Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

MITURI SI PREJUDECATI PRIVIND INTREPRINZATORUL

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micMITURI SI PREJUDECATI PRIVIND INTREPRINZATORUL

Obiectivele capitoluluiDe-a lungul timpului s-au creat adevarate mituri despre intreprinzatori. In capitolul de fata sunt prezentate principalele mituri privind intreprinzatorul, asa cum au fost ele surprinse de literatura de specialitate.

Dupa parcurgerea acestui capitol veti afla:

miturile create in jurul intreprinzatorului de-a lungul vremii;

cat este adevar si legenda in privinta perceptiei intreprinzatorului de catre lumea din jurul sau.

Miturile privind intreprinzatorul au aparut atat ca urmare a legendelor create de-a lungul timpului in jurul oamenilor intreprinzatori, cat si datorita lipsei de cercetari in domeniul antreprenoriatului. Iata care sunt acestea.

Mitul nr. 1. Intreprinzatorii sunt nascuti, nu facuti. Ideea "nasterii" intreprinzatorului, a faptului ca antreprenoriatul nu poate fi invatat a dominat multa vreme. Exista, desigur, anumite trasaturi precum spirit de initiativa, energie, dorinta de asumare a riscului, talent in relatiile umane care sunt innascute. Totusi, aceste trasaturi pot exista in mod latent in unii oameni si doar imprejurarile mai deosebite le pot activa. In plus, astazi antreprenoriatul se studiaza in universitati, scoli de afaceri etc., care au menirea de a "face" intreprinzatori. In definitiv, omul cat traieste invata.

Mitul nr. 2. Intreprinzatorii sunt oameni de actiune nu "filozofi". Intreprinzatorii sunt, evident, oameni cu spirit practic, cauta mereu solutii noi, originale, insa ei sunt si metodici, isi anticipeaza actiunile. Elaborandu-si planurile de afaceri, ei devin si "filozofi". Altfel, unde nu-i cap vai de picioare.

Mitul nr. 3. Intreprinzatorii trebuie sa corespunda profilului teoretic. O alta legenda creata in jurul intreprinzatorului este aceea ca el trebuie sa corespunda unui portret "robot". In acest sens s-au intocmit liste cu trasurile intreprinzatorului de succes. Cei care nu au aceste trasaturi sunt considerati neadecvati pentru activitatea de intreprinzator. Realitatea arata insa ca desi anumite trasuri sunt indispensabile, nu se poate spune ca cei care nu trec prin "veriga" nu pot deveni apriori buni intreprinzatori. De fapt, nici un copac nu creste perfect drept.

Mitul nr. 4. Intreprinzatorii sunt fie inventatori, fie inovatori. La inceput au fost considerati intreprinzatori doar inventatorii. J. Schumpeter, in 1911, afirma ca intreprinzatori sunt si inovatorii, adica persoanele care realizeaza combinatii noi din lucrurile existente. Astazi sunt considerati intreprinzatori si cei care nu sunt neaparat inventatori sau inovatori, ci persoane care initiaza o afacere, asumandu-si riscuri pe care in mod normal altii nu si le permit, in scopul realizarii de profit. Oricum, omul gospodar nu reiventeaza roata.

Mitul nr. 5. Intreprinzatorii sunt neadaptati academic sau neintelesi social. De-a lungul timpului s-a acreditat ideea ca unele persoane au devenit intreprinzatori numai dupa ce au picat la facultate sau nu au reusit sa se adapteze in intreprinderile gigant, parasind serviciul. Astazi insa s-a dovedit ca cei mai buni intreprinzatori au studii superioare. De asemenea, multe persoane care au lucrat in marile intreprinderi din Romania inainte de 1989, astazi au devenit intreprinzatori de succes. Omul bun isi gaseste loc oriunde.

Mitul nr. 6. Pentru a deveni intreprinzator este nevoie doar de bani. Ca si in orice alta activitate, in afaceri este nevoie de bani, fara ei nu se poate face nimic. Totusi, banii nu salveaza pe nimeni in mod automat de la faliment. In plus, chiar avand bani suficienti un intreprinzator poate da faliment deoarece nereusita poate fi rezultatul incompetentei, al unei planificari precare sau atitudinii necorespunzatoare a intreprinzatorului.Banii n-aduc fericirea, dar o intretin.

Mitul nr. 7. Pentru a deveni intreprinzator este nevoie doar de noroc. De o an anumit dram de noroc este nevoie in orice imprejurare. Fara el multe actiuni  pot sa nu aiba sorti de izbanda. Insa norocul si-l face si omul. Mai mult, ceea ce pare a fi noroc poate fi de fapt o pregatire foarte buna, dorinta de a face un lucru deosebit, spirit inovator etc. Si apoi in lumea facerilor norocul nu poate fi luat drept garantie.

Mitul nr. 8. Ignoranta este o binefacere pentru intreprinzator. Fiind oameni cu spirit inovativ, intreprinzatorii cauta mereu combinatii noi. De aceea, se spune ca este mai bine sa nu stie prea multe lucruri despre afacere apriori, pentru a nu fi tentat sa se mearga pe cai batatorite. De aici poate si zicala "prea multe cunostinte strica". Totusi, astazi nu se mai pot face afaceri fara cunostinte in mai multe domenii. Acestea vor sta la baza elaborarii unor analize realiste a punctelor forte si slabe ale afacerii pentru adoptarea celor mai adecvate strategii.

Mitul nr. 9. Intreprinzatorii sunt niste aventurieri. Riscul este un element important in procesul antreprenorial. Totusi, perceptia pe care o au cei mai multi oameni despre riscul pe care si-l asuma intreprinzatorii este gresita. Desi s-ar parea ca intreprinzatorii isi asuma riscuri uriase, asemanatoare jucatorilor de noroc, in realitate ei isi asuma riscurile cu grija, calculandu-le. Pentru a-si urmari obiectivele, intreprinzatorii isi pregatesc si planifica actiunile. Prin urmare, intreprinzatorul nu cauta in mod deliberat riscul si nici nu-si asuma riscuri  inutile, insa nici nu este sovaielnic atunci cand este vorba de riscuri care nu pot fi evitate. Gospodarul este om cu scaun la cap.

Mitul nr. 10. Intreprinzatorii sunt complet independenti. De departe, intreprinzatorii nu sunt deloc independenti. Ei depind de parteneri, investitori, clienti, furnizori, creditori, salariati, familie si de toti cei implicati in actiunile sociale si obligatiile comunitatii. Totusi, intreprinzatorii pot decide independent cand, daca si ce hotarari sa ia. In plus, este extrem de dificil de condus o afacere prospera doar de unul singur. Unde-s doi puterea creste.

Intrebari recapitulative

Care sunt principalele mituri create in jurul intreprinzatorului?

Incercati se demitizati afirmatiile facute despre intreprinzatori de-a lungul timpului.

Teste

1. Care dintre urmatoarele sunt mituri privind intreprinzatorul?

a.       Intreprinzatorii sunt inventatori

b.      Intreprinzatorii sunt foarte independenti

c.       Intreprinzatorii sunt ignoranti

d.      Intreprinzatorii de succes nu au studii academice

Ignoranta este o binefacere pentru intreprinzator.

a.       adevarat

b.      falsPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4370
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved