Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Instrumente ferodinamice

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Instrumente ferodinamice


Spre deosebire de instrumentul electrodinamic, lipsit complet de parti feromagnetice, instrumentul ferodinamic (fig. 2.10) are ca principal element constructiv un miez feromagnetic pe care se afla asezata bobina fixa si in al carui intrefier cilindric, ingust si uniform se poate roti bobina mobila. Bobina mobila se construieste fara cadru, iar curentul este adus



prin intermediul resorturilor spiralate, care servesc si la producerea cuplului rezistent. Amortizarea se realizeaza, de regula, pe cale magnetica. Functionarea se bazeaza pe interactiunea dintre campul magnetic creat in intrefier de curentul I1 din bobina fixa si curentul I2 din bobina mobila. Deoarece in intrefier campul magnetic este uniform radial, cuplul activ este de aceeasi forma ca si in cazul instrumentului magnetoelectric.

In curent continuu, cuplul activ se exprima prin:

, (2.36)

cu:

, (2.37)

unde: F este fluxul produs de bobina fixa care inlantuie bobina mobila; B1=kBI1 - inductia in intrefier; N2 - numarul de spire ale bobinei mobile; A2 - suprafata bobinei mobile. Din conditia de echilibru Ma=Mr=Da se deduce ecuatia de functionare in curent continuu:   

. (2.38)

In curent alternativ asupra dispozitivului mobil actioneaza cuplul

activ instantaneu:

,

datorita inertiei dispozitivului mobil, deviatia este determinata de cuplul activ mediu:

. (2.39)

Daca se admite ca inductia B1 este proportionala si in faza cu curentul I1 (B1(t)=kBI1    si (B1,I1)=0 ) expresia cuplului activ mediu este:

, (2.40)

de unde se deduce ecuatia de functionare in curent alternativ:

. (2.41)

Se observa ca in curent alternativ, ecuatiile de functionare sunt

identice cu cele ale instrumentului electrodinamic cu camp radial.

Proprietati, utilizari

Erorile instrumentelor ferodinamice sunt mai mari decat ale celor electrodinamice datorita prezentei miezului feromagnetic. Erorile se datoreaza neliniaritatii curbei de magnetizare, histerezisului si curentilor turbionari indusi in miez. Ca urmare inductia B1 nu este riguros proportionala cu curentul I1 si nici exact in faza. Din aceasta cauza instrumentele ferodinamice sunt caracterizate printr-o precizie mai mica, aceasta fiind dependenta de calitatea miezului feromagnetic.

In schimb, prezenta miezului confera acestor instrumente o serie de avantaje: cuplu activ puternic, consum propriu redus, influenta neglijabila a campurilor exterioare, constructie robusta.

Sunt folosite in constructia unor aparate de tablou (clasa 1; 1.5; 2.5) de curent alternativ (in special wattmetre) si a unor aparate inregistratoare (datorita cuplului activ puternic).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1965
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved