Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Posta

Comunicatii



+ Font mai mare | - Font mai mic



Posta

1.Istoria Postei

Posta de pe meleagurile romanesti este cunoscuta inca din Evul Mediu. Ea a fost infiintata din nevoia de a transmite poruncile voievozilor pana la limitele teritoriului aflat in stapanirea lor. Curierii domnului se slujeau de cai, pe care locuitorii satelor si oraselor tranzitate erau obligati sa-i puna la dispozitie



Primul document privind existenta serviciilor postale pe teritoriul tarii noastre este 'Hrisovul' dat de domnitorul Mircea cel Batran, in anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localitatile erau obligate sa puna la dispozitia curierilor domnesti mijloace de transport, cai si carute pe doua roti, numite olace. La inceputul ei, posta cuprindea mai ales serviciul de transport al calatorilor si al corespondentei oficiale a domnilor si marilor dregatori.

In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Mavrocordat stabileste ca toti curierii sa treaca la stat, cu toate cheltuielile. Se construiesc localuri pentru calatori si functionari - asa numitele hanuri de posta, grajduri pentru cai si se accepta si calatoria publicului cu postalioanele, contra unei taxe. Pana la Revolutia din 1848, postele au fost arendate unor particulari, de regula pentru perioade de cate 3 ani.

Dupa 1850, in orasele de resedinta administrativa, statiile de posta orasenesti au fost transformate in birouri postale. In acea perioada existau 30 de curse postale, cu statii de posta, al caror punct nodal era Craiova. Din anul 1852 este organizat serviciul de corespondenta pentru particulari, sub supravegherea Ministerului de Finante.

Intre anii 1857-1862 se introduce, etapizat, monopolul de stat asupra activitatii de posta. La 12 noiembrie 1857, o comisie intrunita la Iasi a hotarat introducerea timbrelor postale pe teritoriul Moldovei. Au fost tiparite cu o presa manuala, bucata cu bucata, patru valori ale primei emisiuni 'Cap de bour', pusa in vanzare pe data de 22 iulie 1858.

La 23 iulie 1862, a fost emis Decretul 527 privind unificarea administratiilor postale din Moldova si Muntenia, masura realizata incepand cu 1 august 1862. In urma unificarii, conducerea directiei generale a fost incredintata lui Panait Sevescu, care din decembrie 1860 ocupa aceeasi functie si in Muntenia.

Perioada postei moderne a inceput in 1864, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul postal cu cel telegrafic, la care, in 1893 s-a adaugat si serviciul telefonic, luand nastere simbolul PTT. Aceasta decizie a fost luata in sedinta Consiliului de Ministri, care a avut loc in ziua de 29 august 1864, sedinta desfasurata sub conducerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. In calitate de director general al postelor si telegrafelor, a fost numit maiorul Cezar Librecht, care ocupa functia de inspector general al telegrafelor inca din luna mai 1859.

Prima lege de organizare a ramurii de comunicatii purtand denumirea de 'Lege telegrafo-postala' a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1865, data de la care a fost reglementata si situatia personalului, prin statut propriu.

La 1 mai 1865, se introduce serviciul abonamentelor prin posta la presa din tara si strainatate, administratia postala percepand un comision fix de 10% din costul abonamentului, plus cheltuielile de expediere a sumelor si francarea trimiterilor. Tot in anul 1865, este organizat serviciul de posta rurala, care asigura legatura intre comune, prin curse de factori. Se infiinteaza cateva sute de circumscriptii rurale, grupate in jurul unor oficii postale.

In luna august, se infiinteaza in Bucuresti inca patru birouri de posta, sucursale ale biroului existent, noile birouri fiind amplasate in Calea Craiovei (Calea Rahovei), Calea Mosilor, Calea Mogosoaiei (Calea Victoriei) si Str. Belvedere.

La 1 iulie 1871, intra in vigoare prima lege de organizare a personalului, insotita de 'Regulamentul pentru fixarea atributiunilor functionarilor telegrafo-postali'.

La 16 februarie 1874, se infiinteaza 'biroul statistic al postelor si telegrafelor' pe langa divizia contabilitatii.

Cu incepere din 1 mai 1874, intra in vigoare 'Legea pentru serviciul de posta rurala', care a avut ca efect imediat infiintarea unui numar de 115 birouri postale rurale.

In perioada 15 septembrie - 9 octombrie 1874, la Berna se desfasoara primul Congres Postal in cadrul caruia s-a decis crearea Uniunii Postale Universale, Romania fiind unul dintre cei 22 de membri fondatori ai organizatiei. La acest Congres, Romania a fost reprezentata de George Lahovari, director general al postelor si telegrafelor.

La 28 martie 1875 se infiinteazs primul serviciu de posta ambulanta pe relatia Bucuresti-Itcani, iar, in anul 1876, pe relatia Bucuresti-Varciorova.

Dupa anul 1883, se introduc primele planuri de indrumare pe linie de cartare, timbrele porto si serviciul de incasari si mandatul telegrafic.

In anul 1894, dupa modelul unor cladiri similare din occident, incepe constructia Palatului Postelor, care va fi dat in functiune in anul 1900.

In anul 1925, adminstratia PTT a preluat exploatarea unei noi ramuri de telecomunicatii, radiotelegrafia (comunicatiile radioelectrice, cum se zicea pe atunci), fiind adaugata o noua litera simbolului care a devenit PTTR. In perioada interbelica, administratia de posta si telecomunicatii a fost trecuta in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, structura organizatorica fiind, initial bazata pe directii regionale.

In anul 1938, constatand faptul ca Administratia PTT se afla intr-o stare de deficienta, au fost adoptate trei legi fundamentale, prin care s-a reorganizat activitatea in spirit comercial: legea de organizare, legea de exploatare si legea pentru statutul personalului.

In anul 1955, a fost promulgat Decretul nr.197 prin care era stabilit obiectul de activitate al ramurii de posta si telecomunicatii, fiind din nou consfintit monopolul absolut al statului in acest domeniu.

Dupa anul 1989, au avut loc profunde transformari in administratia centrala a statului, reflectate in ramura noastra prin infiintarea Ministerului Postelor si Telecomunicatiilor, denumit ulterior Ministerul Comunicatiilor.

La nivel central, pentru conducerea activitatii operationale, a fost creata in luna septembrie 1990 Regia Autonoma 'ROMPOSTTELECOM', care a functionat pana in luna iunie 1991, prin aceasta masura fiind realizata separarea intre organul de reglementare si operatorul serviciilor.

Prin Hotararea nr.448 din luna iunie 1991, Guvernul Romaniei dispune desfiintarea R.A. 'Romposttelecom' si separarea activitatilor prin infiintarea a patru regii autonome, si anume: R.A. Posta Romana, R.A. RomTelecom, R.A. Radiocomunicatii si Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor.

Prin Hotararea nr.371 din luna iulie 1998, Guvernul Romaniei a dispus transformarea R.A. Posta Romana in societate comerciala, cu denumirea Compania Nationala 'Posta Romana' S.A. Prin aceeasi hotarare, a fost stabilit 'Actul constitutiv' al C.N. Posta Romana S.A. (anexa la H.G. nr.371/1998).

2.Misiune,valori:

  • Scop, misiune, valori si principii

SCOP

Scopul nostru este acela de a oferi servicii performante in orice moment: de la simpla expediere a unei scrisori, pana la furnizarea unor servicii moderne, bazate pe cele mai noi tehnologii.

MISIUNE

Suntem alaturi de oameni de peste 150 de ani si construim legaturi intre ei, indiferent de locul in care acestia traiesc, lucreaza sau spre care calatoresc.

VALORI

Valori fundamentale:

  • Incredere
  • Traditie
  • Siguranta
  • Performanta


Valori de reprezentare:

  • Acoperire nationala
  • Diversitatea serviciilor

PRINCIPIILE care ne ghideaza activitatea:

Integritate: actionam in spiritul integritatii si onestitatii in tot ceea ce facem si respectam promisiunile facute catre noi insine si catre clientii nostri.

Experienta: prin experienta actiunilor trecute invatam sa ne cunoastem mai bine; activitatea noastra ne recomanda ca o companie de incredere si intotdeauna aproape de clienti.

Respect: respectul pentru clienti, colegi, parteneri, legislatie si mediu inconjurator reprezinta temeiul dezvoltarii noastre.

Promptitudine: suntem mereu preocupati sa devenim eficienti, rapizi si punctuali.

Rezultate: calitatea serviciilor noastre este garantata prin cele peste 7000 de puncte de acces si peste 35000 de salariati postali.

3.Prezentare: CN Posta Romana SA este operatorul national din domeniul serviciilor postale si se afla in proprietatea statului roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75 la suta din pachetul de actiuni) si Fondul Proprietatea (25 la suta din pachetul de actiuni).

Posta Romana isi desfasoara activitatea in domeniul comunicatiilor postale, obiectul principal de activitate fiind administrarea, dezvoltarea, exploatarea serviciilor de posta si colaborarea cu organizatii similare straine in realizarea acestor servicii pe plan international, in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 31/2002 aprobata prin Legea nr. 642/2002 privind serviciile postale si a licentelor ori autorizatiilor acordate.

C N Posta Romana este operatorul national in domeniul serviciilor postale, furnizor unic de serviciu universal in orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor si la standarde ridicate de calitate.

Posta Romana participa pe piata libera a serviciilor de posta si presa cu valoare adaugata in calitate de concurent si desfasoara si alte activitati colaterale, necesare realizarii in conditii de rentabilitate a obiectului sau principal de activitate, respectiv comert exterior, aprovizionare, cercetare si proiectare tehnologica si informationala, servicii medicale, invatamant, social-culturale etc.

  • Compania are ca obiect de activitate:


A. Servicii postale:

I. Servicii postale de baza

II. Servicii postale altele decat cele de baza


B. Editarea, tiparirea, comercializarea si pastrarea timbrelor si efectelor postale in conservatorul de timbre;


C. Alte prestari de servicii conexe celor mentionate mai sus si orice alte activitati conform legislatiei in vigoare.

Compania este organizata in zece directii regionale de posta si cinci sucursale specializate, respectiv Directia de Posta Rapida, Fabrica de Timbre, Casa de Expeditii si Directia de Servicii Financiare si Muzeul National Filatelic. La nivelul intregii tari exista noua centre regionale de tranzit.

Compania este condusa de directorul general, care ocupa si functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Acesta este format din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Posta Romana detine in prezent o retea de peste 7.100 de subunitati postale la nivel national, distribuind saptamanal peste 8,5 milioane de trimiteri postale. Peste 550 de oficii postale din totalul de 1.200 subunitati postale informatizate sunt incluse in VPN (Virtual Private Netwok). Reteaua informatizata permite efectuarea de operatiuni in conditii optime de siguranta, fiind utilizate sisteme informatice securizate si retele private de comunicatii.

Decizia Postei Romane de a implementa unul dintre cele mai sigure sisteme informatice a fost determinata si de competitia acerba pe unele segmente pe piata, aceasta masura ducand la extinderea paletei de servicii oferite clientilor. Pe langa serviciile traditionale, clientii au acces la servicii noi, bazate pe cele mai noi tehnologii, precum serviciile financiare interne si externe (mandat on-line, mandat electronic, Western Union si Eurogiro), e-post (asigura transmiterea de mesaje prin intermediul retelei Internet, inclusiv de la casute de e-mail la adrese postale) sau Track&Trace (ofera clientilor posibilitatea de a urmari electronic trimiterile postale inregistrate). Extinderea retelei de oficii postale care opereaza in timp real a dus si la incheierea de parteneriate cu institutiile bancare sau de asigurari care activeaza pe piata autohtona, companiile de telefonie fixa si mobila, dar si cu administratiile publice locale. Posta Romana a dobandit o experienta solida in incasarea ratelor acordate de bancile partenere, a impozitelor si a taxelor locale, a facturilor la utilitati (electricitate, telefonie fixa si mobila, gaze) si in incheierea asigurarilor RCA si de locuinte.

Numar de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului al Municipiului Bucuresti J/40/8636/1998, CUI 427410, atribut fiscal RO, COD IBAN RO 23 BPOS 8500 2717 790 ROL 02 BANC POST REPREZENTANTA.
C.N. Posta Romana are sediul central in Bucuresti, B-dul Dacia nr. 140, sector 2.

Pe scurt:

Angajati peste 35.000

  • Oficii postale peste 7.100
  • Oficii postale informatizate peste 1.200
  • Oficii postale in VPN peste 550
  • Suprafata tarii 237.500 km2
  • Total populatie deservita 21.698.181
  • Adrese de distributie 7.500.000

4.Relati Internationale:

  • Posta Romana - un jucator activ pe plan mondial

Posta Romana a derulat de-a lungul timpului o politica internationala activa menita sa consolideze cooperarea prin parteneriate la diverse nivele. Posta Romana joaca un rol important in colaborarea cu alti operatori postali, urmarind sa imbunatateasca standardele si calitatea serviciilor pe care le ofera.

Romania este membra a Uniunii Postale Universale inca de la infiintarea acestui for, in 1874.
In anul 2004, Romania a organizat al 23-lea congres al UPU eveniment in cadrul caruia s-au definitivat politica si strategiile sectorului postal international, intr-o perioada caracterizata printr-o metamorfoza rapida a intregii lumi postale, avand drept scop final modelarea unei infrastructuri globale, dinamice, concurentiale si orientata catre satisfacerea cerintelor clientilor.

Romania a preluat, pentru perioada 2004 - 2008, functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Uniunii Postale Universale. In acest fel, compania a luat parte la luarea celor mai importante decizii referitoare la viitorul serviciilor postale.
Posta Romana este si membra fondatoare a asociatiei europene a operatorilor postali publici, Posteurop, inca din anul 1993 si s-a implicat activ in activitatea acesteia prin participarea la o serie de proiecte europene, prin contributii la lucrarile comisiilor si grupelor de lucru ale acesteia si prin facilitarea organizarii a doua dintre plenarele PostEurop la Bucuresti in anii 1996 si 2004.

 3.2.Structura organizatorica:

3.2.1Organigrama

STRUCTURA ORGANIZATORICA

Structura organizatorica a Companiei, conform organigramei aprobate de Consiliul de Administratie al Companiei cuprinde:

1. Administratia Centrala:

Directia Comercial-Administrativa;
Directia Strategic-Operationala;
Directia Monitorizarea si Implementarea Calitatii ;
Directia Juridica si Resurse Umane;
Directia Economica;
Directia de Proiecte si Relatii Internationale;

Compartimente subordonate nemijlocit Directorului General:

Departament Relatii Publice.
Corp Consilieri;
Serviciul C.F.G.;
Serviciul Audit Intern;
Serviciul A.C.C.P.;
Serviciul Prevenire si Protectie;
Serviciul Securitate Postala si Protectia Informatiilor Clasificate.

2. Sucursalele C.N.P.R.- S.A.

10 Directii Regionale de Posta (D.R.P.):
D.R.P. Bacau;
D.R.P. Brasov;
D.R.P. Bucuresti;
D.R.P. Cluj-Napoca;
D.R.P. Constanta;
D.R.P. Craiova;
D.R.P. Galati;
D.R.P. Iasi;
D.R.P. Ploiesti;
D.R.P. Timisoara.

5 Directii specializate:
Casa de Expeditii;
Directia de Posta Rapida;
Directia Servicii Financiare;
Muzeul National Filatelic;
Fabrica de Timbre

PRINCIPALELE ATRIBUTII

1. Administratia Centrala

Directia Strategica-Operationala:
Aplicarea reglementarilor legale si hotararile forurilor abilitate a emite normative si directive in domeniile: cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si introducerea progresului tehnic, investitii, informatizare si aprovizionare;
Elaborarea proiectului planului anual de investitii si RK cladiri, tinand seama de Planul Strategic de Dezvoltare al Postei;
Elaborarea, testarea, implementarea si generalizarea aplicatiilor informatice;
Asigurarea aprovizionarii cu materii prime, materiale de exploatare, papetarie si birotica, imprimate cu regim special si normal, echipament de lucru si protectie, etc, necesare Administratiei Centrale si subunitatilor C.N.P.R.-S.A.

Organizarea activitatilor de metodologie si prestare a serviciilor postale;
Coordonarea si indrumarea activitatii de exploatare postala;
Programarea, dezvoltarea si modernizarea retelelor postale si de transport;
Asigurarea controlului pentru realizarea tuturor sarcinilor ce reies din instructiuni, legi, ordine si dispozitii privind prezentarea, prelucrarea, transportul si distribuirea trimiterilor postale.
 

Directia Economica:

Realizarea sarcinilor ce revin Companiei in domeniile financiar, contabil, trezorerie si analiza economica:
Asigurarea, prin planul financiar, a disponibilului necesar desfasurarii ritmice a planului de activitate;
Asigurarea urmaririi costurilor, stabilirea rezultatelor si a rentabilitatii prestatiilor precum si furnizarea elementelor pentru fundamentarea B.V.C.;
Asigurarea urmaririi lichiditatilor Companiei tinand cont de raportarile subunitatilor;
Elaborarea metodologiei privind colectarea si prelucrarea unitara a datelor statistice (prestatii, venituri, cheltuieli) utilizate in procesul de conducere a sistemului postal.

Directia Comercial-Administrativa
Formularea principalelor linii ale strategiei comerciale a Companiei, cuantificarea si stabilirea de tinte si termene de realizare ale acesteia;
Asigurarea indrumarii metodologice unitare, verificarii si controlului activitatii comerciale la Sucursalele Companiei;
Derularea de activitati de cercetare piata, determinare a cerintelor pietei si a comportamentului in consum;
Realizarea de cercetari calitative si cantitative privind perceptia clientilor fata de serviciile postale si gradul de satisfactie al acestora.

Asigurarea bazei de date privind spatiile (imobilele) si terenurile; urmarirea obtinerii titlurilor de proprietate asupra acestora;
Elaborarea si actualizarea metodologiei si normelor de lucru ale Companiei privind asigurarea activitatii de arhivistica;
Elaborarea de propuneri privind dotarea cu mobilier si alte obiecte de inventar;
Intocmirea si actualizarea bazei de date privind parcul auto din exploatare. 



Directia Monitorizarea si Implementarea Calitatii:
Organizarea, coordonarea, indrumarea si urmarirea realizarii unui control managerial eficient;
Depistarea la nivelul Sucursalelor a disfunctionalitatilor din activitatile desfasurate; corectarea si monitorizarea tuturor aspectelor regasite din aria sa de responsabilitate;
Elaborarea propunerilor de obiective strategice ale Companiei in domeniul Calitatii serviciilor/produselor si al mediului;
Asigurarea, prin intermediul colectivelor de lucru din cadrul Companiei si a specialistilor pe domeniu angrenati in proiecte a interfetei informationale si logistice intre compartimentele si specialistii din C.N.P.R.-S.A. si reprezentantii consultantului.

Directia Juridica si Resurse Umane:
Elaborarea structurii organizatorice si de conducere a Companiei si a Sucursalelor;
Coordonarea si asigurarea asistentei metodologice in toate fazele procesului de elaborare si/sau actualizare a R.O.F.-ului Administratiei Centrale si Sucursalelor;
Elaborarea planului de normare a muncii, tinand seama de propunerile Sucursalelor si defalcarea, dupa aprobare pe executanti;
Organizarea sistemului de urmarire a modului de integrare si utilizare a personalului; asigurarea recrutarii/selectiei/planificarii carierei personalului postal.
Elaborarea sistemului de salarizare.

Asigurarea respectarii legalitatii la toate nivelele si in toate compartimentele, inclusiv prin initierea si participarea la actiuni de informare a incalcarii prevederilor legale;
Reprezentarea intereselor Companiei in fata instantelor judecatoresti si a altor organe cu atributii juridictionale, a organelor de urmarire penala, notarilor publici si a altor persoane fizice sau juridice;
Acordarea de consultatii de specialitate compartimentelor din cadrul Companiei sau unitatilor subordonate, la solicitarea acestora.
 



Directia de Proiecte si Relatii Internationale:
Colaborarea cu organisme la elaborarea programelor de participare a Companiei la actiuni internationale in domeniul postal si la actiuni interne cu participare externa;
Alinierea serviciilor postale romane la serviciile postale europene.

Compartimente subordonate nemijlocit Directorului General:
Departament Relatii Publice:
Asigurarea fundamentarii si implementarii de strategii de comunicare cu mass media local si central;
Asigurarea promovarii imaginii institutionale;
Asigurarea organizarii, monitorizarii si evaluarii evenimentelor publice care promotioneaza Compania.

Corp Consilieri:
Elaborarea de proiecte privind dezvoltarea sistemului;
Elaborarea de analize/studii privind modul de desfasurare a activitatilor din Companie, in ansamblu si/sau sectorial.

Serviciul C.F.G.:
Organizarea si coordonarea controlului financiar de gestiune la nivel central si la toate subunitatile;
Verificarea activitatii organelor de control de la subunitati;
Efectuarea de cercetari cu caracter economico-financiar din ordinul conducerii Companiei.


Serviciul Audit Intern:
Verificarea si analiza sistemului propriu de control intern in scopul evaluarii obiective a masurii in care acesta asigura indeplinirea obiectivelor Companiei si utilizarea resurselor in mod economic, eficace si eficient si pentru a raporta conducerii constatarile facute, slabiciunile identificate si masurile propuse de corectare a deficientelor si de ameliorare a performantelor sistemului de control intern.

Serviciul Asigurarea Continuitatii Comunicatiilor Postale:
Organizarea si urmarirea aplicarii masurilor ce rezulta din legislatia specifica care vizeaza pregatirea pentru apararea sistemului postal national;
Elaborarea, potrivit legislatiei in vigoare, a masurilor si programelor pentru asigurarea continuitatii serviciilor postale in conditii de necesitate si in conditii de evacuare a populatiei, entitatilor economice si administrative, precum si pentru realizarea masurilor de protectie civila a personalului propriu, valorilor culturale si bunurilor materiale in situatia unor dezastre naturale sau accidente tehnologice si in caz de conflict armat;
Conducerea, organizarea, coordonarea si controlul activitatii de prevenire si stingere a incendiilor in cadrul Companiei in conformitate cu legislatia specifica in vigoare.

Serviciul Prevenire si Protectie:
Aplicarea reglementarilor legale si hotararilor forurilor abilitate a emite normative si directive in domeniul asigurarii conditiilor de munca;
Organizarea, coordonarea si controlul activitatii de protectie a muncii la nivelul Administratiei Centrale si in subunitatile postale.

Serviciul Securitate Postala si Protectia Informatiilor Clasificate:
Aplicarea reglementarilor legale si hotararile forurilor abilitate a emite acte normative si directive in domeniile: securitate postala, prevenirea si combaterea actelor teroriste, protectia informatiilor clasificate si gestionarea informatiilor clasificate in cadrul Companiei.



2. Sucursale C.N.P.R. - S.A.

Directii Regionale de Posta (D.R.P.)
sunt organizate si functioneaza ca sucursale teritoriale fara personalitate juridica subordonate C.N.P.R.- S.A., in temeiul H.G.R. nr. 371/1998 cu modificarile ulterioare.
au ca obiect de activitate administrarea, dezvoltarea si exploatarea serviciilor postale pe teritoriul Regionalei de Posta, conform reglementarilor legale si competentelor acordate de Consiliul de Administratie.
desfasoara si alte activitati colaterale necesare realizarii obiectului sau de activitate, respectiv prestatii in conventie si activitati comerciale, prestari servicii de copiere si publicitate comerciala.

41 Oficii Judetene de Posta (O.J.P.).
O.J.P.-urile sunt subunitati postale complexe, subordonate D.R.P.-urilor, organizate dupa principiul teritorial-a dministrativ, care coordoneaza din punct de vedere operational si logistic activitatile oficiilor postale din subordine cu privire la prezentarea, prelucrarea, transportul si distribuirea trimiterilor postale.

6 Oficii Zonale de Sector (O.Z.S.).
O.Z.S.-urile sunt subunitati postale complexe organizate la nivelul sectoarelor administrative ale Municipiului Bucuresti si care au activitate similara cu cea a Oficiilor Judetene de Posta.

9 Centre Regionale de Tranzit (C.R.T.).
C.R.T.-urile sunt subunitati de posta, subordonate D.R.P.-urilor, specializate in sortarea si transportul trimiterilor postale intre Regiuni si in cadrul acestora. Acestea sunt: Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati Iasi, si Timisoara. D.R.P. Ploiesti nu are C.R.T, activitatea fiind efectuata prin C.R.T. Bucuresti.
Un numar de 7 C.R.T. (Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Galati si Timisoara) au in componenta si Birouri de Schimb International (B.S.I.).

b) Directii Specializate

Casa de Expeditii
Casa de Expeditii este sucursala specializata, fara personalitate juridica care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei, comert, servicii, avand ca obiect de activitate:
intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific, neclasificate in alta parte;
intermedieri in comertul cu produse diverse;
activitati de curier (altele decat cele de posta nationala);
editare, tiparire si activitati anexe.
Are in subordine Centre de Prelucrare, conform organigramei aprobate.

Directia de Posta Rapida (D.P.R.)
Directia de Posta Rapida este sucursala specializata, fara personalitate juridica, care isi desfasoara activitatea in domeniul comunicatiilor postale, obiectul principal de activitate fiind dezvoltarea si exploatarea serviciilor de posta rapida. Fata de activitatea de baza D.P.R. participa pe piata libera a serviciilor de curier rapid cu valoare adaugata in calitate de concurent si desfasoara si alte activitati colaterale necesare realizarii in conditii de rentabilitate a obiectului sau principal de activitate, respectiv activitati comerciale, aprovizionare, cercetare si proiectare tehnologica si informationala, formare de cadre, etc.
D.P.R. are in structura sa organizatorica 10 Centre de Prelucrare Curier Rapid, 40 Puncte Judetene de Prelucrare Curier Rapid, 1 Oficiu de Posta Rapida-Bucuresti 73 si 1 Birou de Schimb International EMS.

Directia Servicii Financiare (D.S.F.)
Directia Servicii Financiare este sucursala specializata, fara personalitate juridica, care are ca obiect de activitate:
gestionarea conturilor de mandate si a numerarului aferent:
operatiuni financiar bancare internationale (Eurogiro, Western Union, Mandate Internationale).

Muzeul National Filatelic (M.N.F.)
Muzeul National Filatelic este sucursala specializata, fara personalitate juridica, care are ca obiect de activitate:
constituirea, conservarea si restaurarea patrimoniului muzeal;
evidenta, cercetarea si dezvoltarea patrimoniului muzeal.

Fabrica de Timbre (F.T.)
Fabrica de Timbre este sucursala specializata, fara personalitate juridica, care isi desfasoara activitatea in domeniul tipografic si are ca obiect de activitate executarea de:
timbre;
plicuri albe si personalizate, plicuri ilustrate;
carti postale, ilustrate, felicitari;
imprimate administrative;
imprimate cu valoare (actiuni, cecuri, etc);
imprimate cu regim special (chitante, avize de insotire a marfii, facturi fiscale, etc);
diplome;
imprimate policrome (pliante, reviste, cataloage, afise);
calendare;
stampile;
alte prestari de servicii (gumat hartie, taiat hartie din sul, ascutit cutite, etc).

3.2.2. Reteaua de subunitati operationale:

Subunitatile operative de executie sunt organizate pe intreg teritoriul tarii si asigura efectuarea tuturor serviciilor postale, nepostale si a celor pe baza de conventii/contracte. Sunt subordonate O.J.P- urilor sau O.Z.S- urilor in cazul municipiului Bucuresti.

I. Structura Urbana

1. Oficii Postale de Distribuire Centralizata (O.P.D.C.)
O.P.D.C.-urile sunt subunitati operative specializate in prelucrarea unui volum mare de trimiteri postale sosite, in vederea distribuirii centralizata a acestora prin factori postali in localitatea respectiva. Nu au activitate de prezentare.

2. Oficii Postale urbane - sunt subunitati operative care isi desfasoara activitatea in mediul urban si care, in raport cu obiectul de activitate pot fi:
a. Oficii Postale de prezentare - organizate pentru prezentare trimiterilor postale/nepostale, prelucrarea si expedierea lor.
Aceste subunitati se organizeaza pentru a putea efectua si operatiuni de distribuire a trimiterilor postale/nepostale avizate precum si achitarea trimiterilor adresate post-restant si la casute postale
b.Oficii Postale complexe (de prezentare si distribuire) -
organizate pentru primirea trimiterilor postale/nepostale, prelucrarea in vederea expedierii, prelucrarea la sosire si efectuarea distribuirii la domiciliul destinatarilor.
Oficiile postale complexe efectueaza toata gama de prestatii postale/nepostale.
c.Oficii Postale specializate- organizate in localitatile unde
volumul de trafic impune aceasta masura, cu asigurarea eficientei economice, avand ca obiect de activitate: primirea trimiterilor postale in serie, executarea de operatiuni postale vizand trimiterile externe, executarea operatiunilor de import-export ale trimiterilor de posta si presa, etc.
Oficiile postale urbane sunt in marea majoritate informatizate si cele mai multe sunt legate in reteaua VPN.

3.Ghisee Postale Exterioare Urbane sunt subunitati postale subordonate oficiului postal urban si se organizeaza in afara sediului subunitatii de care apartine. De regula, in mediul urban se organizeaza numai ghisee exterioare postale cu activitate de prezentare, cu caracter permanent sau temporar. Asemenea ghisee se pot organiza si cu ocazia desfasurarii congreselor si conferintelor; diferitelor manifestari cultural-artistice;si isi pot desfasura activitatea in camine, puncte turistice, statiuni balneoclimaterice, hoteluri, gari, aeroporturi, magazine, supermarketuri, puncte de circulatie mai aglomerate a factorilor, etc.




II. Structura rurala:

1. Oficii Postale Rurale - sunt organizate in mediul rural si sunt similare cu cele din mediul urban, fiind subordonate O.J.P- urilor. Sunt organizate pentru efectuarea prestatiilor postale, prelucrarea in vederea expedierii, prelucrarea la sosire si efectuarea distribuirii la domiciliul destinatarilor. O parte dintre acestea sunt dotate cu calculatoare si sunt conectate prin modem (dial-up) la reteaua INTERNET.

2. Oficii Postale Rurale Mecanizate (O.P.R.M.) - Sunt subunitati postale specializate in prelucrarea trimiterilor din mediul rural, si isi desfasoara activitatea in aceleasi cladiri unde se efectueaza activitati postale de tranzit.  Sunt subordonate O.J.P- urilor.
O.P.R.M.-urile transmit, prin Cursele Postale Auto (C.P.A.), trimiterile postale catre subunitatile din raza lor de activitate si colecteaza trimiterile  de la acestea.. De asemenea, efectueaza activitatea de sortare a trimiterilor prezentate/sosite la/ pentru agentiile si circumscriptiile postale din subordine.
O.P.R.M. poate avea in subordine urmatoarele puncte exterioare rurale:
a) Ghisee Exterioare Rurale- sunt subunitati postale cu activitate de prezentare/ distribuire cu caracter permanent sau temporar si apartin de O.P.R.M. sau oficiul postal rural. Localitatile unde functioneaza asemenea ghisee trebuie sa fie in perimetrul  de servire al oficiilor carora li se vor subordona. Ghiseele exterioare rurale efectueaza prestatii asemanatoare cu cele ale oficiilor postale rurale.
b) Agentii Postale- se organizeaza in mediul rural, in localitatile in care nu exista alte subunitati postale si executa toate serviciile ce fac obiectul activitatii de posta. Din punct de vedere organizatoric agentiile postale functioneaza ca puncte exterioare subordonate O.P.R.M- urilor si au ca sediu, de regula, domiciliul agentului postal. Deservirea unei agentii postale se asigura de un singur agent postal, ajutat in munca de catre membrii familiei sale, care executa operatiuni de prezentare si distribuire a trimiterilor postale.
c) Circumscriptii Postale- sunt subunitati postale operative care se organizeaza pentru activitatea de prezentare, distribuire si transport a unui volum mic de trimiteri postale pentru mai multe localitati rurale. Sunt subordonate O.P.R.M- urilor sau unui Oficiu Postal Rural. Efectueaza toate prestatiile de posta traditionala, servesc mai multe localitati, au un singur salariat postal. Nu au un sediu fix iar activitatea se efectueaza cu mijlocul de transport propriu al salariatului.
Prezentarea trimiterilor postale se realizeaza de factorii postali de circumscriptie, in timpul efectuarii itinerarului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2425
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved