Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

E-commerce (comertul electronic)

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micE-commerce (comertul electronic)

GeneralitatiI definitie: comertul electronic reprezinta vanzarea si comercializarea bunurilor si serviciilor prin intermediul tehnologiilor oferite de Internet.

II definitie: comertul electronic reprezinta un schimb electronic de informatii intre o afacere si clientii sai, constituind una din cele mai vizibile fatete ale afacerilor pe web.

Beneficiile comertului electronic rezida in urmatoarele observatii:

- este convenabil, siturile fiind operationale 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana;

- costuri interne mici, comertul electronic eliminand interactiunea dintre cumparator si intermediarii tranzactiei;

- costuri scazute de procesare a tranzactiilor, metoda de plata electronica fiind mai putin costisitoare decat modul de plata prin monetar;

- o crestere substantiala a vitezei procesului de vanzare. Companiile de e-commerce receptioneaza veniturile mai rapid decat in sistemul traditional;

- reducerea erorilor, procesarea automata producand mai putine erori decat procesul de vanzare traditional;

- spatiul nelimitat - siturile de e-commerce putand afisa/indexa un numar nelimitat de bunuri si servicii;

- prezenta globala crescuta, compania putand fi accesata (teoretic) de posibilii clienti din orice colt al lumii;

- disponibilitatea informatiilor despre clienti. Existand astfel posibilitatea de a studia preferintele unui client individual sau ale unui grup specific de clienti, de a modela afacerea dupa dorintele clientului sau de a schimba rapoarte analitice privind clientela - cea mai buna interactiune cu clientul.

Deci, comertul electronic este o categorie de e-business.
Exista posibilitatea comercializarii de servicii, de exemplu e-tourism (www.bizravel.com, www.opentravel.org, www.rotravel.com), e-leasing, e-consulting.

Avantaje

- Promovarea produsului - se poate realiza printr-un contact direct si interactiv cu clientii. Primul avantaj fiind posibilitatea de a oferi informatii recente si ample despre produs. Totusi, nu despre toate (parfumuri etc.).

- Noi canale de vanzare - produsele existente pot fi livrate pe o arie larga fara a mai fi nevoie de intretinut un magazin cu existenta fizica. Mai mult, limitele geografice dispar in toate zonele unde exista Internet, o afacere poate fi desfasurata in toata lumea la un singur centru de comanda dotat cu mijloace computerizate.

- Economii la vanzarea/cumpararea produsului - generate de suprimarea costului deplasarii pana la vanzator, eliminarea cheltuielilor necesare pentru a intretine un magazin clasic, reducerea timpului afectat tranzactiei etc.

- Timpul redus de acces la produs - este un avantaj pentru servicii cu un ciclu de viata scurt (stirile).

- Service mai bun pentru clienti - consultanta poate fi disponibila non-stop, relatiile interumane fiind mai stranse;

- Marca si imaginea corporatiei pot fi mai usor modelate - acestea sunt importante mai ales cand clientii folosesc tehnologii avansate (b2b);

- Adaptarea la schimbari poate fi mai rapid si mai facil efectuata atunci cand firma este deja la curent si utilizeaza cele mai noi tehnologii ale comertului electronic;

- Imbunatatirea relatiilor cu clientii - fiecare client trebuie sa se simta apreciat, remarcat dezvoltandu-se relatii 1 - la - 1;

- Dezvoltarea de noi produse se poate realiza in concordanta cu cerintele consumatorului - clientii pot afecta direct designul unui nou produs, vizualizandu-l cu ajutorul CP. Monitorizand atitudinile clientilor, firma poate obtine informatii pretioase despre proiectarea noilor produse sau imbunatatirea celor vechi;

- Noi modele de afaceri - pot fi considerate vanzarea de informatii pentru expertii in finante ori alte domenii.

Probleme:

- asistenta - gradul de informatii referitoare la un produs poate fi insuficient;

- fiabilitate si credibilitate - punctul cheie este ca multitudinea de date pe web, pe care le poate oricine accesa, sa se transforme in informatii ce vor deveni ulterior cunoastere. Din cauza timpului scurt de existenta sau a dinamicitatii ridicate, datele se perimeaza foarte rapid, lipsind mecanismele necesare unei analize de termen lung.

Modele de afaceri

- Magazin electronic (e-shop). Minimal, un e-shop contine un catalog de produse sau servicii cu descrieri tehnice si comerciale pentru fiecare pozitie din catalog, gestionate de un sistem de gestiune a bazelor de date care se va ocupa cu stocarea si manipularea datelor si oferirea posibilitatilor de acces la informatiile dorite de client. Varianta medie a unui e-shop ofera posibilitati pentru preluarea comenzilor (prin posta electronica sau prin formulare interactive complectate direct de pe situl web al vanzatorului), iar varianta extinsa adaoga posibilitatea efectuarii on-line a platii prin diverse mijloace de plata plus diferite alte activitati. In ansamblu, functiile unui sit web de comert electronic includ prezenta unui catalog on-line, o metoda pentru procesarea platilor electronice, realizarea facturarii, transportului promovarea si realizarea altor servicii pentru client.

- Magazin electronic universal (e-mall) reprezinta o colectie de magazine electronice reunite intr-un site. Accepta de obicei aceleasi metode de plata si ofera anumite facilitati. (www.elibris.ro, www.anticariatonline.com).

- Aprovizionarea electronica (e-procurement) - pentru procurarea bunurilor si serviciilor, marile companii si autoritati publice organizeaza licitatii. Prin publicarea pe web a specificatiilor ofertei, scad atat timpul, cat si costul de transmisie, marindu-se numarul de firme ce pot lua parte la licitatie. Astfel, creste concurenta si scade pretul.

- Piata unui tert (third partz marketplace) - se apeleaza la un site web pentru a avea acces la catalogul de produse a unei companii. Acest site apartine unui tert (un furnizor de servicii Internet, un furnizor de aplicatii sau o banca). Avantajul este ca interactiunea cu posibilii clienti este unica pentru mai multi producatori.

- Comunitati virtuale - (virtual comunities). Fiecare membru poate oferi spre vanzare produse sau servicii sau poate adresa cereri de cumparare a unor produse/servicii. Calitatea de membru a unei comunitati virtuale presupune plata unei taxe sau sa fie compusa din clienti fideli a unui produs sau grup de produse.

- Furnizori de servicii cu valoare adaugata pentru canalele de comert electronic (value chain service provider) furnizorii de astfel de servicii sunt specializati pe functii specifice, precum asigurarea logisticii, rezolvarea tranzactiilor financiare sau expertiza in managementul productiei si al stocurilor. Plata acestor servicii se realizeaza pe baza unor tarife sau cote procentuale.

- Platforme de colaborare (collaborative enviromenets) cuprind un set de instrumente soft ware si un mediu informational pentru colaborarea intre companii (via extranet), ce pot indeplini functia de proiectare sau conceptie in colaborare. Castigurile provin din taxa de membru sau taxa de utilizare si din vanzari de instrumente specializate (destinate proiectarii, organizarii fluxului de documente (workflow si gestiunii concurente a datelor.

- Brokerajul de informatii - exemplele cuprind cataloage de clienti clasificati pe profil, vanzarea de oportunitati de afaceri, consultanta in domenii specializate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1811
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved