate independenta

Are un pronuntat caracter formativ, fara sa fie exclus cel competitiv

Sportul

-fenomen social dezvoltat sub impulsul Jocurilor Olimpice moderne.

- se concretizeaza prin structuri motrice complexe, diferentiate pe discipline, ramuri si probe

-subcomponente: "sportul de masa", baza de masa a sportului de performanta, sportul de performanta si sportul de mare performanta

-are un pronuntat caracter competitiv (neexcluzand pe cel formativ).In competitii se valorifica acumularile realizate prin antrenamente

- functiile sportului: contribuie la asigurarea unei stari optime de sanatate, la dezvoltarea gustului pentru miscare, la integrarea sociala a individului

Clasificarea disciplinelor, ramurilor sau probalor sportive este foarte diversa:

-clasice si moderne

-individuale, pe echipe, mixte.

-olimpice si neolimpice, e.t.c.

Antrenamentul sportiv

un proces instructiv-educativ, sistematic si continuu, gradat,de adaptare a organismului omenesc la eforturi fizice si psihice intense, in scopul obtinerii de rezultate inalte intr-una din formele competitive de practicare a exercitiilor fizice

-este laboratorul de pregatire a celor talentati pentru obtinerea de performante superioare in sport

-cuprinde mai putini practicanti si exercitii fizice decat educatia fizica.

-planificarea activitatii are multe aspecte specifice.

Cultura fizica

-componenta a culturii universale - ansamblu de categorii, legi, institutii si bunuri materiale prin care se valorifica exercitiile fizice (in scopul perfectionarii potentialului biologic si, implicit, spiritual al omului

- ca orice act de cultura presupune patru momente. cognitiv, axiologic, creator,generalizator.

Cuprinde urmatoarele tipuri de valori:

-create de-a lungul evolutiei istorice(performante, recorduri, discipline stiintifice)

-create in dezvoltarea filogenetica a omului(dezvoltare fizica armonioasa, idealul de corp armonios reflectat in creatii artistice,e.t.c.)

-create in procesul direct de practicare a exercitiilor fizice ( educatie fizica, antrenament sportiv)

-materiale subordonate cresterii performantei sportive (instalatii,aparatura de refacere)

-realizate prin spectacolul sportiv(categorii etice si estetice. corectitudine, respect reciproc)

Dezvoltarea fizica

-rezultatul precum si actiunea de influientare a cresterii corecte si armonioase a organismuilui, concretizata in indici morfologici(somatuci) si functionali la nivelul organismului sanatos .

-nivelul indicilor morfo-functionali este rezultatul cumulativ al factorilor ereditari,de mediu natural si de mediu social.Din ultima categorie face parte si exercitiul fizic.

-influentele exercitiilor fizice asupra dezvoltarii fizice urmaresc trei obiective prioritare:

-de armonie intre indicii morfologici (somatici) si cei functionali

-proportionalitate intre indicii somatici

-proportionalitate intre indicii functionali
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4387
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved