CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte |
Economie | Transporturi | Turism | Zootehnie |
Clasificarea investitiilor
Investitiile, ca totalitate de cheltuieli prezinta o anumita omogenitate. Dimpotriva privite prin prisma naturii acestor cheltuieli, a modului in care se regasesc in lucrari, intr-o sfera sau alta de activitate, a resurselor de finantare etc., investitiile pot fi si trebuie clasificate, acest fapt raspunzand unor necesitati de ordin practic.
Clasificarea riguroasa a investitiilor impune folosirea unor criterii rationale, acceptabile din punct de vedere metodologic si practic. Asemenea criterii de clasificare a investitiilor sunt: natura investitiilor, modul de concretizare, caracterul lucrarilor de investitii, scopul, destinatia, modul de realizare, resursele si modul de finantare, gradul de imobilizare a resurselor de investitii avansate, riscul investitiilor, alte criterii.
a) Dupa destinatia fondurilor alocate, investitiile se pot clasifica astfel[1]:
Investitii imobiliare
Acestea sunt destinate cumpararii sau realizarii de bunuri imobiliare ca: terenuri, constructiile productive (adaposturi pentru animale, hale de productie, sere, depozite, magazii, etc), cladirile de locuit, constructiile adminisirative, etc. O parte dintre aceste bunuri influenteaza in mod direct asupra volumului productiei obtinute (terenurile agricole in productia vegetala, adaposturile pentru animale in zootehnie, serele si solariile in legumicultura, halele industriale in fabricatia de alimente), altele ajuta la pastrarea produselor si materialelor (depozite, magazii), iar alte bunuri imobiliare (constructiile administrative si social-culturale), desi sunt strict necesare intreprinderilor, sunt considerate neproductive.
Investitii financiare
In acesta categorie intra plasamentele si titlurile de participatie la alte societati sau intreprinderi. Acestea se pot identifica in activul bilantier al intreprinderii sub forma imobilizarilor financiare.
De retinut este faptul ca astfel de active sunt caracteristice institutiilor financiare, persoanelor fizice sau grupurilor de intreprinderi (holding, conglomerat, etc.) care au disponibilitati banesti pentru plasamente, intreprinderile agricole si cele din industria alimentara recurg la plasamente financiare doar ocazional, astfel incat aceasta categorie de investitii nu este reprezentativa pentru ele.
Investitii industriale si/sau comerciale
Aceste investitii vizeaza realizarea de active fixe corporale si necorporale, necesare productiei si comercializarii diferitelor bunuri si servicii. Practic, in acesta categorie intra cea mai mare parte a investitiilor destinate capitalului de exploatare al unitatilor agricole si de industrie alimentara (cumpararile de masini, utilaje, mijloace de transport, instalatii; achizitiile de animale de munca si de prasila; etc .)
b) Din punctul de vedere al naturii lor
Lucrari de constructii-montaj
Aici se includ lucrarile de constructii, instalatii, constructii speciale, montajul utilajelor si instalatiilor care necesita aceasta operatiune. etc.
Achizitii de utilaje
Este vorba despre cumpararile de utilaje care necesita montaj (fixarea pe fundatii, piloni sau postamente) sau nu (mijloace de transport, tractoare si masini agricole, etc).
Alte investitii
Sub aceasta denumire cuprindem investitiile in plantatiile pomi-viticole, impaduriri, achizitii de animale, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare s.a.
c) Dupa importanta lor pentru obiectivul proiectat
Investitii directe
Acestea se refera la realizarea obiectelor de baza care constituie scopul final al cheltuielii de capital. De pilda, constructiile agro-zootehnice si instalatiile aferente in cazul realizarii unei ferme de crestere a animalelor, hala de fabricatie si utilajele necesare, in cazul unei investitii pentru crearea unei capacitati de industrializare a produselor agricole, etc.
Investitii colaterale
Astfel de investitii se materializeaza in racordurile de utilitati (apa, canalizare, energie) pana Ia retelele publice, realizarea centralei termice, a statiei de epurare a apelor uzate, drumurile interioare si de acces si alte obiecte legate teritorial si functional de investitia directa.
Investitii conexe
Sub aceasta denumire intalnim lucrarile a caror necesitate constituie efectul propagat al investitiilor directe in alte ramuri sau sectoare economice. De exemplu, realizarea unei investitii directe in industria alimentara poate avea ca efect propagat unele lucrari de investitii in obiective pentru asigurarea materiilor prime, in transporturi, in domeniul social-cultural si edilitar si altele.
d) In functie de scopul urmarit[2]
Investitii de inlocuire
Sunt destinate inlocuirii echipamentelor de productie uzate fizic sau moral.
Investitii de productivitate
Nu au ca scop cresterea cifrei de afaceri, ci reducerea costurilor de productie prin modernizarea sau inlocuirea echipamentelor existente.
Investitii de expansiune
Se refera la cresterea dimensiunii capacitatilor de productie fara a schimba structura de fabricatie existenta.
Investitii de inovare
Scopul acestor investitii este de a lansa noi activitati de productie care sa duca la sporirea cifrei de afaceri a intreprinderii.
Investitii strategice
Au ca scop reducerea riscurilor ce rezulta din evolutia progresului tehnic si din activitatea concurentei. Unele dintre aceste investitii pot avea un caracter defensiv, intreprinderea incercand sa se apere in functie de evolutia pietei, iar altele, un caracter ofensiv, daca vizeaza ridicarea intreprinderii spre varful domeniului sau de activitate.
Investitii sociale
Se refera la imbunatatirea conditiilor de munca ale angajatilor intreprinderii.
Investitii de utilitate publica
Aceastea sunt investitii de interes general (public) facute de o anumita intreprindere, fara o legatura directa cu activitatea sa. Totusi, aceste investitii (crearea unei fundatii culturale sau de caritate, de exemplu) au ca efect ameliorarea imaginii de marca, a prestigiului, intreprinderii respective.
e) Dupa modul de constituire a surselor de finantare
Investitii nete
Se constituie din produsul national net (castigul net al agentilor economici) si se materializeaza in sporirea capitalului fix. Este vorba, de fapt, despre investitiile noi care se realizeaza in scopul dezvoltarii sau largirii volumului de activitate.
Investitii brute
Aici se includ toate cheltuielile de investitii realizate, indiferent daca vizeaza dezvoltarea (investitiile nete) sau inlocuirea capitalului' fix uzat (investitiile de inlocuire).
Aceasta clasificare este utilizata mai cu seama in statistica internationala. Totusi, in practica, distinctia respectiva este dificil de realizat, deoarece inlocuirea dotarii tehnice a activitatilor productive si nu numai se face de obicei cu utilaje mai performante decat cele vechi, dar si mai scumpe. In aceste conditii, se poate considera ca doar investitia bruta este o marime semnificativa. Fiind egala cu diferenta dintre investitia bruta si cea de inlocuire, investitia neta poate inregistra chiar valori negative, daca investitia bruta este inferioara fondului de amortizare constituit. Se poate vorbi in acest sens despre o dezinvestire neta.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3877
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved