Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

STUDIU DE CAZ - INFLUENTA POLITICII DE DIVIDEND ASUPRA VALORII COMPANIEI ANTIBIOTICE S.A.

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU DE CAZ - influenta politicii de dividend asupra valorii companiei antibiotice s.a.1.Prezentarea societatii S.C. Antibiotice S.A.( ATB)

Compania Antibiotice este cel mai important producator roman de medicamente generice. Misiunea Antibiotice este de a transforma tratamentele valoroase intr-un mijloc mai accesibil de imbunatatire a calitatii vietii oamenilor.

Sediul societatii se afla in strada Valea Lupului, numarul 1, Municipiul Iasi, judetul Iasi. Numar de inregistrare la registrul comertului, J22/285/1991.

Portofoliul de produse al companiei Antibiotice cuprinde peste 120 de medicamente de uz uman, medicamente de uz veterinar, substante active si biofertilizatori.

Obiectul principal de activitate al societatii este fabricarea produselor farmaceutice de baza. 

Principalele categorii de produse ale societatii sunt: 

-produse obtinute prin procese de biosinteza (penicilina G, streptomicina, vitamina B12, nistatina); 

-produse de semisinteza, derivate (ampicilina s.a.); 

-produse injectabile in flacoane ; 

-produse orale; 

-produse de uz extern. 

Societatea detine, cu produsul vitamina B12, o cota de piata de peste 10% din piata mondiala si este lider pe piata pulberilor sterile injectabile, a unguentelor si supozitoarelor. 

Compania a fost infiintata prin preluarea patrimoniului fostei intreprinderi de Antibiotice Iasi, infiintata in anul 1955. 

Cautand sa largeasca optiunile de tratament ale consumatorilor, compania isi dezvolta in permanenta portofoliul de produse, introducand in fabricatie forme farmaceutice de inalta valoare terapeutica. Investitiile importante in tehnologie si echipamente de ultima generatie, ca si modernizarea spatiilor de depozitare si a fluxurilor de fabricatie au permis cresterea constanta a calitatii si sigurantei produselor noastre. Astfel, produsele Antibiotice au reusit sa patrunda pe piete de pe toate continentele, numarul consumatorilor de medicamente marca Antibiotice crescand in mod constant.

Principalii clienti: 
Entitatile sistemului sanitar. 

Tabelul 1.

Principalii concurenti

SICOMED Bucuresti

GSK EUROPHARM Brasov

TERAPIA Cluj-Napoca

Sursa, www.antibiotice.ro

Structura actionariatului

Actionarul majoritar al Antibiotice este Ministerul Sanatatii care detine un procent de 53% din totul actiunilor companiei.

Tabelul 2.

          Structura actionarilor Antibiotice la 03.06.2009

Ministerul Sanatatii

S.I.F. OLTENIA

TOTAL

Alti actionari

TOTAL General

Sursa, www.antibiotice.ro

Ministerul Sanatatii si S.I.F. OLTENIA sunt actionari semnificativi

graficul nr.1.

Structura actionarilor

Sursa, www.antibiotice.ro

Structura personalului societatii

Structura personalului societatii la finele anului 2008 a fost urmatoarea

S.C. Antibiotice S.A. are emise un numar de circa 45897 mil actiuni, ultima majorare de capital fiind efectuata la sfarsitul anului 2005.

Principalul actionar al producatorului de medicamente este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in urma unei detineri de 53.02% din capitalul social. AVAS si-a exprimat intentia de a vinde pachetul detinut.

Din graficul de mai sus se poate observa ca din structura actionariatului ATB face parte si SIF Oltenia (SIF5) cu o detinere de 10.10%, la decembrie 2008.

Categoriei  alti actionari  ii reveneau un numar de circa 167.811 mil titluri ATB, echivalentul unei detineri de 36.89% din capitalul producatorului de medicamente.

Tabelul 3.

Structura personalului societatii

Structura personalului

1. ian.08

angajari

plecari

31. dec.08

Total personal, din care

Personal  cu studii superioare

Personal  cu studii medii

Sursa, www.antibiotice.ro

2.Analiza economico financiara

Principalii indicatori financiari la finele anululi 2008 se prezinta astfel

Tabelul

Indicatori financiari:

Indicator

12/31/2008 (preliminar)

Valoarea contabila pe actiune (activ unitar net - lei)

Pret/valoare contabila (unitati)

EPS (lei)

PER

Rentabilitatea economica (%)

Rentabilitatea utilizarii activelor (%)

Rentabilitatea capitalului (%)

Modificarea cifrei de afaceri (%)

Modificarea profitului (%)

Gradul de indatorare (%)

Indicele de lichiditate (unitati)

Randament divident (%)

Sursa, www.antibiotice.ro

Calculele au fost efectuate pe baza unor preturi de inchidere de 0.1420 lei pentru septembrie 2007, 0.1020 lei pentru decembrie 2007, 0.0380 lei pentru septembrie 2008 si 0.0158 lei pentru decembrie 2008.

Societatea intocmeste toate raportarile financiare, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare emise de Ministerul Finantelor Publice.

Bilantul la data de 31 decembrie, 2008 este prezentat in anexa 1.

Pe baza indicatorilor financiari inclusi in tabelul de mai sus se pot desprinde urmatoarele aspecte:

La sfarsitul anului trecut, o actiune ATB valora, din punct de vedere contabil, circa 0.54 lei, cu 0.10% mai mult fata 2007. Astfel, in urma valorificarii tuturor activelor producatorului de medicamente si platii datoriilor acestuia, pentru fiecare actiune detinuta, un actionar al societatii prezentate ar putea incasa aproximativ 0.54 lei. In conditiile mentinerii constante a numarului actiunilor emise de catre ATB (numitorul raportului), cresterea valorii contabile a unei actiuni pe parcursul anului trecut s-a datorat exclusiv modificarii capitalurilor proprii ale companiei urmarite, respectiv a numaratorului raportului. In septembrie 2008 valoarea contabila a unui titlu ATB prezenta un nivel de circa 0.55 lei, in crestere cu 30.84% fata de perioada similara din 2007. In concluzie, din evolutia valorilor activului net unitar al ATB, conform tabelului de mai sus, reiese o tendinta de stationare a acestuia incepand cu finele lui 2007

Raportul dintre pretul de tranzactionare a unui titlu ATB si valoarea contabila a acestuia se situa, la finalul lunii decembrie 2008, in jurul valorii de 0.03, cu 853% mai redus comparativ cu 2007. Diminuarea cotatiei unei actiuni (numaratorul raportului) a producatorului de medicamente, in perioada mentionata anterior, cu 851% a fost insotita de o majorare moderata a valorii contabile a unui titlu (numitorul raportului), ceea ce a stat la baza subevaluarii actiunilor ATB. La finele primelor noua luni din 2007, un titlu ATB se tranzactiona la un pret inferior nivelului activului unitar net al companiei. Astfel, pe parcursul intervalului selectat actiunilor societatii urmarite si-au intarit tendinta de subevaluare comparativ cu pretul de tranzactionare.

Daca actionarii companiei prezentate ar hotari repartizarea intregului profit obtinut in 2008 atunci, pentru fiecare actiune detinuta, acestia ar putea incasa 0.0224 lei, cu 68.65% mai putin decat le-ar fi revenit in 2007. Castigul pe actiune al fiecarui actionar este redat prin intermediul indicatorului EPS.

In conditiile mentinerii constante a numitorului indicatorului, respectiv a numarului actiunilor emise, diminuarea EPS-ului, pe parcursul anului trecut fata de 2007, a avut la baza exclusiv modificarea profitului net al companiei, respectiv reducerea acestuia. La sfarsitul lunii septembrie 2008, EPS-ul prezenta o valoare de 0.0372 lei, in scadere cu 27.14% fata de intervalul echivalent din 2007, fapt care reflecta un trend descendent al indicatorului.

La sfarsitul lui 2008, societatea urmarita inregistra un PER subunitar, cu 50.59% mai mic fata de nivelul atins in 2006. La baza diminuarii acestui indicator s-a aflat, in principal, reducerea cotatiei unei actiuni ATB cu 851%, in 2008 fata de 2007.

In interpretarea PER-ului unei companii, ar trebui sa se tina cont de sustenabilitatea acestui indicator prin eficienta activitatii desfasurate; in cazul de fata, diferenta dintre valoarea PER-ului ATB si nivelul ratei rentabilitatii economice a producatorului de medicamente era destul de ridicata, la decembrie 2008, in favoarea celei din urma, ceea ce, in contextul interpretarii acestui indicator ca o estimare asupra rentabilitatii viitoare a activitatii companiei urmarite, poate reflecta un aspect pozitiv din activitatea acesteia. De asemenea, se poate interpreta valoarea PER-ului ca o estimare a duratei de recuperare, exprimata in ani, a investitiei efectuate prin achizitionarea unui titlu ATB; valoarea redusa a PER-ului sustine ideea subevaluarii actiunilor companiei prezentate, subevaluare evidentiata si de catre raportul dintre cotatia unui titlu si valoarea contabila a acestuia.

La finele anului trecut, ATB prezenta o rata a rentabilitatii economice de circa 72%, cu 66.67% mai micaa fata de 2007. Diminuarea castigului net al producatorului de medicamente in perioada mentionata cu 68.65%, diminuare realizata pe fundalul reducerii cifrei de afaceri a acestuia cu 5.95%, a stat la baza inrautatirii eficientei activitatii ATB.

Producatorul de medicamente a consemnat veniturile totale in suma de 233.779 mil lei, in 2008, cu 1.58% mai mici fata de 2007, in contextul cresterii cheltuielilor totale cu 9.87%, la 220.442 mil lei.

Veniturile din exploatare ale societatii au inregistrat o reducere cu 2.73%, anul trecut, comparativ cu 2007, la 229.401 mil lei; in aceeasi perioada, cheltuielile din exploatare ale companiei au urcat cu 5.47%, la 20372 mil lei, ceea ce a determinat reducerea rezultatului din exploatare cu 40.52%, la 25.028 mil lei

Trendul descendent al rentabilitatii economice se putea observa inca din septembrie 2008, cand rata urmarita prezenta un nivel de aproximativ 10.9%, cu 29.46% mai redus fata de perioada similara din 2007. Doar in ultimele trei luni din anul trecut ATB si-a diminuat rentabilitatea economica cu 56.73%

In luna decembrie 2008, producatorul de medicamente inregistra o rata a utilizarii activelor de 2.84%, in scadere cu 2.84% fata de 2007, tot ca urmare a diminuarii consemnate la nivelul castigului net al societatii .

Rentabilitatea capitalurilor proprii ale companiei prezentate era, la sfarsitul lui 2008, 13%, cu 68.68% mai redusa fata de 2007, ca urmare a diminuarii numaratorului ratei (profitul raportat de catre companie) concomitent cu mentinerea aproximativ constanta a numitorului (capitalurile proprii ale ATB).

Din tabelul de mai sus se poate observa o evolutie descendenta clara atat a rentabilitatii activelor, cat si a capitalurilor proprii pe parcursul perioadei urmarite, evolutie influentata in principal de diminuarea castigului obtinut.

Daca se retine ca limita maxima a datoriilor totale ale unei companii in cadrul activelor acesteia procentul de 60%, se poate observa din tabelul anterior, ca ATB si-a mentinut pe parcursul intregii perioade prezentate un nivel moderat al gradului de indatorare. La finele anului trecut, gradul de indatorare al producatorului de medicamente era de 43.12%, in crestere cu 27.78% fata de 2007.

Majorarea gradului de indatorare al companiei urmarite, in perioada mentionata, s-a realizat pe fundalul cresterii datoriilor totale ale acesteia (numaratorul raportului) cu 26.23%

In cadrul datoriilor totale ale companiei, datoriile pe termen scurt detineau la decembrie 2008 o pondere de peste 98%, aspect care se reflecta si in inregistrarea unei indice de lichiditate redus, respectiv de 0.71. Dupa cum se poate observa din tabelul de mai sus, ATB a prezentat pe parcursul intregii perioade prezentate, un nivel subunitar, fapt care poate evidentia anumite probleme pentru societate in a-si onora datoriile scadente intr-o perioada mai mica de un de zile.

ATB a distribuit in 2007 un dividend brut de 0.0306 lei, ceea ce permite determinarea unui randament de 25.20%. Dividendele acordate de catre societate au reprezentat 42.89% din profitul net realizat de catre aceasta.

Analiza tehnica:

In graficul de mai jos este prezentata comparativ evolutia preturilor de referinta ale actiunilor ATB cu media mobila determinata pe o perioada de 30 de zile de tranzactionare consecutive, incepand cu 3 ianuarie 2008 pana in data de 12 februarie 2009:

Grafic nr.2.

Sursa, www.bvb.ro

Din graficul anterior se poate observa un trend descendent al cotatiilor actiunilor ATB, pe parcursul perioadei urmarite, trend sustinut si de catre media mobila aferenta.

Comparativ cu pretul de referinta al ultimei sedinte din 2008 (23 decembrie 2008), cotatia actiunilor ATB prezenta la 16 februarie 2009 o crestere de 8.13%. Din graficul de mai jos se poate observa o volatilitate moderata a preturilor de tranzactionare a titlurilor companiei urmarite:

Graficul nr.3.

Sursa, www.bvb.ro

Valoarea pietei farmaceutice din Romania s-a apropiat in 2008 de pragul de doua miliarde de euro, in crestere cu 6.6% fata de anul precedent",conform informatiilor preluate de pe www.blogopinia.ro. "Perspectivele pentru 2009 nu sunt dintre cele mai optimiste, fiind estimata o crestere de pana la 10% in lei si o stagnare sau chiar o scadere a valorii pietei in euro", conform sursei mentionate anterior.

ATB estimeaza pentru 2009 o crestere de 10% a cifrei de afaceri, fata de 2008, la 237.4 mil lei, conform informatiilor furnizate de catre Ziarul Financiar. Profitul brut bugetat de catre societate prezinta o majorare de 15%.

bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2008 arata astfel:

tabelul 5.

bugetul de venituri si cheltuieli

Lei

Cifra de afaceri

Veniturile totale

Cheltuielile totale

Profitul brut

Profitul net

Sursa, www.antibiotice.ro

S-a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2009 astfel: 

Tabelul nr.6.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2009

Lei

Cifra de afaceri

Veniturile totale

Cheltuielile totale

Profitul brut

Profitul net

Sursa, www.antibiotice.ro

3. Politica dividendelor la SC Antibiotice SA

Antibiotice Iasi a distribuit dividendele cuvenite actionarilor sai, persoane fizice, pentru anii 1997, 1998, 2000 si 2001 prin intermediul Raiffeisen.Bank.

Pentru anii financiari 1997, 1998 si 2000 s-au distribuit dividendele in perioada 21.10.2001 28.02.2006, iar pentru anul 2001 in perioada 22.10.2002 28.02.2006.Termenul de sistare a platii dividendelor a fost stabilit conform legislatiei in vigoare

Pentru anii 1996, 1999 si 2002 2004 Adunarea Generala a Actionarilor Antibiotice Iasi, a hotarat sa foloseasca valoarea dividendelor, ca surse de finantare, in vederea obtinerii si mentinerii standardelor GMP (Good Manufacturing Practice) pentru toate fluxurile de fabricatie.

Prin majorarea capitalului social din anul 2001, s-au repartizat cate 4 actiuni cu titlu gratuit, cu o valoare nominala de 0,10 lei, la fiecare actiune detinuta, actionarilor existenti in Registrul actionarilor la data de referinta 29.06.2001.

Prin capitalizarea dividendelor aferente exercitiului financiar 2002, s-a repartizat cate o actiune cu o valoare nominala de 0,10 lei, la fiecare 13 actiuni detinute, actionarilor existenti in Registrul actionarilor la data de inregistrare 11.05.200

Referitor la anul financiar 2003, prin capitalizarea dividendelor s-a repartizat actionarilor, cate o actiune cu o valoare nominala de 0,10 lei, la fiecare 11 actiuni detinute in Registrul actionarilor la data de inregistrare 15.11.200

In Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SC Antibiotice SA din 10.06.2005 s-a aprobat majorarea capitalului social, prin emisiune de noi actiuni, ca urmare a capitalizarii dividendelor aferente anului financiar 200 Fiecarui actionar i s-a repartizat cate o actiune cu o valoare nominala de 0,10 lei, la fiecare 8 actiuni detinute in Registrul actionarilor la data de inregistrare 27.06.2005.

Pentru anul finanaciar 2005, Antibiotice Iasi distribuie dividende actionarilor inscrisi in Registrul Actionarilor la data de inregistrare 15.05.2006, conform Hotararii nr. 8 a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilordin.28.02006.

Referitor la dividendele anului financiar 2006, in Adunarea Generala a Actionarilor din 26.02007 s-a aprobat plata dividendelor actionarilor inscrisi in Registrul Actionarilor la data de inregistrare 16.05.2007, conform Hotararii nr. 2 si nr 8 a Adunarii Generale si a prevederilor art. 238 aliniat 2 din legea 297/200

Pentru anul financiar 2007, Antibiotice Iasi distribuie dividende actionarilor inscrisi in Registrul Actionarilor la data de inregistrare 105.2008, conform Hotararilor nr. 2 si nr. 8 a Adunarii Generale din 21.02008 si a prevederilor art. 238 aliniat 2 din legea 297/200
Pentru anul  financiar 2008, Antibiotice Iasi va distribui dividende actionarilor inscrisi in Registrul Actionarilor la data de inregistrare 11.05.2009, conform Hotararilor nr. 2 si nr. 8 a Adunarii Generale si a prevederilor art. 238 aliniat 3 din legea 297/2004 republicata.

Graficul nr.

Distribuirea dividendelor intre anii 1997-2008

Sursa: www antibiotice.ro

Distribuirea dividendelor in perioada 2005, 2006,2007 si 2008.

In conformitate cu prevederile Legii 297/2004, Regulamentului CNVM nr. 1/2006, Legii nr. 31/1990 republicata si cu hotararile adoptate de Adunarile Generale ale Actionarilor, Antibiotice Iasi distribuie dividendele aferente anilor financiari 2005, 2006, 2007 si 2008.

Tabelul nr.7.

Anul financiar

Data de inregistrare

Dividend brut
lei/actiune

Data inceperii platii

11.12.2006

25.10.2007

20.10.2008

206.2009

Sursa, www.bvb.ro

Plata dividendelor se face actionarilor Antibiotice S. A. Iasi, inscrisi in Registrul Actionarilor la data de inregistrare 15.05.2006 pentru anul financiar 2005 si la data de inregistrare 16.05.2007 pentru anul financiar 2006, la data de inregistrare 105.2008 pentru anul financiar 2007 si la data de inregistrare 11.05.2009 pentru anul financiar 2008.

Distribuirea dividendelor

Distribuirea dividendelor se face prin

Virament bancar

- actionarii vor transmite o adresa societatii prin fax, email sau posta cu urmatoarele date:

- Denumire - actionar persoana juridica;

- Cod Unic de Inregistrare sau Cod Fiscal - actionar persoana juridica;

- Nume si prenume - actionar persoana fizica;

- Copie act identitate: Carte de Identitate/Buletin de Identitate (cu CNP si ultimul domiciliu), Pasaport - actionar persoana fizica;

codul IBAN al unui cont bancar;

- Banca si Sucursala bancii unde este deschis contul.

Prin casieria societatii

- actionarii persoane fizice se pot prezenta la sediul societatii de luni pana vineri intre orele 900 si 1400. Acestia trebuie sa prezinte in original actul de identitate.

- actionarul poate fi reprezentat de catre o persoana fizica numai pe baza de procura notariala unde va fi specificat ca imputernicitul are drept de a primi dividendele cuvenite de la Antibiotice S.A. Iasi.

Procura va fi insotita de actul de identitate al reprezentantului si, dupa caz, celelalte documente prevazute de lege. O copie a procurii notariale si a celorlalte documente necesare, vor fi retinute la casierie.

Mandat postal - numai pentru actionarii care detin pana la 5000 actiuni:
- actionarii persoane fizice care nu detin conturi bancare, vor putea solicita in scris plata dividendelor, printr-o adresa la sediul societatii

Acestia vor trebui sa transmita si copia actului de identitate unde CNP-ul sa fie lizibil si sa specifice corect adresa unde doresc sa primeasca banii.

  Evolutia preturilor actiunilor Antibiotice in perioada  2000-2009

 Tabelul 8.

Evolutia preturilor actiunilor Antibiotice

Perioada

Numar de actiuni emise

Cotatia actiunilor (lei/actiune)

Capitalizarea bursiera la sfarsitul anului (mii lei)

Dividend pe actiune (lei)

PER la sfarsit de an

Maxim

Minim

Ultima valoare din an

Brut

Net persoane fizice

Net persoane juridice

0,0191(a)

0,0181(a)

0,0058(a)

0,0055(a)

0,0080(b)

0,0076(b)

0,0104(b)

0,0098(b)

0,0125(b)

0,0125(b)

0,0124(c)

0,0133(c)

0,0222(c)

In functie de impozitul retinut, conform codului fiscal al Romaniei

0,0306(c)

In functie de impozitul retinut, conform codului fiscal al Romaniei

0,0166(d)

In functie de impozitul retinut, conform codului fiscal al Romaniei

Sursa,www. bvb.ro

pentru anii 2000 si 2001 s-au distribuit dividende actionarilor

pentru anii 2002 2004 s-au distribuit dividende actionarilor prin emisiune de noi actiuni, in urma majorarii de capital cu valoarea dividendelor nete aferente acestor ani

pentru anii 2005, 2006 si 2007 se distribuie dividende;

pentru anul financiar 2008, in Adunarea Generala a Actionarilor din 202009 s-a aprobat plata dividendelor intr-un termen de maxim 60 de zile de la data publicarii Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a, in conformitate cu Legea 297/2004 republicata, Art. 238 - (3), avand ca data de inregistrare 11.05.2009.

Evolutia actiunilor Antibiotice Iasi

In luna mai 2009, pretul unei actiuni Antibiotice a atins valoarea maxima de 0,5850 lei.

Capitalizarea bursiera inregistrata la 31 mai a fost de 227.449 mii lei.
Valoare nominala = 0,10 lei/actiune

Actiunile Antibiotice sunt emise in forma dematerializata si sunt liber transferabile. SC Depozitarul Central SA Bucuresti mentine registrul actionarilor si al actiunilor Antibiotice Iasi.

Dividendul este remuneratia actionarilor mari, castigul lor din afacerea in care si-au investit banii. Legislatia prevede ca o societate sa distribuie dividende in cuantumul a 50% din profitul net anual, daca prin legi speciale nu se prevede altfel.

Este un indiciu de luat in considerare si se poate verifica situatia din anii anteriori. O estimare statistica a dividendului aferent profitului din 2008 se poate face pe baza unui istoric al ultimilor 6 ani, a mediei ratei de acordare pentru fiecare companie in aceasta perioada, a abaterii absolute fata de aceasta medie si a profitului net pe actiune calculat pe baza rezultatelor preliminare pe 2008.

In tabelul de mai jos s-a luat in calcul societatea Antibiotice S.A. care a acordat dividend in ultimii 6 ani si care a raportat profit in rezultatele preliminare pe 2008

Tabelul 9.

Estimari dividende aferente

Rata medie dividend

Abatere medie (pp)

Deviatia standard

Coeficient de variatie

Dividend minim (lei)

Dividend maxim (lei)

Sursa: www.Primet.ro

Antibiotice Iasi are valoare a deviatiei standard mai mica de 0,1 si are valori medii ale ratei dividendului deloc de neglijat.

Randamentul dividendului conteaza mai mult decat stabilitatea acordarii.

Totusi, stabilitatea acordarii unui dividend a unei companii nu determina atractivitatea ei, ci depinde si de randamentul dividendului (DVY). Astfel, aplicarea criteriului DIVY modifica clasamentul.

Tabelul 4 .10.

Randament posibil dividend 2008

Rata medie dividend

EPS

Dividend mediu net

Curs 10 martie

DivY

2,70%

Sursa: www.Primet.ro

Antibiotice Iasi va acorda dividende in valoare totala de 7,57 milioane lei.

In cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor SC Antibiotice SA Iasi (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti) s-a aprobat repartizarea profitului net aferent anului 2008, in valoare de 10.572.756 lei, dupa cum urmeaza: pentru constituirea rezervei legale, s-a aprobat suma de 668.932 lei, la capitolul alte rezerve a fost repartizata o suma totala de 2.326.413 lei (facilitatile din valorificarea bunurilor rezultate din dezmembrarea activelor fixe au fost calculate la 153.656 lei, facilitatile din valorificarea deseurilor s-au ridicat la 107.972 lei, iar 2.06785 lei reprezinta sume provenind din corectarea rezultatului reportat), iar diferenta de 7.577.411 lei a fost alocata pentru plata dividendelor.

Valoarea unitara a dividendului brut pe actiune este de 0,01665741 lei. Plata dividendelor se va face in maxim 60 de zile de la data publicarii Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor Ordinara de aprobare a situatiilor financiare si stabilire a dividendelor in Monitorul Oficial al Romaniei.

Antibiotice SA Iasi a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 215.805.947 lei, iar din diferenta dintre veniturile totale de 231.22307 lei si cheltuielile totale de 217.845.674 lei a rezultat un profit brut de 13.378.633 lei, din care, dupa calcularea impozitului aferent, a reiesit un profit net de 10.572.756 lei.

Anterior AGA, conducerea companiei farmaceutice iesene solicitase AVAS reinvestirea valorii dividendelor, avand in vedere atat conditiile concrete in care societatea isi desfasoara activitatea in acest an ca urmare a crizei economico-financiare, cat si avantajele constituite din accesarea pe aceasta cale a unor resurse financiare necesare finalizarii proiectelor investitionale aflate in derulare.

Concluzii

Dividendul este partea din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar in raport cu actiunile pe care le poseda.

Pentru investitorii de pe piata bursiera, politica de dividend practicata de societati reprezinta un reper important in adoptarea strategiei de investitie. Aceasta capata o importanta mai mare pentru cei cu un apetit de risc mai redus, care isi economisesc disponibilitatile banesti prin piata de capital, ca o alternativa la sistemul bancar.

Politica de dividende este aceea care determina impartirea profiturilor obtinute in plati catre actionari si fonduri retinute pentru a fi reinvestite in afaceri, deci cea care stabileste rata dividendului. Rata dividendului se calculeaza prin raportul procentual dintre suma din profitul net repartizata actionarilor sub forma de dividend si valoarea profitului net.

In ultimii ani, dilema principala a managerilor privind politica de dividend nu mai este cea a acordarii sau a neacordarii de dividende, ci mai degraba cea a distribuirii de dividende mari sau mici. Sistemul de impozitare a veniturilor personale favorizeaza practica unei politici de dividend mici, in timp ce preferinta de consum a castigurilor stimuleaza firmele pentru distribuirea unui procent important din profitul net. Dar adoptarea unei anumite politici de dividend trebuie sa ia in considerare si alti doi factori de influenta foarte importanti, cum ar fi continutul informational al dividendelor si efectul de clientela.

In stabilirea politicii de dividend, managerii unei societati trebuie sa tina cont de faptul ca anuntarea unui dividend estimat pentru viitor constituie un motor de crestere a pretului actiunilor in piata. Aprecierea acestor actiuni in piata este motivata, in afara de dividendul propriu-zis care se estimeaza a se acorda, si de faptul ca estimarile de dividend constituie o semnalare a unor profituri viitoare, a unor fluxuri de numerar cu sold pozitiv. Pe de alta parte, conducerea nu poate ignora preferintele unor actionari mai importanti. Astfel, un actionar fond de investitii poate sa aleaga o rata mai mare a dividendului, in detrimentul sumei din profituri alocata ca sursa de investitii sau finantare a activitatii societatii. Un alt actionar ar putea sa nu acorde o importanta asa mare unui venit imediat din dividende, ci sa sustina fervent reinvestirea unei parti cat mai mari din profitul net.

ATB a consemnat o reducere a eficientei activitatii desfasurate pe parcursul perioadei urmarite.Producatorul de medicamente si-a mentinut pe parcursul intervalului selectat un raport adecvat intre resursele proprii si cele atrase, dar, in ceea ce priveste lichiditatea curenta, acesta poate intampina eventuale dificultati in onorarea obligatiilor scadente intr-un interval scurt de timp.

Actiunile companiei farmaceutice au prezentat, pe parcursul anului trecut, o volatilitate moderata.

BIBLIOGRAFIE

1. Anghelache, Gabriela - "Piete de capital si tranzactii bursiere", Editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 1997

2. Anghelache, Gabriela - "Bursa si piata extrabursiera", Editura Economica, Bucuresti, 2000.

3. Brealey, Richard; Myers, Stewart - "Principes de gestion financiere", Pearson Education, 2003

Dragota, Victor - "Politica de dividend", Editura All Beck, Bucuresti, 2003.

5. Dragota, Victor - "Raportul investitii - dividende", Tribuna Economica nr.4 si 5, 1998.

6. Dragota, Victor; Ciobanu, Anamaria; Obreja, Laura; Dragota, Mihaela - "Management financiar", Editura Economica, Bucuresti, 2003.

7. Dragota, Victor; Ivanov, Dan -" Politica de dividend pentru firmele cotate la Bursa", Revista Finante, Banci, Asigurari nr.4 / aprilie 2001.

8. Dragota, Victor; Toader, Cristiana; Vlasceanu, Simona - "Impactul dividendelor asupra cursului bursier", Finante, Banci, Asigurari no. 10/2003.

9. Gallois, Dominique - "Bursa", Editura Teora, Bucuresti, 1999.

10. Nasui, Delia - "Piete financiare si burse de valori", Editura Universitatii "Aurel Vlaicu", Arad, 2003.

11. Popa, Ioan - "Bursa", Editura Adevarul, S.A., Bucuresti, vol.1-1994, vol.2-1995.

12. Ross, Stephen; Westerfield, Randolph; Jaffe, Jeffrey - "Corporate Finance", Irwin/McGraw-Hill, 2000.

13. Toma, Mihai; Alexandru, Felicia - "Finante si gestiune financiara de intreprindere", Editura Economica, 2003.

1 Vernimmen, Pierre - "Finance D'Entreprise", Edition Dalloz, 2002.

15. Vintila, Georgeta - "Gestiunea financiara a intreprinderii", Editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 2000.

www.bvb. ro

*** www. kmarket. rolegea nr. 297 din 28.06.2004, art. 2, alineatul 1

pct. 5, art. 67 din Legea 31/1990 republicata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4373
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved